marboru Napisano 11 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2017 (edytowane) Przyszedł czas pakowania. Niby wyjazd dopiero w nocy z piątku na sobotę, ale pewnie szybko zleci. Grupą sześciu osób jedziemy do St. Anton, a celem naszych narciarskich podbojów jest region Ski Arlberg - w chwili obecnej chyba największy kompleks narciarski w Austrii. Planujemy zjeździć jak najwięcej, jak najwięcej zobaczyć. Ponieważ na forum relacji z tego terenu jest niewiele i są one skrajne (Wróżka, lski), pozwoliłem sobie otworzyć ten wątek, kilka dni przed dotarciem na miejsce w celu zebrania od Was porad i wskazówek, które umożliwią nam wykorzystanie tego tygodnia na nartach jak najlepiej (dziękuję Jurkowi i Cosworth240 za pierwsze wskazówki w innym wątku). Mam kilka pytań. Po pierwsze o punkty obowiązkowe na naszej narciarskiej trasie? Co koniecznie i gdzie powinniśmy się pojawić? Po drugie, czy w St. Anton jest możliwość zaparkowania gdzieś autem nie płacąc za parking? Czy zwiedzając ośrodek - damy radę w ciągu jednego dnia przebyć pełną pętlę i odwiedzić wszystkie miejscowości - czy raczej podzielić to na fragmenty i częściowo przemieszczać się autem? Na co powinniśmy zwrócić uwagę w logistyce tego wyjazdu (jakieś dodatkowe opłaty za drogi itd.)? Za wszelkie rady będę wdzięczny. W naszych planach jest jazda na nartach od przyszłej niedzieli do soboty 21 stycznia. Zastanawiamy się również nad karnetem - czy kupować karnet 7 dniowy, czy też 6 dniowy + 4 godziny w dzień wyjazdu? W cenniku jednak nie znalazłem opcji i ceny 4 godzinnego karnetu. Czy ktoś mógłby doradzić w tym temacie? Narty już zrobione, sprzęt zapakowany... ...zakupiony nowy sprzęt fotograficzny Niebawem rozpocznę relację Online z tego wypadu - o ile dostęp do internetu na kwaterze będzie ok. No i mam nadzieję, że pisząc tę relację przetrę szlak w tym kierunku dla innych forumowiczy. Za wszelkie rady w temacie - z góry dziękuję PS. To co mnie martwi... to to, że jak na razie jestem przeziębiony i zapowiada się, że będę się zmagał z chorobą w czasie tego wypadu. Edytowane 11 Styczeń 2017 przez marboru 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi33 Napisano 11 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2017 Spoko dasz radę , wciągniesz troch świeżego powietrza bez Polskiego SMOGU i do walki tez się wybieramy na szybką 3 dniówkę ale w inne okolice.Czekamy na relacje.Do walki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 11 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2017 11 minut temu, tomi33 napisał: Spoko dasz radę , wciągniesz troch świeżego powietrza bez Polskiego SMOGU i do walki tez się wybieramy na szybką 3 dniówkę ale w inne okolice.Czekamy na relacje.Do walki Też tak myślę, że alpejskie powietrze mnie uleczy Tomi gdzie lecisz? Również Austria? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 11 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2017 17 minutes ago, marboru said: Po drugie, czy w St. Anton jest możliwość zaparkowania gdzieś autem nie płacąc za parking? PS. To co mnie martwi... to to, że jak na razie jestem przeziębiony i zapowiada się, że będę się zmagał z chorobą w czasie tego wypadu. Jeśli chodzi o parking, to dwa lata temu można było stanąć przy basenie (z 200m od gondoli) i nikt nie kasował, z tym, że to był grudzień, pierwsze dni sezonu i otwarte 2 trasy. Basen zajdziesz -> ARLBERG-well.com, Wrożka pisała o darmowym parkingu od strony Stuben. Co do przeziębienia, to na ostatni wyjazd jechaliśmy ze smarkami do pasa, po jednym dniu wszystko przeszło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi33 Napisano 11 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2017 5 minut temu, marboru napisał: Też tak myślę, że alpejskie powietrze mnie uleczy Tomi gdzie lecisz? Również Austria? Ski Amade Altenmarkt . Lubimy tą miejscówkę , wszędzie blisko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 11 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2017 50 minut temu, tomi33 napisał: Ski Amade Altenmarkt . Lubimy tą miejscówkę , wszędzie blisko. Ski Amade tak odkładam z roku na rok... Pewnie za rok w styczniu zaplanuję - wiele dobrego wyczytałem Dobrego pobytu życzę! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi33 Napisano 11 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2017 1 minutę temu, marboru napisał: Ski Amade tak odkładam z roku na rok... Pewnie za rok w styczniu zaplanuję - wiele dobrego wyczytałem Dobrego pobytu życzę! Wiele dobrego i dużo,nie do ogarnięcia w jeden tydzień.Ale warto bo blisko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2017 Ski Amade to "must go" moim zdaniem, ale Twój Vorarlberg też jest dla mnie wielce kuszący. Bardzo bym chciała się tam wybrać, na razie problemem jest dla mnie znalezienie ekonomicznej kwatery dla "mojej" rozrastającej się grupy (16 osób!!!), ale może po prostu zrobimy tam wypad z mężem. Tak czy inaczej, będę z największą uwagą i zainteresowaniem śledzić Twoją relację. Zdrowia, dobrej pogody i genialnej zabawy!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustavt Napisano 11 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2017 (edytowane) Witam nie wiem czy mnie kojarzysz spotkaliśmy się dwa lata temu w Ischgl razem z Mirkiem. Jestem obecnie w Lech i od dwóch dni można przejechać na nartach z Anton aż do Warth tylko nie wiem ile czasu zajmie to takiemu narciazowi jak ty, jest jeden przejazd tzw. rutą z Zurs do Zug, reszta ok oznakowanie Run of Fame to nędza bez porównania z Sella Ronda. Pozdrawiam Bernard Edytowane 11 Styczeń 2017 przez gustavt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 11 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2017 (edytowane) No ,tylko nędza jest ze śniegiem teraz w Dolomitach Bernard Tak więc na teraz wolałbym być w St.Anton Edytowane 11 Styczeń 2017 przez marcinn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustavt Napisano 11 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2017 Śniegu dużo i dalej sypie dzisiaj rano mgła w południe słońce a popołudniu zachmurzone,ale można pojeździć.pozdro Bernard 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 12 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2017 Dnia 11.01.2017 o 20:54, marcinn napisał: No ,tylko nędza jest ze śniegiem teraz w Dolomitach Bernard Tak więc na teraz wolałbym być w St.Anton Można zawsze Marcinie pogodzić dwa miejsca... ...St. Anton w styczniu, Dolomity w marcu W tym roku mam taki plan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustavt Napisano 13 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2017 Najświeższe wiadomości z Lech, sypie i jeszcze raz sypie . Zamknięte połączenie narciarskie pomiędzy Arlberg-Zurs i Zurs-Lech. Przełęcz Arlberg łańcuchy. Pozdrowienia z Lech Bernard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustavt Napisano 13 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2017 Dnia 11.01.2017 o 19:26, marboru napisał: Mam kilka pytań. Po pierwsze o punkty obowiązkowe na naszej narciarskiej trasie? Co koniecznie i gdzie powinniśmy się pojawić? Po drugie, czy w St. Anton jest możliwość zaparkowania gdzieś autem nie płacąc za parking? Czy zwiedzając ośrodek - damy radę w ciągu jednego dnia przebyć pełną pętlę i odwiedzić wszystkie miejscowości - czy raczej podzielić to na fragmenty i częściowo przemieszczać się autem? Na co powinniśmy zwrócić uwagę w logistyce tego wyjazdu (jakieś dodatkowe opłaty za drogi itd.)? Jeszcze parę informacji obowiązkowo Der Weisse Ring , Der Weisse Rausch no i Run of Fame i jeszcze bym zapomniał Langer Zug (mi się nie udało bo cały czas zamknięta) narazie niemożliwe z powodu dużych opadów śniegu , niektóre nartostrady i wyciągi zamknięte. W niedzielę jest oficjalne otwarcie Flexenbahn, to tez coś dla relacji. Jeśli chodzi parkingi w Arlberg nie wiem, w Zurs jest duży parking koło wyciągów, w Lech parking podziemny płatny 13 EUR za 10h. Za jeden dzień teoretycznie powinno się dać objechać a praktycznie mało prawdopodobne. Pozdrowienia z bardzo śnieżnego Lech. Bernard Ps: jutro wracam do domu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 13 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2017 Bernard, dziękuję za wskazówki będziemy kombinować z parkingiem zgodnie z tym, co w relacji Wróżki. Już spakowani, ostatnie pakunki i idziemy spać, wyjazd ok północy. Pewnie się miniemy w drodze. Od jutra relacja Online 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 13 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2017 2 godziny temu, marboru napisał: Bernard, dziękuję za wskazówki będziemy kombinować z parkingiem zgodnie z tym, co w relacji Wróżki. Już spakowani, ostatnie pakunki i idziemy spać, wyjazd ok północy. Pewnie się miniemy w drodze. Od jutra relacja Online A gdzie będziesz mieszkał. Moi koledzy byli tam niedawno mieszkali kilka km od st Anton i skibusami śmigali wszędzie, sobie chwalili. Co w ich przypadku aż się zdziwiłem bo wygodne to to. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 13 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2017 (edytowane) Mnie do skibusa raczej nikt nie wsadzi Marboru, czekam na relacje z puchu Edytowane 13 Styczeń 2017 przez artix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 14 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2017 Jesteśmy na miejscu! Jeszcze nie wszyscy, ale większość - tak. Droga autostradą z Salzburga w stronę Insbrucka, to dosyć słaby pomysł - lepiej ominąć i pojechać przez "Skiwelt". Mnóstwo wypadków i utrudnień drogowych, korków. Po drodze - mega śnieżyce i białe drogi. Szczęśliwi: Kierowca i jego Pilot... płeć piękna spała... Bez czapki, poza autem - ani rusz... A w korku? ...w korku były nudy - próbowałem zoom aparatu. Foto przez brudną szybę: Przed Insbruckiem przez chwilę się przejaśniło. Słońce zaczęło walczyć z chmurami i śniegiem. Kocham to! Część ekipy dociera na miejsce - bez łańcuchów ani rusz. Na resztę...? Jeszcze czekamy... Jesteśmy w Albelgu... gdzieś na granicy Tyrolu... W okolicy - świetna rodzinna knajpa gdzie częstują mocnym snapsem - jutro dzień pierwszy. Pozdrawiamy Ekipom... ...jutro będzie w puchu. Cały czas pada, pada i pada... CDN. Pozdrawiamy 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 14 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2017 1 godzinę temu, marboru napisał: Jesteśmy na miejscu! Jeszcze nie wszyscy, ale większość - tak. Droga autostradą z Salzburga w stronę Insbrucka, to dosyć słaby pomysł - lepiej ominąć i pojechać przez "Skiwelt". Mnóstwo wypadków i utrudnień drogowych, korków. Ale macie fajnie! A wariant przez Norymbergę, a potem A7 w stronę Jeziora Bodeńskiego, przez Bregencję, Vorarlberg i wjazd od zachodu braliście pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Annaa Napisano 14 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2017 3 godziny temu, marboru napisał: Mariusz....postaraj się bardziej. Coś tam "zumowałeś". Buziole 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 15 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2017 Dzień pierwszy - kręcąc się po St. Anton. Niestety od rana było mgliście, padał śnieg i początek naszej jazdy nie był zbyt ciekawy. Kupiliśmy karnety 7 dniowe za 300 EUR (razem z kaucją), zaparkowaliśmy auto na płatnym parkingu (7 EUR) i w górę! Kilka zjazdów, to walka o widoczność... na szybach, na goglach masa śniegu, dookoła chmury, czy mgła?... Ciężko! Przedzieramy się przez zwały śniegu, jedziemy a w zasadzie zsuwamy się z każdej trasy. Fotek robię mało, bo nie ma sensu. Po ok dwóch godzinach pokazała się nadzieja na ponartowanie... nieco poprawiły się warunki. Wciągamy się ponownie, któryś raz z kolei na górę i widzimy trasę, po której niedawno zjeżdżaliśmy. Pięknie... ...trasa 29 czerwona, w stronę miasteczka St. Anton - cudna! Jedyny deskarz z ekipy na trasie. Endriu Ok godziny 12 robimy przerwę na kawę. Odpoczywamy i ogrzewamy kończyny. Przy -15 trzeba i człowiek nie ma wyjścia jak mu zimno. Wciągamy się na górę. Na szczycie Kapall 2330 m npm pojawiają się dziwni jegomoście... Naszej ekipie przewodzi "człowiek mucha" - Michał. Ciśniemy! Jak dla mnie jest trochę za miękko i nierówno - ponieważ dobrze się nie rozgrzałem, to jeżdżę zachowawczo. Piękny widok w stronę naszej kwaterki i miasteczka... Cudowna zima! Na trasach, mimo, że jest niedziela - umiarkowana liczba. Gondola, to coś, co lubimy najbardziej! W "oczach człowieka muchy" cała nasza, narciarska ekipa. Super fota! s Jedziemy na drugą stronę ulicy St. Anton i do gondoli... ...tutaj na trasie czerwonej i czarnej, numer 5 i 6 przeżywamy pełną ekstazę! Warunki są doskonałe! Jest równo, twardo i bardzo szybko. Nareszcie! Później jedziemy w stronę freeridu i nieco archaicznych krzeseł dwuosobowych - na szczęście są one dosyć szybkie. Napotykamy tutaj dosyć ciekawe konstrukcje najazdów do wyciągów. Taras, ambona - co to jest? Znowu pogarszają się warunki.... ...na szczęście jest już dosyć późno i powoli kierujemy się w stronę naszego parkingu. Andrzej jest nieco wykończony warunkami... ...to jest jednak przewaga nart nad deską! Jeszcze krótki spacer po miasteczku między wyciągami... ...i kończymy nasz pierwszy narciarski dzień w Ski Arlberg. Wszyscy cali i zdrowi wracamy na kwaterę... ...teraz reszta ekipy czeka aż skończę relację - i idziemy właśnie na znany na całym świecie tutejszy sznycel. Jutro ciąg dalszy naszych przygód w Austrii. Pozdrowienia dla wszystkich. marboru 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 15 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2017 Pięknie! Warun mega. Tylko nie złapcie jakiejś kontuzji, bo szkoda tracić takie widoki Pozdrowienia dla całej ekipy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 15 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2017 Warunki wymarzone jak dla mnie Zazdraszczam i zaluje decyzji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daco Napisano 15 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2017 Byliśmy tam rok temu, Warth specjalnie przypadł nam do gustu, czarnulki super a co najważniejsze to pusto, ringa można zrobić spoko dwa razy na dzień miłej jazdy i lampeczki życzymy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 15 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2017 Widzę, że aparat pięknie sprawuje się, bo i zdjęcia piękne Pogoda Wam się zaraz poprawi i będziecie mieć cud-malina warun, więc korzystajcie, wyjeździjcie się bez żadnych złych przygód i dawaj Mariusz codziennie odpowiednią dawkę zdjęć i treści 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi