leitner Napisano 13 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2018 Patrząc na to, co się dzieje w niektórych wątkach, postanowiłem założyć osobny wątek o naśnieżaniu tras narciarskich. Piszemy tu o wszystkim co z tym związane - o systemach, problemach, ciekawostkach, zaniedbaniach itd. Zachęcam do merytorycznej dyskusji. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 13 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2018 24 minuty temu, leitner napisał: Patrząc na to, co się dzieje w niektórych wątkach, postanowiłem założyć osobny wątek o naśnieżaniu tras narciarskich. To chyba kto inny powinien zrobić 🤐 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej1982 Napisano 13 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2018 5 minut temu, MAIKEL 1977 napisał: To chyba kto inny powinien zrobić 🤐 Znowu jesteś wypity... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krait Napisano 14 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2018 Warto chyba zacząć od podstaw I coś dla oka 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 14 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2018 Dnia 13.1.2018 o 20:05, leitner napisał: Zachęcam Jak założyłeś wątek to napisz coś od siebie a nie tylko zachęcaj 3 godziny temu, krait napisał: arto chyba zacząć od podstaw dzięki za wygooglowanie podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekc1 Napisano 16 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2018 Mam takie pytanie, do którego skłoniła mnie sytuacja z obecnie niedziałającym odcinkiem orczyka na małe skrzyczne. Właściciele ośrodka na pytanie dlaczego on nie działa, skoro górna trasa w teorii ma najlepsze warunki do utrzymywania pokrywy śniegowej. Odpowiedź była taka, że trasy pod orczykiem nie są naśnieżane i zwyczajnie brakuje śniegu żeby dało się jeździć. Z problemem braku śniegu pod orczykami, albo bardzo marnym przygotowaniem torów można się zresztą spotkać w innych ośrodkach, zazwyczaj takie tory przebiegają w lesie, więc często drzewa "łapią" cześć śniegu i żeby warunki były dobre potrzeba konkretnego opadu. Dlaczego w takiej sytuacji nie jest popularne stosowanie jakiegoś rodzaju sztucznego, śliskiego materiału. Z tego co widzę to takie materiały są używane nawet jako sztuczne stoki (chyba nawet na BSA jest coś takiego na samej górze). Wydaje się to być bardzo korzystne rozwiązanie, bo wystarczyłoby tylko minimalna ilość śniegu, a może nawet zamarzniętej wody żeby utrzymać odpowiedni poślizg, a do tego trasa zawsze byłaby równa. Takie materiały są na tyle drogie, że właściciele ośrodków się na to nie decydują, czy są jakieś inne przyczyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 7 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2018 Postanowiłem w każdym odwiedzonym ośrodku sprawdzać szczegóły techniczne - typ kolei linowych i wyciągów narciarskich (to już akurat robię od dawna), system naśnieżania (jakie są armatki/lance) oraz ratraki (o ile będą widoczne). Info będę dorzucał do relacji oraz czasami w tym temacie. Wrzucam dzisiejszy film z BSA (trwa prawie godzinę) z jazdy ratrakiem. Można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi