marboru Napisano 16 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2016 Cóż?... W piątek wyjazd, w jedyną słuszną stronę. Gdzie? Tym razem będzie wyprawa śladami Agenta 007 i ostatniego z nim filmu "Spectre". Miała być wielka wyprawa i WZF pod Materhornem ale wszystko się posypało. Będzie dolina Otztal w kameralnym składzie: ja razem z Paulą, a od przyszłego czwartku, Artix z Kolegami ze Szwecji. Może ktoś z forum wybiera się w te strony w terminie 19-26 marzec? Najbardziej żałuję tego, że nie udało się spiąć wyjazdu z johnnym narciarzem, Maćkiem. Cóż - Maćku? Odbijemy sobie wszystko na WST i w przyszłym roku. Jakie plany? Pierwsze 3 dni: Obergurgl - Hochgurgl http://www.skionline.pl/stacje/austria-tyrol-obergurgl-hochgurgl,osrodek,171.html Kolejne 3 dni: Soelden: http://www.skionline.pl/stacje/austria-tyrol-soelden,osrodek,177.html W dzień wyjazdu: Kuehtai http://www.skionline.pl/stacje/austria-tyrol-kuehtai,osrodek,1741.html Będziemy mieszkać w Langenfeldzie i mamy zamiar odwiedzić również tamtejsze termy: [video=youtube;L9oJNvSSmw4] Planując podróż, po konsultacji z mifilimem i po przeczytaniu relacji Piotra_67 (Dzięki Chłopaki!) postanowiłem wybrać wariant podróży bez wjazdu do Niemiec. Powodem są kontrole graniczne i korek. Skręcę przed Salzburgiem na Bischofshofen... przejadę przez Maria Alm, Leogang, Fieberbrunn, St. Johann in Tirol i na koniec przy ośrodku Skiwelt...a potem już tradycyjna droga przez Innsbruck. Będzie jakieś 40km dalej, dłużej o ok 1,5 godziny ale w jakich okolicznościach przyrody? :cheerful: Relacja oczywiście będzie pisana na żywo :smile: Będzie sporo kręcenia, więc po powrocie również filmiki - Artur szykuj się :applause: Jest jeszcze trochę czasu do wyjazdu, więc jeśli ktoś ma jakieś rady dla nas, coś chce doradzić, napisać - to bardzo proszę. Wszystkie wskazówki są mile widziane. Na koniec kilka filmików z YT... a ponieważ będzie to wyprawa śladami Agenta 007, to takie oto obrazy: [video=youtube;FgDgI-hrYPE] [video=youtube;KemVQmtbiSA] [video=youtube;LTDaET-JweU] PS. Podziękowania za kilka wskazówek, które dostałem od Piotra - jodka na PW. Dzięki! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 16 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2016 Będąc w Gurglach nie pomiń restauracji Crosspoint (nie tylko ze względu na jedzenie ), a przy niej nowo otwartej gondoli i czerwonej trasy. Życzę Wam udanego wyjazdu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 16 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2016 Już powinniśmy tam być :wink: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 16 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2016 No ładna ekipa sie szykuje ! Ja w mniej więcej tym samym czasie Ziller... Lodowiec1. obowiązkowa fota - pomost na Tifenbach 2. jazda na lodowcu - rano Tifenbach, po południu Rattenbach, chociaż nie wiem czy wytrzymacie cały dzień na lodowcu, kiedy cały ośrodek czynny :Niestety ja tam jeżdżę na 3 dni w długi weekend listopadowy , wtedy działa tylko lodowiec, więc więcej nie doradze :Co do kontroli - w ferie śląskie przejechałem korek przez Salzburg (miasto) , w zasadzie go nie odczułem :biggrin:Gdzie mieszkacie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 16 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2016 Ja w Sölden. http://www.booking.com/hotel/at/ferienwohnungen-rustica.sv.html?label=gen173nr-1DCAEoggJCAlhYSDNiBW5vcmVmaMgBiAEBmAEluAEGyAEM2AED6AEBqAID%3Bsid%3D8c1043d04e0af2f5ba597f0c1fcf0237%3Bdcid%3D4%3Bcheckin%3D2016-03-24%3Bcheckout%3D2016-03-28%3Bdist%3D0%3Bgroup_adults%3D3%3Bgroup_children%3D0%3Bno_rooms%3D1%3Breq_adults%3D3%3Breq_children%3D0%3Broom1%3DA%2CA%2CA%3Bsb_price_type%3Dtotal%3Bsrfid%3D60171484c81620324ff2417ff8242bc0aacad2f6X1%3Btype%3Dtotal%3Bucfs%3D1&activeTab=hpGallery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 16 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2016 Najbardziej żałuję tego, że nie udało się spiąć wyjazdu z johnnym narciarzem, Maćkiem. Cóż - Maćku? Odbijemy sobie wszystko na WST i w przyszłym roku. Ja też żałuję i jest mi smutno,bo cały rok czekałem na ten wyjazd,a właściwie w pewnym sensie powtórkę sprzed roku... Smutny i wku... :frustrating: WST swoją drogą,ale ten konkretny wyjazd chyba odbiję sobie w czerwcu - już planuję. : Wyciągnąłem wnioski i następnym razem inaczej do tego podejdę... :proud: Miłej zabawy życzę i oby warunki narciarskie,jak i słoneczko dopisały! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 16 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2016 Jak sladami Jamesa to ja tylko sugeruje uwazac na samoloty bez skrzydel, zastepujace skuter sniezny:) milego wyjazdu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 16 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2016 Droga z Bischofshofen do Maria Alm jest " łogólnie męcąca" i bez sensu nadkładać niepotrzebnych kilometrów - jeśli obawiasz się korków na autostradzie na granicy A/DE to w Salzburgu skręć z autobany na drogę nr 1 na Wels i potem kieruj się na Bad Reichenhall i Lofer-stamtąd na St Johann in Tirol - ja jeżdżę tą drogą co tydzień i luz pełen. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 16 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2016 Mariusz uwažajcie na prędkość Żonka mi dziś zameldowała że własnie dotarł mandat z Austri. Trzy tygodnie wstecz przed Insbrukim,przekroczenie o 9 km i 30 dyszki Ps.Udanego wyjazdu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 17 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2016 Mariusz uwažajcie na prędkość Żonka mi dziś zameldowała że własnie dotarł mandat z Austri. Trzy tygodnie wstecz przed Insbrukim,przekroczenie o 9 km i 30 dyszki Ps.Udanego wyjazdu To pewnie te skubane lasery ustawione na wiaduktach - też mam obawy że dostane podobną korespondecję :frown:: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 17 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2016 Droga z Bischofshofen do Maria Alm jest " łogólnie męcąca" i bez sensu nadkładać niepotrzebnych kilometrów - jeśli obawiasz się korków na autostradzie na granicy A/DE to w Salzburgu skręć z autobany na drogę nr 1 na Wels i potem kieruj się na Bad Reichenhall i Lofer-stamtąd na St Johann in Tirol - ja jeżdżę tą drogą co tydzień i luz pełen. Jurek dzięki bardzo za info odnośnie sytuacji na tej granicy. Trasa jest mi doskonale znana - więc za Twoją radę zmieniłem plany i polecę przez Lofer - będzie bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 19 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2016 Podróż Pewnie podróż w Alpy, droga niewielu z Was zainteresuje, dla wielu pewnie jest nudna i jest to tylko konieczność przejechania setek kilometrów...ja to trochę inaczej postrzegam i inaczej przeżywam. Bardzo pozytywnie i radośnie. Widok pierwszych górek, choć widzianych już przecież tyle razy stanowi w moim organizmie paliwo do produkcji endorfin. Szczęścia i uśmiechu. Jechaliśmy przez Mikulov, Salzburg, Lofer, St. Johann in Tirol...a dalej wiadomo... W Salzburgu na granicy korek w jedną, korek w drugą stronę - stąd odbicie na Lofer gdzie przejazd jest bezproblemowy (zero korków, zero kontroli na granicy). Po drodze i po zjeździe z autostrady najtańsza E95 w St. Johann in Tirol - za litr trzeba zapłacić teraz 1,06 EUR. Pierwsze górki... Tradycyjna fotka przy wodospadzie: Czyż takie widoki z drogi nie są piękne? Pogoda dla tych, którzy dzisiaj byli w górach, na nartach była boska... ...boskie są Alpy! Kmarcinie, Piotrze_67, Bumerze...pamiętacie tę podróż z przed roku, z przed dwóch lat? A teraz trzy zagadki... ...zagadki narciarskie z drogi. Co to za miejsca, co to za ośrodki narciarskie? Numer jeden: Numer dwa: Numer trzy: Jest to absolutnie banalne zadanie... ...ale dla tych, którzy nie byli, nie jechali - mała podpowiedź. Po powrocie na autostradę...w okolicach Innsbrucku termometr w aucie wskazuje taką oto temperaturę! Ottt droga, którą tyle razy, tylu narciarzy podąża... Wjeżdżamy do doliny Otztal i niebawem mijamy kolejny ośrodek narciarski... To może pytanie numer cztery - jaki? Na miejscu jesteśmy późnym popołudniem. Powitalny "sznaps" a potem piwko...i dopiero czuję zmęczenie. Widoczek z balkonu na tyrolską wieś. Uwielbiamy takie okoliczności przyrody. Jutro zaczynamy jazdę! 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 19 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2016 Ech, łatwa ta zagadka i dzięki Mariusz za przypominajkę :happy: Dobrze, że dojechaliście bez przeszkód i teraz oby przez tydzień warunki, pogoda i forma Wam dopisywały. Bawcie się dobrze :smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 19 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2016 Życzymy takiej pogody jaką mieliśmy. A na zagadki odpowiem w przyszłym roku:laughing: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 19 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2016 Pozdrawiam i życzę......... Aaaaaa ty zawsze masz pogodę :biggrin::wink: Następny wyjazd w czasie muszę zgrać z tobą to też będę miał słonko :biggrin::biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 19 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2016 Ja też życzę lampy i temperatury Tobie i Pauli :biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 20 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2016 Dzień Pierwszy cz. 1 Hochgugrl. Nie wiem jak to jest? Piotr_67 słusznie zauważył, że gdy jadę w jedyną słuszną stronę, to z reguły mam słoneczko, piękną pogodę...i na dodatek jeszcze mrozi. Fart? Oby się utrzymywał jak najdłużej. Wczoraj położyliśmy się spać po podróży już po 19... ...a dzisiaj pobudka o 6stej. Zerknięcie za okno i? Zero chmur a na trawie, w dolinie biała powłoka porannego mrozu. Szybko się pakujemy, skrobię szyby i w drogę. Cel dzisiejszego dnia, to Hochgurgl. Pniemy się serpentynami ok pół godziny i parkujemy auto tuż przy dolnej stacji gondoli w miejscowości Pill. Kupujemy karnety 3 dniowe - cena 146 EUR i jedziemy w górę jedną z pierwszych kabin. Ośrodek, mimo, że na stronie internetowej pisze, że startuje o 9tej, to rusza o 8:45. Z samego rana atakujemy sam szczyt...a w zasadzie okolice Wurmkogl - 3082 m npm. Oczywiście w tak pięknych okolicznościach przyrody popełniamy razem z Paulą sesję zdjęciowo, filmową. Knajpka Top Mountain Star robi wrażenie. Nieopodal niej spotykamy świstaka... A to ona...w całej okazałości. Nieopodal świstaka, kozica górska patrząca sobie na dolinę Otztal. Widoki dzisiaj powalają! Pierwszy sort tras...i od razu czarnulka. Ponieważ jak to Kolega Artix twierdzi...jak przystało na sztruksowego narciarza...jeździłem po sztruksie, w takim oto niedzielnym tłumie i takich oto warunkach: Arturze pewnie tam nieźle przebierasz nóżkami, by już tu z nami być? Cudny naturalny śnieg. Super twardo i szybko praktycznie przez cały dzień. SL na taki dzień jak dzisiaj - bajka! GS...po dzisiejszym dniu zaczynam ponownie myśleć o takiej narcie. Zaliczamy po kolei wszystkie wyciągi i wszystkie trasy z wyłączeniem orczyków - cóż, orczyki to ja mam u siebie na nizinach. Jest doskonale! Wszystkie trasy i wszystkie miejsca w Hochgurgl są świetne. Japa się cieszy - człowiek jest w swoim żywiole! Cały dzień, chodź lampa - jest twardo, równo i szybko. Narty same jadą... 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 20 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2016 Dzień Pierwszy cz. 2. Hochgugrl. Jeździmy to tu, to tam zachwycając się tym jak piękny i wspaniały to sport, to nasze narciarstwo! Ośrodek - bajka! Filtr do twarzy numer 20 jest dzisiaj za mały. Jeżdżąc, mimo mrozu czujemy na twarzy delikatne pieczenie. Czerwona 28 bardzo nam się podoba. Jest szeroka i słusznie pochylona. Przebijamy się do zewnętrznej części ośrodka. Ludzi, warunki...? Tak jak widać... Jestem przerażony tymi tłumami w weekend... ...aż strach pomyśleć, co będzie jutro? Na muzeum starych motocykli szkoda nam czasu. Jesteśmy nienasyceni jazdą i jeździmy praktycznie bez żadnej przerwy. Najczęściej różnymi wariantami z samej góry, na sam dół - kończąc jazdę trasą numer 25. Zaliczamy wszystkie trasy i powtarzamy, te które najbardziej przypadły nam do gustu. Czarną 27, czerwoną 28...a potem do samego dołu... Mimo, że słońce operuje coraz mocniej - dół trzyma praktycznie do 16stej. Kończymy pierwszy dzień. Endomondo wskazuje przejechanych 106km. Jak na rozruch - jest ok. Na koniec zdrówko, tych, którzy mieli razem z nami być, śmigać - a z różnych względów nie pojechali... Pozdrawiam i do jutra. marboru 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 20 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2016 No pięknie. Masz rację już się nie mogę doczekać. Poniedziałek i wtorek raczej nie będzie dniem o dużej efektywności w pracy :biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 20 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2016 ech, cudownie. Przypomina mi się nasz grudniowy wyjazd, ale teraz warunki o wiele lepsze, powiedziałabym genialne!!! Uwielllllbiam Gurgle :angel: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 20 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2016 Kupujemy karnety 3 dniowe - cena 146 EUR i jedziemy w górę jedną z pierwszych kabin. Ile teraz w Gurglach kosztuje karnet 1 dniowy ? W zeszłym roku był za bodajże 49, to by się 3 dniowy zbytnio nie opłacał. GS...po dzisiejszym dniu zaczynam ponownie myśleć o takiej narcie. Jakaś moda na tym forum ostatnio :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 20 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2016 Mariusz wszystko pięknie :smile: ale... Kozica górska jest rodzaju męskiego :tongue: Podobno małżonka powinna chwycić capa wiesz gdzie jeśli marzy Wam się syn :applause: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 20 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2016 No dobra, jest piękna pogoda, fantastyczne trasy i takie pustki... co jest nie tak, gdzie jest haczyk? Jak tak dalej będzie, to będzie pewnie Wasz najlepszy wyjazd :smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 20 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2016 Wow! Tęskno za takim sztruksikiem :sorrow: Mariusz, ale czekaj bo ja się gubię. To jest ten wasz wyjazd na testy ? : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 20 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2016 no i fajnie :biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi