MajorSki Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 (edytowane) Dzisiaj mała zapowiedź wspaniałej wysokogórskiej skitury, gdzie? to już w pełnej relacji, może jutro coś wrzucę jak się trochę ogarnę, ale może ktoś rozpozna po kilku fotkach. :-) Powiem tylko tyle, że była to fantastyczna czterodniówka :-), w świetnym towarzystwie. Skład? można rozpoznać na pierwszej fotce :-) Trochę pochodziliśmy Kilka szczytów zaliczyliśmy Rzuciliśmy okiem "za granicę" Były biwaki Piękne widoki Strome żleby I kilka całkiem fajnych zjazdów :-) Więcej wkrótce... Pozdrawiam Tomek Edytowane 21 Marzec 2016 przez MajorSki 17 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 (edytowane) Kapitalna wyprawa. Gratuluję, zazdraszczam i podziwiam. Piękne foty i jakąś znajomą twarz rozpoznaję.:laughing::cheerful::applause: Pozdrawiam serdecznie. PS Mnie to pachnie Słowacją, ale tylko zgaduję. Edytowane 21 Marzec 2016 przez marionen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 napięcie rośnie :smile: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Ja tu widzę Rysy. Zjechaliście? Na WZF Kasprowy jedziecie? :smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Major musisz zainwestowac w jakis latawiec:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torres Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Tomek.. Mam nadzieję że następnym razem uda się jakiś żleb zjechać/objechać/zaliczyć :biggrin: niepotrzebne skreślić...:smile: Pozdr.Torres 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Rejon Rysów ( to zidęcie ze szczytu to chyba Rysy i najwyższy widoczny szczyt to Krywań???) i może Dolina 5-stawów???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dodo Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Dzisiaj mała zapowiedź wspaniałej wysokogórskiej skitury, gdzie? to już w pełnej relacji, może jutro coś wrzucę jak się trochę ogarnę, ale może ktoś rozpozna po kilku fotkach. :-) Powiem tylko tyle, że była to fantastyczna czterodniówka :-), w świetnym towarzystwie. Skład? można rozpoznać na pierwszej fotce :-) Pozdrawiam Tomek Szacun Koledzy,to mi się podoba. Pozdro. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 22 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 Kapitalna wyprawa. Gratuluję, zazdraszczam i podziwiam. Piękne foty i jakąś znajomą twarz rozpoznaję.:laughing::cheerful::applause: Pozdrawiam serdecznie. PS Mnie to pachnie Słowacją, ale tylko zgaduję. Oj, ktoś tu chyba miał dostęp do "niejawnych" informacji )))) Ja tu widzę Rysy. Zjechaliście? Na WZF Kasprowy jedziecie? :smile: Na WZF raczej nas nie będzie, w tym czasie jesteśmy w rejonie GrossVenedigera. Tak, fotka nr 5 to zdjęcie z Rysów na Polską stronę , widać Czarny Staw pod Rysami, oraz Morskie Oko. Zjechaliśmy, ale na drugą stronę tą od której podchodziliśmy . No to 1 z 4 odgadnięte , Rysy to była jedna z naszych tur. Rejon Rysów ( to zidęcie ze szczytu to chyba Rysy i najwyższy widoczny szczyt to Krywań???) i może Dolina 5-stawów???? Blisko ładnie wypatrzyłeś Krywań w tle, ale to zdjęcie akurat nie jest zrobione z Rysów tylko innego szczytu. Dodam, że podpowiedzią będzie grań boczna która opada do doliny, w tle za mną. Z Rysów byśmy widzieli ok 2-3 granie , więc zdjęcie jest z bliższego szczytu Pozdrawiam Tomek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 Chyba jeszcze Tri Kopy zaliczyliście, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 22 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 (edytowane) Aż tak daleko to by nam się nie chciało chodzić wszystkie fotki są z jednej doliny i wszystkie cele uwiecznione na tych fotkach z zapowiedzi Taka jeszcze mała podpowiedź , zdjęcie nr 2 jest z doliny, nr 3 i 6 widać jeden z naszych celów, nr 7,9, 12 to kolejny cel z tego samego dnia, tak jak i zdjęcie 8 i 10 cel nie osiągnięty na te 3 cele nie prowadzą szlaki turystyczne letnie. No i zdjęcie nr 4 to osobny cel naszej tury, ale KrisRR jest blisko na ten cel prowadzi szlak turystyczny letni. Pozdrawiam Tomek Edytowane 22 Marzec 2016 przez MajorSki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 To stawiam że to zdjęcie z któregoś Mięgusza / rejon Przełęczy pod Chłopkiem. A ta grań za Tobą to wg mnie Liptowskie Mury a za nimi dolina 5 Stawów Pozdrawiam Krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 A ta czwórka to też ta sama dolina? Bo jeśli tak to mamy tam tylko szlaki letnie na Koprowski i na Osterwe. Bo tak się jeszcze zastanawiam czy gdzieniegdzie nie widać Hinczowej doliny i Wolowca Mieguszowieckiego? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 22 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 To stawiam że to zdjęcie z któregoś Mięgusza / rejon Przełęczy pod Chłopkiem. A ta grań za Tobą to wg mnie Liptowskie Mury a za nimi dolina 5 Stawów Pozdrawiam Krzysiek Na Mięgusza bez liny i szpeju raczej bym się zimą nie wybrał , z Przełęczy pod Chłopkiem w sumie powinien być podobny widok, ale dodatkowo na zdjęciu widniałby szczyt na którym stoję. Może nie będę dalej przeciągał - Koprowy Wierch A ta czwórka to też ta sama dolina? Bo jeśli tak to mamy tam tylko szlaki letnie na Koprowski i na Osterwe. Bo tak się jeszcze zastanawiam czy gdzieniegdzie nie widać Hinczowej doliny i Wolowca Mieguszowieckiego? Tak wszystkie zdjęcia są z tej samej doliny, natomiast w różne strony . Hińczowej ani Wołowca M. tutaj nie widać, ale zgadłeś jest to Koprowy Tak w skrócie: 1dzień - Koprowy Wierch 2367m 2dzień - Rysy 2503m 3dzień - Siarkańska Przełęcz (Dračie sedlo) 2223m 3dzień - Wschodnie Żelazne Wrota (Východná Železná brána) 2255m 4dzień - Wołowa kotlinka (Volia kotlinka) ok. 2120m Powoli ogarniam zdjęcia pełna relacja z Koprowego jutro Pozdrawiam Tomek 10 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 Da się wejść na tourach na Rysy? Czy tam już z nartami na plecach? : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 Odpowiem za Tomka - prawie da się. Ostatnie kilkadziesiąt metrów trzeba zrobić skidepo i z buta. Po drodze, przed schroniskiem jest stromy żleb i tam trzeba podejść na husara. Ale zjazd jest praktycznie od samej góry. Pozdro Wiesiek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 (edytowane) Odpowiem za Tomka - prawie da się. Ostatnie kilkadziesiąt metrów trzeba zrobić skidepo i z buta. Po drodze, przed schroniskiem jest stromy żleb i tam trzeba podejść na husara. Ale zjazd jest praktycznie od samej góry. Pozdro Wiesiek Dodam jeszcze :smile: W tym stromym żlebie najlepiej podejść na rakach i z czekanem w ręku. Są też poręczówki zrobione. Ja jako osoba początkująca w takim trochę trudniejszym terenie, dałem radę przejść ten żlebik. W obie strony powiedzmy na rakach. Dodatkowe utrudnienie to że żleb jest troszkę nachylony w stosunku do linii spadku. Generalnie wspaniała wyprawa i składam wielkie uściski dla kolegów za wsparcie, które mi przekazywali !!! :smile: Edytowane 22 Marzec 2016 przez MarioJ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kskuski Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 Witam Rozpoznałem swoja twarz więc ujawniam się jako nowy na tym forum, uczestnik tej wyprawy. Ja to ten z tyłu na pierwszym zdjęciu. Pozdrawiam Wszystkich, Kamil 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kskuski Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 Tak po prawdzie to nie żleb a raczej ścianka (lub bardzo strome zbocze) którą podchodzi się ukosem w prawo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 Rozpoznałem swoja twarz więc ujawniam się jako nowy na tym forum, uczestnik tej wyprawy. Ja to ten z tyłu na pierwszym zdjęciu. Pozdrawiam Wszystkich, Kamil Jak na nowego członka forum, to start masz z najwyższej półki. Brawo. Niczym Alfred Hitchcock w swoich najlepszych filmach. Mnie pozostają tylko ochy i achy dla Całej Waszej Ekipy. A ja już z niecierpliwością czekam na relację z wyprawy w Wysokie Taury. Oby wam pogoda sprzyjała. Oczywiście czekam na dokończenie obecnej relacji. Podajcie jak to czasowo wyglądało, ile czasu podchodzenie, ile na nartach, ile bez, ile zajmowało zjeżdżanie. O której zaczynaliście podchodzenie. Jaki był rodzaj śniegu i jakiego sprzętu używaliście (także narty, buty, wiązania) jaki ekwipunek i ubiór. Jak najwięcej informacji. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dodo Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 Rozpoznałem swoja twarz więc ujawniam się jako nowy na tym forum, uczestnik tej wyprawy. Ja to ten z tyłu na pierwszym zdjęciu.Pozdrawiam Wszystkich,KamilSkitour'owi twardziele 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 (edytowane) Jak na nowego członka forum, to start masz z najwyższej półki. Brawo. Niczym Alfred Hitchcock w swoich najlepszych filmach. Mnie pozostają tylko ochy i achy dla Całej Waszej Ekipy. A ja już z niecierpliwością czekam na relację z wyprawy w Wysokie Taury. Oby wam pogoda sprzyjała. Oczywiście czekam na dokończenie obecnej relacji. Podajcie jak to czasowo wyglądało, ile czasu podchodzenie, ile na nartach, ile bez, ile zajmowało zjeżdżanie. O której zaczynaliście podchodzenie. Jaki był rodzaj śniegu i jakiego sprzętu używaliście (także narty, buty, wiązania) jaki ekwipunek i ubiór. Jak najwięcej informacji. Pozdrawiam serdecznie. Tomek na pewno napisze super relację więc ja o sprzęcie (swoim): - narty hagan trial - 167 cm i 72 mm pod stopą (w porównaniu do moich freeridówek to maleństwa) - wiązanie TLT speed, harszle - buty - dynafit TLT5 ABC - Arva link, solidna sonda Arvy i łopatko-czekan K2 sprzęt wspinaczkowy (do ćwiczeń)- Microtraction, bloczek, tibloc, śruby lodowe Petzla light, uprząż camp race - wszystko dosłownie najlżejsze na rynku, raki aluminiowe, pętle itp gogle, okulary IV klasy, bardzo mocna czołówka Nitecore spodnie trekingowe, spodnie z membraną, sweter puchowy (Eider), HS - z eVent, bielizna nienasiąkliwa też w roli piżamy, bluza rowerowa, duży plecak (do schroniska - Vaude Ski Pro (42 + 8), na codzienne łażenie McKinley Coguar (28l) szturm żarcie - zmodyfikowana mieszanka, którą nazwałem &Kamil na część mojego towarzysza wypraw, camelbag Pozdro Wiesiek Edytowane 22 Marzec 2016 przez Wujot 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 23 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2016 (edytowane) Parę fotek z obu wierzchołków Rys. Co i rusz przelatujące kłaki chmur tworzyły ciągle zmieniający się teatr - żal było schodzić. Wejście na wierzchołek słowackiWidok z polskiego na słowacki, czy ta ścieżka jest aby pewna?Teraz z słowackiego na polski - popatrzcie na nawisik. Z tego kierunku wygląda to bezpiecznieWędrówki Ludów - oceniamy, że w tym dniu było ze 40 narciarzy na wierzchołku...PozdroWiesiek Edytowane 23 Marzec 2016 przez Wujot 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 23 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2016 Musieliście mieć niesamowite widoki dookoła. Ten nawis wygląda groźnie, tak pół na pół, że się uda przejść bez obsuwy. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 23 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2016 Odpowiem za Tomka - prawie da się. Ostatnie kilkadziesiąt metrów trzeba zrobić skidepo i z buta. Po drodze, przed schroniskiem jest stromy żleb i tam trzeba podejść na husara. Ale zjazd jest praktycznie od samej góry. Pozdro Wiesiek Wchodziliscie od Popradskiego Plesa i mówisz o miejscu z łańcuchami? A ja mam pytanie o zjazd z Rysów. Trawersowaliscie w stronę przełęczy Waga czy zjeżdżaliscie w stronę Żabiego Plesa? Nie kusiła Was Osterwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi