johnny_narciarz Napisano 5 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2016 Miała być tatrzańska Łomnica,ale zapowiadany mocny wiatr mnie wystarczająco zniechęcił.Zadzwonił Andy-w i jednomyślnie ustaliliśmy,że jedziemy do Zawoi.maiło być tak zwykłe pojeżdżenie 4 godzinki i powrót...Mniej więcej 7.40 wyjazd z B-B,dalej przez Przegibek,na Suchą,mały skrót i już 8.45 jesteśmy pod Mosornym Groniem.Parking już dość mocno zapełniony,ale ani przy kasie,ani przy wyciągu tego nie widać... Szybkie gramolenie i do kasy.Tam usłyszeliśmy,że jest silny wiatr i być może wyłączą wyciąg.Mimo ostrzeżenia,bierzemy karnety 4 godzinne.Poinformowano nas,że w razie wyłączenia,zwrócą pieniądze za niewykorzystany czas - nad czy się tu było zastanawiać? Trasa wygląda dobrze,choć miejscami niepokoi kolor.Tak po za tym sztruks i dość równo. Wygląda nieźle i tak też jest w praktyce.Śniegu dużo mimo niemal ciągłej,mocnej odwilży.Przy pierwszych przejazdach nawet dość twardo.Trasa bardzo dobrze przygotowana,bez obaw można się rozpędzać.Było szybko! Czasem chyba za szybko,bo na załamaniu terenu często w powietrzu,za to przy końcu taka kompresja,że mnie w końcu do gleby docisnęło (ścianka i mocne wypłaszczenie). :biggrin: Niepokojąco wyglądające kolory okazały się niegroźne. Za to w międzyczasie trwały zawody skitourowe. Myślałem wcześnie żeby w nich wystartować,ale bałem się,że trasa będzie za trudna,lub po prostu będę za cienki itp... Tak do czasu tylko się przyglądaliśmy... Przy okazji wiedzieliśmy jak GOPROWIEC przywalił w snowboardzistę z dzieckiem.Jak dla mnie to kompletnie nieodpowiedzialna jazda pana ratownika.Zwłaszcza,że warunki już robiły się dość trudne przez kopny śnieg.Do tego nieomal uderzył by jeszcze w małe dziecko! Na szczęście tylko je "dotknął".Wstyd,proszę pana!!!Pełny parking to po prostu efekt zawodów.Na trasie i na krzesełkach pustki! Pod tym względem czułem się jak na Skolnity. Do tego fajne warunki i piękny widok na Babią Górę,którą planuję zdobyć na tourach,ale chyba już nie w tym roku. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba_pleszka Napisano 5 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2016 Dobra relacja. Bardzo lubię ten stok, ale niestety w tym sezonie nie udało mi się tam pojechać. Warunki bardzo dobre jak na pogodę, ale widać na zdjęciach lekkie przetarcia w kilku miejscach. Zazdroszczę podróży. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 5 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2016 cz.2 - czas na skitoury!Niestety tuż przed końcem naszego karnetu wyciąg stanął.Chcemy czy nie musimy udać się po szerokie narty.Dokładnie to po nasze skitoury. Dal Andy-w to debiut,dla mnie rutyna. Andrzej obawiał się pierwszej kiepy,czy da radę itp.,ale ja to wiedziałem,że DA RADY! Ruszyliśmy w grupie zawodowców,którzy nas... hamowali! Oczywiście oni już mieli sporo w nogach,a My na świeżo,ale przynajmniej Andy-w uwierzył w swoje siły.Jego tempo też było całkiem dobre,a kiedy weźmiemy pod uwagę,że tu są strome podejścia,to nawet rewelacyjne!Przypominam - to był debiut na tourach! Mieliśmy wyjść do końca wypłaszczenia.Później do armatki,aż w końcu było widać szczyt i... udało sie przekonać Andyiego,że warto dojść do końca.Miejscami dawał się we znaki wiatr... Przede nami szło dwóch gości,którzy oczywiście brali udział w zawodach,a że ja na śweżo,postanowiłem ich wyprzedzić.Oczywiście poszło gładko,ale panowie się zaniepokoili,któż ich tak wyśmigał i to przed samą metą! Szybko ich uspokoiłem,że ja nie startuję w zawodach i szybko pognałem,choć jeszcze nie wiedziałem... Nie wiedziałem,że właśnie kończą się zawody i zebrałem jeszcze owację,były zdjęcia (norma) i... nagroda! Dostałem piękny dzwonek,choć poinformowałem panią,że ja nie uczestniczę w zawodach.Pani,po chwili zawahania,mimo wszystko wręczyła mi nagrodę.Normalnie poczułem się wyróżniony! Warto było cisnąć do końca!Chwilę po mnie doszli Ci wyśmigani panowie i Andy-w. Radości było co niemiara! Skoro już jesteśmy uczestnikami imprezy,to czemu by się nie poczęstować? Dostaliśmy zupę pomidorową i herbatkę z jakimiś przyprawami - mniam mniam! Ubaw też był,się załapaliśmy... :wink: Przy okazji jeden pan mnie pytał o narty,itp. Cóż,wyszliśmy,pojedliśmy,czas jechać na dół.Na stoku miękko,ale na moje narty warunki idealne.Zjazd był boski!Aż żal,że wyciąg stoi... Ale i tak dziś wyjątkowo wykorzystaliśmy czas.Świetny pomysł miał Andy-w z tymi tourami - gdyby nie to,szybko wracalibyśmy do domu. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baartos Napisano 5 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2016 No i pieknie :) Zaliczone i skiing i turing :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 5 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2016 cz.3 - narty nartami...Spakowaliśmy się i czas wracać.No nie do końca,bo jeszcze po drodze wizyta w Centrum Górskim "Korona Ziemi".Andy-w miał tam "firmową sprawę",a ja mogłem się porozglądać.Ostatnio tu było co nieco na temat,bo na prawdę warto tam zajrzeć!Muzeum urządzone z pomysłem i klimatem.Sporo eksponatów,ale też świetna wizualizacja gór,o których tu mowa.Polecam zajrzeć! Ja na pewno wezmę tu Żonę. Kilimandżaro - ponieważ góra jest ciekawa nie tyli z zewnątrz,u góry jest lustro,żeby zobaczyć wnętrze... Nie wiem,czy zachęciłem,ale wszystkiego nie zdradziłem... 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2016 masz całozsezonówkę na TMR a widzę że uwielbiasz się "katować" :biggrin: każdy lubi to co kocha! jedni jeździć na nartach, inni chodzić na nartach a słyszałem że niektórzy nawet na nich biegają... :eek: Panowie, może następne to biegówki :biggrin: PS. ja i tak jestem pod wrażeniem :applause: :biggrin: PS2. ale mimo wszystko jak wam miną te dziwne zapędy to zapraszam na Chopka... na prawdziwe narty! do zobaczenia na stoku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 5 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2016 masz całozsezonówkę na TMR a widzę że uwielbiasz się "katować" :biggrin: No wiesz... Watr był mocny,a to było bardzo prawdopodobne,że Łomnica nie pojeździ... Przynajmnie to co mnie interesowało,czyli Łomnickie Sedlo. Na Chopok bałem się jechać ze względu na tłok i trudności z powrotem. Jeszcze myślę nad Twoją ofertą z Kubińską... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2016 no to dawaj maila :biggrin: + browar na Kosodrevinie! dobra od Ciebie bez browara, nawet Tobie postawię (mam zaległy) :biggrin: PS. Johny ale za tydzień widzę Cię na Jasnej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 6 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 No wiesz... Watr był mocny,a to było bardzo prawdopodobne,że Łomnica nie pojeździ... Przynajmnie to co mnie interesowało,czyli Łomnickie Sedlo. Na Chopok bałem się jechać ze względu na tłok i trudności z powrotem. Jeszcze myślę nad Twoją ofertą z Kubińską... :wink: Byłem na turach wczoraj w okolicy Rakonia od strony Słowackiej udało nam się podejść tak na 1700m, i odpuściliśmy dalsze pochodzenie wiatr w porywach nas przewraca nie było sensu wyżej się pchać. Warunki były bardzo trudne u góry a na dole cisza tak że Johnny bardzo dobra decyzja z tą Łomnicą. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 6 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 Super wypad! Super relacja! Z tym muzeum, to poczekaj na nas... Bardzo ciekawe miejsce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 (edytowane) no to dawaj maila :biggrin: + browar na Kosodrevinie! dobra od Ciebie bez browara, nawet Tobie postawię (mam zaległy) :biggrin: PS. Johny ale za tydzień widzę Cię na Jasnej! Dzięki Jasiek,ostatecznie dziś odpuściłem narty. Kiepskie zapowiedzi pogody + Żona... :eek: Za tydzień w Jasnej! wiatr w porywach nas przewraca Na Mosornym było podobnie - chwilami trudno było ustać na nogach. Widzę,że mocno naparzasz na tourach? :applause: Również pozdrawiam. Z tym muzeum, to poczekaj na nas... Bardzo ciekawe miejsce Właśnie o Was pomyślałem.Można by po wejściu na Babią,albo wcześnie tam zajrzeć. PS.Mosorny na Toury mi się spodobał... Edytowane 6 Marzec 2016 przez johnny_narciarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 6 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 (edytowane) Ja zaliczyłem swoje pierwsze tury i oczywiście jestem zadowolony.Myślałem, że pochodzę trochę na środkowym wypłaszczeniu na Mosornym, ale zamknięcie kolejki z powodu wiatru i to, że zjechaliśmy na sam dół nie dało mi wyboru trzeba było zmierzyć się ze ścianką, a potem poszło już "z górki" czyli na szczyt.Dobrze, że był ze mną Johnny jak psychiczne i doradcze wsparcie. Fajnie też było zmierzyć się na podejściu z uczestnikami zawodów i specjalnie nie odstawaliśmy.Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na to, że to była ich trzecia runda.Sprzęt którym dysponuję nie jest typowo turowy czyli filigranowy i leciutki.Narty (od syna) K2 Backside, szerokie na 98 mm pod butem, wiązania Marker F12 i zwykłe buty więc pewnie komplet ważył prawie 2 krotnie więcej niż typowo turowy.Johnny ma sprzęt podobnej klasy. Wydaje się, że taki wybór sprzętu na ten moment jest chyba optymalny.Nie jestem jeszcze miłośnikiem wielkiego wspinania się na nartach, a raczej wspinaczkę narciarską jak na razie będę traktował jako uzupełnienie zjazdów lub dojście do miejsca gdzie można zjechać poza trasą.Nie wiem jeszcze jak zamiłowanie do turów rozwinie się u mnie, ale po pierwszym razie spodobało mi się i jestem bardzo zadowolony.A ten zawojański dzwoneczek, który dostałem na mecie jest bardzo donośny :wink: Edytowane 6 Marzec 2016 przez andy-w 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 6 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 Te nartki panowie wyglądają jak do skoków narciarskich :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 Te nartki panowie wyglądają jak do skoków narciarskich :wink: Bo myśmy wyskoczyli na toury... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 (edytowane) podhale24.pl Właśnie znalazłem nasze zdjęcie z Andy-w na portalu podhale24.pl: Niestety zdjęcia nie da się skopiować... Więcej tutaj: http://narty.malopolskaonline.pl/wiadomosci/15574/XI_Polar_Sport_Skitour_w_Zawoi :biggrin: Edytowane 6 Marzec 2016 przez johnny_narciarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 6 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 Właśnie znalazłem nasze zdjęcie z Andy-w na portalu podhale24.pl:Niestety zdjęcia nie da się skopiować...Więcej tutaj:http://narty.malopolskaonline.pl/wiadomosci/15574/XI_Polar_Sport_Skitour_w_Zawoi:biggrin: pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 (edytowane) Jak to skopiowałeś? Zdjęcie zdjęcia? Pozdrowionka. Edytowane 6 Marzec 2016 przez johnny_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 Nawet Ci trochę podciągnąłem jakość :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 6 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 Masakra, ale mnie ujął, jakbym miał ducha wyzionąć : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 Masakra, ale mnie ujął, jakbym miał ducha wyzionąć : Dokładnie,choć tak źle nie było! Dobrze zasuwałeś! : Z tego co wyczytałem na innym portalu,to zawodnicy mieli trochę do pobiegania.No nie wiem,jakby mi się tak walczyło,kiedy mam tylko zwykłe buty narciarskie... : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi