Gacek1964 Napisano 18 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2017 (edytowane) Ostatnie przygotowania trwają w najlepsze. Dziś wieczorem wybieramy się na eksplorację tras w tym zakątku Alp. W planie mamy jazdę od jutrzejszego poranka aż do środy włącznie. Kwaterka zarezerwowana w centrum St Johan im Tirol, apartament mamy udostępniony od rana, także zamierzamy pojawić się na miejscu, tak aby przy dolnej stacji kolejki Hahnenkamnbahn stawić się koło godziny otwarcia. Pogoda na jutro zapowiadana nie specjalna delikatnie mówiąc, opad deszczu i śniegu, ale cóż zrobić, od poniedziałku powinno być zdecydowanie lepiej więc tego się trzymajmy. Jak tylko wi-fi będzie w stanie używalnym to relacja z fotkami będzie na żywo Edytowane 18 Marzec 2017 przez Gacek1964 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 18 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2017 Dziś leje jak z cebra i to niestety tylko deszcz - nawet na samej górze - daliśmy radę do 14.00 i cali przemoczeni wróciliśmy na kwaterkę-przejaśniać ma się dopiero jutro około południa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 19 Marzec 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2017 (edytowane) Jesteśmy już na miejscu. Od okolic Wiednia cały czas leje deszcz z różnym natężeniem. Teraz szybkie przebieranie i na stoki. Przed południem powinno się troche wg prognoz przejasnic. Zobaczymy Edytowane 19 Marzec 2017 przez Gacek1964 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 19 Marzec 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2017 Pogoda pod psem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 19 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2017 Przestraszliscie mnie i na piątek zamieniłem St. Anton na Zillertal. Na Tuxie raczej nie będzie padać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 19 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2017 20 minut temu, artix napisał: Przestraszliscie mnie i na piątek zamieniłem St. Anton na Zillertal. Na Tuxie raczej nie będzie padać. I to jest dobra zmiana!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 20 Marzec 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2017 Internet strasznie tnie wiec relacja z fotami raczej będzie po powrocie. Pogoda dzis sie zdecydowanie poprawiła, objechalismy już sporo. Warunki bardzo wiosenne, widać że nawet w nocy nie ma mrozu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 27 Marzec 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2017 (edytowane) Trochę spóźnione dokończenie, ale lepiej późno niż wcale... Wyjazd jak zwykle udany, choć tym razem pogoda spłatała figla. Praktycznie tylko poniedziałek był dniem bez zarzutu i ze słońcem a tak to były i poranne mżawki, mgła i chmury ograniczające widoczność do paru metrów w górnych partiach, na trasach większe i mniejsze przetarcia. Przygotowanie tras, było pewno spowodowane pogodą i brakiem mrozu nawet w nocy, ale faktem jest że tylu niezabezpieczonych przetarć na otwartych trasach jeszcze w alpejskim ośrodku nie widziałem. Od samego rana bardzo miękko, śnieg mokry, widać że temu ośrodkowi w tym terminie bardzo brakuje tych kilkuset metrów wysokości więcej. Edytowane 27 Marzec 2017 przez Gacek1964 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 27 Marzec 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2017 (edytowane) Ale dość tego narzekania bo ośrodek zwiedziliśmy cały (prócz Horna, który ledwo zipiał, podobnie zresztą jak sąsiednie St Johan in Tirol) i wyjeździliśmy się bardzo na głównej mierze pustych trasach np. na długaśnej niebiesko-czerwonej 25 pod starą gondolką Fleckalmbahn i na niebieskiej 17 pod gondolą Pengenstein, zdarzało nam się jechać z góry do dołu samemu, a trasy te liczą ponad 5 km każda, i nie był to odosobniony przypadek. Ośrodek składa się z dwóch części połączonych gondolą 3s. Nad Jochbergiem i Passo Thurn dominują trasy o charakterze wysokogórskim, natomiast w części nad Kitzbuhel i Kirchbergiem jest więcej wąskich, dość uciążliwych dojazdówek ale za to trasy prowadzące do dolin są tu dłuższe i ciekawie poprowadzone w lesie. Nam tu się bardzo podobało i jednoznacznie ciężko było stwierdzić, która połówka ośrodka jest lepsza, po prostu obydwie się wzajemnie uzupełniały i tworzyły bardzo ciekawą całość. Czy na tyle ciekawą, żeby wygrywać w rankingach na najlepszy ośrodek narciarski swiata? To już każdy powinien ocenić według własnych preferencji, ja uważam że to spora przesada. Ośrodek dobry, nawet bardzo dobry ale jakoś specjalnie nie wyróżniający się wśród alpejskiej konkurencji i brakuje mu tego efektu wow, jaki np. towarzyszył nam w trakcie styczniowej wizyty w pobliskim Saalbach. Myślę, że dobrą robotę marketingową robi tu magia Streifa i całej otoczki związanej z Pucharem Świata, który przesłania trochę realny obraz tras tego ośrodka. Generalnie im tak na plus, choć nie ukrywam iż oczekiwania były ciut większe, ale może to wina aktualnie panującej aury. Edytowane 27 Marzec 2017 przez Gacek1964 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 27 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2017 Dzięki @Gacek1964 no może rzeczywiście warunki mogłyby być lepsze, ale niektóre zdjęcia wyglądają bardzo smacznie my planujemy odwiedzić Kitz w styczniu jako część naszego safari i mam nadzieję doświadczyć najlepszej odsłony tego ośrodka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 27 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2017 46 minut temu, idealist napisał: no może rzeczywiście warunki mogłyby być lepsze Koniec marca w tak nisko położonym ośrodku to i tak dobrze było, chociaż wydaje mi się że w ubiegłym sezonie było lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi