gregor_g4 Napisano 26 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2016 Przykro mi ale 200-300 m na jednej trasie to standard. Pierwszy z brzegu Witów-ski. Kolejka w Witowie ma 803 m. Nas stronie www.witów-ski.pl informacja - kolej krzesełkowa 1000 m długości. Jak Słowacy kupili Szczyrk to pomierzyli trasy. Suma km tras spadłą z 22 km do 18 km. Ja uważam, że powinny być standardy liczenia długości tras. Np. liczymy w linii prostej, ale jak trasa ma 60 m szerokości to można liczyć długość podwójnie. W Ameryce podaje się wielkość ośrodka w "skiable area" to chyba jest bardziej obiektywne. zgadzam się, to samo z Pilskiem - obie stacje w mediach za czasów GATu widniały jako jedyne w Polsce (albo jedne z nielicznych w Polsce) gdzie było ponad 20 km tras. Szczyrku tak dokładnie nie znam, ale na Pilsku mam pytanie gdzie jest te 23km (bo tyle podawano mniej więcej) Licząc z okładem - czerwona ze szczytu na Strugi 5km + wariant 5A 1km + Kopiec Miziowa 1km + Rozbojnik 1km + czarna 1km + niebieska 6 2km + Buczynka 2km + Solisko 1km + zielona 1km. Tak jak pisałem, liczone zaokrąglając w góre - wychodzi 15km. Można pewnie do tego jeszcze jakieś 2-3 km dodać, podając warianty trasy, ale gdzie tam do 23 km... O ile o pogodę nie mam pretensji - każdy może sobie sprawdzić w kilku źródłach, o warunki podobnie - to sprawa względna. Co dla jednego będzie dobre, dla innego będzie trudne, albo dostateczne. Zresztą z ostatniej rozmowy z fredek321, dowiedziałem się, że Jontek specjalnie podał warunki dostateczne, bo narciarze się buntowali, a były w rzeczywistości dobre... Jednak długość tras i ich ilość, a także długość wyciągów powinna być wg mnie podawana rzetelnie Narciarstwo to produkt/usługa, a stacje narciarskie to przedsiębiorcy. Marketing jak wszędzie jest ważny, ja wiem, że to ma być frajda i przyjemność, jednak kupując karnet stajemy się klientem i mamy prawo mieć swoje oczekiwania - tak samo jak kupujesz buty w sklepie, czy cokolwiek innego - masz oczekiwania, że będzie zgodne z opisem i pełniło swoją rolę. Co do samego zaś autora tematu - bardzo fajnie się czyta relacje Twoich wypraw - pozostań przy tym, dziennikarstwo śledzcze chyba nie jest Twoją najmocniejszą stroną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n3l15 Napisano 26 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2016 dziennikarstwo śledzcze chyba nie jest Twoją najmocniejszą stroną :-))) wezmę sobie do serca! ;-) Nelis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalb Napisano 26 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2016 Dalej będę się upierał, że różnice rzędu 200-300m w stosunku do rzeczywistej długości trasy to nie jest praktyka stosowana w większości ośrodków. Trafiają się takie kwiatki, ale to są jednak wyjątki. Z jednym się jednak zgodzę. Dla transparentności powinny być ujednolicone standardy liczenia długości tras, tak żeby nie było żadnych wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi