marekbtl Napisano 22 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 1 godzinę temu, marcinn napisał: Dzisiaj pełna satysfakcja na lodowcu. Twardo równo , szybko Piękny dzionek🌞 Nie będę się rozpisywać bo jutro wczesna pobudka coby zdążyć na pierwsze krzesło a wyciągi startują tu o 8.15. Ps.Pozdrowienia dla Marka i Pawła co nie chcą już jeździć....nie przejmujcie się panowie pociągnę jeszcze parę dni ten wątek narciarski 😁 Marcin, ciągnij do 4-tego, będę na Moltku, to Cię zmienię😀. Potem Pawła kolej. Może Mario nas zluzuje, któraś/któryś z Koleżanek i Kolegów. Bo to niemożliwe, zima w pełni a wszyscy w chałupach siedzą. pozdro 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 22 Marzec Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec (edytowane) Zapomniałem dodać, że tradycyjnie (chyba 20 raz) w tym tygodniu odbył się Kölsche Wohe. Cały tydzień zabawa apres ski na dolnej stacji w Hohenhaus Tenne ( tym w którym kręcił swój teledysk Ed Sheeran, jego muzyka to nie moja bajka). Na zakończenie zabawa przenosi się na Sommerberg i piątek to Open Air. Dzisiaj gondole działały do 18.30 Tir ze sceną przed Hohenhaus Tenne Końcowa impreza na Sommerbergu, w tym roku towarzystwo dopisało i pogoda zdecydowanie lepsza od ubiegłorocznej A tak poza tym narciarsko super Pozdrawiam. Edytowane 22 Marzec przez marionen 11 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 22 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 7 godzin temu, marekbtl napisał: @grimson specjalnie dla Ciebie, przykrótki GS sklep, ciapowaty śnieg, czarna z 300m, za to zawodnik o kształcie kropli. To ja rozumiem. Z 300m trasy tyle wycisnąć, to musiała być niezła ścianka. Hamowanie na płaskim, czy jeszcze na nachyleniu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 22 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 49 minut temu, grimson napisał: To ja rozumiem. Z 300m trasy tyle wycisnąć, to musiała być niezła ścianka. Hamowanie na płaskim, czy jeszcze na nachyleniu? i pojechałeś w końcu w te Alpy na narty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 22 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec nadal Solden Wczoraj znowu się zrobiło śnieżnie cały czas podczas jazdy padał śnieg jak w poniedziałek. Na szczęście warunki do jazdy zdecydowanie lepsze od poniedziałku. Dla miłośników jazdy po świeżym opdzie super. Ja jednak wolę sztruks Na koniec zaczeło się przejaśniać Jak zamkneli wyciągi całkowicie się przejasniło Za to dziś pogoda super i warunki także To chyba Gurgle widać U Jamesa Bonda A tu to już chyba dolina Pitzal ostatni zjad z lodowca do doliny zakończyłem przy takiej kolejce Relację z wyjazdu zapoczątkowałem wizytą na wisącym moście Highline 179. Dzisiaj idąc do sklepu w Solden też natknołem sie na takowy tylko mniejszy I tak pięć dni jeżdzenia zleciało szybko. W Solden byłem pierwszy raz i jestem zadowolony. Trudności tras (niebieskie i czerwone) w sam raz dla mnie. Owszem ludzi dużo ale dzięki liczbie tras można znaleść lużniejsze miejsca. Na plus topografia ośrodka - nie taki "liniowy". Jutro czas wracać prosto do domu ... no chyba że nawigacja się pomyli i gdzieś na manowce wyprowadzi (tak jak zeszłym roku) 🤪 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 23 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec (edytowane) 8 godzin temu, grimson napisał: To ja rozumiem. Z 300m trasy tyle wycisnąć, to musiała być niezła ścianka. Hamowanie na płaskim, czy jeszcze na nachyleniu? Na płaskim. Czarna nr 75 że Spinale, wg mapy 550m długości, to z 300-400m ścianki jest. To bardzo wąska czarna bez możliwości wjazdu z nikąd indziej niż z góry. Przy szerokiej czerwonej trasie na zakręcie, więc mało kto o niej wie, z reguły wszyscy ją mijają. Jak staniesz na górze widać wszystko z wypłaszczeniem. Można próbować, zresztą wcześniej na czarnej 74 też. Ale tam już dużo więcej ludzi jeździ, od samej góry nie da rady bo po łuku biegnie. Tak mniej więcej od połowy do momentu wjazdu na czerwoną. Na mapie niby jest długa, ale pierwsza część od krzesła to też z 600m, potem wjeżdża na czerwoną. pozdro ps. Dla Ciebie sprawdziłem nr. Tras. Edytowane 23 Marzec przez marekbtl 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 23 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec (edytowane) Tymczasem do życia budzisz się ośrodek narciarski 😊 Dobrego dzionka Edytowane 23 Marzec przez marcinn 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 23 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 58 minut temu, marekbtl napisał: Na płaskim. Czarna nr 75 że Spinale, wg mapy 550m długości, to z 300-400m ścianki jest. To bardzo wąska czarna bez możliwości wjazdu z nikąd indziej niż z góry. Przy szerokiej czerwonej trasie na zakręcie, więc mało kto o niej wie, z reguły wszyscy ją mijają. Jak staniesz na górze widać wszystko z wypłaszczeniem. Można próbować, zresztą wcześniej na czarnej 74 też. Ale tam już dużo więcej ludzi jeździ, od samej góry nie da rady bo po łuku biegnie. Tak mniej więcej od połowy do momentu wjazdu na czerwoną. Na mapie niby jest długa, ale pierwsza część od krzesła to też z 600m, potem wjeżdża na czerwoną. pozdro ps. Dla Ciebie sprawdziłem nr. Tras. Widzę że kolejnym celem będzie złamanie „120” 😀 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 23 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec Davos - Klosters Parsenn Cóż pisać ośrodek zdecydowanie warty odwiedzenia. Trasy pięknie poprowadzone Warunki bez zarzuty . Dobre dwa metry śniegu w górnych partiach Narciarzy umiarkowana ilość,właściwie mało. No i cenowo ( 81 franków)to już nie jest taka przepaść jak jeszcze kilka lat temu względem topowych ośrodków At. Parę foci 14 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 9 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 23 Marzec Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 42 minuty temu, Jeeb napisał: Czy to Chopok?, bo mi wygląda bardziej na Francję lub Szwajcarię. Tak czy siak pięknie... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 23 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 3 minuty temu, marionen napisał: Czy to Chopok?, bo mi wygląda bardziej na Francję lub Szwajcarię. Tak czy siak pięknie... Zdecydowanie Alpy Nadmorskie 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 23 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec Marcin wracasz już?🤣 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 24 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec Panowie 🙏🤦♂️ paragraf na to się znajdzie- forumowa przemoc psychiczna! Dajcie żyć bo korci strasznie a 6ty wyjazd w sezonie to paragraf małżeński wisi w powietrzu 🙏 zmiłujcie się choć odrobinę 🍻 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 24 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 10 godzin temu, przemo_narciarz napisał: Marcin wracasz już?🤣 Nie ma tak lekko Jeszcze Tyrol południowy czeka 🙂 Od jutra Solda i takie tam 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 24 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 48 minut temu, marcinn napisał: Nie ma tak lekko Jeszcze Tyrol południowy czeka 🙂 Od jutra Solda i takie tam No to napierdzielaj dalej:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 24 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 3 godziny temu, Victor napisał: Panowie 🙏🤦♂️ paragraf na to się znajdzie- forumowa przemoc psychiczna! Dajcie żyć bo korci strasznie a 6ty wyjazd w sezonie to paragraf małżeński wisi w powietrzu 🙏 zmiłujcie się choć odrobinę 🍻 Victor Na to jest prosty sposób Ja zawsze żonę biorę , nawet jak nie jeździ 😅 2 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 24 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec W dniu 22.03.2024 o 14:49, gabrik napisał: @grimson nie daj się sprowokować, znam te zagrywki. Marek chce byś pognał do przedstawiciela programu race po narty do DH. A zwyczajnie postawił Forsta i wrzucił smartfona do kieszeni jakiegoś zawodnika, który akurat wypoczywa sobie z dziewczyną w ośrodku. Cze To oczywiście była wkrętka😀. Tym zawodnikiem był Maks. Jeszcze krótsze narty i waga piórkowa. Zjechał tą trasę w piątek 35 razy. Popatrz na wykres😉. Madonna to nie Rusin, żebym cały dzień tłukł jedną trasę, mając do dyspozycji taki ośrodek. Ja tam 3x zjechałem, ale przypuszczam, że prędkość podobna. Nie wiem czy 100 pękło, ale na Pinzolo to na pewno. Maks tam wykręcił 118 km/h, ja się z samej góry nie odważyłem puścić na krechę, tak 3/4 może. Ale było bardzo szybko. Niestety trakera nie używam, bo coś mi pada bateria w telefonie. We wtorek włączyłem i komórka mi o 14.00 padła. Baterię mam do wymiany. Młody się zafascynował szybką jazdą. Ale na ogólnie dostępnych stokach to jest strasznie trudne. Ale dzięki zjazdom ja osobiście przesunąłem granicę strachu dużo dalej niż miałem wcześniej. Maks ma ją bardzo wysoko przesuniętą, ale jest młody i bardzo pewny swoich umiejętności, przy czym bardzo rozsądnie do takiej jazdy podchodzi. Nie ryzykuje, jeśli nie ma praktycznie 100% pewności, że nic się nie wydarzy. Czarna 103 na Pinzolo na zdjęciu (po prawej) góra otoczona siatką i wąskim przesmykiem między nimi oraz tablicą ostrzegawczą, tutaj można próbować swoich sił, wyjazd na czerwoną 104 i ogromną polanę o szerokości ze 150m. Jedyna trudność to że wyjazd nie jest na wprost, tylko trzeba wykonać 2 skręty na pełnej prędkości, już na wypłaszczeniu bo jest nieco przesunięta w stosunku do czerwonej. Jeszcze ciekawostka z Pinzolo, stara czwórka która obsługuje 2 zbocza jednocześnie. Nie wyprzęgana, na szczycie wysiadanie na „górce”, krzesło jedzie na drugą stronę i wracając zabiera narciarzy z drugiej strony góry i analogicznie wysiadają praktycznie w tym samym miejscu na szczycie. Ciekawe rozwiązanie, nie widziałem jeszcze takiego. Na Pinzolo świetne trasy po przeciwnej stronie „Patelni”, jak również zjazdowa do gondoli przejazdowej do Madonny. Generalnie to bardzo fajny ośrodek, ale nie ma tras długich. Od 1000-3500max długości. Mnie pasuje, bo i tak 7km na raz nie zjadę😉, bo mi nogi urwie, no chyba że na krechę😀. pozdro @grimson bez urazy, motywuję Cię do wyjazdu zagranicznego. Taka Madonna będzie dla Was w sam raz. Pogoda zrobi swoje. Olej ferie, jedź na wiosnę lub w grudniu. Świat się nie zawali, jak córka nie będzie tydzień w szkole. Nie wyjdzie drogo, wrażenia będą niezapomniane. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 24 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec Wy tak serio z tymi prędkościami??? Ostatnio Strava podała mi max speed 130🤪 Ale przecież wiadomo to sciema dla gadżeciarzy. A jeżdżenie dla max speed to troszku krzywe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 25 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec Sobota dzień powrotu do domu. Zgodnie z tradycją troszkę zbłądziłem i trafiłem po drodze do takiej ładnej doliny Nie jestem osobą która unika jazdy samochdem bo są wypadki na drogach, czy smolotem nie poleci bo czasami spadają, ale nie powiem że wsiadając do "kreta" gdzieś tam w głowie nie przypomniała mi się tragedia na Kitzsteinhornie Po dotarciu na stację końcową kolejki podziemnej pogoda dawała jeszcze szanse na ładne widoki Na rozgrzewkę zjechałem raz czy dwa niebieską obok/ do "krzesełka". Te parę/ parenaście minut wystarczyło żebym zapomniał o pięknych widokach z 3440 m.n.p.m. ; dzień wcześniej sprawdzałem pogodę na kilku portalach meteorologicznych i najbardziej trafna była na https://www.mountain-forecast.com/ Widoki z najwyższego miejsca na które w Austrii można dotrzeć kolejką są bardzo ładne - podobno Nowy film.mp4 Dobrze że trasy są gęsto oznakowane Tradycyjnie jak zamykali ośrodek to się wypogodziło Na dole też musiało nie źle sypać - tyle w ciągu ~5 godzin Dolina Pitztal pożegnała mnie zimowym krajobrazem 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 6 godzin temu, przemo_narciarz napisał: Wy tak serio z tymi prędkościami??? Ostatnio Strava podała mi max speed 130🤪 Ale przecież wiadomo to sciema dla gadżeciarzy. A jeżdżenie dla max speed to troszku krzywe. Dlatego nie używam Stravy, która mocno przekłamuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 7 godzin temu, marekbtl napisał: Cze To oczywiście była wkrętka😀. Tym zawodnikiem był Maks. Jeszcze krótsze narty i waga piórkowa. Zjechał tą trasę w piątek 35 razy. Popatrz na wykres😉. Madonna to nie Rusin, żebym cały dzień tłukł jedną trasę, mając do dyspozycji taki ośrodek. Ja tam 3x zjechałem, ale przypuszczam, że prędkość podobna. Nie wiem czy 100 pękło, ale na Pinzolo to na pewno. Maks tam wykręcił 118 km/h, ja się z samej góry nie odważyłem puścić na krechę, tak 3/4 może. Ale było bardzo szybko. Niestety trakera nie używam, bo coś mi pada bateria w telefonie. We wtorek włączyłem i komórka mi o 14.00 padła. Baterię mam do wymiany. Młody się zafascynował szybką jazdą. Ale na ogólnie dostępnych stokach to jest strasznie trudne. Ale dzięki zjazdom ja osobiście przesunąłem granicę strachu dużo dalej niż miałem wcześniej. Maks ma ją bardzo wysoko przesuniętą, ale jest młody i bardzo pewny swoich umiejętności, przy czym bardzo rozsądnie do takiej jazdy podchodzi. Nie ryzykuje, jeśli nie ma praktycznie 100% pewności, że nic się nie wydarzy. Czarna 103 na Pinzolo na zdjęciu (po prawej) góra otoczona siatką i wąskim przesmykiem między nimi oraz tablicą ostrzegawczą, tutaj można próbować swoich sił, wyjazd na czerwoną 104 i ogromną polanę o szerokości ze 150m. Jedyna trudność to że wyjazd nie jest na wprost, tylko trzeba wykonać 2 skręty na pełnej prędkości, już na wypłaszczeniu bo jest nieco przesunięta w stosunku do czerwonej. Jeszcze ciekawostka z Pinzolo, stara czwórka która obsługuje 2 zbocza jednocześnie. Nie wyprzęgana, na szczycie wysiadanie na „górce”, krzesło jedzie na drugą stronę i wracając zabiera narciarzy z drugiej strony góry i analogicznie wysiadają praktycznie w tym samym miejscu na szczycie. Ciekawe rozwiązanie, nie widziałem jeszcze takiego. Na Pinzolo świetne trasy po przeciwnej stronie „Patelni”, jak również zjazdowa do gondoli przejazdowej do Madonny. Generalnie to bardzo fajny ośrodek, ale nie ma tras długich. Od 1000-3500max długości. Mnie pasuje, bo i tak 7km na raz nie zjadę😉, bo mi nogi urwie, no chyba że na krechę😀. pozdro @grimson bez urazy, motywuję Cię do wyjazdu zagranicznego. Taka Madonna będzie dla Was w sam raz. Pogoda zrobi swoje. Olej ferie, jedź na wiosnę lub w grudniu. Świat się nie zawali, jak córka nie będzie tydzień w szkole. Nie wyjdzie drogo, wrażenia będą niezapomniane. Już byłem pewien że zacząłeś używać aplikacji. Jak bateria pada w telefonie na zimnie, to jeździj z power bankiem. Jakiś czas tak robiłem ze starym telefonem i nie było bata, telefon zacnie dzialal. Obecnie jestem po zmianie pracy, trzeba się wykazywać na nowym stanowisku. Więc tydzień wolnego na razie odpada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 25 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 56 minut temu, grimson napisał: Już byłem pewien że zacząłeś używać aplikacji. Jak bateria pada w telefonie na zimnie, to jeździj z power bankiem. Jakiś czas tak robiłem ze starym telefonem i nie było bata, telefon zacnie dzialal. Obecnie jestem po zmianie pracy, trzeba się wykazywać na nowym stanowisku. Więc tydzień wolnego na razie odpada. Wczoraj 9 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrik Napisano 25 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 9 godzin temu, marekbtl napisał: Cze To oczywiście była wkrętka😀. Tym zawodnikiem był Maks. Jeszcze krótsze narty i waga piórkowa. Zjechał tą trasę w piątek 35 razy. Popatrz na wykres😉. Madonna to nie Rusin, żebym cały dzień tłukł jedną trasę, mając do dyspozycji taki ośrodek. Ja tam 3x zjechałem, ale przypuszczam, że prędkość podobna. Nie wiem czy 100 pękło, ale na Pinzolo to na pewno. Maks tam wykręcił 118 km/h, ja się z samej góry nie odważyłem puścić na krechę, tak 3/4 może. Ale było bardzo szybko. Niestety trakera nie używam, bo coś mi pada bateria w telefonie. We wtorek włączyłem i komórka mi o 14.00 padła. Baterię mam do wymiany. Młody się zafascynował szybką jazdą. Ale na ogólnie dostępnych stokach to jest strasznie trudne. Ale dzięki zjazdom ja osobiście przesunąłem granicę strachu dużo dalej niż miałem wcześniej. Maks ma ją bardzo wysoko przesuniętą, ale jest młody i bardzo pewny swoich umiejętności, przy czym bardzo rozsądnie do takiej jazdy podchodzi. Nie ryzykuje, jeśli nie ma praktycznie 100% pewności, że nic się nie wydarzy. Czarna 103 na Pinzolo na zdjęciu (po prawej) góra otoczona siatką i wąskim przesmykiem między nimi oraz tablicą ostrzegawczą, tutaj można próbować swoich sił, wyjazd na czerwoną 104 i ogromną polanę o szerokości ze 150m. Jedyna trudność to że wyjazd nie jest na wprost, tylko trzeba wykonać 2 skręty na pełnej prędkości, już na wypłaszczeniu bo jest nieco przesunięta w stosunku do czerwonej. Jeszcze ciekawostka z Pinzolo, stara czwórka która obsługuje 2 zbocza jednocześnie. Nie wyprzęgana, na szczycie wysiadanie na „górce”, krzesło jedzie na drugą stronę i wracając zabiera narciarzy z drugiej strony góry i analogicznie wysiadają praktycznie w tym samym miejscu na szczycie. Ciekawe rozwiązanie, nie widziałem jeszcze takiego. Na Pinzolo świetne trasy po przeciwnej stronie „Patelni”, jak również zjazdowa do gondoli przejazdowej do Madonny. Generalnie to bardzo fajny ośrodek, ale nie ma tras długich. Od 1000-3500max długości. Mnie pasuje, bo i tak 7km na raz nie zjadę😉, bo mi nogi urwie, no chyba że na krechę😀. pozdro @grimson bez urazy, motywuję Cię do wyjazdu zagranicznego. Taka Madonna będzie dla Was w sam raz. Pogoda zrobi swoje. Olej ferie, jedź na wiosnę lub w grudniu. Świat się nie zawali, jak córka nie będzie tydzień w szkole. Nie wyjdzie drogo, wrażenia będą niezapomniane. Marek, co do prędkości, czy innych fascynacji . Pojawiają się wraz z naszymi postępami, aczkolwiek każdy ma zapewne odmienne i w różnym czasie. Ja np.w tym roku miałem zajawkę na dawanie sobie rady, ze zjazdami, z małą prędkością na stromych odcinkach, czy krótkim skrętem w wąskim korytarzu. @grimson w tym sezonie planował Dolinę Słońca, ale przegapiłem, czy wyjazd doszedł do skutku? A o sensie takiego wyjazdu pisaliśmy kilkukrotnie i jestem zwolennikiem, tym bardziej, że można i termin i miejsce nadal zaplanować w relatywnie przyzwoitych finansach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 25 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 26 minut temu, gabrik napisał: @grimson A o sensie takiego wyjazdu pisaliśmy kilkukrotnie i jestem zwolennikiem, tym bardziej, że można i termin i miejsce nadal zaplanować w relatywnie przyzwoitych finansach. Właśnie przedwczoraj przyjechał cały autobus z PL, chłopaki mówili że za grosze i teraz taki mają widok z okna 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi