johnny_narciarz Napisano 11 Kwiecień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Zakopane jest ciekawe...ale moja propozycja na dobry grudzien czy słoneczny marzec brzmi PILSKO Też o tym myślałem. Więcej! Mam propozycję, żeby nie tylko w Beskidach czy Tatrach robić takie imprezy,ale też może w Sudetach? Jest parę osób z tamtych rejonów,więc może raz tu,raz tam? Nie oznacza to,żebyśmy mieli porzucić Kasprowego,ale może na zmianę? Padł też pomysł,żeby w Alpach zrobić większe spotkanie,choć to trzeba by wcześniej zaplanować. : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Też o tym myślałem. Więcej! Mam propozycję, żeby nie tylko w Beskidach czy Tatrach robić takie imprezy,ale też może w Sudetach? . : Proponuję rozważyć Szrenicę, od sierpnia dojazd będzie luksusowy, no i śnieg długo leży 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Proponuję rozważyć Szrenicę, od sierpnia dojazd będzie luksusowy, no i śnieg długo leży Zależy dla kogo! Kiedyś, kiedy w okolicach Kłodzka odbywały się Rajdy Polski, bywałem tam. Dojazd ze świętokrzyskiego, - mordęga!!! Każda lokalizacja może być dobra jak jest chęć spotkania ( patrz Artix). Cóż, nie zawsze tak się złoży że można uczestniczyć. Ja już nowe buty szykowałem do dziewiczych szusów i.... kicha. Następnym razem będę! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalR Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 (edytowane) Zależy dla kogo! Każda lokalizacja może być dobra jak jest chęć spotkania ( patrz Artix). Oczywiście, ale gdzieś tam sie na s8 do Wrocka nie załapiesz? Z Kielc 4h do Wrocka, czyli do Szklarskiej 5h, wariantem przez Piotrków. Z Warszawy będzie bajka, można odpuścić podhalańskie pagórki i jechać w GÓRY Co do chęci spotkania - pełna zgoda, ale nie zawsze się da. Pozdrawiam. Edytowane 11 Kwiecień 2016 przez MichalR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 (edytowane) Od 14-tej już w domu. WIELKIE DZIĘKI PRZYJACIOŁOM NARCIARZOM ZA POMOC PO MOIM UPADKU,ZA TROSKĘ O MOJE ZDROWIE I RELACJĘ Z TEGO ZDARZENIA NA FORUM . Chyba zostałem niechcący bohaterem pierwszego dnia WZF na Kasprowym Wierchu.: Najbardziej ciekawi Was ,co zrozumiałe moje zdrowie. Kur... po wczorajszym prawie całodniowym byczeniu się w łóżku w przytulnym pokoiku willi turystycznej myślałem ,ze będzie trochę lepiej. Wczoraj na godzinny spacer jednak wyszedłem i musiałem pomagać sobie kijkami przy chodzeniu. Byłem w aptece (kupiłem Altacet i nurofen) i na Dworcu PKS. Od południa do dzisiaj rana prawie cały czas w łóżku.Dzisiaj taksówką do Dworca, w Autokarze tylko około 12-15 osób czyli miejsca więcej niż w aucie, z Katowic taksówka do domu. Razem 5 godzin w wygodnych warunkach.Chodzenie i dźwigania tyle co nic a boli bardziej niż a sobotę, bezpośrednio po upadku.Boli bardziej łydka niż kolano to chyba tylko stłuczenie:confused:: Jutro do lekarza bo sam diagnozy nie postawię. Jak sobie przypomniałem ,dopiero w sobotę wieczorem ,to jednak przy upadku dość ostro ,ale bardzo krótko zabolało . Jak się podniosłem i chciałem pojechać dalej to już mocny ból ,od razu.Jutro dam znać co i jak.Spotkanie z wspaniałymi ludźmi, dla których narciarstwo jest życiową pasją i pobyt w Tatrach uważam za jedno z najbardziej udanych wydarzeń w moim życiu. Pogoda była kiepska i średnie warunki narciarskie ,ale mogło być znacznie gorzej np. ulewa lub wiatr w porywach140km/h.Katastrofy pogodowej nie było, szkoda tylko ,że mamy coraz cieplejsze i krótsze zimy... Niestety bardzo późno zacząłem uprawiać ten piękny sport i chyba SKS mnie z niego lada moment wyeliminuje ,o ile już tego nie zrobiło spi....... kolano . Pozdrawiam WSZYSTKICH Janek57 Edytowane 11 Kwiecień 2016 przez janek57 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Niestety pogoda nie rozpieszcza : Jeśli na górze jest tak jak na dole, to jazda z "podwyższonym ryzykiem" i błądzenie w "mleku". Oby na szczycie było ponad chmurami... ...spojrzałem na kamerki - niestety góra jest jeszcze gorsza :frown:: Uważajcie tam na siebie, bo licho nie śpi. Pozdrowienia dla najtwardszych Twardzieli :happy: PS. Dzisiaj termy byłyby lepszym rozwiązaniem niż narty. Jeszcze nie wybudowali i chyba nie wybudują takich term, które byłyby lepsze od nart (moim skromnym zdaniem oczywiście - jak dla mnie). Pozdrawiam serdecznie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 pobyt w Tatrach uważam za jedno z najbardziej udanych wydarzeń w moim życiu. To się nazywa dobre podejście! Mimo wypadku tak dobrze wspominasz ten czas Szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 (edytowane) No to ja wrzuce ę jeszcze kilka zdjęć z wczoraj. Myślami cały czas na Gąsienicowej... I pociąg dłuższy od peronu :biggrin: Edytowane 11 Kwiecień 2016 przez leitner 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Janku, powrotu do zdrowia bo sezon przyjdzie szybciej niż się spodziewamy i dziękuję za ten mały kieliszek na koniec w Kuźnicach, smakował wyśmienicie :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Niestety bardzo późno zacząłem uprawiać ten piękny sport i chyba SKS mnie z niego lada moment wyeliminuje ,o ile już tego nie zrobiło spi....... kolano . Pozdrawiam WSZYSTKICH Janku nie pisz tak, bo w cale nie za późno. Pan Ryszard, mój serdeczny starszy Kolega z Kielc zaczął jeździć na nartach w wieku 58 lat. Dzisiaj jest o 10 lat starszy i nadal daje radę, mimo podobnych do Twoich problemów z kolanami i kręgosłupem. Kontuzję wyleczysz i jeszcze pośmigasz wiele lat. W to wierzę i tego Ci życzę. Zdrówka jeszcze raz... ...i strasznie żałuję, że nie udało nam się z Paulą przyjechać w tym roku i Ciebie poznać... ...ale co się odwlecze, to nie uciecze. Pozdrawiam serdecznie. PS. Paula (farmaceutka) mówi, że lepiej byłoby gdybyś stosował przemiennie z Altacetem, który jest dobry na opuchliznę - Traumon (bez recepty) - żel do smarowania - jej zdaniem najskuteczniejszy środek przy skręceniach, silnych stłuczeniach i nadciągnięciach - ogólnie kontuzjach sportowych, lek przeciwbólowy, przeciwzapalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Janku nie pisz tak, bo w cale nie za późno. Pan Ryszard, mój serdeczny starszy Kolega z Kielc zaczął jeździć na nartach w wieku 58 lat. Dzisiaj jest o 10 lat starszy i nadal daje radę, mimo podobnych do Twoich problemów z kolanami i kręgosłupem. Kontuzję wyleczysz i jeszcze pośmigasz wiele lat. W to wierzę i tego Ci życzę. Zdrówka jeszcze raz... ...i strasznie żałuję, że nie udało nam się z Paulą przyjechać w tym roku i Ciebie poznać... ...ale co się odwlecze, to nie uciecze. Pozdrawiam serdecznie. PS. Paula (farmaceutka) mówi, że lepiej byłoby gdybyś stosował przemiennie z Altacetem, który jest dobry na opuchliznę - Traumon (bez recepty) - żel do smarowania - jej zdaniem najskuteczniejszy środek przy skręceniach, silnych stłuczeniach i nadciągnięciach - ogólnie kontuzjach sportowych, lek przeciwbólowy, przeciwzapalny. Dzięki Mariusz. Ja już sporo przeszedłem, bo w lewej nodze miałem zerwane wiązadło poboczne kolana a prawa noga i prawa ręka były połamane z przemieszczeniami (kości :ramieniowa i udowa) jeszcze pęknięte dwa żebra do kolekcji. To wszystko w czasie gdy na nartach jeszcze nie jeździłem. To stłuczenie też wyleczę. Na nartach jeżdżę źle technicznie a ze ścianek często się zsuwam.Były odsypy, trzeba było szybciej ,mniej bojaźliwie bo narty mam dosyć szerokie.W nocy z piątku na sobotę kiepsko spałem (3 godziny tylko),w butach narciarskich mam luzy no i SKS ... Nogę smaruję też żelem Voltaren max. Do lekarza pójdę ,ale to po lekturze tego tekstu http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/urazy-wypadki/urazy-kolana-objawy-i-diagnostyka_40250.html moja ,,diagnoza'' to tylko silne stłuczenie.Optymizm powrócił.Kupię jeszcze ten Traumon ,jak taki dobry.Kasprowy Wierch zaliczony tylko połowicznie w takim razie. Bardzo chętnie poznam czołowego sprawozdawcę forumowego ,znakomitego narciarza amatora oraz jego uroczą towarzyszkę życia, również bardzo dobrą narciarkę :Marboru i Paulę Pozdrawiam oboje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Cześć Wybaczcie, że się wetnę ale mnie po prostu skręca. Po urazie jedyne co można robić bez ryzyka to schładzać i udać się jak najszybciej w celu diagnozy do dobrego specjalisty. Reszta to głupota. Zdrowia Janku. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Janek glowa do gory, za pare tygodni bedziesz mogl planowac kolejny wypad na KW, tym razem Ty z nim wygrasz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borygo Napisano 12 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 Dzięki Mariusz. Ja już sporo przeszedłem, bo w lewej nodze miałem zerwane wiązadło poboczne kolana a prawa noga i prawa ręka były połamane z przemieszczeniami (kości :ramieniowa i udowa) jeszcze pęknięte dwa żebra do kolekcji. To wszystko w czasie gdy na nartach jeszcze nie jeździłem. To stłuczenie też wyleczę. Na nartach jeżdżę źle technicznie a ze ścianek często się zsuwam.Były odsypy, trzeba było szybciej ,mniej bojaźliwie bo narty mam dosyć szerokie.W nocy z piątku na sobotę kiepsko spałem (3 godziny tylko),w butach narciarskich mam luzy no i SKS ... Nogę smaruję też żelem Voltaren max. Do lekarza pójdę ,ale to po lekturze tego tekstu http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/urazy-wypadki/urazy-kolana-objawy-i-diagnostyka_40250.html moja ,,diagnoza'' to tylko silne stłuczenie.Optymizm powrócił.Kupię jeszcze ten Traumon ,jak taki dobry.Kasprowy Wierch zaliczony tylko połowicznie w takim razie. Bardzo chętnie poznam czołowego sprawozdawcę forumowego ,znakomitego narciarza amatora oraz jego uroczą towarzyszkę życia, również bardzo dobrą narciarkę :Marboru i Paulę Pozdrawiam oboje. Sluchaj Janek z kolanami to nie ma zartow. Wiadomo ze nikt nie lubi chodzic do konowala szczegolnie w Polsce . Jako ze ja cale zycie uprawialem sport wyczynowo i widzialem wiele roznych urazow to poradze Ci ze najlepiej od razu uderz na rezonans. I z wynikami prosto do jakiegos lekarza byle w miare dobrego. Moze Ci nic nie wyjdzie oby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Kwiecień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 Fajny ten uśmieszek na twarzy... :smile: PS.Zastanawiam się,czemu na zdjęciach nie ma Anii??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Kwiecień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 (edytowane) ,o ile już tego nie zrobiło spi....... kolano Janek,powtórzę tu za kolegami - jak najszybciej do specjalisty! Żadnego samoleczenia! Mówię to po swoich doświadczeniach sprzed dwóch lat.Przez swoje uparcie mogłem teraz kustykac i już nie jeździć na nartach. Wydawało mi się,że trochę po boli i przejdzie.Tym bardziej,że po urazie w Szpitalu Wojewódzkim w B-B zalecono mi jedynie brać Ibuprom... Jakby coś,to udać się do Ortopedy. Mijały tygodnie,a ja ciągle miałem problem z poruszaniem się. Zacząłem łapać małą depresję,aż w końcu zmotywowal mnie Mysiałek. W tym momencie nie byłem w stanie w pełni zgiąć nogi,ani ją całkiem wyprostować. Zrobiłem rezonans i poszedłem do lekarza. Uszkodzeń mechanicznych nie miałem,ale przez swoje zaniedbania zanikły mi mięśnie w nodze i m.in. temu ciągle bolało mnie kolano podczas chodzenia. Udałem się na rehabilitację i już po 3 zabiegach,po zaleceniu specjalisty, poszedłem na pierwszą wyprawę w góry,to znaczy na Kozią Górkę. Wszystkie mięśnie w tej nodze bolały mnie niemiłosiernie,ale samo kolano ok! Po prostu wszystko zaczęło prawidłowo funkcjonować. Miałem w sumie 6 zabiegów i po nich w pełni mogłem już zginąć nogę, jak i ja wyprostować. Później była już tylko praca nad odbudowa mięśni. Gdybym poszedł od razu tam gdzie trzeba,pewnie zaniku mięśni czy blokady kolana można było uniknąć i pewnie dużo szybciej wrócił bym do zdrowia i mniej cierpienia by bylo,ale widać musiałem nauczyć się na własnym błędzie... : Janek,wracaj szybko do zdrowia i zrób to profesjonalnie!Wierzę,że jeszcze po śmigasz! : PS.Mój upadek był dość podobny do twojego - warunki narciarskie,kopny,mokry śnieg i chwila nieuwagi. Edytowane 12 Kwiecień 2016 przez johnny_narciarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 12 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 Jutro prywatna wizyta u ortopedy. Dzisiaj byłem u lekarza ogólnego, dostałem skierowanie do ortopedy i zrobiłem RTG kolana. Pierwszy wolny termin jaki znalazłem u ortopedy z ubezpieczenia to 25.04.16. . Nie mogę czekać bo w poniedziałek 18.04.16 mam iść do roboty (ochrona firmy ,dosyć ciężki teren) a szefa jeszcze o zdarzeniu nie poinformowałem. Podobno na RTG widać tylko czy są części kostne stawu nieuszkodzone a jedyne miarodajne badanie stawu kolanowego to rezonans magnetyczny.Jak nie przeciążam stawu to jest lepiej, gorzej z chodzeniem. Dzisiaj optymistyczne myślę ,że to tylko stłuczenie:smile: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 12 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 Fajny ten uśmieszek na twarzy... :smile: PS.Zastanawiam się,czemu na zdjęciach nie ma Anii??? Jak to nie ma... jak to nie ma, a to kto? A tak nawiasem mówiąc fotograf ogarnia wszystko i wszystkich dookoła, oprócz siebie (no chyba, że lubi selfie). Ania selfie no! Pozdrawiam serdecznie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 (edytowane) Jutro prywatna wizyta u ortopedy. Dzisiaj byłem u lekarza ogólnego, dostałem skierowanie do ortopedy i zrobiłem RTG kolana. Pierwszy wolny termin jaki znalazłem u ortopedy z ubezpieczenia to 25.04.16. . Nie mogę czekać bo w poniedziałek 18.04.16 mam iść do roboty (ochrona firmy ,dosyć ciężki teren) a szefa jeszcze o zdarzeniu nie poinformowałem. Podobno na RTG widać tylko czy są części kostne stawu nieuszkodzone a jedyne miarodajne badanie stawu kolanowego to rezonans magnetyczny.Jak nie przeciążam stawu to jest lepiej, gorzej z chodzeniem. Dzisiaj optymistyczne myślę ,że to tylko stłuczenie:smile: Janek (powtórzę za Mitkiem) schładzaj to kolano na maxa! Ja w październiku miałem wysypkę na motorze :eek: może to nie to samo,bo kolano nieprzesilone, tylko uderzone! ale też szybkości i siła uderzenia inna! ale do rzeczy: specjaliści pierwsze co kazali odstawić wszystkie maści!!! tylko okłady z lodu 3 x dziennie po 30 min. (kup w aptece taki wkład żelowy. Ładujesz do zamrażalnika, potem na kolano na 20 - 30 min. tak żeby nie odmrozić) żadnych maści! Czeka Cie pewnie kilka nieciekawych zabiegów (przynajmniej ja tak miałem :frown:: ) punkcje i... a zresztą lepiej nie wiedzieć co oni robią (wiem tylko że blizny zostały). Ale powiem Ci, dobry lekarz wyciągnął mnie z tego za 1,5 miesiąca a w grudniu śmigałem na nartach! Także spoko :wink: bądź dobrej myśli i szybkiego powrotu do zdrowia. Edytowane 12 Kwiecień 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 12 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 Zacząłem łapać małą depresję,aż w końcu zmotywowal mnie Mysiałek. Przekazałem pozdrowienia żonie przekonywało nas wtedy dwoje (i jedno w drodze). Janek nie masz możliwości żeby ktoś podrzucił Cię na konsultacje do kliniki do Żor? Tanio nie będzie ale fachowość 100%. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 12 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 Warunki z niedzieli po rozpogodzeniu się. PUSTO! [video=youtube;XARqswEuLTg] 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Kwiecień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 Przekazałem pozdrowienia żonie przekonywało nas wtedy dwoje (i jedno w drodze). A to prawda. :wink: Jak najbardziej przekaż! :angel: Oboje mnie zmotywowaliście i to Wam obojgu wielki dzięks! Warunki z niedzieli po rozpogodzeniu się. PUSTO! Marcin,należało Ci się,za wytrwałość! :applause: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 12 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 Warunki z niedzieli po rozpogodzeniu się. PUSTO! Wow Ty masz kijki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 12 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 (edytowane) Janek - Mysiauek wie co mówi! Jeżeli nie do Żor, to na priv przekaże ci kontakt do lekarza z Bonifratrów w Katowicach. Konkretnie sprawdzony na moim kolanie, a miało być już kilka lat temu wymieniane. Zdrowia życzę! Edytowane 12 Kwiecień 2016 przez dembus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 13 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2016 Jest jeszcze klinika Galen w Bieruniu. Leczyła tam stopę Maja Włoszczowska także też znają w na rzeczy. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi