johnny_narciarz Napisano 7 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2017 Wreszcie marzec! Minęły ferie, więc można ruszyć na narty. Co prawda zawsze przynajmniej raz w tygodniu gdzieś jestem, ale teraz można się więcej nacieszyć. Niestety obowiązki nie pozwoliły pojechać z rana, ale może to dobrze, bo ja lubię jak jest miękko. Ruszam dopiero ok 13,żeby być w Szczyrku gdzieś przed 14. O drogach nie ma sensu pisać, bo korków brak, a asfalcik suchy. Dojeżdżam pod Golgotę, gdzie parkuj i ku mojemu zdziwieniu nikt się nie pojawił, żeby pobrać opłatę. Niemożliwe... Szybkie przebieranie i do kasy. Biorę 3 godzinki, bo pewnie więcej i tak nie pojeżdżę. Dziś zabrałem moje "śmiertelne" narty, bo jazda na nich w takich warunkach jest mega przyjemna! Na dole ciepło, coś koło +15 st. Ubieram tylko cienkie, letnie spodnie , cienką koszulkę i Soft Shell. Myślałem nawet o krótkich gaciach, ale ten wiatr... Czas ustawić się w kolejce do wyciągu, jak to w niedzielę... Niestety, wyciąg na Suche już nie chodzi. Można jeszcze pojeździć na Golgocie, powyżej na zielonej (teraz już niebieskiej) i na czerwonej na Julianach. Śnieg ginie w oczach, choć tu go jeszcze sporo. Długo nie zastanawiając się, biorę na pierwszy ogień Golgotę. Warun mega, choć pewnie większość już by psioczyła... Są muldy, a jakże! Ale ja lubię takie miękkie, morskie fale sztormowe. Kiedy wokoło mało obiektów, a właściwie ich brak, to można się wyszaleć! Podoba mi się, więc ruszam sprawdzić pozostałe czynne trasy. Jeden wyciąg na Julianach chodził, więc ruszam na "10". Tutaj również spoko warun, ale fale nieco mniejsze. Da się fajnie rozpędzić. Tutaj też nieco więcej ludzi, choć oczywiście jakichkolwiek kolejek brak. Zacząłem nawet żałować, że nie udało mi się wystartować z samego rana. Piękne słoneczko, ludzi malutko, a śniegu mnóstwo! Ale z drugiej strony i tak szybko się męczyłem, bo jednak ten sztorm wypompowuję energie... Kilka zjazdów "10" i wracam pod Golgotę, oraz niebieską "8". Teraz jeżdżę całą długością na sam dół. Przy okazji mam swoja wersję "Splasch"... Ale na tym dzień się nie skończył. Po dwóch godzinach jazdy spotkałem się z Pawłem, tutaj Mostostalem. Przywiózł on interesujący przedmiot... Dokładnie to orczyk, jakie kiedyś tu można było spotkać. Dokładnie to w latach 60-ych! Pierwsze kotwice, takie drewniane. Pewnie Paweł uzupełni nieco moją relację, jeśli tu trafi. Chodziło o to, żeby przed ostatecznym demontażem całego wyciągu, porobić jak najwięcej pamiątkowych zdjęć i filmików z jego udziałem. To znaczy tego orczyka. Przy okazji przejechaliśmy się na nim. Ciekawe doświadczenie! Oczywiście wszystko działo się już po zamknięciu wciągu. Nawet sobie nie wyobrażacie ile trzeba było za tym "chodzić", żeby taką chwilę zorganizować... Wspomnę tylko o zaangażowaniu ludzi zza granicy! Ale ewentualną opowieść pozostawiam Mostostalowi, o ile będzie mieć czas na to. Kilka fotek z zabawy: Wielki dzięks dla Pawła za możliwość jazdy na wyjątkowym wyciągu i wzięcia udziału w całym wydarzeniu! Dla mnie to był pierwszy i pewnie ostatni raz na takim sprzęcie. Wkrótce zdemontują ów wyciąg i pozostaną tylko wspomnienia. Niby orczyk jak orczyk, ale jednak wyjątkowy! Chwilę po tym, jak kończyliśmy akcję, rozpadało się, tak symbolicznie. Chyba to Szczyrk opłakuję koniec pewnego etapu, a wraz z nim pewna część ludzi. To tak w skrócie, bo czasu mało. Pozdrawiam, Johnny 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 7 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2017 Nie chcę wyręczać Mostostala, ale dodam tylko, że starania o samą akcję powieszenia orczyku zacząłem już już grudniu. Dyrektor był trochę w szoku jak to usłyszał. Dla mnie to był pierwszy i pewnie ostatni raz na takim sprzęcie. Niestety wyciąg idzie pod młotek. Suche i krótkie z Czyrnej już leżą (dokładnie lina leży). Za to drewnianym orczykiem może będzie jeszcze dane się przejechać Starania o tę akcję zaczniemy już niedługo. To będzie coś na dużo większą skalę! 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek~ Napisano 7 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2017 Jak będziecie tęsknić to zapraszam do nas 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 8 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2017 A gdzie jest do nas? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 8 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2017 Piękna inicjatywa Dzięki Chłopaki, dzięki Maćku za relację 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 8 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2017 7 godzin temu, leitner napisał: Za to drewnianym orczykiem może będzie jeszcze dane się przejechać Starania o tę akcję zaczniemy już niedługo. To będzie coś na dużo większą skalę! Zapisz mnie na listę chętnych. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek~ Napisano 8 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, marionen napisał: A gdzie jest do nas? Jest to środek Niemiec, Kreuzberg - górka 928m. Przez to że zimy coraz gorsze to nie inwestują i takie zabytki się tu zachowały Do Sczyrku nie można tego porównywać, nie to przewyższenie, nie te trasy. https://youtu.be/vmO_aGxIKHU Był lepszy filmik ale nie moge znaleźć. W pozostałych wyciągach są już nowe, w tym najdłuższym drewniane zostały. Tak wyglada ten ośrodek http://www.skilifte-kreuzberg.de/skigebiet/skigebiet_karte.htm W okolicy jest dużo ośrodków narciarskich tylko że jest jeden problem, mało śniegu. Dowiedziałem się że były plany budowy kanapy ale przez pogodę zostały porzucone. Jak już napada to pojeździć można i jest gdzie. Tak że mamy tutaj skansen, z drewnianymi orczykami. Zapomniałem jeszcze napisać, na samej górze znajduje się klasztor i można zjeść golonko, popijając pysznym piwem robionym przez zakonników na miejscu. Edytowane 8 Marzec 2017 przez waldek~ 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 8 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2017 Maciek trzymaj tam trochę śniegu bo jeszcze mam nadzieję być w Scyrku coby zapamiętać go w takiej postaci jakiej jeszcze jest 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 8 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2017 8 godzin temu, leitner napisał: Nie chcę wyręczać Mostostala, ale dodam tylko, że starania o samą akcję powieszenia orczyku zacząłem już już grudniu. Dyrektor był trochę w szoku jak to usłyszał. Piękna akcja chłopaki, gratulacje! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 8 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2017 Zapisz mnie na listę chętnych. Na razie trzeba będzie jakoś przekonać TMR żeby wyłożył na to kasę. Niestety trochę to będzie kosztować. Uzyskanie pozwoleń, żeby taki orczyk mógł jeździć kosztuje spore pieniądze... Taka akcja jak zrobił Mostostal była możliwa, bo nikt postronny tam nie jeździł.waldek~, piękny Doppelmayr! Ciekawe, który to rocznik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek~ Napisano 8 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2017 6 minut temu, leitner napisał: waldek~, piękny Doppelmayr! Ciekawe, który to rocznik 1964 Był kiedyś filmik na którym były wszystkie orczyki, daty budowy, jak go znajdę to wstawię. Takie orczyki to jak dinozaury - wymierający gatunek. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 8 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2017 10 godzin temu, waldek~ napisał: Takie orczyki to jak dinozaury - wymierający gatunek. A zwłaszcza Swobody MkI (typ pierwszych orczyków ze Szczyrku)! W Europie (czyli pewnie na świecie) są tylko 2 wyciągi, na których jest taka drewniana Swoboda - Gaizinkalns na Łotwie i gdzieś na Ukrainie. To są prawdziwe unikaty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 8 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2017 Witojcie! O Retro Day na Szóstce będzie relacja jeszcze. Muszę filmy pomontować a to trochę zajmie. Brak doświadczenia...? Na razie kilka fotek z wczoraj z Soliska i Czyrnej.... Kończy się pewna era...? 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 10 Marzec 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2017 (edytowane) Pierwszy filmik z naszego Retro Day... PS. Skoro już tak to GoPro się rzuca w oczy, to niech będzie filmik z tejże kamery... Edytowane 10 Marzec 2017 przez johnny_narciarz dopisek ;) 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 11 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2017 Świetnie wyszło,muza dopasowana i warunki typowo wiosenne Gratki Maćku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 22 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2017 (edytowane) Film z Retro Day autorstwa Solisko Arena W poście jest też opis całej akcji. Edytowane 22 Marzec 2017 przez leitner 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 28 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2017 @MOSTOSTAL Szacuneczek za pasję, pomysł i na koniec historyczny już (tak można powiedzieć) film dzięki @leitner za zmieszczenie Chłopaki Pasja jest z Wami! Brawo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 28 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2017 Nostalgia mnie dopadła. Super sprawa. Ja już wspominam te orczyki, chociaż jazda nimi sprawiała mi coraz większy kłopot i prawdziwy ból. Dzięki chłopaki ( @MOSTOSTAL, @leitner, @johnny_narciarz ) za te wspominki. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 28 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2017 Brawo! Dzięki Nostalgia mnie dopadła. W takim razie mam nadzieję, że spodoba Ci się też film o kolei na Jaworzynę ze Szczyrku http://www.skionline.pl/forum/index.php?/topic/22040-Krzesełko-ze-Szczyrku---wspomnień-czar#entry254715 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 28 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2017 Wy młodzi tęsknicie za orczykami, a mi brakuje wyrwirączek, naturalnego śniegu, braku armatek i ratraków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 28 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2017 1 godzinę temu, marionen napisał: ... mi brakuje wyrwirączek, naturalnego śniegu, braku armatek i ratraków. Ostatki tego zachowały się jeszcze na Pilsku Kto wie? Może kiedyś pojawi się tam wyrwirączka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 16 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2018 @leitner ciekawostki historyczne na szybach w gondolach to też twój pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 16 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2018 Nie. Z napisami z gondoli nie mam nic wspólnego. Swoją drogą ciekawe czy to jest jedyny napis, czy ktoś się wysilił na nieco więcej.Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 16 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2018 (edytowane) Pomysł równie świetny jak i twoje, do tej pory trafiłem tylko jeden taki wagonik. Jak ktoś jeszcze nie widział wystawy na dolnej stacji COS to polecam. Dnia 6.01.2018 o 20:36, leitner napisał: Z okazji 60. lecia kolei krzesełkowej na Skrzyczne przygotowaliśmy jako Stowarzyszenie Narciarskie Orczyk wraz z Solisko Arena Team galerię historii narciarstwa na Skrzycznem Znajduje się ona w świeżo wyremontowanej poczekalni, która mieści się przy dolnej stacji kolei krzesełkowej na Jaworzynę. W środku znajduje się również niewielki bar. Wszystkich narciarzy i turystów zapraszamy do odwiedzenia tego miejsca i zapoznania się z historią narciarstwa na Skrzycznem. Szczegółowo opisana jest każda kolej linowa i wyciąg narciarski (i nie tylko!) Edytowane 16 Styczeń 2018 przez surfing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 16 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2018 sa rozne napisy ale juz nie pamietam jakie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi