lokiec3 Napisano 20 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2016 W dziale dla zaawansowanych narciarzy. Rozpoczynam wątek na podstawie dyskusji w wątku o nartach i ich znaczeniu w jeździe. Zaczynam pierwszy. Serfauss Fiss Ladis. Direttisima 75% czyli 35 stopni. Trasa wyratrakowana. Długa. Jeżeli ktokolwiek ma ochotę przyłączyć się do zabawy dobrze byłoby umieszczać informacje jak powyżej. Miłej zabawy. Pozdrawiam.:biggrin: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torres Napisano 20 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2016 Dobre :biggrin: zaraz zacznie się licytacja...kto... Nasyp kolejowy w okolicach rodzinnego domu > 40* to pewnik :wink: ale strasznie krótki i niestety nie ratrakowany :sorrow::biggrin: "szwung" był taki że w momencie przejazdu ze stromego na płaskie to wiązania strzelały :biggrin: Liczy się : Na poważnie ... teraz to Łomnickie Sedlo a ile ma stopni. procent - nie interesuje mnie to :angel: Wystarczy że sprawia radochę... Pozdr.Torres P.S-jest wiele jeszcze tras ale ten nasyp to the best.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej1982 Napisano 20 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2016 Mitek wygra 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 20 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2016 90 stopni, czyli 200%, dziś na Chopoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arnoldd Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 (edytowane) 200% to ledwo 63,43 stopnia. Dla 90 stopni procentów spadku nie da się wyliczyć bo trzeba by dzielić przez 0. Edytowane 21 Luty 2016 przez arnoldd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christofer30 Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 Ja siódemką na pilsku ale starą siódemką a nie na tym co jest teraz kiedy wjechały tam koparki i można powiedzieć uszkodziły tą trase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keszelski Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 (edytowane) Ja w takich przypadkach zawsze przywołuję Direttisimę11 na Ainecku - pierwsza ściana ma 100%, czyli 45 stopni, czyli więcej niż sławniejsza Harrakiri. Mam (pewnie jak wielu z Was) zdjęcie stamtąd z tablicą z napisem o %. Zawsze jak zabieram kogoś na tą trasę, to robi ogromne wrażenie (na mnie zresztą zawsze). Ale chyba w zeszłym roku tablica zniknęła. pewnie od ilości narciarzy góra siadła i nachylenie się pogorszyło. Teraz mierniczy muszą sprawdzić, a ja może w marcu. Edytowane 21 Luty 2016 przez Keszelski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 Wystarczy że Major przypomni zjazdy ze żlebów i pozamiatane :laughing: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 Mitek wygra Gościu, Ty deklarowałeś że już Cię tu nie przeczytamy, jednak z jakiegoś powodu powróciłeś i od nowa rozkręcasz swoją żałosną zabawę. Daj se spokój jak nie masz nic mądrego do zaoferowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 .... Jeszcze fajnie jak by ktoś opisał swoje odczucia, czy sprawiało mu to przyjemność, czy było to tylko na zasadzie zaliczenia trasy i osiągnięcia satysfakcji że się nie zabiło :biggrin:, no i subiektywna własna ocena, czy mogło to wyglądać dobrze, czy raczej jak walka o przetrwanie, jestem przekonany że w większości przypadków, to właśnie walka z żywiołem:stupid: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torres Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 90 stopni, czyli 200%, dziś na Chopoku Rozumiem że zapomniałeś gopassa i zjechałeś pionowo po kołowrotku :tongue::laughing: Jeszcze fajnie jak by ktoś opisał swoje odczucia, czy sprawiało mu to przyjemność, czy było to tylko na zasadzie zaliczenia trasy i osiągnięcia satysfakcji że się nie zabiło :biggrin:, no i subiektywna własna ocena, czy mogło to wyglądać dobrze, czy raczej jak walka o przetrwanie, jestem przekonany że w większości przypadków, to właśnie walka z żywiołem:stupid: Sprawiało przyjemność jak nie wiem co...: , była walka o przetrwanie ale o to chodziło :tongue: z żywiołem to może nie ale ze sprzętem to na pewno ...(narty regle + jakieś wiązania na sprężynę :smile:) ale uciecha była i nikt nie narzekał ... Wystarczy że Major przypomni zjazdy ze żlebów i pozamiatane :laughing: no racja ...z tym będzie ciężko rywalizować... ale w żlebach pociągi nie jeżdżą a na nasypach kolejowych i owszem :eek: ( to tyle na moją obronę) a generalnie b.lubię takie trasy jak 5 w Krynicy ( można gdzieś znaleźć ile to ma nachylenia), majstrovska na Chopoku czy wspomniana (moim zdaniem najlepsza) trasa z ŁS i jazda sprawia mi przyjemność ale czy to walka...poniżej link Chopok - trasa na południu z tamtego roku /kwiecień :angel: sorry ale nagrywane komórką. [video=youtube;ZipWI6A_xT4] [video=youtube;JFXwHffsThQ] pozdr.Torres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej1982 Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 Gościu, Ty deklarowałeś że już Cię tu nie przeczytamy, jednak z jakiegoś powodu powróciłeś i od nowa rozkręcasz swoją żałosną zabawę. Daj se spokój jak nie masz nic mądrego do zaoferowania. Ty Gościu, zdejmij te żałosne komentarze, z jakiegoś powodu odpisałeś i rozkręcasz swoją żałosna zabawę, daj se spokój jak nie masz nic mądrego do napisania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daria 1984 Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 Ja jeździłam kiedyś po Paradiso w Tonale, stroma trasa:shocked: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 Ja jeździłam kiedyś po Paradiso w Tonale, stroma trasa:shocked: Z preseny? Stroma trasa? No to nie jest stroma trasa, jest owszem "słusznie" nachylona ale stromo to tam nie jest:rolleyes:: Tak ze jak widać, stromo to pojęcie względne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 ( można gdzieś znaleźć ile to ma nachylenia) Jaworzyna Krynicka według ich strony 32% - http://www.jaworzynakrynicka.pl/data/mapa_02.jpg 33a na Chopoku to jest Zjazdarska ? Jeśli tak to ona ma 40% - http://www.skiinfo.pl/wiadomosci/a/593254/najbardziej-strome-trasy-narciarskie-na-s%C5%82owacji Moja najbardziej stroma to właśnie Chopok 33a. Była to jazda bardzo siłowa, ostrożna, między kamieniami i ponad półmetrowymi odsypami, ale frajda prze ogromna! Był czad! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daria 1984 Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 Z preseny? Stroma trasa? No to nie jest stroma trasa, jest owszem "słusznie" nachylona ale stromo to tam nie jest:rolleyes:: Tak ze jak widać, stromo to pojęcie względne Z preseny, kolor czarny ma i nachylenie spore, ale od końca gondoli w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 Vulcano (Fassa), Nera (Folgarida i Marrileva), Piculin (Kronplatz), oczywiście chodzi o fragmenty tych tras. Uwaga zwłaszcza na Piculin i Vulcano, bo początek niebieski :laughing:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 a ja nie przepadam za czarnymi trasami , trzeba to zjadę , ale żeby tak specjalnie na nie się pchać , to raczej nie...... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 22 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2016 Lubię Tatrzańskie żleby, ale tylko na wiosnę gdy nie są już ścianą lodową. Beskidek w Szczyrku też lubiłem. Bienkulę (oby nie zarosła) i żlebik na prawo od niej też lubię.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 22 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2016 a ja nie przepadam za czarnymi trasami , trzeba to zjadę , ale żeby tak specjalnie na nie się pchać , to raczej nie...... Mam bardzo podobnie. Nie interesuje mnie zjechanie dla samego zjechania. A stety / niestety po krojonych w ostatnich dwóch latach 4 razy kolanach to na takich trasach robię troszkę ostrożniejszy i "nie rozwijam w pełni skrzydeł", szczególnie na GS gdzie prędkość większa. Zaznaczam na GS nie na gs :wink: Robię się też dużo wrażliwszy na warunki - widoczność, postrzeganie podłoża. A często bywa z tym słabo przez warunki pogodowe. Przyznam się nawet wszem i wobec, że gdybym miał ustawione bramki GS na takim przechyle to.....nie wiem czy bym się podjął, no bo dla samej rzeźby to szkoda pary :smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ramuś Napisano 23 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2016 a ja nie przepadam za czarnymi trasami , trzeba to zjadę , ale żeby tak specjalnie na nie się pchać , to raczej nie...... Ja mimo młodego wieku(czyt. brak strachu), też nie lubię się zapuszczać na czarne:biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torres Napisano 23 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2016 Cześć. Dziwna maniera na forum nawet najprostszy wątek jest sprowadzany na manowce : takie OT... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ramuś Napisano 23 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2016 Poprawiam się, Direttissima to najbardziej stromy stok po którym miałem okazję zjeżdżać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 23 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2016 Poprawiam się, Direttissima to najbardziej stromy stok po którym miałem okazję zjeżdżać Ale gdzie bo tych Direttisima to trochę w Alpach, jest. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 23 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2016 (edytowane) A bo ja wiem która była najbardziej stroma?Chyba ta:http://www.my-entdecker.de/2013/11/06/adrenalin-pur-auf-der-piste-42-diretissima-gerlos/ Piszą, że momentami ma 78% - czyli jak Harakiri.Trasa fajna, jechałem kilkanaście razy.Co się na tym najstromszym dzieje w przypadku awarii sprzętu widać tu:[video=youtube;KZBHrJGzWNQ] Wiem, że było :biggrin:PS: a tak mi się wspomniało, że podobny temat już był:http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/8908-Najtrudniejsze-trasy-w-Austrii#topPozdrawiam Edytowane 23 Luty 2016 przez Piotr_67 zdjęcie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi