marcinn Napisano 7 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2017 Pozdrowienia ze Schladming Nie będę się za bardzo rozpisywał,tym bardziej że jestem tu nie rekreacyjnie Wczoraj,cały dzień padało wiało,zero widoczności,choć i tak nie miałem czasu na narty Ale dziś udało się parę godzinek zaliczyć na białym w takich warunkach O warunkach nie ma co pisać,śniegu dobry metr Bogactwo 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 7 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2017 Cóż innego można robić w Schladming,jak nie jeździć na nartach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 8 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2017 17 godzin temu, marcinn napisał: Pozdrowienia ze Schladming... Marcinn, coś w tym sezonie jeździmy sobie po śladach... Wybieram się do Schladming 28 lutego . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 8 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2017 (edytowane) To żeś trafił do raju. Mój top 3. Pozdrawiam. PS dużo narciarzy na trasach i kolejki, czy umiarkowanie. Są ferie czy to widać w tym ośrodku? Edytowane 8 Luty 2017 przez lokiec3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 8 Luty 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2017 21 godzin temu, lski@interia.pl napisał: Cóż innego można robić w Schladming,jak nie jeździć na nartach? Żle sprecyzowałem,jestem służbowo w Salsburgu,ale wiesz że nie odpuścił bym coby nie wyskoczyć do białego Zauchensee-Flachuawinkl-Ski Warunki przepiękne,jak by to nie zabrzmiało Najlepiej z samego ranka ,choć i tak już dużo narciarzy,potem tłumy Widać że są ferie 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 8 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2017 Nudy panie, ciągle tylko góry, śnieg i NARTY?? pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 8 Luty 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2017 4 godziny temu, MAIKEL 1977 napisał: Nudy panie, ciągle tylko góry, śnieg i NARTY?? pozdrawiam No toć samą pracą człek nie żyje Maikel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 9 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2017 11 godzin temu, marcinn napisał: No toć samą pracą człek nie żyje Maikel Ja niestety narazie praca, praca i jeszcze raz praca ?, trzeba trochę poprzerabiać coby żonę zadowolić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 9 Luty 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2017 Wagrain Parę foci z dzisiaj z rana Wszystko pięknie ale czuć że ferie w szczycie Ps.Dobrze że w weekend już będziemy na naszych lokalnych stokach 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 9 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2017 Pięknie Marcinie! Ski Amade wypadałoby wreszcie odwiedzić... ...chyba to będzie cel na styczeń 2018 Pozdrowienia i wracaj na nasze, polskie, wypasione i mega szerokie trasy Dzięki za relację! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 9 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2017 Ehhhh - wspomnienia i widoczki z przed 2 tygodni...... Muszę wreszcie zdjęcia ogarnąć i coś dorzucić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 10 Luty 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2017 Dnia 8.02.2017 o 12:07, Przemek napisał: Marcinn, coś w tym sezonie jeździmy sobie po śladach... Wybieram się do Schladming 28 lutego . Przemek w terminie w którym się wybierasz to myślę że będziecie mieli puchy na trasach Bo teraz to jest tu w u.... ludzi Gratki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 10 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2017 Z moich doświadczeń - połowa stycznia (jak się trafi z pogodą) jest najbardziej optymalna w tym regionie. W miarę luźno, trochę taniej, nawet w obleganym Flachau. Byłem kiedyś w Schladming 11-15 marca - ogólnie fajnie, raczej pusto - ale + 13 stopni potrafiło skomplikować życie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 10 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2017 1 minutę temu, Greg napisał: Z moich doświadczeń - połowa stycznia (jak się trafi z pogodą) jest najbardziej optymalna w tym regionie. W miarę luźno, trochę taniej, nawet w obleganym Flachau. Byłem kiedyś w Schladming 11-15 marca - ogólnie fajnie, raczej pusto - ale + 13 stopni potrafiło skomplikować życie :-) No ja w zeszłym roku byłem we Flachau w drugiej połowie stycznia. Niby niski sezon, ale ludzi dużo i już te kolejki po kilka minut do krzeseł nie irytowały tak jak ilość ludzi na trasach. W tym roku na początku ferii w Hochkoenig dużo mniej ludków i dużo swobodniej. Pozdrawiam. PS Ale jak jest śnieg na trasach to te 13 stopni jest czystą przyjemnością. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 10 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2017 W tym roku, może z powodu mrozu - nie było źle we Flachau. Momentami robił się korek pod pomarańczowym Starjetem u góry, no i do południa na dole przy gondoli Achterjet. Reszta na bieżąco. Jeszcze luźniej było po stronie Wagrain / Alpendorf - i tam się zdecydowanie lepiej trzymały trasy (mniej ludzi...). Zahaczyliśmy też o Zauchensee - miodzio :-) Relację z Hochkoenig czytałem ;-) - fajna miejscówka. Zresztą, co tam jest niefajne Oczywiście, jak jest opór śniegu - to ta temperatura jest do zaakceptowania :-)) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 10 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2017 Jak ja tam byłem, to rano czasami potrafiło być -18, aż szwagierka wyzywała. gdzie wyście mnie k..... przywieźli (przyzwyczajona do Livigno wiosną). A ludków to nie odstraszało. Pozdrawiam. PS A w Zauchensee tłoczno czy do zniesienia. Jak jest w porównaniu do Flachau? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 10 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2017 Zauchensee / Flachauwinkl - na pewno mniej luda niż we Flachau, pomimo tygodnia z Pucharem Świata. Akurat pucharowa trasa od południa już zajechana, ale to przez to, że każdy musi zaliczyć :-) W Zauchensee jest parę tras, na których można się spocić :-) - stąd też trochę mniej początkujących, szkółki z maluchami chyba żadnej nie zarejestrowałem. We Flachau pod nogami z 200 dzieci od samego Hermanna Maiera :-) A o 6.30 na kamerze faktycznie było w minusie pod 20 stopni mrozu, ale dwie godziny później tylko -13 - i tak trzymało do końca dnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek1982 Napisano 31 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2017 Witam . Na przełomie roku 17 i 18 będę w tym regonie. Dokładnie będę stacjonował w miejscowości Haus im Ennstal, pod wyciągami Hauser Kaibling. Powiedzcie coś więcej o tym rejonie. Mój wybór ośrodka był dobry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 31 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2017 Bardzo dobry wybór - jeden z lepszych ośrodków w Alpach , trasowo w pierwszej trójce w Austrii w moim rankingu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 27 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2017 Czy ktoś był w Schladming pod koniec listopada ? Jak to tam wtedy wygląda ? Niby otwierają ośrodek ok. 16.11.2017 r. Ale boje się,że będzie otwarte 2 kolejki i 2 trasy na krzyż.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p.e.t.e Napisano 27 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2017 Więcej tras może być otwartych w sąsiednim Reiteralm, który ma najlepszy system naśnieżania i ponoć najlepszych fachowców od śniegu i utrzymania tras. Nawet jeśli łącznie w tych ośrodkach ( Schladming, Reiteralm, Haus) będzie otwarte 8-10 km tras to jest to ilość satysfakcjonująca imho. W Reiteralm w listopadzie często trenują zawodnicy Pucharu Świata. Atutem jest szybszy powrót do apartamentu niż z lodowca przy wyjeździe z dzieckiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 27 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2017 1 godzinę temu, Krakus81 napisał: Czy ktoś był w Schladming pod koniec listopada ? Jak to tam wtedy wygląda ? Niby otwierają ośrodek ok. 16.11.2017 r. Ale boje się,że będzie otwarte 2 kolejki i 2 trasy na krzyż. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Krakus81 - WSZYSTKO zależy od warunków pogodowych, których na ten moment NIKT nie przewidzi. Alternatywę masz w ośrodkach lodowcowych, w których też niekoniecznie masz 100 km tras. Schladming ma jeden z najlepszych systemów naśnieżania w Alpach ALE to jest ośrodek położony nisko (Planai ma poniżej 2000 mnpm). Jeżeli tylko będzie na minusie, to na pewno będą śnieżyć na całego. Nastaw się na rezerwację last minute - zobaczysz co będzie w pogodzie i ruszysz gdzie trzeba. O tej porze roku nie powinno być problemu z miejscami. Zresztą ja do Schladming pojechałem "w ciemno" bez żadnej rezerwacji nawet w środku ferii i nie powiem, Pani w biurze turystyki się musiała trochę nagimnastykować, ale spokojnie znaleźliśmy lokum. Poczekaj na tydzień przed wyjazdem - zobacz co w pogodzie i wtedy decyduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 27 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2017 5 minut temu, Cosworth240 napisał: Krakus81 - WSZYSTKO zależy od warunków pogodowych, których na ten moment NIKT nie przewidzi. Alternatywę masz w ośrodkach lodowcowych, w których też niekoniecznie masz 100 km tras. Schladming ma jeden z najlepszych systemów naśnieżania w Alpach ALE to jest ośrodek położony nisko (Planai ma poniżej 2000 mnpm). Jeżeli tylko będzie na minusie, to na pewno będą śnieżyć na całego. Nastaw się na rezerwację last minute - zobaczysz co będzie w pogodzie i ruszysz gdzie trzeba. O tej porze roku nie powinno być problemu z miejscami. Zresztą ja do Schladming pojechałem "w ciemno" bez żadnej rezerwacji nawet w środku ferii i nie powiem, Pani w biurze turystyki się musiała trochę nagimnastykować, ale spokojnie znaleźliśmy lokum. Poczekaj na tydzień przed wyjazdem - zobacz co w pogodzie i wtedy decyduj. Do tego dodam, że jeździłem w 4 Berge kiedyś nawet w październiku. Jak otwierają to warunki są dobre. Jakość tras jest wyższa jak na lodowcach więc warto obserwować pogodę i jeśli ON otworzą to tam się wybrać. Pod względem kolejek chyba w Haus jest lepiej jak na Reiteralm. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek1982 Napisano 31 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2017 Dnia 27.10.2017 o 09:06, Wujot napisał: Do tego dodam, że jeździłem w 4 Berge kiedyś nawet w październiku. Jak otwierają to warunki są dobre. Jakość tras jest wyższa jak na lodowcach więc warto obserwować pogodę i jeśli ON otworzą to tam się wybrać. Pod względem kolejek chyba w Haus jest lepiej jak na Reiteralm. Pozdro Wiesiek Jadę tam w terminie 26.12-02.01.17, wiec z zaciekawieniem obserwuje co się dzieje w pogodzie. Z tego co wczoraj zaobserwowałem na kamerkach ( Hauser Kaibling, Planai, Reieralm ) to armatki już pracowały, wiec co by nie mówić jest to dobry znak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 31 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2017 2 godziny temu, Arek1982 napisał: Jadę tam w terminie 26.12-02.01.17, wiec z zaciekawieniem obserwuje co się dzieje w pogodzie. Z tego co wczoraj zaobserwowałem na kamerkach ( Hauser Kaibling, Planai, Reieralm ) to armatki już pracowały, wiec co by nie mówić jest to dobry znak. Jak najbardziej. Na Planai "kurzą" jak się patrzy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi