nurek1974 Napisano 1 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 (edytowane) Wczoraj szkoda było takiej pogody zmarnować i choć już miałem zakończony sezon turowy, to postanowiłem zrobić zakończenie jeszcze raz (ale coś mi się wydaje że to jeszcze nie koniec, bo już są plany na kolejny wypad :biggrin:) w Ziarskiej Dolinie. Z parkingu do schroniska dostaliśmy się rowerami ze sprzętem na plecach, do którego prowadzi droga asfaltowa z nie za dużym przewyższeniem, więc spokojnie mogę polecić ją na wycieczki rowerowe i piesze rodzinne, tym bardziej że na końcu jest całkiem sympatyczne Ziarska ChataNasz trójca biorąca udział po koleji Filip, Rafał 1, Rafał 2 :smile: Droga w stronę schroniska, sprzęt trochę ważył i czasem trzeba było podejść z butaI przy schronisku mała przerwa na kawę i herbatkę z rumem :smile: Tutaj na wysokości 1280m.n.p.m. zostawiamy rowery i dalej już z buta udajemy się w kierunku Ziarskiej Przełęczy CDN Edytowane 1 Maj 2016 przez nurek1974 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 1 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 Piękny początek... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 1 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 Widzę, że zapowiadają się mega tury....... dawaj dalej! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 1 Maj 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 (edytowane) Szlakiem w kierunku przełęczy szliśmy do wysokości 1650m.n.p.m. tam właśnie założyliśmy narty i po krótkiej przerwie zaczęliśmy foczyć. Cały czas towarzyszyło nam słońce bezwietrzna pogoda i niesamowite widoki jak pewnie każdemu będącemu wczoraj w górach. W końcu po niespełna 4h i 9km dotarliśmy na przełęcz, tutaj podejmujemy decyzje co robimy dalej do wyboru Rochacz Płaczliwy lub Baraniec decyzja zapadła robimy ten pierwszy a potem idziemy w kierunku drugiego bo z daleka dojrzeliśmy piękny teren do zjazdu. i widoki z przełęczy z przełęczy w kierunku Szczytu R. Płaczliwego szlak jest już wyraźnie stromszy ale nie długi, pokonane go zajmuje nam trochę ponad pół godziny, pod samą kopułą szczytową śnieg jest już na tyle wytopiony że było konieczne przenoszenie nart niestety dolina to wystawa południowa i trochę szybciej tam śnieg schodzi.Plecaki zostawiliśmy na przełęczy i na lekko do góry. jeden cel zdobyty 2125m.n.p.m. :biggrin: i panorama ze szczytu CDN Edytowane 1 Maj 2016 przez nurek1974 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 1 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 Genialne widoki, też tak chcę!!! Tury superaśne również!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 1 Maj 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 (edytowane) Zjazd z R.Płaczliwego okazał się bardzo przyjemny jedyne co trzeba bardzo uważać na wystające kamole co czasem się nie udawało bo skubany był schowany centymetr pod śniegiem ale na szczęście obyło się bez strat w sprzęcie i ludziach. coś tam kręciliśmy kamerą jak kolega Filip poskłada to uzupełnię relacje ze zjazdów o film po szybkim zjeździe na przełęcz ruszamy w kierunku Barańca jednak nie jest on naszym celem, tym razem dochodzimy na Smrek skąd rozpoczniemy zjazd. Sam zjazd robiliśmy dość stromym i szerokim żlebem na przemian z karbem zbocza w miejscu gdzie najbardziej w naszej opinii był on bezpieczny, ponieważ przy podejściu na przełęcz sporo widzieliśmy obsuwów lawinowych w różnych miejscach. Udało nam się zjechać do wysokości 1500m.n.p.m. resztę już z buta z nartami na plecach.przybliżona trasa zjazdu fota nie oddaje wszytkiego ale lepszej nie mam taka mała lawinka napotkana przy trawersie w stronę schroniskai dalej już na piechotę :frustrating:Tyle z mojej strony dawno nie pisałem relacji więc jest jak jest, a teraz siedzę w domu bo zapomniałem kremu z filterme i teraz wyglądam jak pomidor.Polecam wybrać się do tej doliny co prawda jest trochę daleko tyle co na Chopok ale bardzo fajne miejsce do spędzenia wolnego czasu i jedyne gdzie można do 15 maja na Słowacji legalnie skitury uprawiać co prawda tylko dwa warianty tras do zjazdów ale z naszego doświadczenia nikt nikogo tam się nie czepia, a w schronisku wręcz zachęcają żeby tu czy tam sobie wyjść i zjechać.pozdrawiam Rafał Edytowane 1 Maj 2016 przez nurek1974 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 1 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 Rafał,super relacja! :applause: Do ostatniej chwili wahałem się,czy może jednak się z Wami nie wybrać,ale po godz. 22 nie chciało mi się już z rowerem kombinować. Mam pytanie: spod tej Ziarskiej Chaty szliście już z buta,ale narciarskiego (tj.skitourowego) ? To mój najsłabszy punkt,bo w zwykłych butach narciarskich to byłby koszmar,a niestety z kasą krucho żeby teraz inwestować... :sorrow: Jednak gdybyście za tydzień znowu się wybierali,to może bym się zabrał. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 1 Maj 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 Rafał,super relacja! :applause: Do ostatniej chwili wahałem się,czy może jednak się z Wami nie wybrać,ale po godz. 22 nie chciało mi się już z rowerem kombinować. Mam pytanie: spod tej Ziarskiej Chaty szliście już z buta,ale narciarskiego (tj.skitourowego) ? To mój najsłabszy punkt,bo w zwykłych butach narciarskich to byłby koszmar,a niestety z kasą krucho żeby teraz inwestować... :sorrow: Jednak gdybyście za tydzień znowu się wybierali,to może bym się zabrał. Pozdrawiam. Szliśmy w zwykłych butach płytkich można rzec trampkach żeby nie dźwigać później ciężkich w plecaku. Nie wiem co za tydzień będzie sobotę mam pracującą jedynie niedziela zostaje zobaczymy jak z pogodą będzie a plan jest:) Maćku Ty się w końcu przełam bo za dużo kombinujesz, dasz radę spokojnie masz sprzęt wagowo taki jak ja a pary więcej, na takich wyprawach naszych niema ciśnienia że musisz coś zdobyć, nie dasz rady to nikt Ci z tego powodu wyrzutów robić nie będzie, przede wszystkim masz być zadowolony. Pozdrawiam Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 1 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 Szliśmy w zwykłych butach płytkich można rzec trampkach żeby nie dźwigać później ciężkich w plecaku. Nie wiem co za tydzień będzie sobotę mam pracującą jedynie niedziela zostaje zobaczymy jak z pogodą będzie a plan jest:) Maćku Ty się w końcu przełam bo za dużo kombinujesz, dasz radę spokojnie masz sprzęt wagowo taki jak ja a pary więcej, na takich wyprawach naszych niema ciśnienia że musisz coś zdobyć, nie dasz rady to nikt Ci z tego powodu wyrzutów robić nie będzie, przede wszystkim masz być zadowolony. Pozdrawiam Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Myślę,że dam rady,tylko zawsze mam obawy jak będzie ze sprzętem itp. Muszę też rower dostosować tak,żeby go jakoś w aucie upchnąć. Po prostu wieczorem mi się już nie chciało nad tym myśleć,nie mówiąc o zrobieniu czegokolwiek... :wink: Będę trzymał rękę na pulsie i czekam na Waszą decyzję co i jak. Pięknie to wygląda na zdjęciach! Chciałbym to na żywo zobaczyć... :angel: Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 :applause: mega szacun Panowie!!! :applause: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 1 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 Nie skłamię jeśli napiszę, że to jedna z najlepszych relacji mijającego sezonu! Szacun :applause: :applause: :applause: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 1 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 no cóż , tym razem zabrakło mnie w składzie :sorrow: , a przy takiej pogodzie tury to po prostu bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 1 Maj 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 Jeszcze obiecany film Filipa, co prawda skrócił go na ile się dało bo nie wszyscy wytrzymają oglądanie ponad 5 minut:biggrin: [video=youtube;ytriszI_Zqw] pozdrawiam Rafał 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 1 Maj 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 Nie skłamię jeśli napiszę, że to jedna z najlepszych relacji mijającego sezonu! Szacun :applause: :applause: :applause: Coś się mi wydaje że czuję podpuchę motywacyjną do napisania kolejnych :biggrin: pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 1 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 Coś się mi wydaje że czuję podpuchę motywacyjną do napisania kolejnych :biggrin: Po obejrzeniu filmiku i "ruchomego" obrazu narciarzy na rowerach...przyszła mi do głowy nazwa Waszego teamu... Ski Husaria PS. Jak widać w końcówce... na swoje Ski "skrzydła" należy uważać wśród drzew 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 1 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 Coś się mi wydaje :biggrin: pozdrawiam Rafał Ty pomału myśl o relacji z lotu :biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 2 Maj 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2016 no cóż , tym razem zabrakło mnie w składzie :sorrow: , a przy takiej pogodzie tury to po prostu bajka Mało powiedziane bajka a boisko już tak nie smakuje jak się tego jabłka ugryzie :biggrin: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi