marcinn Napisano 11 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2017 Dziś ujeżdziliśmy się na Palenicy rodzinnie Z samego rana warunki określił bym na dobre,plus Temperatura ok zera,spora ilośc śniegu,80 procent technicznego Wszystko pięknie ale po 1.30 ludzi w uj... Trasa z szybkością światła zmienia się w lodowisko z wystającymi minerałami Robimy przerwę techniczną,wracamy do gry na 2 godzinki i ewakuacja do domku,robi się niebazpiecznie Ps,Jutro zdecydowanie tury 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 24 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2018 Ustroń Palenica wystartowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 24 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2018 10 minut temu, surfing napisał: Ustroń Palenica wystartowała Serio? Przecież od 2-3 miesięcy wisi oferta sprzedaży całego ośrodka. A Mała Palenica? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 24 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2018 Jak wskazuje doswiadczenie, to ze wystartowala nie znaczy jeszcze, że jest tam po czym jeździć....... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 24 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2018 (edytowane) 8 minut temu, mig12345 napisał: Jak wskazuje doswiadczenie, to ze wystartowala nie znaczy jeszcze, że jest tam po czym jeździć....... Byłeś ? Jeśli tak to napisz coś o warunkach Edytowane 24 Styczeń 2018 przez marcinn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 24 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2018 17 minut temu, Gerald napisał: Serio? Przecież od 2-3 miesięcy wisi oferta sprzedaży całego ośrodka. Ja bym wolał kupić coś co funkcjonuje Cytat Od kilku dni na Klepkach wszystkie wyciągi są już czynne A dziś do stoków na, których można poszusować dołączył Ośrodek Palenica SKIPASS WISŁA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolec Napisano 24 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2018 2 godziny temu, marcinn napisał: Byłeś ? Jeśli tak to napisz coś o warunkach Czekałem na otwarcie tej niszowej stacji Mam do niej słabość i blisko z domku. Ponieważ ostatnio objeżdżam cały Ustroń i Wisłę to może wpadnę tam wieczorkiem jak będzie warunek i na pewno coś skrobnę na forum 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 24 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2018 5 godzin temu, surfing napisał: Ja bym wolał kupić coś co funkcjonuje Jak widać funkcjonuje. Nie jest łatwo utrzymać takie stacje narciarskie. Kiepskie zimy. Poza tym, ludzie lubią wygodne wyciągi, i jak najmniej przeszkód. Narty 20 lat temu to nie to samo co teraz. Chyba że skitury. Palenica ma jedną olbrzymią zaletę - wszystko należy do jednego właściciela (grunt + wyciąg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 26 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2018 Palenica relacja @marcinn 37 minut temu, marcinn napisał: Ustroń—Palenica Całkiem dobre warunki na Palenicy Twardo,w miarę równo,parę przetarć,do ominięcie Frekwencja słaba 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 26 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2018 (edytowane) Uuu dorobiłem się kronikarza we własnych relacjach Zalajkowane Edytowane 26 Styczeń 2018 przez marcinn 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 26 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2018 39 minut temu, marcinn napisał: Uuu dorobiłem się kronikarza we własnych relacjach Zalajkowane Nie tylko Ty... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolec Napisano 26 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2018 Obiecałem, że w ramach mojego ostatniego objeżdżania stacji w mojej okolicy zawitam wieczorem na otwartą niedawno Palenicę w Ustroniu. Żeby nie robić z "gęby cholewy" zjawiłem się tam dzisiaj późnym popołudniem To co napiszę poniżej może być uzupełnieniem do relacji z rana @marcinn, Stacja jest zapomniana , ze starym wolnym krzesłem ale ma swój klimat i nikt tam nie jeździ co mi akurat pasuje bo mam do niej najbliżej Najpierw (po mojej ostatniej "przygodzie" z Poniwcem) utwierdziłem się telefonicznie , że będzie działać do 20. Ponieważ odpowiedź była twierdząca ponownie zaryzykowałem. Zjawiam się na miejscu przed 17 i kupuję karnet. Wsiadam na krzesło obserwuję okolicę i stok i uświadamiam sobie , że jestem na stoku sam, samiusieńki Nie ma nawet do kogo gęby otworzyć Tak było przez całą pierwszą godzinę a po godzinie przybył jeszcze jeden narciarz ...normalnie szok ! ale tutaj to chyba standard ..... Co do warunków to czytając relację z rana na pewno było wtedy lepiej a pewnie nawet i w trakcie dnia bo jak pytałem ludzi schodzących ze stoku wcześniej to potwierdzali ,że trochę miękko ale bardzo fajnie. Na wieczór to "miękko" zaczęło przymarzać (stok nie był dzisiaj ratrakowany bo jest za mało śniegu ) i zaczęły się robić takie przymarzające delikatne odsypy. Muld nie było bo przecież nikt tam nie jeździ. Trasa przygotowana na jakieś 15 metrów szerokości. Po "widnoku" znalazłem kilka przetarć ale na boku czyli nieszkodliwych. Potem ze względu na raczej słabe oświetlenie ciężko coś wyłapać Czy warto przyjechać ? Teraz na pewno raczej rano albo za dnia jeśli komuś nie przeszkadzają opisane ograniczenia - wg mnie teraz tylko dla lokalesów . Ja wieczorem pojeździłem ale szczerze też bez szału. Jak dosypie śnieg to na pewno się tam ponownie zjawię bo lubię tą starą stację. PS Jeśli ktoś się wybiera jutro z rana to potwierdziłem na miejscu, że na rano będzie wyratrakowana Pozdrawiam Bolec 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 26 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2018 (edytowane) Krzysztofie dali Ci cały stok, nie możesz dostać wiecej... Przed chopokowymi sezonowkami czyli ze 6 lat temu, często tam z żoną po pracy przybywalismy. Zawsze było pusto, nieźle i tanio. Edytowane 26 Styczeń 2018 przez przemo_narciarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keisyzrk Napisano 26 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2018 6 minut temu, przemo_narciarz napisał: Krzysztofie dali Ci cały stok, nie możesz dostać wiecej... Przemek, jutro w SMR "zejdzie na ziemię" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 26 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2018 No to dla normalności mam 3 miejsca na chopok w PN lub WT jade z Gliwic tradycyjnie przez BB Korbielów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 30 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2019 Ustroń Palenica jazda bez kolejek Dnia 27.01.2019 o 17:35, matis991 napisał: Dziś odwiedziłem Palenicę w Ustroniu. Temperatura +1.5. Kasa - karnet 4h 65 zł i 8.05 pierwszy wyjazd. Piękny delikatnie zmrożony sztruksik Warunki przez pełne 4 godziny bardzo dobre. Ludzi mało, ani razu nie stałem w kolejce. No cóż wyciąg może i stary ale przynajmniej jazda non stop a orientacyjny czas wyjazdu to 8 minut. W komentarzach widziałem czasami negatywne komentarze za przygotowanie stoku ale chyba nowy ratrak robi dobrą robotę. Od około 11 na samym dole na dojeździe do kanapy miejscami (głównie środkiem) pojawiał się lód ale bokami do ominięcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 30 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2019 18 minut temu, surfing napisał: Ustroń Palenica jazda bez kolejek Nie wiesz czy działa w tym sezonie Mała Palenica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 30 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2019 Wiem że działa Mała Palenica ,ale nie byłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2019 wszystko działa, od poprzedniego sezonu jest nowy właściciel, bardzo sie stara choć łatwo nie ma, Palenica w Ustroniu to jeden z moich ulubionych stoków, bez kolejek i bez odsypów powodowanych niebeskotrasowcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 30 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2019 Widać że orczyk na Małej Palenicy działa w wersji skróconej. Sariensis jeździłeś w Skoczowie? https://www.facebook.com/mala.palenica.ustron/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 30 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2019 Długo wisiała oferta sprzedaży, jednak ktoś to kupił. Plusem Dużej Palenicy jest to że ziemia i wyciąg należą do jednej osoby. Mała Palenica od wielu lat jest skrócona. Ten wyciąg to fenomen, bo ma jako jedyny w Polsce napęd hydrauliczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2019 Mała Palenica nie wymaga dł¨ższego wyciągu, to jest stok do nauki jazdy, na wyższym odcinku uczący się nie dawali rady, bardzo słuszna decyzja, na tym etapie wielu jeszcze ma problem z dojazdem do punku wysiadania :), moim zdaniem jest to jedno z najlepszych miejsc do nauki jazdy, nie wiem jak teraz ale kiedyś w karczmie przy stoku było bardzo przyjemnie i dobre jedzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi