leitner Napisano 30 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Styczeń w tym roku okazał się być jednym z najlepszych w ostatnich latach pod względem warunków narciarskich. Kilka planowanych wyjazdów narciarskich mi przepadło i kilka dni temu ogarnąłem się, że w tym miesiącu ani razu nie byłem "na poważnie" na nartach (poza biegówkami i freeridem). Trochę wstyd - siedzę na forum, gapię się co chwila w kamerki a w nogach nic - czyżbym stał się narciarzem kanapowym? Straszne myśli zaczęły przebiegać mi przez głowę. Pojawiła się jednak jedna mała iskierka - przecież 20 min drogi od domu mam ponad 200m naśnieżonego zjazdu! Trochę nie byłem przekonany do jazdy na Górkę Szczęśliwicką - w tak piękny zimowy i słoneczny weekend musiały być tam tłumy. Nie miałem jednak wyboru - w końcu jest tam jedyne krzesełko w promieniu wielu kilometrów. Jako, że mogłem pojechać tam tylko w niedzielę (i to po południu), wyjechałem z tatą z domu po 13:30. W niedzielne popołudnie nie ma na szczęście korków, więc szybko docieramy na miejsce. A tu? Spodziewaliśmy się tłoku, ale dosłownie nie było gdzie zaparkować! Wygramoliłem się ze sprzętem i poszedłem pod stok stać w kolejce po karnet - w tym czasie tata znalazł miejsce (akurat ktoś wyjeżdżał). Kolejka do kasy na ok. 8min. Nie jest źle, ale trochę szkoda, że czynna była tylko jedna kasa. Kupuję 2h - trochę ryzykując (tłok na stoku był spory - zastanawiałem się czy nie kupić punktów). Taka zabawa kosztuje mnie 30 zł. Szybkie dopinanie butów i idę stać w kolejnej kolejce - tym razem do krzesełka. Nie jest najgorzej - tylko 5-6 min stania w kolejce. Na krzesełku rozmawiam z narciarzem - w czasie krótkiej podróży na górę pogadaliśmy o Górce, Kamieńsku i jeździe na krechę (jeśli to czyta, to pozdrawiam!). Trzeba się szykować na pierwszy zjazd. Na początku dość twardo - wystają szczotki a za nimi mocno zbity śnieg. Dalej jest już lepiej. Niestety jest też trochę ludzi - najwięcej uczących się. Czas mija przyjemnie, chociaż w kolejce trzeba swoje odstać. Widoki z góry - na stok i warszawski smog: Tutejszy sprzęt do ratrakowania: Z każdego zjazdu próbuję czerpać jak największą przyjemność - niestety niemal każdy zjazd to podwójna uwaga czy ktoś na mnie nie wjedzie (albo ja w kogoś). Kolejka raz się zmniejszała, a raz zwiększała - niestety jedno okrążenie (kolejka, wjazd i zjazd) zajmował ok. 12 min - trochę dużo jak na taki stok. Kończę trochę wcześniej, bo nie wiem czy zdążę przejść jeszcze raz przez bramki. Przez dwie godziny zjechałem 11 razy (ponad 2 razy mniej niż wtedy, kiedy jest pusto). Takie cudo stoi na parkingu: Ogólnie nie było najgorzej, ale był to ostatni raz, kiedy wybrałem się na Górkę Szczęśliwicką w niedzielę w godzinach szczytu (14-16). W tygodniu i wieczorem jest lepiej. Najważniejsze, że kolejny - 7 (albo 9 - zależy jak liczyć) dzień na nartach zaliczony Pozdrawiam Marcin ~leitner 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielofish Napisano 30 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Widziałem, że też biegasz na nartach. Jak będziesz miał czas i śnieg nie spłynie zapraszam do Wawra. Znam sporo fajnych miejsc do biegania. Jest też super chatka gdzie można się napoić i dobrze zjeść kilka kilometrów od cywilizacji http://www.bareknadakowie.pl/. Planuję w weekend znowu narty pożyczyć (wypożyczalnia w pobliżu - Falenica http://www.nartoteka.pl/). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 30 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Dzięki - jak w ten weekend będzie jeszcze śnieg, to pewnie trochę pobiegam - póki co mam zaproszenie do Wesołej od Towarzystwa Narciarskiego Biegówki - może chciałbyś tam podjechać? Mają tory przygotowane dobrym sprzętem. Jak będę wiedział, że będę mógł w sobotę albo w niedzielę na pewno pobiegać, to dam Ci znać - na pewno jakoś się zgadzamy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 30 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Jak na Stolicę jedna taka górka, to za mało a kiedyś były plany, by zrobić trasę gdzieś na starym wysypisku śmieci - szkoda, że to nie wypaliło Na Szczęśliwicach nie byłem ze dwa lata - trzeba przy okazji wpaść tam któregoś wieczoru... ...co powiesz na wtorek 7 lutego ok 17? Dzięki za relację. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 30 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 15 minut temu, marboru napisał: Jak na Stolicę jedna taka górka, to za mało a kiedyś były plany, by zrobić trasę gdzieś na starym wysypisku śmieci - szkoda, że to nie wypaliło Na Szczęśliwicach nie byłem ze dwa lata - trzeba przy okazji wpaść tam któregoś wieczoru... ...co powiesz na wtorek 7 lutego ok 17? Dzięki za relację. Planów było mnóstwo... Wczoraj pomyślałem, że fajnie by było reaktywować trasę w Parku Moczydło. Tłumy na pewno będą duże. W Warszawie spokojnie mogłoby być ok. 5 stoków narciarskich (Szczęśliwice, Moczydło, śmieci na Radiowo, Kopa Cwila, Kazurka...). Jak pozwoli czas, to oczywiście może być wtorek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielofish Napisano 30 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 6 godzin temu, leitner napisał: Dzięki - jak w ten weekend będzie jeszcze śnieg, to pewnie trochę pobiegam - póki co mam zaproszenie do Wesołej od Towarzystwa Narciarskiego Biegówki - może chciałbyś tam podjechać? Mają tory przygotowane dobrym sprzętem. Dla mnie bomba. Wesoła jest bardzo blisko, jak bym się uparł to na biegówkach tam mogę dojechać. Jestem amatorem w kwestii biegówek, ale już kilkadziesiąt kilometrów w zeszłym i tym roku zrobiłem. Może kondycją nadrobię. Daj znać koniecznie! Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi