johnny_narciarz Napisano 27 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2018 13 godzin temu, marboru napisał: Na powrocie jeszcze jeden ośrodek jutro do 12stej. Jaki? Wiem! Chopok! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 27 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2018 Bezpiecznego powrotu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 28 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2018 (edytowane) Venet Cz. 1 My już w domu Dorwałem się do kompa i wstępnie przejrzałem aparat i kamerę z filmikami - materiał mam mistrzowski, zarówno do galerii jak i do klipów. Pierwsza galeria z ostatniego dnia pobytu w ośrodku Venet. Startujemy ze stacji dolnej gondoli (później jej fajna fotka) w miejscowości Zams położonej na wysokości 780 m npm, blisko autostrady wiodącej do St. Anton. Wygląda to tak: To mały ośrodek, który ma oprócz gondoli wyciągającej narciarzy na szczyt, trzy krzesła i dwa orczyki. Zaleta? Narciarzy tylko kilku... i to mocno po 65tce My w naszych krzykliwych strojach narciarskich jesteśmy tutaj niczym ufo Maskotka ośrodka wygląda tak: A już na górze? Proszę... ...sorry ale uwielbiam takie klimaty Po prawej wierzchołek Venetu i wysokość 2513 m npm. Ten szczyt będzie się jeszcze przewijał przez relację ponieważ jest on niezwykle urokliwy...a po drugie jest to cel i miejsce skąd startują praktycznie we wszystkich kierunkach narciarze skiturowi i free. A taki klimacik? Też lubię Górna stacja: Widok, który moim zdaniem jest tutaj jednym z najlepszych: Trasa numer 1: Jej dalszy ciąg; I jeszcze dalszy: Długa, urozmaicona i biegnie do samego dołu, do miejscowości Rifenal. A tu jedliśmy - w zasypanej, pięknej old knajpce - jedzenie? Pycha! Koniec Cz.1 Edytowane 28 Styczeń 2018 przez marboru 13 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 28 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2018 Venet Cz. 2 Stacja nie jest duża ale niezwykle urokliwa. Jeździ się nam tutaj wspaniale! Mało ludzi, trasy doskonale przygotowane - nie ma pośpiechu, jest luz i swojski klimat. Górna stacja widziana z krzesełka: Trasa 4 przy orczyku: Dolna stacja Talstation Rifenat. Kilka fotek w tym urokliwym miejscu Marboru: Paula: Marboru i Paula: Cudowny ten nasz ostatni dzień w Tyrolu! Błękitne niebo, zmrożone, szybkie stoki - ciepło niczym na wiosnę Widok na górną stację z innej perspektywy: Te górki śniegu na powyższym zdjęciu jak się później okazało to miejsce ćwiczeń piesków, które tutaj uczą się swojej roboty w poszukiwaniu ludzi gdy zejdzie lawina. Widok w stronę SFL: I jak tu nie zakochać się w Tyrolu? Widok na początek trasy numer 5: Ciąg dalszy tej trasy tej trasy: Koniec Cz. 2 13 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 28 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2018 Venet Cz. 3 Dalszy ciąg tej trasy jest dużo szerszy, a w końcówce kilka wariantów zjazdu. Paula, szczyt Venetu i piękne trasy free w tych okolicach stacji. I jeszcze jedno ujęcie - tym razem z lasem w sąsiedztwie wyciągu krzesełkowego z tej strony. Sam wyciąg? Myślę, że poświęcę mu kolejny post - i zainteresuje on @leitner. W pobliżu niego takie oto możliwości jazdy poza trasowej - spójrzcie również na sam szczyt góry. Kilku freeridersów widzieliśmy jak zakładają linię Druga strona lasu - sporo miejsc jeszcze dziewiczych do jazdy: Sam wyciąg: I jeszcze raz lasek: Łagodna odsłona trasy 5: Cudowny dzień Świetny wyjazd, na którym ponownie udało się trafić niesamowitą pogodę - 2 dni prawdziwej zimy i śnieżycy oraz 5 dni słońca w iście wiosennych warunkach Ostatnie spojrzenia na Venet, który polecamy odwiedzić na jeden dzień. Główny wyciąg: Ten widok wszyscy widzą z autostrady... ...z góry wygląda tak: Klimat chatek "działkowych" rozmieszczonych po lesie, wzdłuż tras uzupełnia urocza kapliczka: No i wspinający się Skiturowcy i narciarze free na szczyt Venetu - dopiero w domu na kompie zauważyłem, że narciarzy na poniższej fotce jest trzech Teraz pora na uporządkowanie galerii - jak to zrobię, to uzupełnię relację Tym czasem pora na obiad u rodziców. Pozdrawiam marboru 16 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 28 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2018 Dnia 27.01.2018 o 07:55, johnny_narciarz napisał: Wiem! Chopok! Chciałem się zaśmiać, ale dalej jestem ograniczony przez... nie wiem 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 28 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2018 Żeby tak u nas każdy mały ośrodek miał 22 km. Dzięki, że odwiedziliście taką stację narciarską. O tych wielkich prawie wszysto wiadomo, a te mniej popularne mają wielką zaletę, są przeważnie puste ( z nielicznymi wyjątkami). No i czekam na foty i filmy z całego wyjazdu, fajnie coś ładnego pooglądać! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 28 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2018 Miałem wiele okazji być na Kaunertal, ale go nie odwiedziłem. Po waszej relacji wiem co straciłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 28 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2018 1 godzinę temu, marionen napisał: Żeby tak u nas każdy mały ośrodek miał 22 km. Dzięki, że odwiedziliście taką stację narciarską. O tych wielkich prawie wszysto wiadomo, a te mniej popularne mają wielką zaletę, są przeważnie puste ( z nielicznymi wyjątkami). No i czekam na foty i filmy z całego wyjazdu, fajnie coś ładnego pooglądać! Te małe stacje coraz bardziej mi się podobają Nasz wyjazd marcowy będzie pewnie składał się z takich rodzynków... tym razem w Italii 19 minut temu, artix napisał: Miałem wiele okazji być na Kaunertal, ale go nie odwiedziłem. Po waszej relacji wiem co straciłem. @artix tam jest jak w narciarskim niebie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 28 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2018 Ależ tam pięknie! Widoki zapierają dech w piersiach, a zdjęcie z kapliczką wymiata! Tylko ta dmuchana maskota koszmarna ... W Venet jakiś czas temu moi znajomi z małymi dziećmi spędzili cały tydzień - ośrodek ma w styczniu i w marcu ofertę darmowych kursów dla dzieci w wieku przedszkolnym wraz z kompletem sprzętu dla maluchów i opieką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Annaa Napisano 28 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2018 Piękna zimowa wycieczka po Alpach,dzięki Mariusz za relację....Czekam na wisienkę na torcie, czyli filmik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 28 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2018 @leitner prosiłeś o ciekawe wyciągi - tym razem jeśli chodzi o orczyki nic takiego nie zaobserwowałem Ciekawy w Venet był za to wyciąg krzesełkowy oldsculowy. Fajna stacja dolna... a najciekawsze stacja pośrednia Rzadko się takie widuje. Kilka zdjęć tego urządzenia. Stacja dolna z pół okrągłym, drewnianym podejściem: Zbliżamy się do stacji pośredniej: I sama stacja pośrednia: I końcówka wyciągu @tanova @Annaa dziękuję Film będzie jak wena będzie Jak na razie popatrzyłem na sceny z jazdy, to widać, że zwolniłem w tym roku a ja myślałem, że tak jak @marionen z wiekiem będzie mi prędkości przybywać ehhh trzeba kolano nareperować Pozdrawiam Was serdecznie! 7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 28 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2018 Te małe ośrodki są chyba bardziej ciekawe niż te topowe. Katschberg też był super! Super foty! Jak ja mam teraz jechać na narty w PL? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 28 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2018 11 minut temu, johnny_narciarz napisał: Te małe ośrodki są chyba bardziej ciekawe niż te topowe. Katschberg też był super! Super foty! Jak ja mam teraz jechać na narty w PL? Dzięki Zawsze w PL możesz mieć dwa w jednym Szwajcarię Bałtowską hahaha Plan na Dolomity też jest na niszowe stacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 28 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, marboru napisał: @leitner prosiłeś o ciekawe wyciągi - tym razem jeśli chodzi o orczyki nic takiego nie zaobserwowałem Ciekawy w Venet był za to wyciąg krzesełkowy oldsculowy. Fajna stacja dolna... a najciekawsze stacja pośrednia Rzadko się takie widuje. podobne widziałem chyba a Alta Badia PS dzięki za relację! Ciekawi mnie o której zwykle byliście na stoku bo mam wrażenie , ze zawsze jako pierwsi Edytowane 28 Styczeń 2018 przez mifilim 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 29 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2018 Pierwsza z galerii dotycząca ośrodka Serfaus Fiss Ladis - zdjęcia zrobione aparatem Cz. 1 Helikopter zrzucający ładunki wybuchowe wywołujące lawiny: Jedno z krzesełek SFL: Pow day Lawina - działalność helikoptera i włodarzy ośrodka: Przestrzeń Marboru: Narciarski galimatias Żylety Paula na trasie: Fiss: Fiss z bliska: Widok z balkonu na Ladis 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 29 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2018 Pierwsza z galerii dotycząca ośrodka Serfaus Fiss Ladis - zdjęcia zrobione aparatem Cz. 2 Smutny Pan Sztruksik: Cube: Paula na tarasie widokowym Tarzanie po śniegu Czarnuszek: Paula na trasie. Błękit i biel: Marboru z widoczkiem Jadłodajnia: Na krzesełku Widok na ośrodek narciarski Fendels. Koniec pierwszej galerii 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 29 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2018 3 godziny temu, marboru napisał: Pierwsza z galerii dotycząca ośrodka Serfaus Fiss Ladis - zdjęcia zrobione aparatem Cz. 2 Smutny Pan Ten smutny Pan to Emmerich Pale a to jego popiersie przy trasie rowerowej / szlaku turystycznym nazwanej jego imieniem: "Emmerich Pale Weg". Był burmistrzem Fiss i pionierem turystyki. Fiss było biedną osadą górską, gdy Emmerich Pale przejął urząd burmistrza w 1953 roku.Był w tym czasie najmłodszym burmistrzem Austrii a sprawował urząd przez 33 lata. Był pionierem rozwoju turystyki, położył fundament pod koleje górskie i sprawił, że infrastruktura w wiosce nadawała się na przyszłość. Zawsze było dla niego ważne, aby mieszkańcy wioski mieli pracę i dochody. W 1967 roku z inicjatywy Pale zbudowano pierwszy wyciąg krzesełkowy i dwa wyciągi. W 1970 roku dodano trzy wyciągi orczykowe, a w 1974 roku zbudowano wyciąg krzesełkowy do Ladis. Pięć lat później pionier rozpoczął budowę Schönjochbahn. W 1984 roku Schönjochbahn GmbH był operatorem dwóch kolejek linowych, dwóch wyciągów krzesełkowych i jedenastu wyciągów narciarskich. Zmarł mając 90 lat w 2015 r. źródło: Tiroler Tageszeitung 5 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 31 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2018 Dnia 2018-01-29 o 21:54, mifilim napisał: Ten smutny Pan to Emmerich Pale... Dzięki @mifilim za informacje Dużo dobrego zrobił "smutny Pan"... ciekawe dlaczego taką rzeźbę otrzymał zafrasowaną? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 31 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2018 Druga z galerii dotycząca ośrodka Nauders - zdjęcia zrobione aparatem Poranny sztruksik Tutejszy Materhorn Na szczycie Jedna z tras czerwonych i Paula Słońce zachodzi... Klasyczny widoczek z ośrodka Zamek Neuderberg: Góra na trzech granicach? Warun Lotnisko narciarskie? Poza trasą, czy na trasie? Paula: Widoczek... Jeszcze obrobię Lodowiec... ...filmik i koniec relacji Pozdro. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 31 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2018 Zaczynam żałować, ze odpuściłem Nauders w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 2 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2018 Trzecia z galerii dotycząca lodowca Kaunertal - zdjęcia zrobione aparatem Ten widok hipnotyzuje... Trasy "pod gondolą": Paula tuż za tunelem na czarnej trasie: Czarna: Granica Tyrolu i Sudtirolu, Austrii i Włoch: Trochę radości "na szczycie": Marboru: Razem: I jeszcze dwa: Kolejne trasy: "Prawdziwy" lód: Piękny masyw: Pod orczykiem: Wykopyrtka pozowana Magia gór: Magia tego miejsca: Tuż przy dolnej stacji... To tyle jeśli chodzi o galerie. Został do publikacji tylko klip z wyjazdu. Ten filmik opublikuję w niedzielę Pozdrawiam marboru 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 4 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2018 Zapraszam do obejrzenia krótkiego klipu z wyjazdu Podgłośnijcie odbiornik (dość cicha muzyka) - proponuję również ustawienia HD. Miłego oglądania: 16 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 4 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2018 Bardzo fajny filmik. Zastanawia mnie tylko jedno - z racji kontuzji kolana miła być jazda rekreacyjna w Twoim wydaniu, a tu widać ostro pomykajacego narciarza - to jakbyś szalał ze zdrowa noga? Narciarka również pięknie smiga Kto występuje w podkładzie muzycznym? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 4 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2018 13 minut temu, wojgoc napisał: Bardzo fajny filmik. Zastanawia mnie tylko jedno - z racji kontuzji kolana miła być jazda rekreacyjna w Twoim wydaniu, a tu widać ostro pomykajacego narciarza - to jakbyś szalał ze zdrowa noga? Narciarka również pięknie smiga Kto występuje w podkładzie muzycznym? Dziękuję @wojgoc Jazda w moim wydaniu raczej asekuracyjna... na nodze stabilizator miękki a na nim twardy - kilka skrętów się udało do celów filmowych nagrać. Dziękuję za dobre słowo w imieniu Pauli Muzyka: M83 "Un nouveau soleil" - tytuł utworu w tłumaczeniu: Nowe Słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi