Gacek1964 Napisano 24 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2017 Miała być relacja na żywo, ale wyszła ze mnie natura leniwca i tak przekładając rozpoczęcie pisania na później, z godziny na godzinę, z dnia na dzień, doczekałem powrotu z tygodniowego nartowania …. a relacji ani widu ani słychu. Ale lepiej późno niż wcale ……. Tutaj należą się ogromne ukłony i szacunek osobom, które po całym intensywnym dniu mają jeszcze chęć i zapał skrobnięcia kilku słów, podzielenia się wrażeniami i spostrzeżeniami z forowiczami i wrzucenia kilku fotek. Brawo. Od 14 do 21 stycznia naszą bazą wypadową był apartament w Leogangu, położony ok. 2 km od gondoli Steinbergbahn, przystanek skibusa Sonrain ok. 200 metrów od drzwi. Powroty można było uskuteczniać skiroutem do Leogangu, ale wiązało się to z koniecznością jodełkowania, także w tym przypadku skibus był wygodniejszą formą transportu. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 24 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2017 Pogoda pierwsze dwa dni z zachmurzeniem i przelotnymi opadami śniegu, ale słońce też niejednokrotnie przebijało się na dłuższą lub krótszą chwilę, kontrast w zależności od panującej aktualnie aury. Pozostałe 4 dni to już piękne bezchmurne niebo, temperatura z każdym dniem wyższa, ale cały czas na minusie. Także pogoda nam dopisała co powoli staje się regułą w terminie około połowy stycznia. W Salzburgerlandzie panuje w ogóle piękna zima, takich ilości śniegu w nisko położonych miasteczkach dawno nie widziałem, pomyśleć iż we wcześniejszych świąteczno-noworocznych terminach dominowała tu zieleń a ilość i szerokość otwartych tras nie powalała na kolana. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 24 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2017 Ośrodek, cóż tu dużo pisać, jak dla mnie super, piękne wycięte w lesie trasy, szerokie, urozmaicone o fajnym, miejscami jednostajnym nachyleniu, sprawiają że jedziesz góra dół z nieustannym uśmiechem na twarzy i nie masz mimo narastającego zmęczenia dosyć. Do tego dochodzi rewelacyjna infrastruktura, która jest wspaniałym dopełnieniem tego ośrodka. Ktoś, kiedyś na forum napisał, że gdyby dodać temu ośrodkowi z kilkaset metrów wysokości , byłby absolutnym alpejskim topem i niewiele jest w tym stwierdzeniu przesady, choć dla mnie im tak tym topem jest. Bardziej szczegółowo trasy, którymi wg mnie koniecznie trzeba zjechać i to niejednokrotnie to obydwie prowadzące do Leogangu, coś fantastycznego, poza tym pod nową białą gondolą Schonletenbahn, z Bernkogel - trasa fenomen, mimo centralnego położenia i stosunkowo dużej ilości osób w tym rejonie, nie poddawała się do samego końca, a co powiedzieć o lotniskach w Hinterglemn? i tak by można wymieniać… Przechodząc na drugą stronę super szeroka 6 z Schattenberg West i najdłuższa niebieska 2b do gondoli Schonletenbahn z zastrzeżeniem, że ostatnia ścianka była zlodowaciała i zatłoczona, a należy wspomnieć iż jest to jedyna droga powrotna wcale nie łatwa a stopień zaawansowania narciarzy bardzo różny. Duże oczekiwania mieliśmy również w stosunku do tras z Zwolferkogel tutaj twardo, miejscami lodowo, a trasa nr 14 miejscami była lodową rynną, także jakoś specjalnie nie przypadła nam do gustu, a ostatnia ścianka to sam nie wiem czy lepszy czarny wariant stromy ale szeroki, czy czerwony , który na ściance jest zdecydowanie węższy i bardziej zatłoczony. Podobne wrażenie sprawiała zacieniona trasa nr 1 z Schattenberga, ale mając już doświadczenie z 14 nie sprawdzaliśmy jej osobiście, tym bardziej iż akurat trwała akcja ratunkowa z udziałem helikoptera i z perspektywy gondolki nie wyglądało to za dobrze. Także sobie odpuściliśmy. Na myśl o tych wszystkich trasach aż mnie skręca i już by się chciało wyskoczyć na kolejne wojaże i eksplorowanie nowych miejsc , a tu troszkę trzeba jeszcze poczekać. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 24 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2017 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 24 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2017 Świetnie jeździło się na czerwonej F14 prowadzącej do Fieberbrunn. Jeżeli chodzi o Fieberbrunn to uważam, że jest najsłabszą trasowo i infrastrukturalnie częścią Ski Circusa. Jakoś nie zaprzyjaźniłem się z tutejszymi trasami, za to widoki pierwszorzędne (no może za wyjątkiem czerwonej F8 obok żółtej gondolki Doischberg, na której fajnie można pokręcić). 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 24 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2017 Małe podsumowanie: - Austria po raz kolejny dała radę pogodowo; - ilość ludzi – miejscami zupełne pustki, większe skupiska tylko na trasach dojazdowych; - infrastruktura wyciągowa i zaplecze sanitarne powalające; - mnogość klimatycznych knajpek i restauracji na stoku; - bardzo podobał mi się widoczek ludzi człapiących z nartami po głównym deptaku w Saalbach , pomiędzy Bernkogelbahn a Schattenberg-xpress; - wg iski trackera w ciągu 6 dni przejechaliśmy ponad 300 km tras (bez wciągania wyciągami), stronka skiline pokazała więcej , także rozbieżności pomiarowe występują; - chyba mam jakieś zboczenie, bo jeszcze będąc na miejscu, w myślach planowałem już kolejne eskapady narciarskie i odkrywanie kolejnych zakątków; - byle do marca, a plan na kolejną przygodę już kiełkuje. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 24 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2017 Dzięki za relację i dużo zdjęć Ech, cudo ten ośrodek, a pomyśleć, że w zeszłą zimę prawie tam byłem Ale kiedyś tam na pewno trafię, po prostu muszę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 27 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2017 Dnia 24.01.2017 o 20:23, kmarcin napisał: Dzięki za relację i dużo zdjęć Ech, cudo ten ośrodek, a pomyśleć, że w zeszłą zimę prawie tam byłem Ale kiedyś tam na pewno trafię, po prostu muszę Po połączeniu z Fieberbrunn (i w przyszłym sezonie z Zell am See) to ścisła czołówka ON w Austrii (i Alp). Chyba w przyszłym roku odzyska palmę pierwszeństwa wielkości w Austrii - ok 350 km - zobaczcie, że niewiele będzie większych ośrodków w Europie. A 5 min skibusem jest kolejne 290 km - SkiWelt. Do tego super infrastruktura, niezłe możliwości offpiste i rewelacyjne przygotowanie tras (mam na myśli system dośnieżenia i szerokość tras w sytuacji, braku opadów - przetestowane rok temu w grudniu). A w tym roku ma najlepsze warunki śniegowe (w Austrii). Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 27 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2017 1 godzinę temu, Wujot napisał: Po połączeniu z Fieberbrunn (i w przyszłym sezonie z Zell am See) to ścisła czołówka ON w Austrii (i Alp). Chyba w przyszłym roku odzyska palmę pierwszeństwa wielkości w Austrii - ok 350 km - zobaczcie, że niewiele będzie większych ośrodków w Europie. A 5 min skibusem jest kolejne 290 km - SkiWelt. Do tego super infrastruktura, niezłe możliwości offpiste i rewelacyjne przygotowanie tras (mam na myśli system dośnieżenia i szerokość tras w sytuacji, braku opadów - przetestowane rok temu w grudniu). A w tym roku ma najlepsze warunki śniegowe (w Austrii). Pozdro Wiesiek A nieprawda Wiesiu - najwięcej śniegu w całej Europie , bo aż 175 cm spadło w pierwszym tygodniu stycznia w Altausee-Loser - jednym z kilku nowych ośrodków , które odwiedzimy w przyszłym sezonie przy okazji ujeżdżania sezonówki salzburskiej - https://www.loser.at/de/winter/aktuelles/news/artikel/der-loser-das-schneereichste-skigebiet-europas.html Tak przy okazji - był tam może ktoś z forumowiczów i może się wypowiedzieć o tym areale ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi