n3l15 Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 nie chcę mi się wierzyć, by było to prawdziwe... ale sam już nie wiem... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 nie chcę mi się wierzyć, by było to prawdziwe... ale sam już nie wiem... Czyżby niedźwiedzie nie lubiły snowboard'erów?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 (edytowane) Marionen, pokaż ten filmik Żonie Edytowane 11 Kwiecień 2016 przez leitner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paolomario Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 He, cały świat się zastanawia: prawdziwy czy nie? http://www.telegraph.co.uk/travel/ski/articles/is-video-of-bear-chasing-snowboarder-down-the-slope-a-hoax/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akleiw Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Ładnie zrobione, ale autor przekombinował i na udźwiękowieniu się wyłożył. Ach ten stukot kopyt w świeżym puchu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n3l15 Napisano 11 Kwiecień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 (edytowane) He, cały świat się zastanawia: prawdziwy czy nie?http://www.telegraph.co.uk/travel/ski/articles/is-video-of-bear-chasing-snowboarder-down-the-slope-a-hoax/ No widzę, że ludzie zastanawiają się czy niedźwiedzie żyją w Japonii. Żyją i to całkiem spore - odmiana nazywa się Higaru. Nieprawdopodobne jest to, że brunatny niedźwiedź gonił ją tyle czasu. Niedźwiedzie brunatne atakują ludzi raczej tylko w samoobronie. We wszystkich przewodnikach na Alasce czy w Japonii jest napisane, by przy samotnych wędrówkach albo skiturach nieść ze sobą gwizdek, często klaskać i krzyczeć tak, by niedźwiedź miał czas spokojnie zejść nam z drogi i nie poczuł się zaskoczony. Zupełnie inaczej ma się sprawa z niedźwiedziami polarnymi - ale to już zupełnie inna historia...Na Spitsbergenie jeździłem z mauserem na plecach... :-) Edytowane 11 Kwiecień 2016 przez n3l15 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paolomario Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Kiedyś oglądałem fajny film przyrodniczy o lwach w Afryce, które zmieniły przyzwyczajenia i słysząc hałasy kołatek czy gwizdków, zamiast uciekać, wiedziały, że właśnie nadchodzi "posiłek" A o ostrzeżeniu, by się nie zbliżać do śmietników po zmroku w Tatrach (zwłaszcza po słowackiej stronie) to już chyba wszyscy wiedzą, nie? Podobno miśków jak mrówków... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joasia.kazmierczak78 Napisano 17 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2016 Mój najgorszy koszmar... Ze wszystkich zwierząt górskich najbardziej bałabym się spotkać niedźwiedzia Dobrze, że ona trzymają się z dala od ludzi (zwłaszcza zimą, kiedy powinny smacznie spać), a ja zawsze blisko zorganizowanych grup, ale nigdy nic nie wiadomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borygo Napisano 17 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2016 wg mnie to tez uwazam ze ten film to lipa. Ja kiedys spotklaem w tatrach niedzwiedzia. Jak tylko mnie zobaczyl albo wyczul a bylismy w dosc znacznej odleglosci od razu spierdziolil nawet zdjecia bym nie zdazyl zrobic. Co innego jak jest mama z mlodymi to wtedy bywa roznie , ale samotne niedzwiedzie to raczej boja sie ludzi i uciekaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
octapus Napisano 19 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2016 Raczej ustawione. Zgadzam się z przedmówcami co do płochliwości tych zwierząt, bo sam miałem kiedyś taka sytuację. Zdjęcie tyłu co najwyżej można sobie było zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 25 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2021 https://podroze.onet.pl/aktualnosci/rumunia-niedzwiedz-gonil-narciarza-na-stoku/kwsckl6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 25 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2021 3 godziny temu, idealist napisał: https://podroze.onet.pl/aktualnosci/rumunia-niedzwiedz-gonil-narciarza-na-stoku/kwsckl6 Bez kijków jechał łeb to i wkurzył misia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 25 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2021 Strasznie agresywne te rumuńskie niedźwiedzie Dwa, może trzy lata temu miałem okazję spotkać niedźwiedzia na Gąsienicowej, ale jakoś miał w d... narciarzy Przeciął stok i poszedł w swoją stronę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 25 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2021 (edytowane) 28 minut temu, pasazer85 napisał: Strasznie agresywne te rumuńskie niedźwiedzie Dwa, może trzy lata temu miałem okazję spotkać niedźwiedzia na Gąsienicowej, ale jakoś miał w d... narciarzy Przeciął stok i poszedł w swoją stronę Niedźwiedż to na Hali Misiowej na Pilsku powinien być, a nie na Gąsienicowej. A tak w sumie - to misie nie powinny spać o tej porze roku? Edytowane 25 Styczeń 2021 przez tanova 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 25 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, pasazer85 napisał: Strasznie agresywne te rumuńskie niedźwiedzie Dwa, może trzy lata temu miałem okazję spotkać niedźwiedzia na Gąsienicowej, ale jakoś miał w d... narciarzy Przeciął stok i poszedł w swoją stronę Zobacz jak on jeździł. Inicjował skręt rotacją tułowia. Każdego misia szlak by trafił. Edytowane 25 Styczeń 2021 przez Ziemowit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 25 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2021 54 minuty temu, Ziemowit napisał: Zobacz jak on jeździł. Inicjował skręt rotacją tułowia. Każdego misia szlak by trafił. Myślałem, ze pod wpływem adrenaliny nawet słaby narciarz jednak wpadnie na to żeby przed misiem to jednak na krechę na dół... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 25 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2021 26 minut temu, Cosworth240 napisał: Myślałem, ze pod wpływem adrenaliny nawet słaby narciarz jednak wpadnie na to żeby przed misiem to jednak na krechę na dół... Miś wydaje się młody bo na nagraniu naprawdę nie jest duży. Obstawiam, że raczej chciał się bawić niż ścigać ofiarę. Ale nagranie słabej jakości, więc to tylko zwykłe przypuszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 25 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2021 A propo nagrania wcześniejszego w tym wątku, to chyba wszyscy wiedzą, że fałszywka bo autor się przyznał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 26 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2021 8 godzin temu, Ziemowit napisał: Miś wydaje się młody bo na nagraniu naprawdę nie jest duży. Obstawiam, że raczej chciał się bawić niż ścigać ofiarę. Ale nagranie słabej jakości, więc to tylko zwykłe przypuszczenia. Moze i mały, ale ja nawet przed małym Misiem uciekając to myśle sobie, ze pewnie osiągnąłbym prędkość, której nie powstydziłby sie Beat Feuz i Dominic Paris na Streifie w Kitz 😀😀😀 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 26 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2021 12 godzin temu, tanova napisał: Niedźwiedż to na Hali Misiowej na Pilsku powinien być, a nie na Gąsienicowej. Błąd- na Miziowej żyją Mizie....a na Gąsienicowej ...hmm🤔 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 26 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2021 1 minutę temu, Lexi napisał: Błąd- na Miziowej żyją Mizie... Dżebiarz zię ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 16 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec Wczoraj niedźwiedź gonił 2 osoby w Dolinie Demianowskiej, z czego jedna nie żyje: Tragedia w Tatrach. Niedźwiedź gonił dwie osoby, kobieta nie żyje - Podróże (onet.pl) A w Rumunii ganianie narciarzy stało się już regularną rozrywką dla niedźwiedzi - jak dla byków ganianie ludzi po ulicach w Hiszpanii. Rumunia: niedźwiedź gonił narciarza na stoku - Podróże (onet.pl) https://www.youtube.com/watch?v=4tySWLqrYRo Zawsze mnie zastanawiało, jak zachowa się niedźwiedź, gdy np. dwójka znajomych nie zsynchronizuje swojego postępowania i jeden w panice zacznie uciekać - czy niedźwiedź rzuci się w pogoń za nim, czy jednak "zadowoli się" bliższą ofiarą. No i drugi klip daje odpowiedź na to pytanie: instynkt pogoni okazuje się silniejszy. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 16 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec (edytowane) Godzinę temu, koliber napisał: Wczoraj niedźwiedź gonił 2 osoby w Dolinie Demianowskiej, z czego jedna nie żyje: Tragedia w Tatrach. Niedźwiedź gonił dwie osoby, kobieta nie żyje - Podróże (onet.pl) A w Rumunii ganianie narciarzy stało się już regularną rozrywką dla niedźwiedzi - jak dla byków ganianie ludzi po ulicach w Hiszpanii. Rumunia: niedźwiedź gonił narciarza na stoku - Podróże (onet.pl) https://www.youtube.com/watch?v=4tySWLqrYRo Zawsze mnie zastanawiało, jak zachowa się niedźwiedź, gdy np. dwójka znajomych nie zsynchronizuje swojego postępowania i jeden w panice zacznie uciekać - czy niedźwiedź rzuci się w pogoń za nim, czy jednak "zadowoli się" bliższą ofiarą. No i drugi klip daje odpowiedź na to pytanie: instynkt pogoni okazuje się silniejszy. Generalnie NIKT nie wie jak sie zachowa w sytuacjach ekstremalnych dopóki w takich sie znajdzie ... a biorąc pod uwagę ze przyroda w tym roku "zwariowała" to całkiem nie wiadomo na ten przykład co dzieje sie w takiej misiowej łepetynie gdy sie wybudzi zbyt wcześnie.. przypuszczamy tylko że jest głodny i wkur..... niewyspany. Edytowane 16 Marzec przez Lexi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 17 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec W dniu 16.03.2024 o 11:30, koliber napisał: A w Rumunii ganianie narciarzy stało się już regularną rozrywką dla niedźwiedzi - jak dla byków ganianie ludzi po ulicach w Hiszpanii. Niepotrzebnie "podpowiedziałem" - właśnie niedźwiedź znudzony ganianiem turystów i narciarzy, urządził sobie pościg na ulicach Liptowskiego Mikulasza: Niedźwiedź wdarł się do słowackiego miasteczka. Są poszkodowani [NAGRANIE] - Wiadomości (onet.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi