marboru Napisano 27 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2016 Za oknem od dwóch dni deszcz, humor raczej nie dopisuje... ...dla odmiany, poniższy filmik z Peru i jazda po wydmach na pustyni. Sceny i widoki mniej więcej od połowy filmiku - super! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 27 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2016 Może gdzieś nad morzem taką górkę usypać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 27 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2016 1 godzinę temu, Bumer napisał: Może gdzieś nad morzem taką górkę usypać? Andrzej niedaleko Łeby już jest spora wydma (Słowiński Park Narodowy) ...ale jakby chcieć podsypać na niej jeszcze trochę piasku by pojeździć na deskach - wszawobrodzi z pewnością przykuli by się tam do czegoś w ramach protestu i dezaprobaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2016 Cześć Takich wydm na których można pojeździć jest sporo nie tylko w Słowińskim Parku. Niestety u nas jest zupełnie inny klimat niż w Peru, piasek inaczej się zachowuje i jest po prostu inny - skład mineralny jest inny. Poza tym jak chcecie tego próbować to narty muszą być na złom - mam parę par dla chętnych. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 27 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2016 49 minut temu, Mitek napisał: Cześć Takich wydm na których można pojeździć jest sporo nie tylko w Słowińskim Parku. Niestety u nas jest zupełnie inny klimat niż w Peru, piasek inaczej się zachowuje i jest po prostu inny - skład mineralny jest inny. Poza tym jak chcecie tego próbować to narty muszą być na złom - mam parę par dla chętnych. Pozdrowienia Aż strach Cię poprawiać ale chyba skład mineralny musi być bardzo zbliżony (w końcu to piasek czyli kwarc). Podejrzewam za to, że kształtem ziaren i ich wielkością te piaski mocno mogą się różnić. Zajrzałem do wiki i znalazłem piaski eoliczne - dobrze obtoczone i o zbliżonej granulacji - co powinno ułatwiać jazdę. Nie zmienia to postaci rzeczy, że widać po układzie sylwetki, że był duży opór i wcale to takie łatwe ani przyjemne do jazdy nie jest. Pomijając, że to pewnie super fun jest w takich okolicznościach przyrody pozjeżdżać. Chętnie bym spróbował - najbliżej to chyba Sahara??? Pozdro Wiesiek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2016 Cześć Masz rację oczywiście bo piasek to skała złożona głownie z ziaren kwarcu ale domieszki mogą być bardzo różne i wpływać na jego spoistość i "właściwości jezdne". Ważna będą też domieszki innych frakcji i nie wiem nawet, które będą lepsze ale odniesienie do rodzajów śniegu by się znalazło myślę. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 28 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2016 (edytowane) 12 godzin temu, Wujot napisał: Nie zmienia to postaci rzeczy, że widać po układzie sylwetki, że był duży opór i wcale to takie łatwe ani przyjemne do jazdy nie jest. Pomijając, że to pewnie super fun jest w takich okolicznościach przyrody pozjeżdżać. Chętnie bym spróbował... Też jestem ciekawy takiej jazdy. Z pewnością jest inaczej... wydaje mi się, że w komforcie ma to spore znaczenie, oprócz konsystencji, waga pisaku pewnie jest istotna. Z tego co kiedyś wyszukiwałem w necie - to są biura podróży, które oferują tego rodzaju atrakcję w czasie letniego urlopu. Wujocie podejrzewam, że ławiej byłoby znaleźć taką atrakcję w Arabii Saudyjskiej...no i teraz LOT oferuje tam bezpośrednie loty. Niby Sahara bliżej, ale jakoś mniej bezpieczna mi się wydaje w chwili obecnej. Edytowane 28 Grudzień 2016 przez marboru 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 28 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2016 (edytowane) Zawsze można skorzystać na miejscu z wypożyczalni Teraz najtańsze loty to chyba do Maroko i gdzieś tam chodzi mi ten pomysł połączenia wspinania w Todra i nart i może z wyjściem na Toubkal 4167m? na skiturach? DSC04213 by Michał Semow, on Flickr FotoRelacja z Maroka - Michała Semowa: https://www.flickr.com/photos/141117553@N02/albums/72157676877910965 Pozdr Tomek Edytowane 28 Grudzień 2016 przez MajorSki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 28 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2016 5 minut temu, MajorSki napisał: ...gdzieś tam chodzi mi ten pomysł połączenia wspinania w Todra i nart i może z wyjściem na Toubkal 4167m? na skiturach? Skitury - trochę śniegu, trochę piachu? Toubkal Szczyt: Widok na: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 28 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2016 1 godzinę temu, marboru napisał: Też jestem ciekawy takiej jazdy. Z pewnością jest inaczej... wydaje mi się, że w komforcie ma to spore znaczenie, oprócz konsystencji, waga pisaku pewnie jest istotna. Z tego co kiedyś wyszukiwałem w necie - to są biura podróży, które oferują tego rodzaju atrakcję w czasie letniego urlopu. Wujocie podejrzewam, że ławiej byłoby znaleźć taką atrakcję w Arabii Saudyjskiej...no i teraz LOT oferuje tam bezpośrednie loty. Niby Sahara bliżej, ale jakoś mniej bezpieczna mi się wydaje w chwili obecnej. A ja w piasku się bawiłem się jak miałem 5 lat. Zresztą już wtedy wolałem śnieg od piasku. Jak narty lub snowboard to tylko po białym, a nie po piaskowym. Wyobraźnia mi działa - piasek w gaciach, nosie, uszach, zębach, o oczach nie wspomnę, używam soczewek kontaktowych. Ale bym klął, z piaskiem w oczach. Przyjemności dla mnie zero. I do tego jeszcze ten cholerny upał, którego nienawidzę!!! PS Ale jak komuś nie przeszkadza, to proszę bardzo - powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bianchi Napisano 28 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2016 5 minut temu, marionen napisał: A ja w piasku się bawiłem się jak miałem 5 lat. Zresztą już wtedy wolałem śnieg od piasku. Jak narty lub snowboard to tylko po białym, a nie po piaskowym. Wyobraźnia mi działa - piasek w gaciach, nosie, uszach, zębach, o oczach nie wspomnę, używam soczewek kontaktowych. Ale bym klął, z piaskiem w oczach. Przyjemności dla mnie zero. I do tego jeszcze ten cholerny upał, którego nienawidzę!!! PS Ale jak komuś nie przeszkadza, to proszę bardzo - powodzenia! Wszystkiego w życiu warto spróbować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 28 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2016 Tak strzeliłem z tymi skiturami, ale wychodzi na to, że się da... a co najważniejsze sporo osób to uskutecznia i wcale nie jest to takie trudne (zjazd wyceniony w skali francuskiej na 3.1 czyli średnie nachylenie w szerokich żlebach/kuluarach 35st, mogą pojawić się krótkie fragmenty 40-45st). Najlepiej luty-kwiecień. Pozdr Tomek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 28 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2016 1 godzinę temu, Bianchi napisał: Wszystkiego w życiu warto spróbować! Częściowo zgadza się, ale nie chciałbym korzystać z wiązań narciarskich, które śmigały po takich piaskach, moje kolana są bezcenne (dla mnie oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bianchi Napisano 28 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2016 38 minut temu, marionen napisał: Częściowo zgadza się, ale nie chciałbym korzystać z wiązań narciarskich, które śmigały po takich piaskach, moje kolana są bezcenne (dla mnie oczywiście). Dla mnie też (Twoje oczywiście) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 28 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2016 (edytowane) 2 godziny temu, MajorSki napisał: Tak strzeliłem z tymi skiturami, ale wychodzi na to, że się da... a co najważniejsze sporo osób to uskutecznia i wcale nie jest to takie trudne (zjazd wyceniony w skali francuskiej na 3.1 czyli średnie nachylenie w szerokich żlebach/kuluarach 35st, mogą pojawić się krótkie fragmenty 40-45st). Najlepiej luty-kwiecień. Piękne filmiki - ta druga ekipa to już była mocna. Piękna jazda, uwzględniając pewnie kilkunastokilogramowe plecaki i wcale nie aż taki łatwy śnieg (no i lekki sprzęt). Mignął mi ABS i Snowpulse. Mariusz pewnie zauważył Backlandy. Wspinaczka skałkowa w butach narciarskich coś mi przypomniała To co w przyszłym sezonie Tubkal? Pozdro Wiesiek Edytowane 28 Grudzień 2016 przez Wujot 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi