fosek Napisano 14 Sierpień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2005 Witam wszystkich. Do tej pory jedziłem dość poprawnie ( jak mówią inni ) techniką carvingową. Pod koniec ubiegłej zimy postanowiłem spróbować trochę jazdy fun co skończyło się dla mnie nieprzyjemnym upadkiem i kontuzją na szczęście już wyleczoną. Do tej pory jeżdżę na Atomikach SL 9m z siłą wypięcia 7. Po moim upadku dowiedziałem sie że chcąc jeździć "fanowo" trzeba zwiększyć siłę wypięcia conajmniej do 10, żeby nie "wybutowało". Czy ktoś może potwierdzić to i czy nie jest to zbyt niebezpieczne przy upadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 14 Sierpień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2005 siła wypięcia wiązań już kiedyś była o tym dyskusja:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 16 Sierpień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2005 siła wypięcia wiązań Tak, tak 10 ... wtedy to Ci nogę urwie, a wiązanie nie puści. A mówiąc inaczej im bardziej będziesz się wykładał na narcie tym mocniej but w wiązaniu będzie narażony na wypięcie boczne. Ale dokręcanie wiązań to nie jest rozwiązanie. Nogi Ci pourywa, kolana powykręca i tyle będzie z przyjemności fun-u! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fosek Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2005 siła wypięcia wiązań Skoro dokręcanie wiązań to nie rozwiązanie, to jak zapobiec wypięciu buta przy maksymalnym wychyleniu ( siły wtedy są o wiele większe). Mogę spróbowac przy 7 ale nauczony doświadczeniem będę bardzo ostrożny. Jeżeli znasz inne rozwiązanie to proszę o radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turim Napisano 16 Sierpień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2005 siła wypięcia wiązań siła wypięcia wiązań zależy od wagi i stylu jazdy (umiejętności) narciarza, jezeli ważysz 60 kg jezdzisz fun i ustawisz wiązania na 10 to faktycznie możesz zostać kaleką, ja wiązania ustawiam niekozystając z żadnych tablic czy wskazań serwisów, to kwestia indywidualna. ps. odpowiedzia na twoje pytanie moze być zamontowanie wyzszej płyty i lekkie podciągnięcie wiązań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fosek Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2005 siła wypięcia wiązań Dzięki za doradę ale wyższa płyta spowoduje tylko to że but nie będzie dotykał stoku, natomiast nie zniweluje większych sił przy maksymalnym wychyleniu. Jeżeli moje 7 nie wystarczy i będzie wypinało to jak tego uniknąć bez podkręcania wiązań. A co do wagi to ważę trochę więcej niż 60 kg ( około 95 kg) i jak do tej pory 7 było bardzo OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turim Napisano 17 Sierpień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2005 siła wypięcia wiązań no tak ale im większa płyta tykm mniejsze prawdopodobieństwo "wybutowania" co często mi się zdażało jak miałem niższą płytę, po podwyższeniu na 75 mm problem samo wypinających sie butów zniknał, ps. do twojej wagi to śmiało możesz podkręcić do 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 18 Sierpień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2005 siła wypięcia wiązań Podciągnij wiązanie na 10, przy tej wadze śmiało możesz . Nóg napewno Tobie nie wyrwie wberw opini specjalistów. Więcej się obtłuczesz na słabo pociągniętych wiązaniach niż na trochę mocniejszych. Pozdrowionka dla wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quba0 Napisano 22 Sierpień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2005 siła wypięcia wiązań Ja waże ok.50kg i jeżdże na 7, bo mega mnie wkurza kiedy narta odpina się przy jakiejś większej frudce śniegu czy coś...Do tej pory jeździłem max na 5 i było do d*** ... Miałem dwie mocniejsze gleby przy ustawieniu na 7 i nartki się odpięły, wiec uwazam, ze jest gites;) Ja na Twoim miejscu ustawiłbym na 9 Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
areskiten Napisano 16 Październik 2005 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2005 siła wypięcia wiązań Tez jezdze na tych deskach i uwazam że 10 to za duzo. Lepiej zeby sie wypieły niz operacja kolana . Wiem co mówie bo sam to przezyłem . Po jednym dniu na lodowcou podkreciłem o 2 st i prze powaznej wywrotce odwiezli mnie Wlosi do kliniki. Nie rób tego- góra 1 stopien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi