Annaa Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 6 godzin temu, marboru napisał: PS.Ania, Mario zostało wam już jedyne 7 Gór - jak rozumiem wszystko na południowym wschodzie Polski? Fajnie! Dwa, trzy wypady i zrobicie Będę kibicował. Przed nami jeszcze kilka wypraw w Beskidym.in.B.Makowski,Sądecki,Wyspowy i Niski. Czekają na nas Gorce,Pieniny i na deser Tatry W niektóre góry na pewno wrócę, po prostu muszę. Pozdrawiam zdobywców Korony Gór.PL. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 7 godzin temu, marboru napisał: Od przyszłego roku postanowiliśmy zrobić Koronę TATR...tak więc? Do zobaczenia na szlaku... Widzę, że konkretne plany. Ja na razie chcę zdobyć Rysy.Czy coś jeszcze, to się zobaczy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 7 godzin temu, marboru napisał: Koronę TATR... Jakie szczyty zaliczasz do korony Tatr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jank Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 Tak? http://www.gazetakrakowska.pl/wiadomosci/podhale/a/po-stalowych-schodach-na-rysy-legendarny-chatar-to-dla-bezpieczenstwa,10595819/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 10 minut temu, johnny_narciarz napisał: Widzę, że konkretne plany. Ja na razie chcę zdobyć Rysy.Czy coś jeszcze, to się zobaczy. Jak się będziesz (chciałem powiedzieć będziecie z Dżonką) wybierał na te Rysy, to daj znać, bo szukamy towarzystwa na tak zacną Górę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 1 minutę temu, marionen napisał: Jak się będziesz (chciałem powiedzieć będziecie z Dżonką) wybierał na te Rysy, to daj znać, bo szukamy towarzystwa na tak zacną Górę. Pamiętamy o Was i bez Was nie pójdziemy! No i na piwsko na Pilsko też pójdziemy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 3 minuty temu, johnny_narciarz napisał: Pamiętamy o Was i bez Was nie pójdziemy! No i na piwsko na Pilsko też pójdziemy. No to z radością trzymam Was za słowo. I na deser jeszcze to Pilsko z piwskiem (to będzie moje pierwsze piwsko od kilkudziesięciu lat - chyba dam radę) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 Ja to sobie tą Waszą koronę zostawię na jakiś zimowy wieczór, kiedy będę miał więcej czasu i spokojną głowę, żeby sobie wszystko na spokojnie poczytać i pooglądać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 11 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 (edytowane) 1 godzinę temu, Annaa napisał: Przed nami jeszcze kilka wypraw w Beskidym.in.B.Makowski,Sądecki,Wyspowy i Niski. Czekają na nas Gorce,Pieniny i na deser Tatry W niektóre góry na pewno wrócę, po prostu muszę. Pozdrawiam zdobywców Korony Gór.PL. Zostały Wam same świetne miejsca Jak będziecie się wybierali w Gorce, to dajcie znać. My Turbacz zdobywaliśmy nocą i na dodatek w deszczu - myślę, że sporo straciliśmy tym bardziej, że po noclegu w Schronisku z rana mieliśmy mgłę jak mleko - nic nie było widać 30 minut temu, Jeeb napisał: Jakie szczyty zaliczasz do korony Tatr ? Na początek chcemy zrobić Koronę Tatr Wysokich dostępną ze szlaków turystycznych (Rysy mamy już zrobione szlakiem od strony polskiej): 1 Rysy 2503 2 Krywań 2495 3 Sławkowski Szczyt 2452 4 Mała Wysoka 2429 5 Koprowy Wierch 2363 6 Świnica 2301 7 Kozi Wierch 2291 8 Jagnięcy Szczyt 2230 9 Szpiglasowy Wierch 2172 10 Kościelec 2155 11 Skrajne Solisko 2093 Później jak zdrowie dopisze przed nami: Wielka Korona Tatr: 1 Gierlach 2663 2 Łomnica 2634 3 Lodowy Szczyt 2630 4 Durny Szczyt 2625 5 Wysoka 2565 6 Kieżmarski Szczyt 2558 7 Kończysta 2540 8 Baranie Rogi 2536 9 Rysy 2503 10 Krywań 2496 11 Staroleśny Szczyt 2492 12 Ganek 2465 13 Sławkowski Szczyt 2453 14 Pośrednia Grań 2440 Jedna i druga kwalifikacja wg miesięcznika "Góry" nr 3 (46), marzec 1998. Oczywiście jest jeszcze lista najwybitniejszych szczytów Tatr... https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_najwybitniejszych_szczytów_Tatr ...ale to? Na chwilę obecną dla nas początkujących turystów jedynie marzenie. Nim jednak zaczniemy odhaczać poszczególne, powyższe Góry, to chcemy wejść na najwyższy w Tatrach Zachodnich Starorobociański Wierch 2176 m npm. Edytowane 11 Grudzień 2016 przez marboru 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 6 minut temu, marboru napisał: Zostały Wam same świetne miejsca Jak będziecie się wybierali w Gorce, to dajcie znać. My Turbacz zdobywaliśmy nocą i na dodatek w deszczu - myślę, że sporo straciliśmy tym bardziej, że po noclegu w Schronisku z rana mieliśmy mgłę jak mleko - nic nie było widać Na początek chcemy zrobić Koronę Tatr Wysokich dostępną ze szlaków turystycznych (Rysy mamy już zrobione szlakiem od strony polskiej): Wielka Korona Tatr:Później jak zdrowie dopisze przed nami: Oczywiście jest jeszcze lista najwybitniejszych szczytów Tatr...Jedna i druga kwalifikacja wg miesięcznika "Góry" nr 3 (46), marzec 1998. https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_najwybitniejszych_szczytów_Tatr ...ale to? Na chwilę obecną dla nas początkujących turystów jedynie marzenie. Ambitne plany, oby wszystkie udało się Wam zrealizować, najlepiej przy ładnej pogodzie (przynajmniej bez mgły i deszczu) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 16 minut temu, marboru napisał: Wielka Korona Tatr: Kurczaki, nie widzę tu np Giewontu czy Kasprowego... 27 minut temu, marionen napisał: No to z radością trzymam Was za słowo. I na deser jeszcze to Pilsko z piwskiem (to będzie moje pierwsze piwsko od kilkudziesięciu lat - chyba dam radę) No to plan ustalony! Pozostaje wymyślić termin. Póki co, to 28 stycznia startuję w Fat Bike Race Góry Stołowe, a w czerwcu Śnieżka Uphill Race. Przynajmniej taki plan. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 Weekend w czerwcu już sobie rezerwujemy, a 28 stycznia zależy od narciarskich planów, których terminów jeszcze nie znam. Rysy trzeba utrafić z jakimś okienkiem pogodowym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 (edytowane) No Mariusz to plany zrobiły się bardzo ambitne O ile Korona Tatr dostępna szlakami jest stosunkowo "łatwa" dla tatrzańskiego turysty. To Wielka Korona Tatr to już jest niezły wyczyn, ponieważ wymaga umiejętności wspinaczkowych albo wypraw z przewodnikiem (oprócz Rysy, Krywań, Sławkowski). Ja w tym roku byłem na Rysach, Krywaniu, Gerlach i Kończysta Trzymam kciuki i czekam na relacje! A Rysy skiturowo to ja zawsze jestem chętny bo niestety od Polskiej strony jeszcze się nie udało wybrać Aha no i w sumie z takich przychylnych skiturowcom słyną Baranie Rogi i Wysoka p.s. przybliżając co to jest WKT to nawiązanie do 14 szczytów >8000m w Himalajach. W Tatrach mamy 14 szczytów powyżej 8000, ale stóp czyli 2438m i tak powstała dosyć ciekawa lista. W tym roku zdecydowałem, że lajtowo na spokojnie również zacznę sobie ją realizować i chyba z forum jeszcze nurek również "ją robi"? może ktoś jeszcze? Edytowane 11 Grudzień 2016 przez MajorSki 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 20 minut temu, marionen napisał: Weekend w czerwcu już sobie rezerwujemy, a 28 stycznia zależy od narciarskich planów, których terminów jeszcze nie znam. Rysy trzeba utrafić z jakimś okienkiem pogodowym. Spoko, jak się uda, będzie super! Co do Rysów, to tak trzeba będzie mierzyć. Choćby dla widoków! Damy radę! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Annaa Napisano 12 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2016 21 godzin temu, marboru napisał: Zostały Wam same świetne miejsca Jak będziecie się wybierali w Gorce, to dajcie znać. My Turbacz zdobywaliśmy nocą i na dodatek w deszczu - myślę, że sporo straciliśmy tym bardziej, że po noclegu w Schronisku z rana mieliśmy mgłę jak mleko - nic nie było widać Zgłoszę się ,jak będziemy jechać w Gorce...Póki co,najbardziej podobało mi się w Bieszczadach. Niestety daleko...ponad 500km trza przejechać. na szczęście z Wrocławia do Rzeszowa autostradą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 12 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2016 (edytowane) 2 godziny temu, Annaa napisał: Zgłoszę się ,jak będziemy jechać w Gorce...Póki co,najbardziej podobało mi się w Bieszczadach. Niestety daleko...ponad 500km trza przejechać. na szczęście z Wrocławia do Rzeszowa autostradą. Wy macie w Bieszczady 500, my mamy w Karkonosze 500 cóż, takie 500+ PS. Jesteśmy zatem umówieni Dla nas Turbacz, to jeden z bliższych stoków. A Łysica zaliczona? Edytowane 12 Grudzień 2016 przez marboru 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Annaa Napisano 12 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2016 41 minut temu, marboru napisał: Wy macie w Bieszczady 500, my mamy w Karkonosze 500 cóż, takie 500+ PS. Jesteśmy zatem umówieni Dla nas Turbacz, to jeden z bliższych stoków. A Łysica zaliczona? W G.Świętokrzyskie pojechaliśmy z Warszawy po Snow Expo. Na Łysicę wchodziliśmy ze Św.Katarzyny 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 13 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2016 Puszcza Jodłowa, a było tak kolorowo, trochę byłem zaskoczony ilością tonacji (choć za wiele nie rozróżniam!) Pozdrawiam serdecznie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 13 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2016 Super fotki! Przejeżdżaliście przez Radom - byliście blisko i nawet kawki nie było Mam nadzieję, że uda się spotkać najpierw gdzieś na nartach, a potem w Gorcach. Byłoby fajnie. Pozdrowienia od Pauli dla Was. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 13 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2016 Mieliśmy wpaść na kawę, ale nie znaliśmy adresu. Oczywiście jechaliśmy przez Radom. Zaskoczyła nas nazwa Karczmy "Bankrut", nie odważyłem się tam wstąpić. Po drodze jeszcze Kielce i zaskoczenie drugie. Dwa (a może 3) wielkie kominy i po drodze tor wyścigowy w Miedzianej Górze, nie było niestety Hondy Civic, ani Bumera. Poważnie to nie było czasu, za długo zostaliśmy na Snow Expo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 19 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2019 Taka informacja na koniec dnia - Łysica nie jest już najwyższa! http://swietokrzyskie.pl/aktualnosci/lysica-nie-jest-juz-najwyzszym-szczytem-gor-swietokrzyskich-agata-jest-wyzsza/?fbclid=IwAR3hc-MGtE7fUnmpoTBz-gfng_vmnuFOqfc8G6_qgj0zIgw4aGmLJ-67OYo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 19 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2019 2 godziny temu, leitner napisał: Taka informacja na koniec dnia - Łysica nie jest już najwyższa! http://swietokrzyskie.pl/aktualnosci/lysica-nie-jest-juz-najwyzszym-szczytem-gor-swietokrzyskich-agata-jest-wyzsza/?fbclid=IwAR3hc-MGtE7fUnmpoTBz-gfng_vmnuFOqfc8G6_qgj0zIgw4aGmLJ-67OYo To wszystko przez globalne ocieplenie i rządy. Wszystko się zmienia, nowe nadchodzi. Tak że nie ma co wlazic na te góry, trzeba poczekać aż ustalą które są teraz ważne, a które nie! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 20 Listopad 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2019 @leitner czytaliśmy wczoraj z Paulą 🙂 Na Agacie też byliśmy. Cała Korona Gór Polskich jest do zrewidowania, kilka szczytów, z kilku pasm jest pomylonych pod względem wysokości... Ale to nie najważniejsze, najważniejsze chodzić w Góry 👍 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 21 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2019 W dniu 19.11.2019 o 22:01, leitner napisał: Łysica nie jest już najwyższa no to dzięki naukofcom z Politechniki świętokrzyskiej zbieracze koron i koronek mają kolejny cel do zaliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi