Roobs Napisano 20 Maj 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 Roobs, upierasz się przy wielkości koła i wg Ciebie rozmiar nie ma znaczenia. . Nigdzie tak nie napisałem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 26 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2016 (edytowane) Tamte wydumy które zaproponowałeś w pierwszym poście bym odpuścił i zainteresuj się tymi propozycjami. Przebijają sprzętowo o lata świetlne i chyba mieszczą się w zakładanym budżecie. Fajne rowerki ścieżkowe nadającej się do szeroko pojętej turystyki i do dosyć ostrego wyrypu jeżeli będzie potrzeba. Każdy z nich jest dostępny w różnych konfiguracjach, rose dodatkowo może skonfigurować dokładnie pod siebie. Patrząc na to co wrzuciłeś wybrałbym Jeffsa w odrobinę lepszej wersji niż podstawowa:) Najważniejsza w takim rowerze jest amortyzacja - celuj w podzespoły Rock Shoxa - Pike lub Yari z przodu, z tyłu Monarch najlepiej rc3 + Przerzutki i reszta jest sprawą drugorzędną - w razie czego zmienisz sobie z biegiem czasu. https://www.yt-industries.com/en/detail/index/sArticle/610/sCategory/509 https://www.canyon.com/pl/mtb/spectral/2016/spectral-al-7-0-ex.html https://www.rosebikes.pl/produkty/rowery/mtb/trail/ Przypomniałem sobie jeszcze o rowerze Giant Trance - ale to już poszukaj gdzieś w siecie. Wiem że przy zakupie Gianta na południu da się potargowac Edytowane 26 Maj 2016 przez jaro323 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 26 Maj 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2016 Bądź na bieżąco w temacie. PS. Zdanie "lata świetlne" to tak na poważnie czy z własnego przekonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 26 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2016 (edytowane) Bądź na bieżąco w temacie. PS. Zdanie "lata świetlne" to tak na poważnie czy z własnego przekonania? Własne doświadczenie. Cos tam jeździmy w górach (statystycznie częściej niż na nizinach), czasami zaliczam jakieś zawody enduro, znam ludzi z branży i wiem co działa a co nie. Sam używam typowego enduro czyli skok akurat w moim przypadku 170-160 mm ale Tobie podrzuciłem propozycje rowerów mniejszego kalibru których nie przymierzysz w sklepie ( sprzedawane są wysyłkowo) ale są to w tej chwili najlepiej wydane pieniądze gdyż omijasz całą sieć dystrybucyjną itd. Rose ma we Wrocławiu przedstawiciela - szukaj usera Paulsen kontakt do niego znajdziesz tutaj http://endurotrophy.pl/forum/member.php?action=profile&uid=2599 Kupić roweru u niego nie kupisz ale przymierzyć się możesz Na miejscu do testów mają następujące rowery Uncle Jimbo 2 2016, enduro, 160 mm skoku, rozmiar M Granite Chief 1 CM 2016, AM 150 mm skoku, rozmiar L Root Miller 2, 29", 130 mm skoku rozmiar L Rose Mr Big 2, wyścigowy hardtail, karbon, rozmiar L A w Srebrnej Górze (masz niedaleko) przy ścieżkach jest centrum testowe Rometa. NIe wiem jakie mają modele - na pewno sa tam Romety Tool-e tylko obawiam się że jest to za dużo roweru w rowerze - to coś jak polecanie komórkowej gigantki średniozawansowanemu narciarzowi turyście -potestować nie zaszkodzi tym bardziej że masz tam rzut beretem i do tego rewelacyjna okolica do pojeżdżenia. Kolejna wypożyczalnie o której wiem jest w Bielsku na Błoniach - zaraz przy ścieżkach. Tam dostaniesz rowery Gianta. W Kluszkowcach jest możliwość wypożyczenia Kellysów - z tym że tam też raczej cięższy kaliber czyli enduro +zjazdówki. Spectrala ma mój kolega z którym razem jeździmy na tripy. Nie jest z niego (obecnie )zadowolony a to dlatego że przez dwa lata odkąd go posiada zmienił mu się teren w którym się porusza i zastosowanie roweru. Częściej jeździ w bardziej wymagającym terenie gdzie ten rower z racji geometrii typowo trailowej już sobie do końca nie radzi i częściej ujeżdżający go opuszcza strefę komfortu. Czyli będzie to idealny rower dla Ciebie. Tak jak pisałem z tego wszystkiego wybrałbym produkt YT Jeffs. Zmienna do tego bardzo fajna geometria, jest opcja ustawienia pod typowe trudne sekcje jak i do zwykłej turystyki. Całkowitej blokady amortyzatorów potrzebujesz do jazdy po asfaltach - w takim układzie celuj w całkowicie inną grupe rowerów - jakiś sztywniak xc wystarczy. Przednie amortyzatory ( te używane w terenie ) zazwyczaj nie posiadają blokady. Stłumisz go ( o ile jest taka potrzeba) regulując niską kompresję. Tylne amortyzatory posiadają zazwyczaj platformę eliminującą w jakiejś części pompowanie - jednakże nie jest to całkowita blokada -chyba że jest to Fox ctd to on posiada taką funkcjonalność. Niestety nie działa zbyt dobrze wtedy gdy tego najbardziej potrzebujemy czyli jadąc w dół po wertepach. Chyba był to najgorszy damper na jakim miałem okazję jeździć. Przelatywał przez skok, brakowało środka pasma a żeby nie dobijał tak łatwo to wymagał sporych ciśnień. Generalnie Foxa nie polecam - podobno te nowe Fit4 na 2016 poprawiły sporo swoje działanie ale w wersjach Factory występują już w droższych modelach rowerów. Podsumowując - napęd Shimano, hamulce Shimano od modelu Slx, amortyzacja Rock Shock, skok 130-max 150, sensowne geo, sztyca regulowana koniecznie uruchamiana na kierownicy - wersja z wajchą pod siodełkiem szybciej zmusi Ciebie do wizyty u ortopedy tudzież rehabilitanta. Acha jeżeli chodzi o kulturę napędów 1x11 - naprawdę nic tym napędom nie brakuje. Problemy z pracą przerzutek występowały w hybrydach na bazie napędów 1x10 gdy stosowana była przerzutką 10 biegowa przy kasecie 11-36 rozbudowanej o zebatkę 42. W takim układzie przerzutka starej generacji z racje większego oddalenia od kasety powodowała złą pracę na małych zębatkach kasety. Łańcuch spada dalej z 42 podczas pedałowania do tyłu ale nie ma to żadnego znaczenia przy normalnej eksploatacji. Jak Ci to mocno będzie przeszkadzało to zawsze możesz wrzucić taką korbę https://www.facebook.com/280834298608414/videos/1212386238786544/ W moim rowerze przerzutka Shimano obsługuje kasetę Srama 10-44 i działa taki misz masz bez zastrzeżeń. Edytowane 27 Maj 2016 przez jaro323 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 27 Maj 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2016 Jak napiszę że zapoznałem się z twoimi sugestiami to uznasz że jest OK??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 27 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2016 Jak napiszę że zapoznałem się z twoimi sugestiami to uznasz że jest OK??? Bierz wheelera - jest super. Krótki, wysoki z niedziałającą poprawnie amortyzacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 27 Maj 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2016 Bierz wheelera - jest super. Krótki, wysoki z niedziałającą poprawnie amortyzacją. Nie odbieram Ci dobrych intencji, wskoczyłeś w temat kompletnie nie czytając co się w nim dzieje-pisze! Dlatego taka moja uwaga, nic więcej. PS Nigdzie nie napisałem że ja jestem zainteresowany zakupem roweru, w tym tego Wheelera...co więcej, podzieliłem sie uwagą co to jego "wad". Ponawiam propozycję, poczytaj kilka postów do tyłu a zrozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi