koliber Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 (edytowane) 4 godziny temu, Stary bywalec napisał: Rozumiem że dużo osób na Solisku . , ale dlaczego nie przygotowali Bienkulę i Czyrną , dlaczego nie uruchomili istniejących orczyków. Bo co ? Bo karnet jest na wszystko a otwarta tylko część gdzie jest raczej do kitu. Bo otwierając wszystko musieliby uruchomić armatki, obsługę , ratraki , orczyki - a to kosztuje. Więc dając 50% tego za co klient płaci 100% oszczędzają. Inaczej , a raczej dosłownie oszukują klientów okradając ich . Inaczej tego nazwać nie można. Uczciwość nakazywałaby obniżenie skipassów o połowę . Bo połowę z oferty klient dostaje . Tak bywa (choć oczywiście nie powinno), ale nie tylko w ośrodkach SMR. Przejrzałem sobie z ciekawości warunki na stokach wiślańskich i wygląda to tak: Nowa Osada - czynna trasa główna (przy kolei), nieczynna trasa w lesie (działa ok. 50%) Cieńków - czynne trasy główne (nr 1 i 2), nieczynna widokowa 5-tka (działa ok. 70%) Stożek - czynna trasa czerwona i narotstrada, nieczynna czarna (działa ok. 70%) Soszów - czynne trasy nr 1, 2 i "łącznik" nr 5, nieczynne trasy 3 i 4 (działa ok. 65%) Skolnity - działają obydwie trasy (100%) Stok - działają obydwie trasy (100%), tzn trasa + krótki objazd Czantoria - działa trasa nr 1, nieczynna trasa nr 2 (działa ok. 50%) Na tym tle, w SMR działa 7 z 9 głównych tras (poza "5" i "9"), czyli ok. 80%. A biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości, to zwracam uwagę, że na stokach wiślańskich jeździmy cały dzień zwykle jednym, nudnym stokiem wzdłuż wyciągu, korzystając z powolnego krzesełka w podobnej cenie (a nawet wyższej, porównując do ceny online) Edytowane 12 Luty 2018 przez koliber 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 Tak i tak SMR zaczyna mnie przerażać. Ludziowo... ale jeszcze tylko 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 5 godzin temu, Stary bywalec napisał: Dla mnie TMR , ich zapowiedzi co zrobią , było jak balsam dla duszy. Rzeczywistość zaskrzeczała . Nie wiem dlaczego mając teraz warunki do naśnieżania nie wykorzystują tego na maksa. Duża ilość narciarzy , przy prawidłowym , skutecznym naśnieżeniu nie powinna tak demolować trasy , aż do kamoli. To brak umiejętności i brak w ogóle większej desperacji TMR by stoki były w przyzwoitym stanie . Być może to niedbalstwo, być może brak umiejętności a może ( w co nie chce wierzyć) takie założenie biznesowe . Bo niby dlaczego w innych ośrodkach beskidzkich stoki są zrobione na przyzwoitym poziomie a w Szczyrkowskim się nie dało . Rozumiem że dużo osób na Solisku . , ale dlaczego nie przygotowali Bienkulę i Czyrną , dlaczego nie uruchomili istniejących orczyków. Bo co ? Bo karnet jest na wszystko a otwarta tylko część gdzie jest raczej do kitu. Bo otwierając wszystko musieliby uruchomić armatki, obsługę , ratraki , orczyki - a to kosztuje. Więc dając 50% tego za co klient płaci 100% oszczędzają. Inaczej , a raczej dosłownie oszukują klientów okradając ich . Inaczej tego nazwać nie można. Uczciwość nakazywałaby obniżenie skipassów o połowę . Bo połowę z oferty klient dostaje . Byłem w tym sezonie w Szczyrku 4 razy : 2 na BSA i 2 w Szczyrkowskim . I wygrywało w jakości przygotowania trasy i wyjeżdżenia się BSA , pomimo długości tras. Aż 10 razy byłem na Słowacji , w tym 3 razy na Chopoku , potem Wielka Racza, Rohacze , Oravica. I znowu najgorsze warunki , brak otwartych tras, pozamykane wyciągi gdzie były ??? Brawo - Pan z 2 rzędu wygrywa: oczywiście na Chopoku . Stąd taka moja myśl napisana powyżej: to sposób biznesowy - skasować za 100% a dać 50% tego co w ofercie. Jedyne słuszne rozwiązanie - nie jechać tam gdzie oszukują, tylko wtedy można liczyć na poprawę, puki co Barany jadą i narzekają, TMR to firma która ma przede wszystkim generować zyski a nie dogadzać narciarzom. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 W tym sezonie działa efekt nowości i skutecznej propagandy. Zakładam że 90% ludzi która odwiedziła Szczyrk w tym sezonie nie da się na to nabrać w kolejnym zwłaszcza że na 100% ceny pójdą w górę. Czytając komentarze na fb -> ludzie po prostu wyjeżdżają niezadowoleni. SMR nie działa w próżni - takie opinie bardzo szybko się rozprzeszczeniają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 9 minut temu, Piotrek napisał: Jedyne słuszne rozwiązanie - nie jechać tam gdzie oszukują, tylko wtedy można liczyć na poprawę, puki co Barany jadą i narzekają, TMR to firma która ma przede wszystkim generować zyski a nie dogadzać narciarzom. Cześć A jakie puki... do jakich drzwi? Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 (edytowane) 43 minuty temu, shuger napisał: W tym sezonie działa efekt nowości i skutecznej propagandy. Zakładam że 90% ludzi która odwiedziła Szczyrk w tym sezonie nie da się na to nabrać w kolejnym zwłaszcza że na 100% ceny pójdą w górę. Czytając komentarze na fb -> ludzie po prostu wyjeżdżają niezadowoleni. SMR nie działa w próżni - takie opinie bardzo szybko się rozprzeszczeniają. No nam taką nadzieję, bedę wreszcie sam to w wersji shugera. W mojej wersji bedzie 40% ludzi więcej na moje nieszczęście. Edytowane 12 Luty 2018 przez przemo_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 (edytowane) 50 minut temu, Mitek napisał: Cześć A jakie puki... do jakich drzwi? Pozdro W głowę powinni się puknąć Ci co jadą na plac budowy/kamieniołom a potem dziwią się, że są kamienie. Edytowane 12 Luty 2018 przez Piotrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 6 minut temu, przemo_narciarz napisał: No nam taką nadzieję, bedę wreszcie sam to w wersji shugera. W mojej wersji bedzie 40% ludzi więcej na moje nieszczęście. Ja też mam taką nadzieję bo to by oznaczało że będę to miejsce odwiedzał, a że jestem optymistą to 3mam kciuki. Jeśli Twoja wersja się sprawdzi to dla mnie to miejsce po prostu zniknie z mapy narciarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 1 godzinę temu, shuger napisał: rozprzeszczeniają. Błagam ! Ten wyraz pochodzi od przestrzeni, a nie od "szczania" . 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 2 minuty temu, hupon napisał: Błagam ! Ten wyraz pochodzi od przestrzeni, a nie od "szczania" . HAHA Racja! Chyba muszę częściej tego słowa używać Chociaż nie wiem czy ta 2 opcja bardziej nie pasuje do tego co się w Szczyrku dzieje. Bo czego jak czego ale akurat "przestrzeni" to tam już nie ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 3 minuty temu, hupon napisał: Błagam ! Ten wyraz pochodzi od przestrzeni, a nie od "szczania" . Cześć Panowie i Ja i Hupon zwracamy Wam uwagę nie dla śmiechu. Zadbajcie by traktować Was i Wasze posty z szacunkiem. Pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 1 minutę temu, Mitek napisał: Cześć Panowie i Ja i Hupon zwracamy Wam uwagę nie dla śmiechu. Zadbajcie by traktować Was i Wasze posty z szacunkiem. Pozdro Daj spokój z tym poważnym tonem, to dobrze że zwracamy sobie nawzajem uwagę na pisownię ale bez przegięcia. Gdybym się miał przyczepić, to Twój powyższy post też pozostawia wiele do życzenia - a w tej sytuacji powinien być nienaganny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 1 godzinę temu, shuger napisał: Daj spokój z tym poważnym tonem, to dobrze że zwracamy sobie nawzajem uwagę na pisownię ale bez przegięcia. Gdybym się miał przyczepić, to Twój powyższy post też pozostawia wiele do życzenia - a w tej sytuacji powinien być nienaganny To znaczy co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 13 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2018 20 godzin temu, Mitek napisał: To znaczy co??? To znaczy że interpunkcja się kłania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remus74 Napisano 15 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2018 (edytowane) Czemu oni nie uruchomią tych orczyków z Czyrnej i na Jaulianach. Rozładowało by to tłumy. Dosypało naturalnego więc jak nie teraz to kiedy. Edytowane 15 Luty 2018 przez remus74 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbylo Napisano 15 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2018 Czemu oni nie uruchomią tych orczyków z Czyrnej i na Jaulianach. Rozładowało by to tłumy. Dosypało naturalnego więc jak nie teraz to kiedy. Może nie mają ludzi do obsługi? Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 15 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2018 Dnia 12.02.2018 o 19:45, Piotrek napisał: W głowę powinni się puknąć Ci co jadą na plac budowy/kamieniołom a potem dziwią się, że są kamienie. Tylko że najwięcej kamieni jest od początku zimy na 10-tce, gdzie (z tego co wiem) nie było prowadzonych żadnych prac terenowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 15 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2018 2 godziny temu, koliber napisał: Tylko że najwięcej kamieni jest od początku zimy na 10-tce, gdzie (z tego co wiem) nie było prowadzonych żadnych prac terenowych. Najwięcej kamieni jest na 10, czyli trasie stworzonej od nowa. Mnie to nie dziwi i spodziewałem się, że tak będzie. Zobacz posty na stronach 108-110. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 15 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2018 Dobudowany został tylko trawers do Soliska, tam akurat na kamienie nie trafiłem (przynajmniej w okresie sylwestrowym), nie wiem jak teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remus74 Napisano 15 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2018 5 godzin temu, Zbylo napisał: Może nie mają ludzi do obsługi? Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Przy takie inwestycji z takim rozmachem żeby nie było porządnej kasy dla ludzi z obsługi to wstyd. Przecież obsługa to między innymi ich wizerunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Napisano 15 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2018 5 godzin temu, koliber napisał: Tylko że najwięcej kamieni jest od początku zimy na 10-tce, gdzie (z tego co wiem) nie było prowadzonych żadnych prac terenowych. W Szczyrku nawet kiedy było marnie ze śniegiem nie było szczególnego problemu z kamieniami, skoro teraz są to niby skąd? chyba deszcz meteorytów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2018 14 minut temu, Piotrek napisał: W Szczyrku nawet kiedy było marnie ze śniegiem nie było szczególnego problemu z kamieniami, skoro teraz są to niby skąd? chyba deszcz meteorytów Cześć Kamienie w Szczyrku zdarzały się zawsze a obecny problem jest oczywisty i nie ma to nic wspólnego z materia pozaziemską. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 16 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2018 12 godzin temu, koliber napisał: Dobudowany został tylko trawers do Soliska, tam akurat na kamienie nie trafiłem (przynajmniej w okresie sylwestrowym), nie wiem jak teraz. W ferie najwięcej kamieni było na nowej części 10. Na "starych" Julianach zdecydowanie mniej, tam największym problemem było szybkie zladzanie się stromego odcinka. Zdarzali się narciarze, którzy odpinali narty i schodzili. 17 godzin temu, Zbylo napisał: Może nie mają ludzi do obsługi? Nie można tego wykluczyć. Druga możliwość to oszczędzanie. Juliany na pewno mogły być uruchomione w 2 tygodniu ferii śląskich. Czyrna raczej miała za mało śniegu w śladzie orczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2018 10 minut temu, fredek321 napisał: W ferie najwięcej kamieni było na nowej części 10. Na "starych" Julianach zdecydowanie mniej, tam największym problemem było szybkie zladzanie się stromego odcinka. Zdarzali się narciarze, którzy odpinali narty i schodzili. Cześć Na Julianach powstał jakiś stromy odcinek??? Gdzie? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 16 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2018 (edytowane) 11 minut temu, Mitek napisał: Na Julianach powstał jakiś stromy odcinek??? Gdzie? Na forum padła nawet nazwa "ścianka" . Chodzi o pierwszy kawałek o większym nachyleniu, ten który jest nieco zawężony przez drzewa. Trudno w to uwierzyć, ale naprawdę niektórzy tam schodzili z nartami na plecach. Edytowane 16 Luty 2018 przez fredek321 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi