Cosworth240 Napisano 30 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2016 (edytowane) W tym sezonie realizuje plan krótkszych (2-3 dni na stoku) za to częstszych (to już był 4-ty wyjazd do Austrii tej zimy)wyjazdów w Alpy . Do tego postanowiłem skoncentrować się na miejscach gdzie albo wcale nie byłem, albo byłem dawno temu. Zachęcony pozytywnymi opiniami znajomych i forumowiczów postanowiłem skierować kroki swoje i grupy znajomych do Tyrolu do ośrodka Serfaus-Fiss-Ladis. Wyjazd na ostatnią chwilę po upewnieniu się, że będzie pogoda. Ponieważ zapowiadała się 3-dniowa lampa, należało jedynie dograć kwestie spanka. Znaleźliśmy super apartamencik tuż obok stacji, gdzie zbiegają się trzy gondole w miejscowości Fiss. Pensjonat Gondeblick naprawdę godny polecenia. Może nie tanio - ale standard więcej niż przyzwoity, dla auta przygotowano obszerny kryty parking w cenie apartamentu, jest strefa wellness, bilard, piłkarzyki, czy pokój dla dzieci. No i widok z okna prosto na stok, a dojście do gondoli sprowadza się w zasadzie do przejścia na drugą stronę drogi. Gdy przejechaliśmy w nocy ok. północy stok był oświetlony, a rano ukazał się nam taki widok: DZIEŃ 1 - środa 27.01Nastąpił moment, kiedy trzeba było zobaczyć co oferuje ośrodek. No cóż na pewno tras jest baaaardzo wiele i tu może ośrodek nie wyróżnia się wiele od innych dużych ośrodków w Alpach, jednak to co zwróciło moją uwagę, to fakt że trasy są dość wymagające i często dość wąskie.Prawdopodobnie ze względu na ciepłą aurę (w środę było słonecznie, choć było trochę chmurek, a temperatura jakieś 5 stopni na plusie) i małą ilość śniegu, po zjechaniu pierwszymi trasami ponad miejscowością Fiss, czujemy niedosyt. Jest sporo przetarć i minerałów. Do tego mamy wrażenie, że ratrakowi nie wykorzystali pełni możliwości swoich pisten bullych - jest bardzo nierówno. Hmmm... zaczynam się zastanawiać, czy peany na temat SFL nie były przesadzone: Sytuacja zmienia się diametralnie, gdy przejechaliśmy na północną stronę stoków nad Fiss. Jest szeroko, równo, twardo i co ważne śniegu jakby więcej. Na szczycie parkuje super wynalazek firmy Polaris:Ok. 12-tej zaczynamy przemieszczać się w kierunku Serfaus i dalej. Pierwszego dnia dojedziemy do Scheidbahn i obere Scheidbahn. Tutaj trasy znów szerokie i twarde, mimo dodatnich temperatur, a widoki zapierają dech w piersiach. Po udanym narciarskim dniu pora na Apres-Ski. Jeden rozchodniaczek, przerodził się w kolejny, na szczęście z Hexenalm do domu nie było daleko:DZIEŃ 2 - czwartek 28.01Wydarzenia dnia poprzedniego wpłynęły na formę części osób z grupy. Ja i jeden znajomy od rana atakujemy stoki na północy Fiss i czekamy aż dołączy reszta. Od rana słoneczko, w ciągu dnia nieco się zachmurzy, ale słońce i tak się jakoś tam przebija, więc kontrast nie jest problemem. Minimalnie chłodniej niż wczoraj - jakieś +3. Wszystkim nam udaje się znaleźć dopiero ok. 11-tej. Celem jest wspólne przejechanie do części ośrodka zwanej Masner. Widoki nieprawdopodobne, jednak robi się późno i w zasadzie od razu po dojechaniu na miejsce ogłaszamy odwrót. Postanawiamy jednak, że trzeci dzień chcemy spędzić właśnie tutaj: DZIEŃ 3 - piątek 29.01Rano niebo zasłonięte chmurami, ale prognoza wskazywała na przejaśnienia w zasadzie od samego rana, a ok. 11-tej ma już był słonecznie. Prognoza się sprawdza w 100%. Temperaturowo też jest nieżle - między -1 a 1 stopni na plusie. Przebijamy się do tras w części Masner. Znów widoki zachwycają. Trasy też niczego sobie, zwłaszcza czarna 160 obsługiwana przez krzesło Masnerkopfbahn. Jeździ się super, no ale trzeba spożyć topfenstrudla z sosem waniliowym i napić się kawki: Jest cudownie, a ten widok powoduje, że nie bardzo chce się wracać do Polski:No cóż, trzeba jeszcze jakoś dojechać do Krakowa, więc niechętnie ale ok. 15-tej zaczynamy wracać w kierunku Fiss, aby wziąć prysznic i wsiąść do auta. Jeszcze dwa widoczki na pożegnanie z trasami Masner: O 3-ciej nad ranem parkujemy pod domem.PODSUMOWANIEZachwyty nad ośrodkiem SFL nie są przesadzone. O ile - być może ze względu na małą ilość śniegu - trasy na południu nad Fiss nie rzuciły nas na kolana, o tyle te na północy, czy w rejonach: Scheidbahn, czy Masner są świetne. Widoki niesamowite. Sporo tras czarnych i naprawdę wymagających. Ośrodek na pewno nie należy do tanich, a w zasadzie można śmiało powiedzieć, że jest jednym z droższych w Austrii. Jeździliśmy 3 dni i nie przejeździliśmy wszystkiego. Na pewno dodaję go do listy moich ulubionych miejscówek. Edytowane 30 Styczeń 2016 przez Cosworth240 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 30 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2016 Chyba Ci pisałem że warty odwiedzenia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 30 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2016 Chyba Ci pisałem że warty odwiedzenia Twoja rekomendacja była jednym w powodów, dla których się tam wybrałem ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamski10 Napisano 30 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2016 To chyba teraz w styczniu byłeś a nie w lutym za miesiąc? :tongue: Super miejsce,a i kwaterki w takim położeniu tylko pozazdrościć :laughing: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 30 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2016 To chyba teraz w styczniu byłeś a nie w lutym za miesiąc? :tongue: Super miejsce,a i kwaterki w takim położeniu tylko pozazdrościć :laughing: Sluszna uwaga. W tekscie daty poprawilem, w tytule watku nie bardzo wiem jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 1 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2016 @ cosworth 240 Wszystkim nam udaje się znaleźć dopiero ok. 11-tej. Celem jest wspólne przejechanie do części ośrodka zwanej Masner. Widoki nieprawdopodobne, jednak robi się późno i w zasadzie od razu po dojechaniu na miejsce ogłaszamy odwrót. Postanawiamy jednak, że trzeci dzień chcemy spędzić właśnie tutaj: No przecież pisałem kiedyś, że przebicie się z Fiss do Masnera to jakieś 1,5 h. Tam trzeba atakować od rana a nie z południa. A Moseralm i Komperdel to trzeba omijać szerokim łukiem dużo ludzi. A i tak jakby te dwie części wyciąć to jazdy jest tam multum. Nord Fiss też mi się bardzo podobał ze względu na komunikację. Trzy wyciągi obsługują obszar wielkości Mottolino i można z każdego miejsca dojechać w każdy skraj tej części ośrodka. Można tam cały tydzień spędzić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 11 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2017 Kilka zdjęć z wyjazdu do doliny Oberinntal (spałem w Faggen), jeździłem w Serfaus, Fiss, Ladis, Fendels, Nauders i Kaunertal. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Antek Napisano 11 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2017 Zjawiskowo ,tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 11 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2017 Tu widać prawdziwą zimę,jeszcze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 11 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2017 Przepraszam za "ucięte" zdjęcia, ale moja komórka coś szwankuje. "Prawdziwa" zima zaczyna się od około 1500 mnpm., a powyżej 2500 w czwartek i w nocy z czwartku na piątek spadło od 20 do 80 cm śniegu. Jeszcze w piątek do 11-ej niektóre wyciągi i trasy były zamknięte, a w nocy było słychać wybuchy wymuszające zejście lawin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 11 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2017 1 godzinę temu, hupon napisał: Kilka zdjęć z wyjazdu do doliny Oberinntal (spałem w Faggen), jeździłem w Serfaus, Fiss, Ladis, Fendels, Nauders i Kaunertal. miód na moje serce. takie widoki i trasy kocham. miałem tam być w tym sezonie ale.. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 11 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2017 Doebało śniega oj doebało 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi