Bumer Napisano 10 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2017 Stoki w Wierchomli i Szczawniku większość zna. Nie ma co pisać, wystarczy pogooglowac. Nic nowego tam nie ma. No może trochę końcówka trasy w Wierchomli jakby bardziej łagodna. Trasy dobrze przygotowane, objechal em dziś wszystkie. Na górze zimno, było -12 jak zaczynałem, ale wiatr potegowal uczucie zimna. Dziś i jutro skipass kosztuje 25 zł. Takie ceny powinny obowiązywać ale sezon. Do tego kolejek nie było, jazda na okrągło. Załączam parę zdjęć z dzisiejszego nartowania. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 10 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2017 Fajna ta instrukcja Tatrapomy. Jakoś się nie dziwię, że ją wstawiłeś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 10 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2017 Hehe identyczny znak jest na Jaworzynie - orczyk przy trasie nr 2. Myślałem, że tylko ze mną coś nie tak, że zwróciłem na niego uwagę A Wierchomla fajna górka, ale mogliby kanapę zmodernizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paolomario Napisano 10 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2017 Kurcze, zabrakło mi dnia czy dwóch by odwiedzić Dwie Doliny podczas pobytu w Krynicy Zwłaszcza, że jakiś współtowarzysz na kanapie zachwalał. Ale co się odwlecze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slavko Napisano 10 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2017 Bumer a d...a Ci nie przymarzła do krzesła? Średnio wysportowany biegacz na biegówkach chyba szybciej wbiegnie na górę niż to krzesło wjedzie... Ja tam jeżdżę co roku, ale w tym roku moja cierpliwość się wyczerpała - za 3 dni Czarna Góra, a potem w lutym zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 16 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2017 Ma ktoś jakieś fajne namiary na pensjonat blisko stacji Muszyna-Wierchomla? Z wyżywieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 7 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2018 20 lat Stacji Narciarskiej Wierchomla - Dwie Doliny W 1997 roku narciarska mapa Polski wyglądała zgoła odmiennie niż obecnie. Na topie był Szczyrk, Wisła i Zakopane, a w Sudetach - Karpacz i Szklarska Poręba. O wielu stacjach narciarskich, które dziś należą do wiodących na naszym krajowym podwórku, albo jeszcze nikt wtedy nie słyszał, albo dopiero raczkowały. Jedną z pierwszych stacji, wybudowanych w latach 90. "od podstaw" była Wierchomla. Dwadzieścia lat temu postawiono tam pierwszy orczyk - dzisiaj to jeden z największych i najlepszych ośrodków w Beskidach. Z tej okazji, o kluczowych momentach rozwoju ośrodka, chwilach trudnych, ale i przyjemnych, a także o perspektywach na przyszłość, redakcja skionline.pl rozmawia z Krzysztofem Brzeskim, prezesem spółki do której należy kompleks Dwie Doliny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 7 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2018 2 godziny temu, JC napisał: 20 lat Stacji Narciarskiej Wierchomla - Dwie Doliny W 1997 roku narciarska mapa Polski wyglądała zgoła odmiennie niż obecnie. Na topie był Szczyrk, Wisła i Zakopane, a w Sudetach - Karpacz i Szklarska Poręba. O wielu stacjach narciarskich, które dziś należą do wiodących na naszym krajowym podwórku, albo jeszcze nikt wtedy nie słyszał, albo dopiero raczkowały. Jedną z pierwszych stacji, wybudowanych w latach 90. "od podstaw" była Wierchomla. Dwadzieścia lat temu postawiono tam pierwszy orczyk - dzisiaj to jeden z największych i najlepszych ośrodków w Beskidach. Z tej okazji, o kluczowych momentach rozwoju ośrodka, chwilach trudnych, ale i przyjemnych, a także o perspektywach na przyszłość, redakcja skionline.pl rozmawia z Krzysztofem Brzeskim, prezesem spółki do której należy kompleks Dwie Doliny. Chciałbym zobaczyć jedną z pierwszych map tego ośrodka. Nigdzie u siebie nie mogę znaleźć. Pamiętam tam wyciąg talerzykowy tatrapomy który miał 1800 m długości, i to on był podstawą tej stacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kael Napisano 10 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2018 Witam wszystkich serdecznie. Mam ochote pojeździć jutro gdzieś w okolicy Krynicy, ale nie moge się zdecydować gdzie... Myślałem o Wierchomli, ale widze że to krzesło dalej strasznie wolne. Zainteresowałem się natomiast Szczawnikiem, szybszy wyciąg, trasa podobnej długości, nigdy nie byłem po tamtej stronie, może ktoś napisać czy warto? Jeśli nie Dwie Doliny to waham się między Słotwinami do których mam sentyment, a Tylicz ski(też nie miałem jeszcze okazji). Na Jaworzynie zapewne będą tłumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski or die Napisano 10 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2018 Witam wszystkich serdecznie. Mam ochote pojeździć jutro gdzieś w okolicy Krynicy, ale nie moge się zdecydować gdzie... Myślałem o Wierchomli, ale widze że to krzesło dalej strasznie wolne. Zainteresowałem się natomiast Szczawnikiem, szybszy wyciąg, trasa podobnej długości, nigdy nie byłem po tamtej stronie, może ktoś napisać czy warto? Jeśli nie Dwie Doliny to waham się między Słotwinami do których mam sentyment, a Tylicz ski(też nie miałem jeszcze okazji). Na Jaworzynie zapewne będą tłumy. Się naucz po polsku pisać..., a 2 Doliny polecam, szczególnie Szczawnik...Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski or die Napisano 10 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2018 2 Doliny polecam, szczególnie po stronie Szczawnika...Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski or die Napisano 10 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2018 2 Doliny polecam, szczególnie po stronie Szczawnika...Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Przepraszam za wcześniejszy wtręt o polskiej pisowni..., to pomyłka...Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomato Napisano 10 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2018 47 minut temu, kael napisał: Zainteresowałem się natomiast Szczawnikiem, szybszy wyciąg, trasa podobnej długości, nigdy nie byłem po tamtej stronie, może ktoś napisać czy warto? Szczawnik przynajmniej raz warto odwiedzic dla rozeznania. Trasa dosc dluga i mniejszy ruch niz na Wierchomli. Gorny odcinek okolo 300 m bardzo plaski, na snowboard zdecydowanie odradzam, na narty jakos ujdzie, pozniej stromiej ale dosc wąsko. Przy ladnej pogodzie widac panorame tatr. Osobiscie zdecydowanie bardziej wole Wierchomle, trasa szersza i ciekawsza, warto tez odwiedzic orczyk w polowie drogi lacznika miedzy Wierchomla a Szczawnikiem przy ktorym jest bardzo szeroka polana i przewaznie jezdzi sie bez kolejek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 10 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2018 Na stronie Dwóch Dolin jest info ze uruchomiono połączenie Wierchomli ze Szczawnikiem. Późno w tym sezonie, jak widać śniegu brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikos.Klimkus Napisano 17 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2018 To ja tylko zostawię tu taką moją mini relację ze styczniowego pobytu właśnie na tej stacji. Niestety czynna tylko Wierchomla i to tylko krzesełko (teraz wiem, że działa już cały). Ośrodek bardzo klimatyczny (cały miałem okazje poznać jakieś 4 lata temu), fajne jest to, że tu po prostu jeździ się w górach. Jednak myślę, że właściciele powinni jak najszybciej wymienić starą 4 na jakąś nową, najlepiej wyprzęganą 6 z osłonami, bo trasa jest fajna, ale wyjazd 12 minut, zwłaszcza na mrozie robi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptk89 Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 W tym sezonie wyciągi po stronie Szczawnika będą NIECZYNNE. Kolejne problemy z właścicielami gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 3 minuty temu, ptk89 napisał: W tym sezonie wyciągi po stronie Szczawnika będą NIECZYNNE. Kolejne problemy z właścicielami gruntów. Strzał w kolano, no to mnie na Wierchomli nie zobaczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 28 Listopad 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 Jak Szczawnik zamknięty, Wierchomla traci ogromnie. Nie powiem ze tam są jakieś wspaniałe trasy, ale można było się wybrać na drugą stronę i było urozmaicenie. Poza tym gdy się mieszkało w okolicy Piwnicznej czy Muszyny, Krynicy, można było do stacji dojechać krócej, bo z dwóch stron. Lubiłem Wierchomle i mimo wszystko w tym roku pewnie znów tam zawitam , ale zamknięcie Szczawnika to smutna wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 1 minutę temu, Bumer napisał: Jak Szczawnik zamknięty, Wierchomla traci ogromnie. Nie powiem ze tam są jakieś wspaniałe trasy, ale można było się wybrać na drugą stronę i było urozmaicenie. Poza tym gdy się mieszkało w okolicy Piwnicznej czy Muszyny, Krynicy, można było do stacji dojechać krócej, bo z dwóch stron. Lubiłem Wierchomle i mimo wszystko w tym roku pewnie znów tam zawitam , ale zamknięcie Szczawnika to smutna wiadomość. Dokładnie urozmaicenie fajne, można było przeskakiwać dowolnie, w zależności od warunków i ilości ludzi. Od Szczawnika był szybszy start na ciekawsze trasy (Płatek i Frycek) poprzez wyciąg wyprzęgany. Rano też fajnie było zacząć na Szczawniku kilka zjazdów na szybkim krzesełku nim się ludzie naszli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 A ja się zastanawiałem, kiedy będzie dosyć śniegu, żeby łącznik otworzyli .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slavko Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 4 godziny temu, pawelb91 napisał: Strzał w kolano, no to mnie na Wierchomli nie zobaczą. Mnie również tam nie będzie. Jak się nie dogadają, powinni zmienić nazwę. A pamiętam 3 lata temu rozmowę z pracownikami stacji, jak szumnie zapowiadali, że na koniec 2018 r. będzie nowe krzesło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 29 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2018 Gdyby tam był inwestor z kasą, to by z tego ośrodka mógł wyciągnąć naprawdę dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 13 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2019 (edytowane) No i odwiedziłem Wierchomle. Mimo niedzieli kolejek do wyciągów nie było. W Wierchomli śniegu sporo, warunki dobre. Ceny karnetów dwa razy tańsze niż w Baltowie!!! (4 godz w Wierchomli 55 zł , co odpowiada 2 godz. slizgawki w.... Szwajcarii Baltowskiej ). Stoki przygotowane dobrze, dziala krzesło, orczyk Polanki i orczyk Toczek. Ten ostatni to szybki jest dość wiec sporo na nim pojezdzilem, tym bardziej ze trasa tam chyba najciekawsza. Polański to płaska polaka, no a trasa główna to kazdy wie, miejscami fajna, miejscami nie, bo płasko. Da się obecnie tu pojeździć, szkoda, że krzesło trochę za wolne. Ludzie gadali, że Szczawnik zajęty przez komornika. Źle to wróży, oj zle! Szkoda byłoby aby stacja padła. Ja raczej spodziewałem się tu nowych inwestycji. Wymiana na szybkie krzesło, na górze może jakieś krzesło, może szybki orczyk dla połączenia ze Szczawnikiem, a tu takie wiadomości. Załączam parę fotek z dziś, tj 13.01.2019. Edytowane 13 Styczeń 2019 przez Bumer 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 13 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2019 Stacja upada od kilku lat, w tym sezonie nie ma już powodu do jej odwiedzenia. Nie działa Szczawnik oraz orczyki Płatek i Frycek - więc najciekawsza część ośrodka wyłączona mimo fajnej zimy. Jeśli ktoś tego nie przejmie to bardzo słabo to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 13 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2019 Dwie Doliny to chyba obok Pilska i Szrenicy, największy niewykorzystany potencjał w Polsce. Gdy działają wszystkie wyciągi i mamy połączenie między dolinami, jest po prostu genialnie. W tym przypadku nie trzeba byłoby rewolucyjnych inwestycji. Wymiana krzesła na szybsze w Wierchomli, bo 15 minut przejazdu to jednak w obecnych czasach przegięcie. Do tego jeszcze może orczykowe połączenie między dolinami, poprawa naśnieżania i byłby absolutny krajowy top. Z obecnym właścicielem raczej nic z tego nie będzie. Trzeba trzymać kciuki za przejęcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi