Markon Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Witam, Jest to mój drugi sezon - więc obecnie jeszcze ćwiczę jazdę równoległą na niebieskich trasach. Zjazdy już bez problemu, tylko teraz pasuje trochę spokoju i przyjemności wprowadzić Sytuacja: 180cm, 100kg wagi Obecne narty kupione rok temu do nauki: Rossignol Alias 74 156cm, 13m Taliowanie: 120-74-100 Nie czuję się na tych nartach zbyt stabilnie, ale też, jestem na tyle początkujący że może to po prostu moja słaba technika. Naczytałem się że zwłaszcza przy mojej wadze 170cm to takie minimum (nie mówiąc już o wzroście). Kwestia jest tego rodzaju że wszyscy znajomi mówią że na tych stokach, przy takim niskim poziomie zaawansowania to nie ma żadnego znaczenia. Że dłuższe to tylko problem bo trudniej o miejsce w samochodzie itp itd. Że na krótszych to lepszy skręt (no fakt, z tym nie mam problemu). Że jak na krótszych się nauczę to łatwiej mi będzie na dłuższych. Pytanie, czy do nauki, na niebieskich trasach jeszcze ten sezon - czy uważacie że zmiana na dłuższe ułatwi mi naukę? czy jest to warte zmiany i wydania kasy? (realnie, to pewnie jak wydam na narty to de facto spędzę na stoku 2-3 dni mniej) Tak, sam planuję pożyczyć dłuższe w najbliższą sobotę i sprawdzić, ale ciekawym jestem Waszej opinii. Dzięki z góry, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Nie wierz w to co mówią znajomi, bo nie mają racji (no może poza tym, że krótsze łatwiej zapakować do auta). Na nartach dłuższych i twardszych, będziesz czuć się dużo bardziej stabilnie. To nie kwestia techniki, a czysta fizyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cysiu Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Narty zdecydowanie dłuższe. 170- 175 cm powinny być już ok. Może być model dla osób o bardziej zaawansowanych umiejętnościach niż Twoje (czyt, narty twardsze). Fakt, że nie czujesz się na nartach stabilnie (pewnie) wynika z tego, że masz narty zdecydowanie zbyt krótkie (mniejsza powierzchnia dotyka śniegu) i taki model przeszkadza Ci w nauce. Zdecydowanie warto zmienić narty, a niekoniecznie może się to wiązać ze sporym wydatkiem. Sprzedaj stare, kup nowe (mogą być używane). W Krk jest pełno komisów, może uda Ci się zrobić zamianę. Co do samochodu i doboru nart: myślę, że równie dobrze możesz iść w drugą stronę czyli kupić taki samochód by pasował pod odpowiednio dobrane narty :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi