idealist Napisano 3 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2018 Kilka słów o trwającym wyjeździe. Kwatera w Pfunds jako baza wypadowa do SFL, Nauders, Samnaun. Miejscowość jak najbardziej godna polecenia! Dzien 1, 02.04 Serfaus Od dawna ostrzyłam sobie zęby na jazdę w SFL. I może dlatego oczekiwania i oczekiwanie przerosły rzeczywistość. Dojazd do SFL jest teraz nieco utrudniony przez remont drogi, ale wcześniejszy wyjazd pozwolił uniknąć dłuższego stania na ' wahadłach'. Warunki śniegowe jak na początek kwietnia świetne. Rano przednia jazda. Od 12 zupowato, co zrozumiałe przy tej temperaturze. Jeździlismy po wszystkich trasach od wysokości gondoli Komperdellbahn w lewo, kończąc oczywiście na Masnerkopf. Dlaczego pisze, ze jestem rozczarowana? Ano dlatego, ze trasy są krótkie, dużo przejazdówek, wiele zaczyna się półkami dojazdowymi od wyciągu, które szybko się degradują. Czarne trasy w dużej części są wąskimi rynnami. Czerwone dla odmiany bywają bardzo płaskie. Brakowało mi możliwości solidnego zmęczenia nóg na fajnej, długiej, odpowiednio szerokiej trasie. W tym rejonie SFL najbardziej wyróżniłabym czarną 116 Obere Scheidabfahrt. To są moje wrażenia po jednym dniu i zwiedzeniu jednej części ośrodka. Ale chyba jakoś tak jest, że albo miejsce urzeka i czuje się chemię albo pozostawia raczej obojętnym... 18 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 3 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2018 Dzień 2 - 03.04 Nauders Mówiąc krótko tu znalazłam wszystko, co chciałam znaleźć w Serfaus Ośrodek jest kameralny, ale oferuje wyborne wprost trasy. Oznaczenie kolorami tras dokładnie odpowiada moim wyobrażeniom tras niebieskich, czerwonych i czarnych. Jest szeroko, kilka zjazdów jest naprawdę długich. Do tego rano na trasach w stronę doliny była tylko nasza trójka. Narciarskie 10/10. 18 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 3 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2018 Miejscowość Pfunds 12 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 3 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2018 I jeszcze jedna impresja. Zapomniałam filtrów do kawy, a w dzień przyjazdu sklepy były pozamykane. Zapytałam gospodarza czy nie ma przypadkiem. Filtrów nie miał, ale rano znaleźliśmy takie coś 😊 15 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 3 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2018 1 godzinę temu, idealist napisał: Filtrów nie miał, i racja bo kawa z filtra jest beznadziejna ale Twoja relacja wspaniała - dzięki serdeczne 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 3 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2018 @idealist Dzięki za relację. SFL i okolice w tym roku dosyć popularne. Czekam na dalszą relację, miłego szusowania i dobrej pogody PS. Śliczne wdzianko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 4 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2018 Pięknie, pięknie! Oby pogoda dopisała, bo o warunki to raczej nie ma się co martwić... Miłych szusów! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 4 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2018 Ze względu na silny wiatr prognozowany dla Nauders, Samnaun, SFL udaliśmy sie do szwajcarskiego Scuol. Jest mniej więcej tak 13 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 4 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2018 No tak, dzikie tłumy i walka o życie ! Kilka razy przejeżdżałam przez tą miejscowość, ale nigdy nie było okazji pojeździć. Miłego nartowania i oby nie wiało za bardzo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 4 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2018 Małe, klimatyczne stacje coraz bardziej do mnie przemawiają Miłego szusowania! ...ależ bym pojeździł po tym "lotnisku" z drugiego zdjęcia. Pozdrowienia dla Ciebie Monika i dla ekipy, która Ci fotki fajne robi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 4 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2018 (edytowane) Podobno duży może więcej, ale chyba nie do końca sprawdza się to w przypadku stacji narciarskich Do tej pory chyba jedynym molochem, który pokochałam jest Ischgl. Scuol na pewno jest godne polecenia. 70 kilometrów tras świetnie skomunikowanych, czyste efektywne narciarstwo, bez straty czasu na półki, przepinki, etc... Ośrodek jest rozwojowy, tablice informacyjne zapowiadają wymianę orczyka przy wspaniałej trasie 29 na krzesło. Mają też dodać krzesła z bublinami. W ramach nieplanowanej turystyki narciarskiej zjechaliśmy trasą Traumpiste do miasteczka Sent. Przepiękna, widokowa, długa, niestety nie kończy się wyciągiem Można wybrać opcję 10 minut spaceru i skibus co godzinę lub taksówkę pod gondolę za całe 5CHF. Wybraliśmy opcję nr 2 Teraz spacerek po mieście, a jutro dzień ostatni na nartach. Na deser moja druga połowa w kolejce do wyciągu, na sztruksie po kilku godzinach jazdy oraz widoczek na miasteczko Ftan ❤️ Edytowane 4 Kwiecień 2018 przez idealist 16 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 5 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2018 Dzień 4 - ostatni 10 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 5 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2018 Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....................................... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 5 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2018 Wszędzie pusto i bezludnie - nie byłaś Ty przypadkiem po zamknięciu sezonu? Pięknie! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 5 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2018 @idealist - pięknie! Ależ bym pociął tymi pustymi stokami w dół... Dzięki za te kilka fotek i wracajcie bezpiecznie do Polski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 5 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2018 Jeszcze jednym z powodów, dla których zostaliśmy dzisiaj w Nauders była wizyta w pewnym miejscu. We wtorek dokonaliśmy fatalnego wyboru miejsca na postój i 'popas'. Panoramarestaurant przy stacji gondoli przypomina mi raczej wielką stołówkę zakładową. Poziom hałasu jest dramatyczny, a kiedy koło nas rozlokowała się grupa brytyjskich nastolatków miałam ochotę zachować się jak w pracy, wstać i krzyknąć 'Be quiet!'. Do tego dodajcie wymęczoną lasagne i jest obraz tej knajpy. Po tej wpadce w ruch poszedł tripadvisor i pojawiło się jedno miejsce, do którego należało się udać - restauracja Stieralm. Oddana w sezonie 2015/2016, razem z dolną stacją gondoli. Mieści się w zrewitalizowanej 200letniej oborze. W środku prosto, surowo i nowocześnie, niektórzy uważają że zbyt nowocześnie. Kuchnia serwuje dania kuchni tyrolskiej i włoskiej, wszystkie podane bardzo estetycznie i z twistem. Kiełbasa nie w towarzystwie nieśmiertelnych frytek, ale z chrupiącym preclem, słodką musztardą i świeżo tartym chrzanem. Ziemniak z przepysznym speckiem, ravioli tez się zdecydowanie obroniło. Do tego wybór fajnych win i wszystko w rozsądnej cenie. Bardzo polecam! I tak zakończyliśmy ten sezon narciarski. Czas na inne aktywności, służące między innymi utrzymaniu formy przed kolejnym sezonem zimowym. Plany już są... z narciarskim pozdrowieniem 😄 Monika 7 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi