marboru Napisano 5 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2018 54 minuty temu, artix napisał: Świetna wiadomość 👍😀 Młoda, to i szybko się podniosła Gorzej będzie ze mną, Starym Piernikiem 11 minut temu, johnny_narciarz napisał: To jeszcze zdąży w Dolomity! Fajnie, że tak szybko poszło, choć pewnie jeszcze będzie musiała się dług oszczędzać. Hahaha ja jej dam Dolomity Na razie ma od rehabilitanta zakaz uprawiania sportów, które mogą nadwyrężyć rękę. Zakaz na 4 miesiące, ani roweru, ani kajaku... Dobrze się składa, bo taki zakaz mam i ja Trochę się boję, że to za wcześnie do pracy dla tej ręki. Paula głównie rękoma pracuje przecież 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 5 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2018 9 minut temu, marboru napisał: Dobrze się składa, bo taki zakaz mam i ja Okropny jesteś... Ale przynajmniej nie będzie nikomu żal... Miejmy nadzieje, że Paulę oszczędzą nieco w pracy i nie będą ją eksploatować nadmiernie. To też w ich interesie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 5 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2018 2 godziny temu, marboru napisał: ...ale teraz będę się nudził sam w domu .... Ja ci się będę nudził !!! Masz ożywić to forum!!!! Pozdrawiam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 5 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2018 2 godziny temu, marboru napisał: Paula głównie rękoma pracuje przecież Aha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Antek Napisano 5 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2018 4 godziny temu, MAIKEL 1977 napisał: Aha Boże,napisz coś konstruktywnego Umiesz.... 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 6 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2018 Cztery miesiące miną szybko jak z bicza strzelił. Zalapiecie się jeszcze na wakacje! Zdrowia życzę i szybkich postępów w rehabilitacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 6 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2018 (edytowane) 17 godzin temu, Antek napisał: Boże,napisz coś konstruktywnego Umiesz.... Pomyśl Umiesz..., czy to twoja konstruktywność Edytowane 6 Kwiecień 2018 przez MAIKEL 1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 6 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2018 Dnia 5.04.2018 o 13:20, marboru napisał: Trochę się boję, że to za wcześnie do pracy dla tej ręki. Paula głównie rękoma pracuje przecież Sluszńie sie boisz, bo to za wcześnie, zwłaszcza jak ktoś glowńie rąk w pracy potrzebuje (oprócz głowy rzecz jasna). Od kiedy Paula sie rehabilituje? To ten sam rehabilitant co zajmuje sie Twoim kolanem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Annaa Napisano 6 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2018 Dnia 4.04.2018 o 14:40, JurekByd napisał: Mi też zastrzyki robi żona - muszę być " grzeczny ", żeby nie bolało 😉 Chodzę już bez kul , ale jeszcze 2 tygodnie w ortezie - kusi, żeby na majówkę pojechać , a na Boże Ciało już zabukowałem hotel w Świeradowie - mam nadzieję pojeździć już na single trackach rowerkiem - będzie może ktoś ? Aaaa,może My rowerki mamy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 6 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2018 1 godzinę temu, Annaa napisał: Aaaa,może My rowerki mamy Aniu - rehabilitacja przebiega IMHO tak dobrze , że mam cichą nadzieję , że na majówkę uda mi się stanąć na nartach - jeśli tak, to zamieszczę na pewno dowód rzeczowy w sprawie...😉 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 7 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2018 10 godzin temu, JurekByd napisał: Aniu - rehabilitacja przebiega IMHO tak dobrze , że mam cichą nadzieję , że na majówkę uda mi się stanąć na nartach - jeśli tak, to zamieszczę na pewno dowód rzeczowy w sprawie...😉 Jurek, nie przeszarzuj, bo bedzie wolniej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 9 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2018 @marboru - coś zamilkles w swojej relacji... wszystko u Was w porządku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 13 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2018 @wojgoc przywołał mnie do porządku w kwestii relacji z leczenia, więc napiszę kilka słów co u mnie. Generalnie - ćwiczę regularnie i mozolnie odzyskuję nogę... Wczoraj byłem na zdjęciu szwów u lekarza prowadzącego i trochę uzyskałem informacji. Ogólnie zabieg był trudny - łąkotka była bardzo mocno roztrzaskana i ledwo się udało ją uratować i pozszywać. Tak jak pisałem Doktor zastosował obydwie istniejące metody szycia i trochę się z tym nagimnastykował - dał radę. Pobrano mi z nogi dwa ścięgna - tylna część (cała długość). Z tego pobrania został zrobiony przeszczep ACL, który został zakotwiczony w kości przy pomocy tytanowej śruby i kotw. Wygląda to tak - zdjęcia z wczoraj: Przód nogi: Zdjęcie z boku - wewnętrzna strona nogi: Co dalej? Ponieważ mój zabieg, to dwa poważne urazy gdzie po każdym z nich powinna zostać zastosowana rehabilitacja - to nie taka prosta sprawa. Te rehabilitacje wzajemnie się wykluczają - są przeciwstawne. Z tego powodu - pierwsza faza odzyskiwania zdrowia, to wygojenie się łąkotki (ok 6 tygodni) - w tym czasie rehabilitacja musi przebiegać łagodnie. Delikatne ćwiczenia w pierwszych trzech tygodniach polegające głównie na tym bym odzyskał pełen wyprost nogi. W tym czasie nie mogę się przeciążać jak również przy poruszaniu się nie zalecane jest obciążanie nogi (ograniczone poruszanie się o kulach). Po 6 tygodniach będę mógł założyć ortezą i powoli dobrać się do rehabilitacji ACL i powrotu do dociążenia nogi i odzyskiwania mięśni i sił. W tej chwili mięśni na operowanej nodze praktycznie nie ma Po 4, 5 miesiącach będę mógł delikatnie wracać powoli do delikatnego ruchu i aktywności (większy wysiłek, pierwszy rower). W sezonie zimowym będę mógł już jeździć na nartach ale Doktor zaleca jazdę ze stabilizatorem. Pełne ukrwienie i przyjęcie się przeszczepu, to 9 miesięcy. Po ok 15 miesiącach powinno dojść do całkowitego unerwienia przeszczepu i powrotu to niemalże 100% sprawności. Wniosek dla mnie? Muszę być cierpliwy i nie będzie łatwo... ...ale dam radę 2 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 13 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2018 Dasz, dasz. Mnie czasem łapie taka niewydolność, że kroku nie mogę zrobić. Ale na stoku i tak jestem szybki, bo to z górki, tak zawsze odpowiadam jak ktoś pyta jak mogę jeździć na nartach. Rok minie, niedługo odwiedziny (Iwcia już szpanuje w nowej kurteczce, mówi że to do Radomia) i widzimy się w listopadzie na stoku. Pozdrowienia dla już pracującej Pauliny. Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 13 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2018 Mariusz, jak nie Ty to kto ma dać radę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 13 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2018 (edytowane) Dzięki @mifilim @Góral spod Skrzycznego... oby tylko ten czas szybko minął Najwyżej w początkowej fazie mojego narciarstwa teraz będę Terminatorem z metalem na nodze Dam radę. Aby relacja miała ciągłość, to jeszcze fotka kolana przed zdjęciem szwów Istotna informacja jeszcze w kwestii rehabilitacji - napiszę to swoimi słowami, i tak jak to zapamiętałem z tej rozmowy. "Rehabilitacja musi przebiegać dość wolno ponieważ w tej chwili, przeszczepione ACL są dużo mocniejsze niż naturalne. W chwili obecnej mój mózg jeszcze o tym nie wie i w procesie dochodzenia do zdrowia musi się nie dowiedzieć - stąd luz przy ćwiczeniach... ...zbyt silna i szybka rehabilitacja i stanięcie na nogach, to ryzyko, że mózg dowie się o tym mocnym nowym ACL i zacznie źle rozkładać siły na obie nogi: tą po operacji i tą zdrową. Zachodzi wówczas ryzyko, że podświadomie zacznę dużo za mocno obciążać zdrową nogę i ACL w wyniku tego może zostać uszkodzony w drugiej, w chwili obecnej zdrowej nodze". Dokładnie coś takiego i druga kontuzja przydarzyła się Milikowi stosunkowo niedawno. Edytowane 13 Kwiecień 2018 przez marboru 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 13 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2018 Ależ to skomplikowane... No to cierpliwości musisz mieć sporo, nie wiem jak ja bym to wytrzymał... W jednym pokoju narty, w drugim rowery i gdzie się tu podziać... Zdrowiej szybko i wracaj na stoki! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 13 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2018 Mariusz zdrówka życzę. Jakoś o wyniki twojej rehabilitacji jestem zupełnie spokojny. Kto jak nie ty? No i pozdrów Paulę. Jak tam jej bark? Daje radę? 7 godzin temu, johnny_narciarz napisał: .... W jednym pokoju narty, w drugim rowery i gdzie się tu podziać... Maciek a gdzie Iza? Pozdrawiam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 14 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2018 @marboru Mariusz, powoli równym tempem, do przodu i będzie dobrze. Wiele sezonów jeszcze przed Tobą (Wami). Pośpiech przy rekonwalescencji nie jest wskazany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 14 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2018 Dzisiaj pierwszy raz od prawie trzech tygodni wyszedłem na spacer - do rodziców na kawę (mieszkają na tej samej ulicy). Tak jak zalecał lekarz - nie więcej niż 200 - 300 metrów. Zrobiłem 300 Radość z przebywania na świeżym powietrzu - bezcenna Poniższe zdjęcie z moim bambusem i kwitnącą magnolią: Nowe image marboru Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za słowa wsparcia marboru 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 14 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2018 7 godzin temu, marboru napisał: Nowe image marboru Tylko pamiętaj przed nartami musisz wrócić do golenia na gładko bo sobie kołnierzyk w kurtce zmechacisz Pozdrawiam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 14 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2018 Tylko pamiętaj przed nartami musisz wrócić do golenia na gładko bo sobie kołnierzyk w kurtce zmechacisz [emoji3] [emoji6] Pozdrawiam Słuszna uwaga z kołnierzykiem ale mnie się bardzo podoba, tylko czy go z roboty nie wywalą? Za to Paulinka ma nowego faceta a to może przynieść obopólne korzyści [emoji41][emoji7] również w rehabilitacji. Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2018 Dnia 13.04.2018 o 21:46, Piotr_67 napisał: Maciek a gdzie Iza? Pozdrawiam W trzecim pokoju... i jak tu żyć... Pozdrawiam. 11 godzin temu, marboru napisał: Normalnie nie poznaję... Ćwicz, trenuj i wracaj do zdrowia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 15 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2018 (edytowane) 7 godzin temu, johnny_narciarz napisał: Normalnie nie poznaję... Ćwicz, trenuj i wracaj do zdrowia! @johnny_narciarz to dopiero 19 dni niegolenia, zobaczymy po 2 miesiącach Dzięki, dzięki - u mnie teraz luz i wypoczynek. Trenować, to musisz Ty Maćku - pierwszy maraton za pasem Wczorajsze Twoje ponad 250 km na tłuściochu zrobiło na mnie wrażenie. Gratulacje! Edytowane 15 Kwiecień 2018 przez marboru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 15 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2018 zarosłeś niczym trawnik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi