OlaGd76 Napisano 3 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2016 Sprecyzuję o co mi chodzi. Pewnie niejeden narciarz pamięta jak stoki wyglądały kiedyś. Sami znajdowaliśmy trasy, zwykle mniej uczęszczane były trudniejsze (gdzieś "po drugiej stronie wyciągu"), a to zjazd po muldach można było wybrać, a to pod drzewami, wąskim przesmykiem, ślizgając się po korzeniach, tu jakiś spadek, tam jakiś wąwóz. Teraz w epoce ratraków, równania jest po prostu nudno. I gdy z rozczarowaniem odkryłam że zasypano znanym mi jar na jednym stoku a z zachwytem jak cudowny jest łącznik między dwoma innymi, nowymi stokami z jazdą polem i przeprawą nad potoczkiem, to uświadomiłam sobie też jak bardzo mi tego normalnego urozmaicenia terenu BRAKUJE. Na dodatek chcę dziecku pokazać czym może być jazda na nartach. Stąd moje pytanie. W jakich ośrodkach da się znaleźć takie naturalne stoki? Może jakieś znacie (i ośrodki, i konkretne miejsca)? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafek Napisano 3 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2016 Francja. Tam zawsze część stoków jest puszczona samopas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 3 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2016 Jakaś namiastka tego jest w Słotwiny Arena w Krynicy. Oczywiście gdy jest sporo naturalnego śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 3 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2016 Chopok, południe (wprawdzie niewiele tam drzew :stupid: ), a na północy czarna 3 "spravodliva" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torres Napisano 3 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2016 to uświadomiłam sobie też jak bardzo mi tego normalnego urozmaicenia terenu BRAKUJE. Na dodatek chcę dziecku pokazać czym może być jazda na nartach. Stąd moje pytanie. W jakich ośrodkach da się znaleźć takie naturalne stoki? Może jakieś znacie (i ośrodki, i konkretne miejsca)? W zasadzie to każdy stok w wiosennych warunkach po godzinie 14 :tongue: to tak żartem. Natomiast np.na Chopoku można pojeździć poza trasą i "rzeźbić" co kto lubi... Pozdr.Torres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OlaGd76 Napisano 4 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2016 O, sporo danych! Bardzo wam dziękuję!! (A te pole i strumyk jako teren do pokonania między dwoma stokami, o czym wspominam, jest między jankulakowym a remiaszowskim stokiem w Białce/Bukowinie T.) Może jeszcze ktoś coś dorzuci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 8 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2016 natura na PILSKU jadac z KOPCA skręć w prawo do lasu... tam nawet taka skocznia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 8 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2016 Szczyrk - JULIANY nieratrakowane No i po raz trzeci: Chopok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2016 Cześć Wjeżdżasz na Pilsko lub Skrzyczne i jedziesz w las. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 8 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2016 na PILSKU jadac z KOPCA skręć w prawo do lasu... tam nawet taka skocznia.. chyba raczej w lewo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 8 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2016 Ośrodek Vratna w Słowacji. Przy sporych opadach śniegu hektary lasu bukowego do zjeżdżenia. Do tego tuż poniżej szczytu Chleb znajduję się specjalna trasa z "muldami". Jeśli chodzi o Polskie ośrodki to jak napisał Torres prawie każdy ośrodek w tym okresie. Dzisiaj byłem na "Cieńkowie" w Wiśle i stok po godzinie po otwarciu dzikością przypominał lata 90:). Wszędzie "cukier", przetarcia, odsypy i muldy:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 8 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2016 No i kolega pojeździ z dzieckiem po tych freeridowych Chopokach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 9 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2016 Cześć No i kolega pojeździ z dzieckiem po tych freeridowych Chopokach! A to jakiś problem dla koleżanki myślisz. Jak narciarka doświadczona i młodzież jeżdżąca? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaka Napisano 9 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2016 Jest coś takiego o czym piszesz w postaci dosyć dużej i rozległej łąki obok stoku w Witów-ski po lewej stronie jak jedzie się krzesłami do góry. Co prawda lasu tam nie ma ale zabawa jest tam super. Wiem bo korzystam czasem jak bywam w Witowie. Jest poza tym w miarę bezpiecznie dla dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi