aklim Napisano 1 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2018 (edytowane) Kilka osób z forum kojarzyło , że w lutym miałem w planach skiturowy podbój Macedonii , więc mam nadzieję , że przynajmniej one są zainteresowane relacją z tej eskapady . Wyjazd został zaplanowany od 08 do 13 lutego . Ekipa w komplecie zebrała się w czwartek późnym popołudniem w Bielsku Białej i stąd już w pełnym pięcioosobowym składzie – Tomek , znawca regionu ,świetny przewodnik i organizator tego wyjazdu oraz reszta czyli Aga , Krzysiek , Filip i ja ruszamy na południe Europy . Jedziemy przez Słowację , Węgry i Serbię . W piątek ok. 8 rano przekraczamy granicę serbsko-macedońską . Wokół zielono , ale na szczęście , gdzieś na horyzoncie widać już ośnieżone szczyty macedońskich dwutysięczników . Kierujemy się do Mavrova gdzie mamy zarezerwowane noclegi . Po drodze miałem małego zonka , bo okazało się , że zapomniałem moich skiturowych spodni . Szybka narada i postanawiamy , że w Skopje ( stolica Macedonii ) zrobimy trochę dłuższy postój i oprócz krótkiego zwiedzania centrum poszukamy jakiegoś sklepu z branży outdoorowo-skiturowej . Zwiedzanie stolicy dostarcza nam wielu wrażeń , a w ilości pomników w okolicach ścisłego Centrum , to można śmiało zacytować klasyka : mają rozmach sk…….. . Znalezienie sklepu sportowego również kończy się sukcesem w postaci zakupu spodni . Około południa decydujemy się , że dzisiaj , tak na rozgrzewkę zrobimy coś w paśmie Sar Planiny , czyli kierunek Popova Sapka . Po dotarciu ok. 13-tej do najwyżej położonego parkingu obok hotelu Scardus ( ok. 1300 m n.p.m ) za cel obieramy Sin Vrv 2510 m n.p.m. . Szybki gramoling na parkingu w pięknym słońcu i dawaj do góry W dolinie była wiosna , tutaj pełnia zimy i śniegu nie brakuje . Te kontrasty są niesamowite . Niestety , cała noc w podróży i dosyć późna pora rozpoczęcia skitury powoduje , że wchodzimy mniej więcej na 1900 m n.p.m . . Zachodzące słońce i zmęczenie skłania nas do podjęcia decyzji o powrocie do parkingu . Na horyzoncie widać już niestety nadchodzący front , który skutecznie , jak się później okazało , pokrzyżował nam plany . Zjazd na początku OK , niżej zamienia się w walkę z lodoszrenią łamliwą , gdzie priorytetem jest nie zaliczyć dzwona . Trochę szkoda , bo przy dobrym śniegu teren ten jest wręcz wymarzony do zakładania własnych linii . Po tej pierwszej macedońskiej skiturze lecimy do Mavrova do naszego Ski Hut . Po zakwaterowaniu , jedziemy jeszcze do Gostivaru , gdzie na kolację jemy pyszne burki ,wypiekane na jak za dawnych czasów na specjalnych paleniskach , potem podziwianie klimatów , których w UE już raczej nie zobaczymy jeszcze tylko zakup wina na wieczór i tak kończy się pierwszy dzień naszej wyprawy . Edytowane 1 Marzec 2018 przez aklim 20 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 1 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2018 tej baklavy przede wszystkim Wam zazdroszcze. a po zdjęciach, warunki wyglądają mi na nasze wiosenne -firnowe śniegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 1 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2018 Najważniejsze że są przygody, dobre z tymi spodniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Annaa Napisano 1 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2018 Super..czekam na ciąg dalszy. Podaj proszę namiary na te burki-knajpę w Gostivar-rze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 2 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2018 Popova sapka - tam są chyba też wyciągi. Działały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 2 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2018 Pięknie Andrzej Nie ukrywam że czekam na dalszy rozwój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 2 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2018 Czekam na ciąg dalszy W moim przypadku Macedonię zaliczyć mogę raczej latem, więc chętnie zobaczę i poczytam o zimowej wersji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 2 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2018 @aklim super! Nie mogę się doczekać dalszej części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati1981 Napisano 2 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2018 No ładne tereny. Pięknie!Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 2 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2018 9 godzin temu, aklim napisał: i tak kończy się pierwszy dzień naszej wyprawy . świetna relacja te góry to całe takie pagórkowate czy będą jeszcze jakieś skały i żleby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 14 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2018 Andrzej @aklim nie żebym się czepiał, ale macedońskiej relacji Ci nie odpuszczę. Jednym dniem się nie wykpisz... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 30 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2018 Puk, puk, przypominamy się nieśmiało @aklim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 28 Październik 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2018 Trochę mnie tu nie było , no ale jak zacząłem to muszę skończyć :D . Dzień drugi , czyli sobota rano za oknami przywitał nas deszczem , śniegiem i temperaturą w okolicach 2-3 stopni na plusie . Aura może nie wymarzona , ale przecież nie będziemy siedzieć na kwaterze ! Krótka narada i ruszamy we trójkę ( Aga coś zdrowotnie zaniemogła , więc Krzysiek musiał zostać ) gdzieś w góry . Jedziemy górską drogą , która wije się na wysokości ok. 900-1100 m n.p.m. . Wokół jest buro/zielono , ale okoliczne wzgórza przyprószone są śniegiem . Wyżej mało co widać , bo niski pułap chmur skutecznie utrudnia obserwację . Zjazd z głównej drogi skutkuje wbiciem się w dosyć dziką okolicę , gdzie z dna doliny , kamienisto-szutrową drogą , dojeżdżamy serpentynami do prawie opustoszałej osady Tanusze , leżącej na wys. ok. 1200 m n.p.m. . Niestety brak wystarczającej pokrywy śniegowej skutkuje powrotem na dół i ponownym wbiciem się w dolinę kolejną jej odnogą . Tutaj , na wysokości ok. 1250/1300m , dojeżdżamy w końcu do śniegu i możemy myśleć o założeniu nart . Wspinamy się powoli do góry w kierunku południowo-zachodnim , w stronę granicy z Albanią . Najpierw drogą leśną , gdzie z każdym metrem śniegu jest coraz więcej , chociaż , jak to się mówi , szału nie ma . Celem naszym jest Ploca 2223 m m.p.m. . Po ok. godzinie schodzimy z drogi i zaczynami trawersować stok porośnięty dosyć gęstym lasem .Tutaj już śniegu dużo więcej i na dodatek zaczyna sypać . Po minięciu lasu i osiągnięciu połonin ( ok. 1700-1750 m. n.p.m. ) okazuje się , że widoczność coraz słabsza , zagrożenie lawinowe coraz większe , więc , niestety , znowu wycof przed osiągnięciem zamierzonego celu . Tam jest po prostu taka „dzicz” w pozytywnym tego słowa znaczeniu , że w razie „W” bylibyśmy skazania praktycznie sami na siebie . Powrót po śladzie do samochodu , a potem już kwatera , kolacja i długie Polaków rozmowy , oraz snucie planów na niedzielę , bo za oknem zaczyna naparzać śniegiem aż miło . Cdn… Kilka zdjęć z soboty . 14 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 28 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2018 @aklim cały czas wierzyłem w Ciebie i się nie zawiodłem. Dzięki, takiej relacji mi było trzeba, na moje skołatane serce! Wracam do domu i jest, relacja podana do kolacji po Snow Expo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 29 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2018 Czekam cierpliwie na całą relację a później pewnie będę miał parę pytań (jedno już Jeeb zadał) Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 29 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2018 Świetna relacja! mało mam ostatnio czasu na czytanie, ale tego przegapić nie mogłem! Miejscówka interesująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 29 Październik 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2018 Dnia 2.03.2018 o 08:39, Jeeb napisał: te góry to całe takie pagórkowate czy będą jeszcze jakieś skały i żleby ? Po jednym wyjeździe trudno mi jakoś dokładnie sklasyfikować czy też opisać te góry , tym bardziej , że aura wyjątkowo nam nie dopisywała ,ale tak na moje oko , najbardziej przypominają mi słowacką Małą Fatrę , tylko w duuużo większej skali albo , jak ktoś nie zna MF , Tatry Zachodnie . Czyli mieszanina kop typu Stoh ( albo nasza Babia Góra ) i skalistych szczytów a'la Wielki Roszutec . Generalnie tereny wymarzone do skiturowania , bo praktycznie na prawie każdy szczyt można wejść na nartach no i zjechać z niego jakąś fajną linią , oczywiście jak jest śnieg , ale akurat tam zimy ostatnio są dużo bardziej śnieżne niż u nas . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 30 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2018 10 godzin temu, aklim napisał: Po jednym wyjeździe trudno mi jakoś dokładnie sklasyfikować czy też opisać te góry Będą następne wyjazdy w ten rejon ? Ile godzin w sumie zajmuje dojazd od polskiej granicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 30 Październik 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2018 25 minut temu, Jeeb napisał: Będą następne wyjazdy w ten rejon ? Ile godzin w sumie zajmuje dojazd od polskiej granicy? Plany są ofkors , Czas dojazdu z Bielska B. do granicy z Macedonią to ok. 15-16 godzin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi