leitner Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 W Śtrbskim Plesie chcą zbudować niewyprzęgane 4-osobowe krzesło z Śtrby o długości pomad 600m. Chcą też poprowadzić tam trasę, w miejscu starej, która od kilkudziesięciu lat nie była użytkowana. W planie z 2013r była tam 6-osobowa kanapa, ale z powodu pieniędzy musieli zmienić plany. Inwestycję ma współfinansować Śtrba. http://lanovky.sk/?page=rep&id=961 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 Nie dziwię się że nie było pieniędzy, bo 600m to szkoda pieniędzy : Mogli by się na coś lepszego porwać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 25 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2016 W mailu od Gopass.sk podali spis inwestycji w Jasnej na przyszły sezon: - gondola Krupova-Kosodrevina - poszerzenie trawersu Priehyba-Jeleni Gruń - poszerzenie trasy "turystycznej" (nr 5) - nowy wariant 10b w Otupnem - 3 nowe ratraki - 30 nowych lanc Na razie nic o naśnieżaniu "33-ki" na południu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 25 Kwiecień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2016 Na razie nic o naśnieżaniu "33-ki" na południu. Może te nowe lance to na 33? Trawers Priehyba-Jeleni Grun w tym sezonie oficjalnie nie został otwarty nawet na jeden dzień. Lepiej, żeby poszerzyli (w miarę możliwości) trasę 2a (Rovna Hola-Priehyba). Najbardziej cieszy mnie poszerzenie 5 i wariant 10b. Wiem, że to niebieskie trasy, ale ja lubię każdy kolor :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 26 Kwiecień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2016 Kilka zapowiadanych nowych inwestycji: ● Nowa wyprzęgana kanapa z bublinami o dł ok.1000m w Valćianskiej Dolinie http://lanovky.sk/?page=rep&id=968 ● Nowa kolejka 4-CLF (niewyprzęgana) w Oravskiej Lesnie. Już w tym roku! ● Na koniec wywiad z właścicielem Velkej Racy http://lanovky.sk/?page=rep&id=964 Ma powstać wyprzęgana kanapa na Dedovkę. Oprócz tego warto przeczytać co nieco o problemach z naśnieżaniem (dotyczą one nie tylko Wielkiej Raczy). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borygo Napisano 26 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2016 W mailu od Gopass.sk podali spis inwestycji w Jasnej na przyszły sezon: - gondola Krupova-Kosodrevina - poszerzenie trawersu Priehyba-Jeleni Gruń - poszerzenie trasy "turystycznej" (nr 5) - nowy wariant 10b w Otupnem - 3 nowe ratraki - 30 nowych lanc Na razie nic o naśnieżaniu "33-ki" na południu. Ta gondola to bardzo dobry pomysl, nie trzeba bedzie na orczyk, potem kanapa, potem z buta 100m do gondoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 26 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2016 Najbardziej cieszy mnie poszerzenie 5 i wariant 10b. Wiem, że to niebieskie trasy, ale ja lubię każdy kolor :wink: Poszerzenie 5-tki to już najwyższa konieczność, bo nawet zaawansowanym trudno było tam lawirować między tyloma ludźmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 29 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2016 Mamy podsumowanie sezonu przez TMR Tatra Mountain Resorts w czwartek opublikował ocenę sezonu zimowego 2015/2016. Sprzedaż w okresie zimowym (od listopada do kwietnia) wzrosła o 5,5% do wykorzystania w ośrodkach górskich wzrosły o 7,1%. Przychody ze sprzedaży karnetów na okres wzrósł o 1,6%, sprzedaż w parków rozrywki segmentu wzrosły o 6,1%, przychody w segmencie hoteli wzrosły o 6,4%, sprzedaż żywności i napojów wzrosła o 12,9%, a przychody ze sklepów towary i usługi związane ze sportem wzrosła o 19,6%. Liczba odwiedzających ośrodkach górskich wzrosły o 7,1%, a obłożenie w hotelach segmentu wzrosły o 4,4%. Segment parków rozrywki, przeciwnie, ruch zmniejszył się o 5,1%. "Pomimo faktu, że za kolejny mamy jeden z cieplejszych zim, oceniamy ten okres jako sukces. Cieszymy się, że nasi klienci nie powstrzymało pogodę i wypoczynek spędzony w otoczeniu Tatrzańskiego. W dużej mierze przyczyniły się do tego wspaniałe oferty dla klientów w programie GoPass, zwiększenie liczby klienci posiadający karnety sezonowe i naszej dbałości o jakość usług, a nie tylko na stoku, ale także w gastronomii i zakwaterowania, co potwierdza znaczny wzrost w tych segmentach ", powiedział CEO Bohus głowy. "Ponadto, wzrost był również wspierany imprez organizowanych w naszych ośrodkach, takich jak niezwykle udanym World Cup dla kobiet, które po 32 latach udało się zorganizowanie go," powiedział szef. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 23 Październik 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2016 Śtrbske Pleso Wczoraj na Snow Expo dowiedziałem się co nieco o Śtrbskim Plesie. W najbliższych latach TMR nie planuje rozbudowy tego ośrodka. Z projektu 6-os kanapy zastępującej długi talerzyk, zrezygnowali. Nie powstaną też żadne nowe trasy. Spółka twierdzi, że Śtrbske Pleso można albo zostawić w spokoju, albo kompleksowo rozbudować tak, aby było w nim kilkanaście km tras. Jako, że ośrodek nie należy w pełni do TMR-u, nie mogą sami zadecydować. 4-os krzesło (o którym pisałem na początku wątku) nie jest pomysłem TMR-u i oni się do tego nie przykładają. Pytałem się też o współpracę ośrodków z Tatranską Elektrićką Żeleznicą. Nie ma w planach żadnych promocji, współpracy itd. Według właścicieli, nie ma to sensu. Chopok Póki co w planach jest jedynie gondola Biela Put - Priehyba. Na Biela Put zostanie zbudowane Centrum Jasna, czego początkiem jest budowany obecnie Hotel Poćta. Między innymi dlatego zrezygnowano z projektu Lućky - Priehyba. Na razie nie planują nowych tras. Co prawda istniał projekt nowego wariantu 10b (o czym pisał kilka postów wyżej @koliber), ale w tym roku nie powstanie. Projekt zakłada budowę domków wzdłuż trasy. W najbliższych latach nie myślą o wymianie krzesła na Konsky Grun. Cały czas jest analizowany problem wywiewania śniegu z trasy 1c. Już w tym sezonie przybędzie tam kilka nowych lanc. Zostanie też poprawione naśnieżanie trasowersu (ani to trasa, ani trawers ) 5a, czyli Lukova - Rovna Hola. Info o Tatrzańskiej Łomnicy i Starym Smokovcu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 24 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2016 22 godziny temu, leitner napisał: Śtrbske Pleso Pytałem się też o współpracę ośrodków z Tatranską Elektrićką Żeleznicą. Nie ma w planach żadnych promocji, współpracy itd. Według właścicieli, nie ma to sensu. Szkoda że nie myślą o podjęciu współpracy. Fajnie byłoby stacjonować za mniejsze pieniądze w Popradzie i dojeżdżać na stoki jednej i drugiej stacji w cenie skipassu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 24 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2016 22 hours ago, leitner said: Póki co w planach jest jedynie gondola Biela Put - Priehyba. Na Biela Put zostanie zbudowane Centrum Jasna, czego początkiem jest budowany obecnie Hotel Poćta. Między innymi dlatego zrezygnowano z projektu Lućky - Priehyba. Trochę szkoda, bo na Luckach jest dużo większy parking i nie trzeba się wspinać na Biela Put. Przydałaby się gondola z Lucek, żeby móc szybko przeskoczyć na szczyt i południe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 24 Październik 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2016 3 godziny temu, Plywak napisał: Trochę szkoda, bo na Luckach jest dużo większy parking i nie trzeba się wspinać na Biela Put. Przydałaby się gondola z Lucek, żeby móc szybko przeskoczyć na szczyt i południe. Niestety gondola Lućky - Priehyba byłaby bardzo droga (długi odcinek, trudny teren). W dodatku trasa Priehyba - Lućky też nie należałaby do tanich. Potrzebny byłby jeden most i trawersowanie zboczem góry (tej koło parkingu na Lućkach). Bez trasy gondola nie miałaby sensu. Chcociaż to są jedynie moje spekulacje - dokładniej nie rozmawiałem o tym. Widziałem też, że mój rozmówca nie zna dokładnie starszych planów TMR-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 28 Kwiecień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2017 Na słowackim forum pojawiło się info o budowie kolei linowej z parkingu pod wyciągi. Podobno ma być zrealizowana w ciągu trzech lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 28 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2017 19 minut temu, leitner napisał: Na słowackim forum pojawiło się info o budowie kolei linowej z parkingu pod wyciągi. Podobno ma być zrealizowana w ciągu trzech lat Piszesz oczywiście o Szczyrbskim Jeziorze. Też widziałem te info. Rattaj coś też tam po Słowacku komentuje na temat tej budowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 28 Kwiecień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2017 5 minut temu, christofer30 napisał: Piszesz oczywiście o Szczyrbskim Jeziorze. Też widziałem te info. Rattaj coś też tam po Słowacku komentuje na temat tej budowy Tak, sorry. Zapomniałem dopisać najważniejszego. Oczywiście nie da się już edytować. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 28 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2017 Do inwestycjii w Strbskim trzeba podchodzić z dystansem - najpierw miała być kolej w miejscu załamanego talerzyka (dolne trasy), później krótka kolej od jeziora do połowy talerzyka, a to już trzeci projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 17 Czerwiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2017 Chopok - na widoku z satelity widać, że chyba zaczęto wytyczać obiecaną trasę 10b w Otupnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 10 Czerwiec 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2018 (edytowane) Budowa kolei gondolowej w Bachledovej Dolinie. Planowane otwarcie w sierpniu https://www.facebook.com/photo.php?fbid=242012379886709&set=gm.10155410487786891&type=3&theater Edytowane 10 Czerwiec 2018 przez leitner 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2018 Ok, ale to będzie gondola dla turystów letnich,czy zimowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 10 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2018 1 hour ago, Sariensis said: Ok, ale to będzie gondola dla turystów letnich,czy zimowych? Jednych i drugich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 10 Czerwiec 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2018 To będzie gondola całoroczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2018 Gondola tylko pod trasy w koronach drzew, czy będzie tam tez jakiś stok narciarski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 10 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2018 Gondola zastąpi dotychczasowy wyciąg krzesełkowy 3 osobowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 11 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2018 14 godzin temu, Sariensis napisał: Gondola tylko pod trasy w koronach drzew, czy będzie tam tez jakiś stok narciarski ? Ale o co pytasz? Obejrzyj plan ośrodka oraz szlaki letnie piesze i rowerowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 15 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2018 Aktualny stan budowy gondolki w Bachledovej. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi