Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Ferrari masz rację - skupiłem się na nieszczęśliwie użytym przez Ciebie określeniu. Co do reszty masz rację. Chłopaki chcieli jechać głęboko ale przekładało się to na walenie na wewnętrzną. Czyli chcieli jechać a nie dawali nartom jechać. To jednak może być po prostu kwestia anatomiczna, choć u Filipa widać, że kolana chodzą jak należy. Dla mnie ważny jest, krótki skręt i śmigi - nie mam pytań.

Pływaku - zapytam wprost - jak u Ciebie z brzuszkiem? Bo jak tak jak u mnie to choćbyś się zes...ł ciężko Ci będzie przyjąć głęboka pozycje zjazdową. Jedna zacząłbym od wyważenia. Mam wrażenie, że jesteś zbyt z tyłu - zwróć uwagę na golenie, muszą być ustawione bardziej agresywnie. Trzeba więc zacząć od przesunięcia środka ciężkości do przodu. Czy jesteś w stanie w pozycji zjazdowej wykonywać skręty?

Pozdrowienia

• Like 1

4 godziny temu, idealist napisał:

Podzielam w pełni zdanie wujota o Obertauern. Trasy jak dla mnie bardzo krótkie, przepięcia, na których robią się ogromne kolejki, do tego w środku coś w stylu ogromnego lodowiska-boiska, można ćwiczyć odpychanie kijami ;) Nie pojechałabym kolejny raz, choć byłam tylko jeden dzień w grudniu 2 lata temu, ale duża pewność dobrych warunków śniegowych jest ogromnym atutem.

Obertauern ma swoje plusy: najważniejsze to (1) pewność warunków śniegowych; gdy w Schladming, czy Flachau człowiek nieraz jedzie po białym dywaniku pośród zielonych łączek i lasów, tu na górze przeważnie śniegu nie brakuje -  ja jeździłem tu kiedyś w ostatnie dni kwietnia i bodaj 1 maja, a przecież to nie lodowiec; (2) widoki - czujesz się jak w dalekim Tyrolu, a nie w Salzburgerlandzie; (3) świetna infrastruktura - praktycznie nie ma starych wyciągów; wszędzie kanapy; (4) większość hoteli i pensjonatów, to ski-in-ski-out, czyli zapominasz o samochodzie a z narciarni wychodzisz na stok albo jego bezpośrednie sąsiedztwo.

Minusy (1) długość tras - z uwagi na to, że dolne stacje wyciągów startują z dość dużej wysokości, bo znajdują się na szczycie przełęczy, to różnica wysokości bezwzględnej od dolnych do górnych stacji wyciągów nie jest jakaś wyjątkowo okazała i stąd trasy są takie a nie inne - z drugiej strony dzięki temu, że stacja jest tak wysoko, to są tam tak dobre warunki śniegowe; (2) ceny - i to nawet nie chodzi o ski-passy - często na te zresztą są akurat zniżki; ale sama miejscowość (restauracje, sklepy) i kwatery mają ceny na pewno bardziej premium niż choćby w miejscowościach Ski-Amade; (3) to o czym pisałaś - potrafi się przytkać w pewnych newralgicznych punktach; (4) pogoda - jak jest słonko, to jest bajka, ale na tej przełęczy lubią siąść chmurki i wtedy mleko takie, że masakra.

Ja sam uważam, że plusów jest więcej niż minusów i z racji tego, że z Krakowa, mam tutaj stosunkowo blisko, często tu bywam. Przynajmniej raz, a często i dwa razy w sezonie.

• Like 3

11 hours ago, waldek~ said:

Jaką kamerą były nagrywane te filmy?

gopro hero 5 black

10 hours ago, Mitek said:

Pływaku - zapytam wprost - jak u Ciebie z brzuszkiem? Bo jak tak jak u mnie to choćbyś się zes...ł ciężko Ci będzie przyjąć głęboka pozycje zjazdową. Jedna zacząłbym od wyważenia. Mam wrażenie, że jesteś zbyt z tyłu - zwróć uwagę na golenie, muszą być ustawione bardziej agresywnie. Trzeba więc zacząć od przesunięcia środka ciężkości do przodu. Czy jesteś w stanie w pozycji zjazdowej wykonywać skręty?

Brzunio ostatnio jest dużo mniejszy, więc mogę się pochylić głębiej :) W pozycji zjazdowej mogę wykonywać skręty poprzez przełożenie bioder za narty, ale przy mniejszych prędkościach. Przy 90 kmh jest na tyle niestabilnie, że strach się ruszyć :) Dzięki za sugestie.

• 2 weeks later...
On 12/13/2016 at 1:12 AM, FerraEnzo said:

Noga górna tak nienaturalnie do przodu wypychana,

Trafiłem na taki opis w "Narciarstwo od A do Z":

"Podstawowa różnica, o której bardzo często świadomie nie wspominam amatorom, to zapoczątkowanie całej akcji przez wysunięcie górnej narty w przód. W jakim celu ? Taka sylwetka ustawia odpowiednio biodra, pozwala na mocne trzymanie krawędzi oraz daje miejsce na mocne, równoległe włożenie kolan do skrętu".

Nie wiem jak się to ma do jazdy chłopaków, pogadam z nimi na kolejnym wyjeździe :)

• Like 1

3 minuty temu, Plywak napisał:

Trafiłem na taki opis w "Narciarstwo od A do Z":

"Podstawowa różnica, o której bardzo często świadomie nie wspominam amatorom, to zapoczątkowanie całej akcji przez wysunięcie górnej narty w przód. W jakim celu ? Taka sylwetka ustawia odpowiednio biodra, pozwala na mocne trzymanie krawędzi oraz daje miejsce na mocne, równoległe włożenie kolan do skrętu".

Nie wiem jak się to ma do jazdy chłopaków, pogadam z nimi na kolejnym wyjeździe :)

Pogadaj pogadaj. Też słyszałem / czytałem o tym, że w początkowym etapie nauki adept może inicjować skręt przez wysunięcie nogi. Na ile to jest zdrowe dla techniki i późniejszych postępów?...Nie wiem. Wiem, że my (już coś jeżdżący) nie powinniśmy tak inicjować skrętu. Oczywiście ta noga górna zawsze będzie bardziej z przodu, ale z moich obserwacji jest to maks pół długości buta. I na pewno nie powinniśmy tak inicjować skrętu.