Annaa Napisano 18 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2016 Krążą opinie,że niełatwo trafić na ten szczyt Korony gór PL.Nie ma o nim wzmianki na drogowskazach w G.Izerskich, ale z mapą bez problemu go odnajdziemy. W niedzielę spakowaliśmy plecaki, pojechaliśmy do Szklarskiej Poręby.Z Osiedla Podgórze zaczynamy naszą wycieczkę. Pierwszym przystankiem po godzinie ciut męczącego podejścia jest Wysoki Kamień i schronisko o tej samej nazwie. Jest trochę zimno,Mariusz zaprasza mnie na zupę, "normalnej" zupy nie zjemy...są flaczki:sorrow: Zamawiamy ciasto z rabarbarem i czekoladę zamiast.(12zł od osoby,zgroza!) Jesteśmy na słusznej wysokości 1058m, przed nami 6km przyjemnego marszu.Postraszyło silnym wiatrem i śniegiem,na szczęście przez chwilę. Idzie się fajnie,mijamy po drodze ciekawe formacje skalne,na które koniecznie trzeba się wdrapać popodziwiać widoczki. Robi się małe napięcie,wchodzimy na teren najwyżej położonego zakładu wydobywczego w Polsce. Śpiesznie się oddalamy.Idziemy kawałek drogą asfaltową,na szczęście szlak każe nam wejść znów w las. Szast prast dotarliśmy do naszego celu,Wiaty Turystycznej. Na niej przydatna informacja od życzliwego człowieka. Trawiasto-podmokła ścieżka prowadzi nas na Wysoką Kopę. Następuje załamanie pogody,sypie śnieg co wcale nam nie przeszkadza,żeby w końcu coś zjeść: Ania pozdrawia. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 18 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2016 Dzięki za piękną relację. :applause: Jesteście moimi przewodnikami... :wink: Jak wszystko pójdzie dobrze,to pewnie część z tych szczytów zaliczymy w czerwcu - oby! Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Annaa Napisano 18 Maj 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2016 Jeszcze krótka fotorelacja z G.Izerskich,czyli widoczki. Jelenia Góra,Góry Kaczawskie...pola,łąki,lasy. Szrenica. Ten finezyjny loczek,to Lolobrygida Śnieżne Kotły i stacja przekaźnikowa. Krótka zima w Izerach. Szrenica ski wiosną. Na koniec naszej wycieczki, lokalne pieski nas obszczekały...później chętnie pozowały do zdjęć,zwłaszcza ten rudy. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 18 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2016 Ania dzięki za super fotorelację :applause: To taka troszkę "fryzjerska" opowieść z pięknym loczkiem w tle, i jakimś tajemniczym Brodaczem :cheerful: :happy: Pozdrowienia dla Was od naszej dwójki :smile: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 18 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2016 Ja bym jeszcze od siebie dodał, widok z czerwonego szlaku na Jakuszyce Z samej Wysokiej Kopy fajny widok na skocznię mamucią (choć tu akurat jest zasłonięta przez choinkę) w Harrachovie i trasy zjazdowe Cervena i Modra. Osobiście lubię tu zjeżdżać (przynajmniej tak uważałem jak jeździłem po ratrakowanych trasach) Wracając do Szrenicy, po prawej ta plama to Hala Szrenicka wraz ze schroniskiem, na lewo od Hali moja ulubiona Lola (bardzo ładnie nazwana przez Anię Lokiem), odchodząca od niej w lewo trawersem Śnieżynka, zamieniająca się od stacji pośredniej starego krzesła w Puchatka. Kiedyś w dawnych historycznych czasach była to świetna stacja narciarska (jak dodamy do tego jeszcze ściankę). Teraz trąci niestety nieco myszką, ale.... A zima przez chwilę naprawdę była śliczna... Karkonosze to moje Góry Po zejściu ze szlaku postanowiliśmy odwiedzić jeszcze jeden z najsłynniejszych zakrętów w Polsce... między Szklarską a Świeradowem Pozdrawiam serdecznie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 19 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2016 W niedzielę spakowaliśmy plecaki, pojechaliśmy do Szklarskiej Poręby.Z Osiedla Podgórze zaczynamy naszą wycieczkę.... Może gdzieś w Szklarskiej się mijaliśmy :smile: Byliśmy autokarem w miasteczku w tym czasie kiedy lało jak z cebra :smile: Pogoda w tą niedzielę była faktycznie "kapryśna". Co do Karkonoszy to muszę się zgodzić - piękne. Byłem pierwszy raz i już z żoną podjęliśmy decyzję, że tam wrócimy. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 20 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 Może gdzieś w Szklarskiej się mijaliśmy :smile: Byliśmy autokarem w miasteczku w tym czasie kiedy lało jak z cebra :smile: Pogoda w tą niedzielę była faktycznie "kapryśna". Co do Karkonoszy to muszę się zgodzić - piękne. Byłem pierwszy raz i już z żoną podjęliśmy decyzję, że tam wrócimy. Pozdrawiam Szkoda, że się nie spiknęliśmy na jakimś małym biesiadowaniu, ale następnym razem...:smile: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 20 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 Tak na wszelki wypadek podpowiem, w Jakuszycach jak i w innych miejscach można wypożyczyć rowery. W tamtym roku za zestaw ( rower+kask) chciano jakieś 45zł. Mapki gratis:) Weekend zleci jak nic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi