artix Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 W takim razie u mnie coś nie tak lub ze mną :eek:W sobotę dużo na plusie, stok rozjechany, mój początkujący kolega wali glebę za glebą a ja testuje narty. Pierwsza nie do jazdy w tych warunkach. [ATTACH=CONFIG]30552[/ATTACH]Ta druga, damska poezja! Szła jak narty wodne przez muldy i odsypy :applause: Jakiś dziwny jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Pierwsza nie do jazdy w tych warunkach. [ATTACH=CONFIG]30552[/ATTACH] Jaka długość i taliowanie ? Bo to, że ma napis GS, to nie znaczy, że to gigantka. Ze zdjęcia wygląda raczej na GS dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Jaka długość i taliowanie ? Bo to, że ma napis GS, to nie znaczy, że to gigantka. Ze zdjęcia wygląda raczej na GS dla dzieci. Zaledwie 175 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Cześć W takim razie u mnie coś nie tak lub ze mną :eek: W sobotę dużo na plusie, stok rozjechany, mój początkujący kolega wali glebę za glebą a ja testuje narty. Pierwsza nie do jazdy w tych warunkach. [ATTACH=CONFIG]30552[/ATTACH] Ta druga, damska poezja! Szła jak narty wodne przez muldy i odsypy :applause: [ATTACH=CONFIG]30553[/ATTACH] Jakiś dziwny jestem... Widać tak niestety ale minie parę/naście lat i będziesz wiedział o co chodzi. Z nartami tak jak z górami - wchodzi w człowieka z reumatyzmem i kontuzjami i jak wie jak jeździć to już zazwyczaj nie do końca może. Twoje usilne "testowanie" ma z tym związek.:wink: Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Dziękuję za miłe słowa i kończę dyskusje w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Cześć Dziękuję za miłe słowa i kończę dyskusje w tym temacie. Nareszcie. Słuszna decyzja - kolega pytał o nartę GS. Ja jak o czymś nie mam pojęcia to się nie odzywam. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gira Napisano 21 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2016 Ze zdjęcia wygląda raczej na GS dla dzieci. nie martw się, dorośli też dają radę :tongue: polecam np. panią od 1:55 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 Cześć Nareszcie. Słuszna decyzja - kolega pytał o nartę GS. Ja jak o czymś nie mam pojęcia to się nie odzywam. Pozdro :eek: Szok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2016 (edytowane) Cześć :eek: Szok! ?? Sam piszesz, że na GS nie jeździłeś i na długiej narcie również więc to chyba jest oczywiste. Ja w tematach a kurtkach, odzieży termicznej, alpejskich ośrodkach, robieniu filmów i zdjęć, rowerach itd. się nie odzywam - chyba, że o coś pytam - bo się na tym zwyczajnie nie znam i od razu byłoby wiadomo, że ściemniam a przede wszystkim szanuję tych co się znają. Pozdrowienia Edytowane 22 Marzec 2016 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 24 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2016 :-))))) nawet nie wiesz, że właśnie mnie opisałeś. Jak uczyłem córki - jeździłem na 190cm FR - bo tylko takie miałem (i stąd tytuł posta - chcę kupić coś na trasę) A do plecaka avalunga wrzuciłem ich sweterki, zapasowe rękawiczki, coś do picia i jakieś owoce dla nich :-) I cały dzień na talerzyku w Zębie :-))) Nelis I to jest piękny przykład, jak kogoś można bez sensu oceniać po wyglądzie i sprzęcie, a nie zna się wogóle przesłanek ani przyczyn stanu rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n3l15 Napisano 24 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2016 I to jest piękny przykład, jak kogoś można bez sensu oceniać po wyglądzie i sprzęcie, a nie zna się wogóle przesłanek ani przyczyn stanu rzeczy. Spokojnie :-) wcale sie na Mitka nie obrazilem :-) Nelis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 24 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2016 Spokojnie :-) wcale sie na Mitka nie obrazilem :-) Nelis Ja też nie :smile: Ja tak w publiczną przestrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba Napisano 24 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2016 na Twoim miejscu poszukałbym czegoś w typie master np. Rossignol GS Master http://www.skionline.pl/sprzet/narty,13-14,rossignol,radical-wc-gs-master-r20-wc,6917.html Head I.speed pro lub i.speed http://www.skionline.pl/sprzet/narty,15-16,head,worldcup-rebels-i-speed-pro,8001.html w rossi GS master masz różne promienie skrętu (w kazdym sezonie 2,3 rozne narty z roznym promieniem). twarde narty z komórkową technologia sandwich ale odpowiednio ucywlizowane. Do szybkiej jazdy pozatyczkowej moim zdaniem idealne i to jest mysle maksymalny pułap jakiego potrzebujesz. Mysle, ze spokojnie rowniez dla twoich zastosowań kupic topową narte sklepowa GS. Będzie troche bardziej miekka i lżejsza niż master - córkom będzie łatwiej nadążyć :-). Wadą nart master jest dosc wysoka cena ale szukasz używanych i sądzę, że jakieś używki w dobrej cenie możesz trafić. Sugerowanie i pchanie Cie w narty komórkowe z promieniem skręt 28 metrów to moim zdaniem nieporozumienie....Szczególnie do jezdzenia na otwartym stoku a nieoddzielonej trasie. A jak by cie 'wzieło' na tyczki to też dużo lepiej zacząć przygode na sklepówkach/masterach niż na komórkach - na amatorskich treningach i zawodach rzadko kiedy jest ustawienie na 30 metrowy promien skrętu. Pozdrawiam, podpisuję się pod powyższym, dodam jeszcze info o prędkościach ( testowałem garmina na łapce ). Jadąc długim skrętem ( zakładam, że jeździsz pięknym równoległym skrętem ) poruszasz się z prędkością ok 70-80 km/h. Do tego narta sl jest niepewna, narty powyższe idealne. Jeżeli zamarzy Ci się szybsza jazda, to już lepiej mieć SG i pusty stok - te narty już zaczynają myszkować. Komóry są bardziej wymagające i zbędne w rekreacji ale jak pomyślisz o sporcie to nie ma wyjścia - są szybsze. pozdr, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 24 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2016 Cześć podpisuję się pod powyższym, dodam jeszcze info o prędkościach ( testowałem garmina na łapce ). Jadąc długim skrętem ( zakładam, że jeździsz pięknym równoległym skrętem ) poruszasz się z prędkością ok 70-80 km/h. Do tego narta sl jest niepewna, narty powyższe idealne. Jeżeli zamarzy Ci się szybsza jazda, to już lepiej mieć SG i pusty stok - te narty już zaczynają myszkować. Komóry są bardziej wymagające i zbędne w rekreacji ale jak pomyślisz o sporcie to nie ma wyjścia - są szybsze. pozdr, Ma nartach SG miałem okazje jechać może dwa razy w życiu podobnie jak na DH i to jest trochę inna bajka choć na DH 215 jeździłem na przykład po dawnej Bieńkuli (czyli tej z lat 80/90 kiedy były muldy a nie miękkie góreczki, które teraz większość próbuje muldami nazwać. Narty tego typu wymagają siły i szybkości oraz dobrej psychy. Zwykły GS nie jest aż tak straszny. W jeździe rekreacyjnej nie widziałem przez ostatnie 30 lat nikogo na DH lub SG. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 24 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2016 Mitek nie wiem czy @ryba nie miał na myśli nart gigantowych, tylko pomieszał skróty. SG - Super giant GS - Giant Slalom (z pol. Slalom gigant, może stąd ten skrót SG...nie wiem) A ja cały czas nic nie wiem, raz skłaniałbym się ku komórce gigantowej, innym razem myślę master wystarczy. Innego dnia slalomka komórkowa... Z innej beczki. Pojawiły się w sieci kolekcje na 2017. Na przykładzie mastera i.speed pro: 2016 - taliowanie - 111 - 66 - 94 2017 - taliowanie - 118 - 68 - 99 Co o tym sądzić ? Takie poszerzanie narty racowej. Czy z tego się nie robi po trochu kolejna narta AR ?: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 24 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2016 Cześć Mitek nie wiem czy @ryba nie miał na myśli nart gigantowych, tylko pomieszał skróty. SG - Super giant GS - Giant Slalom (z pol. Slalom gigant, może stąd ten skrót SG...nie wiem) A ja cały czas nic nie wiem, raz skłaniałbym się ku komórce gigantowej, innym razem myślę master wystarczy. Innego dnia slalomka komórkowa... Z innej beczki. Pojawiły się w sieci kolekcje na 2017. Na przykładzie mastera i.speed pro: 2016 - taliowanie - 111 - 66 - 94 2017 - taliowanie - 118 - 68 - 99 Co o tym sądzić ? Takie poszerzanie narty racowej. Czy z tego się nie robi po trochu kolejna narta AR ?: Sorry ale narty są GS albo SG i różnią się dość znacznie. Nie mogę domyślać się co kolega chciał napisać. Co do dryfowania charakteru nart zgadzam się w 100%. Swoją drogą myślałem, że już dawno wybrałeś. Pozdrwienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 25 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2016 Co do dryfowania charakteru nart zgadzam się w 100%. Odnośnie zmian charakteru nart, to dla kogoś kto szuka narty sportowej, te nowe poszerzone deski odpadają w przedbiegach. Nartę AR mam w domu... Swoją drogą myślałem, że już dawno wybrałeś... Właśnie to nie jest takie proste, albo ja jestem niezdecydowany. W sumie ta druga opcja nie jest nieuzasadniona...nigdy ani na masterze ani GS nie jeździłem. Nie wiem czego oczekiwać. Konfrontując GS (włączając w to mastery) z SL zwracacie uwagę na dużo większą pewność podczas szybszej jazdy. Mnie prędkość nie interesuje na tym etapie. Chce sobie pojeździć tak: Ładna wyprostowana sylwetka, ręce wysoko z przodu (dużo węziej niż ja je wiozę) itp. itd. Obecnie największą radość z jazdy na nartach czerpię z krótkich skrętów, uczucia przyśpieszania w skręcie i postępów w technice! Czy w takich okoliczność GS lub Master to dobry wybór ? Tego właśnie nie wiem. Nie chcę jednak zachowywać się jak księżniczka i wybrzydzać. Mam całe lato żeby zadecydować. Niemniej każda kolejna uwaga na wagę złota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba Napisano 25 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2016 Cześć Ma nartach SG miałem okazje jechać może dwa razy w życiu podobnie jak na DH i to jest trochę inna bajka choć na DH 215 jeździłem na przykład po dawnej Bieńkuli (czyli tej z lat 80/90 kiedy były muldy a nie miękkie góreczki, które teraz większość próbuje muldami nazwać. Narty tego typu wymagają siły i szybkości oraz dobrej psychy. Zwykły GS nie jest aż tak straszny. W jeździe rekreacyjnej nie widziałem przez ostatnie 30 lat nikogo na DH lub SG. Pozdrowienia Masz rację, też raz spróbowałem SG i była mega frajda ze stabilności narty przy prędkości ponad 100 km ale ja nie szukam okazji do bicia rekordów prędkości i prędkości gigantowe mi w zupełności wystarczą. I napisałem o tym tylko dla "wariatów", którzy na GS chcą wyciskać 100 km - robi się niebezpiecznie. pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi