kris_1 Napisano 26 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 Witam koleżanki i kolegów. Narty pierwszy raz przypiąłem w zeszłym roku. Poprzedni sezon 5 dni w górach i tyle samo w Rybnie pod Łomżą.Instruktora miałem 20 min. Pokazał mi kilka ćwiczeń i tak uskuteczniam samodoskonalenie. W obecnym sezonie spędziłem 6 dni na nartach i oto wynik. Proszę o wskazanie największych błędów. Instruktora wezmę na 2 czy 3 godziny w lutym jak wyjadę na 4 dni w okolice Białki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 26 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 Co dalej ? Nie tracić nadziei:stupid: A poważnie to jesteś na etapie umiejętności zjeżdżania z górki, kontrolowania toru jazdy do bezpiecznego zatrzymania się. Co dalej? Jeździć...jeździć...jeździć, podglądać innych starać się naśladować... Jeśli chodzi o jazdę na krawędzi, to trzeba zacząć od pojedynczych skrętów, jest masę filmików na YT, skręt który wykonujesz nie ma nic wspólnego z skrętem ciętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris_1 Napisano 26 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 Dzięki za słowa otuchy. Myślisz aby zacząć od wbijania kijków, czy prób z krawędziami ? Wbijanie kijków mnie rozprasza, kilka skrętów z wbiciem kija i jakby "tracę kontrole",natomiast próby z krawędziami bywają bolesne:angry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 26 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 żadne wbijanie kijków! a wręcz do celów dydaktycznych odstaw te kije zupełnie, rączki na kolana i wkładaj rękami kolana w skręt, tak jak byś chciał sterować rękami kolana, pamiętaj że kolana mają być ugięte, bo inaczej nie włożysz ich w skręt:smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris_1 Napisano 26 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 Więc w pierw "krawędzie" ? To charakterystyczne ugięcie w kształcie litery C ,no może L . Dobrze myślę ? Bo ja wyglądam jak sztywny kloc kołyszący się na boki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 26 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 Cześć jak myślisz ile trwa nauka jazdy na nartach do poziomu dobrej jazdy czyli zjeżdżam po wszystkich przygotowanych stokach we w miarę dobrych warunkach bez problemu w ładnym stylu? Popzdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzocha Napisano 26 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 300-500 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 26 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 (edytowane) A ja się przypie...,do kijów/kijków. Na szkoleniu się nie znam.Od tego jest Mitek. Wiem jedno,kijki narciarskie muszą być porządnie założone.Mam tu na myśli zwykłe kije z paskami przy rękojeściach. Takie niedbałe trzymanie kijów,bez włożenia dłoni w strzemię i pewnego uchwycenia rękojeści może skutkować zgubieniem kijka w najmniej odpowiednim momencie. Pal licho,że trzeba czasem wysoko podchodzić. Mało wprawny narciarz "szukając" zgubionego kija w trakcie jazdy może doprowadzić do wypadku samego siebie lub osoby trzecie.:redface: Edytowane 26 Styczeń 2016 przez MB 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 26 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2016 tez chcialem opier..... za brak założenia kijka. Jezdzisz sobie sztywno jak sosna. brak inicjacji wbicia kijka. brak dociążenia i odciązenia czy brak pracy NWN góra dól .brak pozycji dostokowej po skręcie. pilnie wez 2 - 3 godz u instruktora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris_1 Napisano 27 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2016 Dzięki za poświęcenie paru chwil. Za kijki bardzo przepraszam i wezmę pod uwagę wszystkie sugestie. Za tydzień jeśli będzie śnieg, biorę się za trening z instruktorem :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magnusDux85 Napisano 27 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2016 A ja się przypie...,do kijów/kijków. Na szkoleniu się nie znam.Od tego jest Mitek. Wiem jedno,kijki narciarskie muszą być porządnie założone.Mam tu na myśli zwykłe kije z paskami przy rękojeściach. Takie niedbałe trzymanie kijów,bez włożenia dłoni w strzemię i pewnego uchwycenia rękojeści może skutkować zgubieniem kijka w najmniej odpowiednim momencie. Pal licho,że trzeba czasem wysoko podchodzić. Mało wprawny narciarz "szukając" zgubionego kija w trakcie jazdy może doprowadzić do wypadku samego siebie lub osoby trzecie.:redface: Instrukcja trzymania kijka -> 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magnusDux85 Napisano 27 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2016 Dzięki za poświęcenie paru chwil. Za kijki bardzo przepraszam i wezmę pod uwagę wszystkie sugestie. Za tydzień jeśli będzie śnieg, biorę się za trening z instruktorem :smile: Nie masz za co przepraszać jak by patrzeć na stoki to większość nie używa kijków poprawnie o braku dociążenia i odciążenia nie wspominając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris_1 Napisano 27 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2016 Przyznaje się kijki trzymałem tak z lenistwa, postanawiam poprawę. Dopiero teraz poczułem trochę pewności na nartach i pytam co robię źle aby nie powielać złych nawyków. Zajarałem się nartami, szkoda tylko że 20 lat za późno : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris_1 Napisano 7 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Nowy Film Witam. Jak obiecałem kije trzymane jak trza :-) Instruktor na godzinę i około 20 godzin na stoku. Wiem łokcie za szeroko, ale skupiałem się na krawędziach. Myślę że narty trochę za szeroko i czekam na dalsze gromy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris_1 Napisano 28 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2019 Witam serdecznie po trzech latach 🙂 Proszę o ocenę postępów i wskazanie największych błędów. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 28 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2019 @kris_1 dużych kompetencji do porad nie mam, ale moje odczucia po obejrzeniu filmików z przed lat i teraz z tego roku są jednoznaczne - spore postępy Więcej luzu przy jeździe na krawędziach, a przy śmigu moim zdaniem trochę nienaturalnie, zbyt mocno wyrzucasz ręce do przodu inicjując wbicie kijka. Rada ode mnie - jeździć, dużo jeździć. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 28 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2019 Więcej luzu i będzie dobrze To ma być przyjemność i zabawa a wygląda trochę jak ćwiczenia na balecie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 28 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2019 14 minut temu, marboru napisał: a przy śmigu Odezwę się raz .Pozdrawiam Wszystkich. Śmig czy krótki skręt cięty i jaka jest różnica pomiędzy tymi technikami? Tylko z ciekawości bo ja jak się ześlizgiwałem 11 lat temu tak ześlizguję się teraz , może z mniejszym strachem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris_1 Napisano 28 Luty 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2019 Dzięki serdeczne za opinię. Teraz na filmiku widzę tę sztywność, jest tyle elementów do kontroli że ciągle czegoś pilnuję i nie ma pełnego luzu, ale frajda jest. Jeździł będę tyle ile się da 🙂 janek57 Ja również jeżdżę pewniej, szybciej i z mniejszym wysiłkiem , ćwiczę bo to sprawia ogromną radość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 28 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2019 Latwy teren i ruchy dosc wymuszone. Ciezko powiedziec jak by to wygladalo w gorszych warunkach. Postep dosc znaczny 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 28 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2019 Progress duży! Zrób tygodniowe szkolenie z jakąś dobrą szkołą zamiast przypadkowych lekcji z instruktorem. Przejdziesz cały logiczny proces od A do Z i będziesz przynajmniej mniej więcej wiedział czego nie wiesz i dokąd zmierzać Mówi to człowiek, który zmarnował dużo czasu na rzeczy z których niewiele wynikało. A czas jest nie do odrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi