Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Chcesz się zatruć? Jedź do Szczyrku!

shuger

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, mamad napisał:

Wątek wraca akorat jak w PL płonie kolejne wysypisko a Bałtyk stał się szambem. I to w wersji politycznej😁

Politycznie to ja już wole sie męczyć przez te minimum 6 miesięcy na tej nieznośnej Teneryfie, uff najlepszy klimat na Świecie, istna męczarnia, ale czego sie nie robi dla rezydencji podatkowej ;).

Śmiejesz się a jak dla mnie to klimat Teneryfy jest tragiczny. Nie byłem ale patrząc po podawanych temperaturach:

https://www.travelplanet.pl/przewodnik/hiszpania/teneryfa/temperatury/

to przez cały rok jest cieplej niż w PL w lipcu.

https://www.travelplanet.pl/przewodnik/polska/temperatury/

Ja się poważnie zastanawiam gdzie się wynieść za granice z uwagi na letnie upały a Ty tu proponujesz smażalnie przez cały rok.

Nawet jakby tam dopłacali do pobytu to bym się nie przeprowadził.

1 godzinę temu, Sariensis napisał:

na tej nieznośnej Teneryfie

xD

Już od jakiegoś czasu namawiam Szefa, który nie jest tylko moim Szefem, ale też przyjacielem, żeby przenieść firmę na Teneryfę. Całe 100% zamówień mamy z USA, więc obojętne jest, skąd my to będziemy wysyłać. Tym bardziej, że w Hiszpanii prawo i system podatkowy jest zdecydowanie przyjaźniejszy niż w PL. Teneryfa to jedno z najbardziej przyjaznych miejsc na świecie i jest w Unii Europejskiej, choć to Afryka... Więc po co się męczyć? ;) Mnie tu trzyma jedynie grawitacja... xD

• Like 1
  • Haha 1

1 godzinę temu, johnny_narciarz napisał:

xD

Już od jakiegoś czasu namawiam Szefa, który nie jest tylko moim Szefem, ale też przyjacielem, żeby przenieść firmę na Teneryfę. Całe 100% zamówień mamy z USA, więc obojętne jest, skąd my to będziemy wysyłać. Tym bardziej, że w Hiszpanii prawo i system podatkowy jest zdecydowanie przyjaźniejszy niż w PL. Teneryfa to jedno z najbardziej przyjaznych miejsc na świecie i jest w Unii Europejskiej, choć to Afryka... Więc po co się męczyć? ;) Mnie tu trzyma jedynie grawitacja... xD

Cześć

Nie jedynie - bo już byś dawno wyjechał, ale wiem o co Ci chodzi...ale...

Swego czasu (przełom 80/90) miałem bardzo poważną propozycję zostania w kraju szczęśliwości. Nie zostałem i nigdy nie żałowałem... do czasu...

• Like 1

1 godzinę temu, johnny_narciarz napisał:

xD

Cześć

I jeszcze (bo nie mogę edytować). Oglądałem mecz Polska-Rosja w siatkę ( świetny mecz). Gwizdy w momencie serwisu Rosjan - właśnie wtedy jest mi wstyd za tych gwiżdżących śmieci i wtedy mam ochotę wyjechać na zawsze.

Pozdro

• Like 2

2 godziny temu, johnny_narciarz napisał:

xD

Kolumb ruszał do Ameryki z Teneryfy, jest idealnie zlokalizowana w biznesie globalnym, i ma ZEC :), czyli zero VAT i 4% podatek dochodowy dla firm :). W razie pytań służę pomocą :).

3 godziny temu, Spiochu napisał:

Śmiejesz się a jak dla mnie to klimat Teneryfy jest tragiczny. Nie byłem ale patrząc po podawanych temperaturach:

https://www.travelplanet.pl/przewodnik/hiszpania/teneryfa/temperatury/

to przez cały rok jest cieplej niż w PL w lipcu.

https://www.travelplanet.pl/przewodnik/polska/temperatury/

Ja się poważnie zastanawiam gdzie się wynieść za granice z uwagi na letnie upały a Ty tu proponujesz smażalnie przez cały rok.

Nawet jakby tam dopłacali do pobytu to bym się nie przeprowadził.

Kolego musisz dokładniej doczytać, bo ... , wiesz Teneryfa ma przynajmniej 3 klimaty :),a smażalnia o której piszesz została stworzona przez  generała Franco dla turystów całkiem.  Iedawno, wcześniej nikt tam właściwie nie mieszkał bo niby po co skoro na PN mieli rajski ogród, kwitnący przez okrągły rok, a jak ci tak tęskno za zimnem to możesz wyskoczyć na najwyższy szczyt Hiszpani.

dobranoc.

Edytowane przez Gość

6 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Nie jedynie - bo już byś dawno wyjechał, ale wiem o co Ci chodzi...ale...

Swego czasu (przełom 80/90) miałem bardzo poważną propozycję zostania w kraju szczęśliwości. Nie zostałem i nigdy nie żałowałem... do czasu...

Oczywiście, że nie jedynie... ;) Ale na dzień dzisiejszy chętnie bym wyjechał, ale już "zapuściłem korzenie" i to nie takie proste... ;)
Moi rodzice mieli w latach 70-ych propozycje od rodziny aby wyjechać do Francji. Tylko im się w głowie nie mieściło, że ze zwykłej pracy można spłacać kredyt na dom, samochód, o którym w PL mogli tylko pomarzyć i jeszcze normalnie żyć...

6 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

I jeszcze (bo nie mogę edytować). Oglądałem mecz Polska-Rosja w siatkę ( świetny mecz). Gwizdy w momencie serwisu Rosjan - właśnie wtedy jest mi wstyd za tych gwiżdżących śmieci i wtedy mam ochotę wyjechać na zawsze.

Pozdro

W samo sedno! To są te chwilę, kiedy najchętniej zapadł bym się pod ziemie. :ph34r:

Ta jakaś nienawiść do Rosjan, Niemców itp. jest dla mnie kompletnie niezrozumiała w dzisiejszych czasach. Ale nie chcę rozciągać wątku... ;)

5 godzin temu, Sariensis napisał:

Kolumb ruszał do Ameryki z Teneryfy, jest idealnie zlokalizowana w biznesie globalnym, i ma ZEC :), czyli zero VAT i 4% podatek dochodowy dla firm :). W razie pytań służę pomocą :).

Z góry dzięki! ;) Jeszcze bardziej mnie zachęciłeś... ;)  W końcu po to m.in. mamy tą Unię, żeby móc sobie wybrać miejsce, gdzie chcemy żyć. B|

• Like 1

Ostatnie pożary składowisk i sortowni, lista jest niepełna: 25 maja Zgierz
23 maja Warszawa Mokotów
21 maja Giebnia
15 maja Garczegorza (gm. Nowa Wieś Lęborska)
12 maja Gorlice
5 maja Police
13 maja Radom - Wincentów
29 kwietnia Bierutów
28 kwietnia Opole
24 kwietnia Pyszna k. Śremu
22 kwietnia Łaszew (Wielkopolskie)
19 kwietnia Piotrków Trybunalski
18 kwietnia Siemianowice Śląskie
12 kwietnia Kietrz
8 kwietnia Dąbrówka Wlkp.
7 kwietnia Piotrów Pierwszy
6 kwietnia Jastrzębie Zdrój
24 marca Gorzów Wlkp.

• Like 2
  • Downvote 1

2 godziny temu, johnny_narciarz napisał:

Oczywiście, że nie jedynie... ;) Ale na dzień dzisiejszy chętnie bym wyjechał, ale już "zapuściłem korzenie" i to nie takie proste... ;)
Moi rodzice mieli w latach 70-ych propozycje od rodziny aby wyjechać do Francji. Tylko im się w głowie nie mieściło, że ze zwykłej pracy można spłacać kredyt na dom, samochód, o którym w PL mogli tylko pomarzyć i jeszcze normalnie żyć...

W samo sedno! To są te chwilę, kiedy najchętniej zapadł bym się pod ziemie. :ph34r:

Ta jakaś nienawiść do Rosjan, Niemców itp. jest dla mnie kompletnie niezrozumiała w dzisiejszych czasach. Ale nie chcę rozciągać wątku... ;)

Z góry dzięki! ;) Jeszcze bardziej mnie zachęciłeś... ;)  W końcu po to m.in. mamy tą Unię, żeby móc sobie wybrać miejsce, gdzie chcemy żyć. B|

ZEC to Zona Especial Canarias, w sumie możecie wybrać jedna z 7 wysp, wszystkie tworzą strefę, jednak Teneryfa ma najlepsze Cargo, port morski i lotniska a to ważne w global business, kontynentalnej to Afryka i jeden z globalnych punktów na trasach towarów, transatlantyków i innych takich, nasz Dar Młodzieży rownież wpadnie w ty, roku po zaopatrzenie :).

P.S. Wyspy Kanaryjskie były pierwszymi koloniami hiszpańskimi, konkwistadorzy kompletnie wytępili rdzennych mieszkańców Teneryfy - Ganczow (potężni blondyni o błękitnych oczach), za stawianie oporu i masakrę przyierwszym ładowaniu, jak zgotowali hiszpańskim najeźdźcom. Taka ciekawostka. Nikt dokładnie nie wie kim byli Guancze i jak sie znaleźli na wyspie, niektórzy twierdzą, ze to potomkowie mitycznych Atlantów ;).

Moja lista jest mocno niepełna. Dziennik Łódzki pisze: "Od początku roku w całej Polsce płonęły już 62 wysypiska śmieci (legalne i te dzikie) - to najnowsze dane Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji. Składowisko w Zgierzu, gdzie wybuchnął pożar w nocy z piątku na sobotę (z 25 na 26 maja) jest kolejnym. Coraz częściej mówi się, że takie przypadki to "celowa robota" i że ktoś robi gigantyczny interes przyjmując śmieci z całego świata i "utylizuje je", poprzez "przypadkowe" pożary."

• Downvote 1

52 minuty temu, Mitek napisał:

Cześć

Jestem totalnym wrogiem teorii spiskowych ale ilość pożarów składowisk w ostatnim czasie jest rzeczywiście przedziwna.

Pozdrowienia

39 minut temu, Sariensis napisał:

Zwłaszcza w połączeniu z informacjami o ilości wydanych pozwoleń na import do Polski odpadów ...

Sprowadzamy od dawna, bo jesteśmy traktowani jak republika bananowa. Pytanie dlaczego pali sie właśnie teraz. Czy zmieniły się przepisy? Może mają sie zmienić? A może wygasają pozwolenia i wysypiska stają sie "hurtowo" nielegalne?

Być może powód jest z zupełnie innej bajki, może ma związek z RODO i koniecznością utylizacji, zanim coś wpadnie w niepowołane ręce i właściciel wysypiska dostanie 30 mln. euro kary za nienależytą ochronę danych osobowych ..., na pewno samo sie nie podpala, a płacimy wszyscy z kosztowne i ryzykowne akcje gaśnicze, żal mi strażaków, którzy musza walczyć z głupotą i chciwością!

Edytowane przez Gość

Cześć

Niestety chciwość jest dość "ludzka" a głupota... no cóż chyba staje się cechą współczesnych społeczeństw.Przez długi czas ta głupia część byłą gdzieś ukryta. Od czasów rewolucji i komunizmu zaczyna wyłazić z coraz większym natężeniem na wierzch.

Pozdro

• Like 1
  • Thanks 1

4 godziny temu, Mitek napisał:

Cześć

Niestety chciwość jest dość "ludzka" a głupota... no cóż chyba staje się cechą współczesnych społeczeństw.Przez długi czas ta głupia część byłą gdzieś ukryta. Od czasów rewolucji i komunizmu zaczyna wyłazić z coraz większym natężeniem na wierzch.

Pozdro

Sprawdziłem, że interwencja wozu straży pożarnej w poważniejszych przypadkach to nawet 4000 zł. Przy takich długich akcjach to cena pewnie razy 2,3. W którymś z pożarów składowisk było około 30 wozów, do tego budowa linii podającej wody. Jak dodać do tego skażenie środowiska to szkody są pewnie na miliony złotych (w jednostkowym przypadku). To wszystko aby "zaoszczędzić" parę milionów (bo tyle kosztowałaby utylizacja) na każdym spalonym składowisku. Razem przekręt porównywalny z takim Amber Gold.

Na początku było pewnie współdziałanie (milczące) "oferentów" z gminami i wygrały najtańsze, nierealne oferty a teraz widzimy fazę likwidacji problemu. Ciekawe czy rządzący znajdą błyskawiczne i skuteczne rozwiązanie problemu. Bo pewnie taniej kosztowałoby nas postawienie zewnętrznego dozoru z kałachami na tych składowiskach jak te gaszenia i zatrucie.

Myślę, że pożary jeszcze przyspieszą - trzeba rozwiązać nabrzmiały problem zanim ktoś zdoła się obudzić! To jest o tyle dziwne, że w tak siłowo rządzonym państwie akurat pakiet brutalnych działań przeciw przestępcom powinien być możliwy do szybkiego przeprowadzenia.

Pozdro

Wiesiek

• Like 1
  • Thanks 1

Skoro pożary wywołuje właściciel, to mamy sprawcę przestępstwa, sprawą powinna zająć się prokuratura:

W ciągu 40 dni pięciokrotnie płonęły w Polsce składowiska z odpadami. We wszystkich pożarach z dymem poszły odpady trudne lub niemożliwe do przetworzenia i drogie w składowaniu. Branża mówi o celowych podpaleniach. Tę wersje uwiarygadniają zyski. 50 tys. ton spalonych w Zgierzu to 11 mln zł na czysto. Dlatego będą następne.