Coach Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 Jest sens wybierać się w sierpniu na lodowiec ? Jeśli tak to gdzie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 14 minut temu, Coach napisał: Jest sens wybierać się w sierpniu na lodowiec ? Jeśli tak to gdzie ? To zależy co chcesz tam robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rung Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 Chyba tylko Hintertux jest godny rozważenia. Byłem dwa razy w okolicach 1-3 sierpnia. W 2016r. było niesamowicie, prawie 20km tras pod śniegiem i prawie 3km zjazdu do Tuxer Fernerhaus po białym. W 2017 ten sam okres - padaka. Pod śniegiem tylko trasy Gefrorene Wand i kawałek Olperer, w sumie ok. 2km. Reszta - goły lodowiec. A tydzień wcześniej ok. 23 lipca spadło kilkadziesiąt cm śniegu i przez kilka dni było biało. I tak mi się podobało, bo na gefrorene wand jest krzesło wiec się wyjeździlem po pachy Najlepiej jednak chyba jechać "na pogodę" po świeżym opadzie. Tak to wyglądalo w 2017 Być może warto rozważyć zermatt, tam trasy zaczynają się na 3800. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 (edytowane) 49 minut temu, rung napisał: Zermatt tys prowda, Edytowane 20 Luty 2018 przez Jeeb 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rung Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 Przed chwilą, Jeeb napisał: tys prowda, Chciałem odpisać od razu, ale na widok zdjęć 3 razy szczytowałem. Mam już rezerwację w Zermatt na pierwszy tydzień lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rung Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 Dodam jeszcze tylko że w Austrii w sierpniu na bank nie "chodzi" Pitztal, Stubai ani Kitzsteinhorn, nie podejrzewam tez o to Kaunertala. Załączam kilka zdjęć z sierpnia 2016 z Hintertux, tak jak wspomniałem było bombowo, mnóstwo śniegu i jazdy Tuxertal: Dolna stacja Widok z Gefrorene Wand Widok z Olperer Widok na Gefrorene Wand Dojazd do Ferner Tuxerhaus (2660 mnpm) 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 20 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2018 To i ja dołożę swoje trzy grosze 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coach Napisano 21 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2018 13 godzin temu, MAIKEL 1977 napisał: To zależy co chcesz tam robić Zadając pytanie na forum narciarskim można się domyślić że raczej na ryby się nie wybieram. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coach Napisano 21 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2018 (edytowane) 11 godzin temu, Jeeb napisał: tys prowda, Wow, to sierpień ? Dziękuję wszystkim za info ! Edytowane 21 Luty 2018 przez Coach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 21 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2018 Rozważ jeszcze Zermatt z Saas-Fee - to rzut beretem od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quba0 Napisano 15 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2019 Cześć, odgrzewam temat - mam możliwość wyskoczenia w terminie 25-28/07 na narty przy okazji wyjazdu służbowego do Bawarii. Planuję Hintertux i tam mam wstępną rezerwację noclegu z możliwością jej odwołania do jutra Myślicie, że uda się coś pojeździć? Bergfex prognozuje od 23/07 wysokie temperatury u góry, tj. około 10-12 stopni, stąd moje wątpliwości.. Śniegu jest ponoć około 205 cm na ten moment. Będę wdzięczny za poradę, gdyż dotychczas najpóźniej jeździłem na nartach na majówkę w Solden.. Widzę, że polecacie jeszcze Zermatt, ale to kolejne 350 km dalej dla mnie, a powrotną trasę samochodem muszę pstryknąć na raz po nartach. Pozdro, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 15 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2019 W Zermatt na pewno będziesz miał lepszy śnieg przy takich temperaturach że o widokach nie wspomnę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quba0 Napisano 15 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2019 Tylko cenowo (noclegi, karnet, rozrywka, dojazd) wychodzi zdecydowanie drożej... Chyba jednak pas i zostanę przy Hintertux. W samej Austrii nic innego czynnego w tym okresie nie uświadczę, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 15 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2019 Molltal , ale Ci nie po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 16 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2019 Będziemy na Tux w ten weekend, jak znajdę chwilę napisze jak jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptk89 Napisano 16 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2019 Podpowiecie gdzie można skoczyć w miarę blisko Polski(raczej Austria) tak wrzesień/październik, żeby było otwarte 15-20 km tras? Jak to wychodzi z Waszych doświadczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quba0 Napisano 16 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2019 @przemo_narciarz, dzięki, ja właśnie potwierdziłem swoją rezerwację hotelu, także ryzykuję i jadę 25-28/07. Z plusów, ma się robić słonecznie i bezchmurnie w weekend, także pokorzystasz Szkoda, że trochę za ciepło.. @ptk89, w październiku rusza Solden, fajny ośrodek, te 20 km spokojnie powinno już hulać: https://www.soelden.com/winter/ski-area.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czupirak Napisano 17 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2019 (edytowane) Cześć, Byłam na Hintertuxie 6 lipca 2019r. warunki dobre, iście wiosenne, z rana lepiej, można było się wyjeździć, następne dni były chłodniejsze i ,,cosik,, tam popadało 🙂 choć już nie byłam na lodowcu, tylko reszta czasu spędziłam w Dolinie. Życzę udanych szusów i nie zapomnij zabrać ze sobą JAPONEK 🙂 Pozdrawiam Edytowane 17 Lipiec 2019 przez czupirak 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quba0 Napisano 17 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2019 Dzięki @czupirak, wrzucę na pewno relację na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 22 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2019 (edytowane) Tux ma się bardzo dobrze. W sobotę szturks i betonidło z rana do 2800m. Ogólnie wiosenne bardzo przyjemne jeżdżenie. Ratraki pracują praktycznie cały czas w różnych częściach ośrodka. Ludzi mało, od 13 jeździ praktycznie kilkanaście osób. Edytowane 22 Lipiec 2019 przez przemo_narciarz 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quba0 Napisano 22 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2019 @przemo_narciarz, dzięki - trochę mnie pocieszyłeś, bo już nie mogę odwołać rezerwacji noclegu, a na stronce widzę, że temperatury mocno dodatnie i pokrywa śnieżna stopniała z 210 na 160 cm. Do niedzieli zapowiadają po 12C na górze... Jak Ty byłeś jakie temperatury tam panowały i jak oceniasz szansę na utrzymanie warunków żeby chociaż 2-3 h rano dało się sensownie pojeździć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 22 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2019 (edytowane) My jeździliśmy w sobotę do 16, ale uwielbiamy wiosenne narty. Jeździmy na nartach powyżej 100 pod butem, i wybieramy się jeszcze w sierpniu, październiku. Pytanie czego oczekujesz? Jak chcesz pojeździć fajnie na nartach, to będziesz zadowolony. Temperatury u góry ok 5 stopni, ale nie patrz na to, na Kitzterhorn w czerwcu jeździliśmy w bardzo wysokich temperaturach i było super. Na Tux pokrywa zmalała przez ogromny opad deszczu w sobotę wieczorem, w niedzielę odsłoniły się ogromne miejscowe placki brązowe z lodowca, ale cały czas ratraki i koparki naprawiały sytuację, magazyny śniegu są ogromne w wielu miejscach. Wydaje mi się że sytuację mają opanowaną przez serio 365dni😀 Zajebista opcja😎 nigdy nie sądziłem że sezon może trwać cały rok. Tras otwartych jest więcej niż w Szczyrku w sezonie🙄 Edytowane 22 Lipiec 2019 przez przemo_narciarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quba0 Napisano 22 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2019 @przemo_narciarz, thnx za info! Ja niestety mam ze sobą G9 183 cm i krótsze GS11 brata (170 cm), więc oczywiście oczekiwałbym betonu i szerokiego stoku 😂 Tak czy siak chyba gorzej niż w kwietniu na Łomnicy nie będzie, gdzie była ciapa i muldy, a i tak się dobrze bawiłem Na pewno dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 23 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2019 W dniu 22.07.2019 o 18:33, quba0 napisał: @przemo_narciarz, thnx za info! Ja niestety mam ze sobą G9 183 cm i krótsze GS11 brata (170 cm), więc oczywiście oczekiwałbym betonu i szerokiego stoku 😂 Tak czy siak chyba gorzej niż w kwietniu na Łomnicy nie będzie, gdzie była ciapa i muldy, a i tak się dobrze bawiłem Na pewno dam znać Będziesz miał wyjątkowo ciepło, ale za to nie powinno mocno wiać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi