stillgs9 Napisano 13 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2017 Cześć, w marcu wybieramy się do Francji (Les Deux Alpes). Mam ochotę na przejazd północną częścią Włoch. Wątpliwości budzi we mnie ostatni odcinek drogi tj Mongenevre -Briancon- La Grave-Les 2 Alps ( droga D1091). Do grudnia droga ma być zamknięta - remontowany tunel Chambon. Może ktoś już jechał tamtędy. Jak z przejezdnością w połowie marca ? Czy Francuzi starają się z utrzymaniem ? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafek Napisano 13 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2017 W takim wariancie miałbyś 2 duże góry do przeskoczenia po drodze: Montgenevre (1850m) i Col du Lautaret (2050m, pomiędzy Briancon, a La Grave). W przypadku dużych opadów śniegu na obu mogą Cię uziemić i jesteś w "czarnej". No ale to przed wyjazdem będziesz widział jaka pogoda się szykuje... Ta droga jakiś tam sens ma, chociaż osobiście bym wybrał tradycyjną drogę przez Grenoble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stillgs9 Napisano 13 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2017 Masz rację z tymi górami, ale po części jest to, to co lubię np. przejazdy zimą Bormio-Livigno, Val di Fassa -Val Gardena. Lubię zmieniać trasy, a nudzi mnie ta przez Niemcy, tym bardziej, że pojadę 2 dni, co pozwala się porozglądać. Jako, że wypadnie mi nocleg po drodze, nie mogę czekać na prognozy pogody (nocleg po drodze rezerwuje wcześniej). W przypadku załamania pogody, nie widzę faktycznej alternatywy - droga przez tunel du Frejus jest bez sensu. Chociaż, tą drogą pchają się nawet polskie autobusy. W zeszłym roku w styczniu autobus ze znajomą zawrócili Francuzi do tunelu. Cóż pozostanie chyba droga standardowa. Dziękuję za konkretną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 14 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2017 9 godzin temu, stillgs9 napisał: Jak z przejezdnością w połowie marca ? Czy Francuzi starają się z utrzymaniem ? w połowie marca to tam już jest wiosna, droga przez Montgenevre i Lautaret jest zazwyczaj czarna i sucha (pomijam śnieżna kataklizmy ale o tej porze roku w tym rejonie prawdopodobieństwo jest znikome) ostatnio byłem tam na przełomie stycznia i lutego 2012 i tylko auta z napędem na tylną oś musiały zakładać łańcuchy. Raz w nocy spadło ok. 70cm śniegu to droga była zamknięta do 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stillgs9 Napisano 14 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2017 Dzięki za info. Wlałeś nadzieję w me serce . Jeszcze tylko pytanie czy zdążą z tunelem Du Chambon. https://inforoute.hautes-alpes.fr/wir3/cols_en.html O ile rozumiem mają skończyć do 15 grudnia. Tak więc, chyba będę miał okazję sprawdzić, jak w głęboką depresję wpadli Włosi po pożegnaniu z mistrzostwami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi