Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Atomic - jakie mam kupić?

rookie

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, bardzo lubię markę Atomic i od kilku sezonów wypożyczam praktycznie takie same narty i teraz chcę już kupić. Ale naszła mnie wątpliwość czy ten model i długość to dobrze dobieram. Wypełniłem metryczkę i proszę o fachowe porady.

Michał

1. Płeć - M

2. Wiek - 38

3. Waga - 83kg

4. Wzrost - 183cm

5. Na nartach jeżdżę od 20 sezonów, ( 6 dni w sezonie)

6. Moje umiejętności określam na 7

7. Moje buty to - Atomic Redster 110

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - wypożyczam zwykle Atomic Redster Doubledeck GS ok. 170cm

9. Preferuję styl jazdy - sportowy, szybko, krótkie skręty, po ubitym stoku, dobrze na oblodzonym, słabo na muldach

10. Upatrzyłem sobie narty - Atomic Redster Doubledeck GS ok. 170cm

11. Mój budżet na narty to około - 2.000zł

Nie no serio pytam, bo chcę dużo pieniędzy wydać. Po prostu spojrzałem na waszą skalę i tak mi wyszło. Lubię jeździć szybko i zjadę z każdej czarnej. Ale na muldach i miękkim śniegu się gubię i "narty mi się rozchodzą". Nie jeżdżę carvingowo, ale klasycznym szusem z krótkimi zakrętami. Przeglądałem wszystkie narty Atomica i teraz jest tyle modeli, że zgłupiałem.

... Ale na muldach i miękkim śniegu się gubię i "narty mi się rozchodzą". Nie jeżdżę carvingowo, ale klasycznym szusem z krótkimi zakrętami. Przeglądałem wszystkie narty Atomica i teraz jest tyle modeli, że zgłupiałem.

no ja tez jestem w szoku co ty wypisujesz! Atomic redster to narta dla zaawansowanych! ale jak ci się ROZCHODZĄ??? to może trzeba by zmienić skalę zaawansowania!

mnie żadne się nie ROZCHODZĄ... ciekawe dlaczego :rolleyes::

co to znaczy "ale klasycznym szusem z krótkimi zakrętami" czyli krecisz du..ą i zarzucasz tułowiem razem z rekami... widziałem takich... w takim wypadku INSTRUKTOR i obniż skale na 4

PS. aaa i zapomnij o redsterach

Edytowane przez Gość
PS.

Troszkę poza tematem, ale co oznacza skrót ST?

A co do nart, to skoro ciągle wyporzyczasz gigantki, to slalomówki SL mogą Ci nie podejść. Jest jeszcze XT, które jest czymś pośrednim pomiędzy GS a SL.

ST - short turn, taka mniej wymagająca narta dla lubiących szybki, krótki skręt. Moja luba na takiej jeździ :D

• Like 1

Rooki.

Z Twojego opisu wynika, że jeździsz lepiej lub gorzej śmigiem (nie mi oceniać jak dobrze, bo nie wiem jak inni, ale np. ja nigdy Ciebie na stoku nie widziałem. Chociaż z postów wynika, że ktoś Cię jednak widział... :wink:).

Do rzeczy:

Prawidłowo dobrane narty GS powinny być przynajmniej takie jak wzrost.

Dlatego tak jak już sugerowali poprzednicy, albo SL 165 cm, albo XT 170 cm.

Tadek

Dzięki. No właśnie myślę, o XT bo to model pomiędzy GS i SL. Same krótkie SL są słabe, bo probowałem i dla mnie nie trzymają się przy dużych prędkościach i na lodzie. Znalazłem to poniżej i długość 175cm przy moim wzroście 183cm powinna być OK. Macie radę gdzie kupić najtaniej?

REDSTER DOUBLEDECK 3.0 XT + X12 TL

AAST00722

Atomic Redster Doubledeck 3.0 XT to topowy model w linii XT – narty do wyczynowej jazdy na trasach, których wygląd i charakterystyka są zbliżone do nart all mountain.

..... Same krótkie SL są słabe, bo probowałem i dla mnie nie trzymają się przy dużych prędkościach i na lodzie..........

SL nie trzymają na lodzie , a to ciekawe :eek: jak SL nie trzymają to chyba musisz kupić łyżwy :tongue:... albo naostrzyć SL :rolleyes::

...Atomic Redster Doubledeck 3.0 XT to topowy model w linii XT – narty do wyczynowej jazdy na trasach, których wygląd i charakterystyka są zbliżone do nart all mountain.

To jest model, który wg mnie nie ma nic wspólnego z AM, wprost przeciwnie, ten model nie lubi takich warunków jak narta AM. Jeździłem - to jest bardzo fajna, dobra stabilna narta do średniego i długiego skrętu, szybkości, ale MUSI mieć przygotowany stok i najlepiej twardy! (ma pod butem dość wąsko - sprawdź i porównaj z nartami AM) Wtedy jest ogień :biggrin: - polecam. Osobiście czekam na obniżki posezonowe :cool::

Edytowane przez dembus