Sebastiano Napisano 24 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2016 Hej, chciałbym pierwszy raz wyjechać do Val di Sole na narty, ale nie mam doświadczenia w rezerwowaniu itd. Nie chcę dać się oszukać. Ile powinien kosztować nocleg 7dni + skipass 6dni (kupione/rezerwowane razem)? Wiem, ze jest wiele czynników, ale chodzi mi o uśrednione ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 24 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2016 Hej, chciałbym pierwszy raz wyjechać do Val di Sole na narty, ale nie mam doświadczenia w rezerwowaniu itd. Nie chcę dać się oszukać. Ile powinien kosztować nocleg 7dni + skipass 6dni (kupione/rezerwowane razem)? Wiem, ze jest wiele czynników, ale chodzi mi o uśrednione ceny Przede wszystkim na przełom marca/kwietnia nic nie rezerwuj przedwcześnie w Val di Sole.W tym terminie nie będzie problemów z miejscami noclegowymi a mogą być problemy ze śniegiem. I zależy czy to ma być oferta hotelowa Madonna di Campiglio z wyżywieniem czy spanko w "szufladach" Marilewy z własną michą. Bo to będzie ogromna różnica cenowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 24 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2016 Polecam takie strony: http://www.valdisole.net/IT/homepage/ http://www.ski.it/EN/homepage/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastiano Napisano 25 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Przede wszystkim na przełom marca/kwietnia nic nie rezerwuj przedwcześnie w Val di Sole.W tym terminie nie będzie problemów z miejscami noclegowymi a mogą być problemy ze śniegiem. I zależy czy to ma być oferta hotelowa Madonna di Campiglio z wyżywieniem czy spanko w "szufladach" Marilewy z własną michą. Bo to będzie ogromna różnica cenowa. Hej, a jak mam rozumieć szuflady Marilevie? Jak jest w ogóle różnica między tymi miejscowościami? Tak w ogóle myślałem o raczej tańszym rozwiązaniu niż droższym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Residences Marilewa 1400,Vigo,Copai,Albare Tak wyglądają z bliska.Charakteryzują się "piękną" typowo górską architekturą.:wink: Generalnie są to niewielkich rozmiarów pomieszczenia noclegowe,bo choć zwią się one apartamentami to jest to raczej przesada. Zaletą jest niska cena i do większości niemal na nartach "wjeżdża się do łóżka". Poniżej jest jeszcze Marilewa 900 (mnpm) tam na nartach nie dojedziesz.Koniec tras jest na marilewa 1400 i w dół tylko gondolką,lub jak wolisz 10km samochodem serpentyką :tongue: Z M1400 dostaniesz się wyciągami na Orso Bruno i na Monte Vigo a stamtąd do Folgaridy (w lewo) lub na stronę Madonna di Campiglio (w prawo). Z tym,że na Madonnę trzeba wykupić rozszerzony skipass. Z Madonny jest połączenie gondolką do Pinzolo. Osobiście w Pinzolo nie byłem ale wiem z pierwszej ręki,że warto.Warto mieszkać w Pinzolo i tam jeździć. Co do samej Madonny. To miejscowość z górnej półki typu kurort i o tanim mieszkaniu chyba należy zapomnieć. Tak na koniec możesz mieszkać w Folgarida,troszkę bardziej kameralnie niż w Marilewa. Poza tym Val di Sole to jeszcze Pejo i dalej Tonale,Ponte di Legno,Temu i pewnie jeszcze kilka mniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 25 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2016 Marilleva 1400, "szuflada" lub kajuta - 35 m.kw. na 4 osoby (łóżko w ścianie, a dwa pozostałe miejsca - trochę, jak kuszetki w pociągu), zaleta - spanie "na stoku" i niższa cena niż w pensjonacie. Spałem tu: http://www.lamoretina.it/en/ i http://www.valdisolecamping.it/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picu Napisano 31 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2016 (edytowane) Ze swojego doświadczenia mogę polecić firmę Solandra www.solandra.pl spałem u nich już na dwóch wyjazdach, mają bardzo fajne, luksusowe wręcz apartamenty w Mezzanie i Mestriago, dosłownie minuta drogi z buta do wyciągu lub skibusa, cena w apartamentach Vecchio Maso z rezerwacją dużo wcześniej wyszło ok. 500zł za osobę, w Casa Rosani niecały miesiąc przed wyjazdem ok. 800zł za osobę. Oczywiście apartamenty 6 osobowe, ale za to osobna łazienka, WC, aneks kuchenny, telewizor, wifi, ogólnie full opcja, byłem bardzo zadowolony i chciałbym w tym roku tam wrócić, tylko właśnie jeszcze nie wiem, czy będą miejsca. Oczywiście podane ceny są za tygodniowy pobyt za osobę i są jedynie orientacyjne. Nie obejmują też karnetu. Edytowane 1 Luty 2016 przez Picu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastiano Napisano 3 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2016 Nie obejmują też karnetu. A jak to jest z tym wynajmowaniem nocleg i skipass razem? Słyszałem, że można wykupić nocleg ze skipassem w cenie, ale na żadnej ze stron pensjonatów tego nie znalazłem i nie do końca wiem, czy to mit, czy nie. Jeśli to prawda, to czy tak wychodzi taniej? @Hupon, @MB - dzięki za linki i fajne opisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 3 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2016 Owszem, można kupić nocleg ze skipassem "zawartym w cenie" ale nigdy nie jest to darmowy skipass! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 4 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2016 @MB, Co do Pinzolo mogę się zgodzić - fajnie się tam jeździ ale warunek jest jeden - musi być zima i dużo śniegu. W zeszłym roku w terminie styczniowym o ile fajnie były przygotowane trasy od strony Marillevy, Daolasy, Folgaridy i w Madonnie od strony 3tre (na Groste było kiepsko), o tyle w Pinzolo były przygotowane "na styk", czyli minimalna ilość śniegu by w ogóle dało się jeździć. Osobiście jeśli ma się auto do dyspozycji to polecilbym mieszkanie gdzieś w Cogolo, Celedizzo (są fajne apartamenty ale nie dogrzebię się do nich teraz). Stamtąd autem blisko na Tonale, tam ze śniegiem zawsze lepiej bo większa wysokość, z Tonale już na nartach Ponte di Legno i Temu. Blisko też do Marillevy i stamtąd górami do Madonny. No i pod nosem jest Peio ale to na jeden dzień. Wtedy jeżdżąc te 7 dni człowiek się nie zanudzi. Ogółem można tam fajnie pojeździć w dobrych pieniądzach . Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastiano Napisano 8 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2016 Owszem, można kupić nocleg ze skipassem "zawartym w cenie" ale nigdy nie jest to darmowy skipass! @Aressi, oczywiście, że nie jest za darmo - źle się wyraziłem. Chciałem dopytać, czy wychodzi taniej faktycznie, czy to mit. Może też poprosić o jakieś rady, gdybym chciał sięna taki zdecydować. Na co zwrócić uwagę? O co dopytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picu Napisano 8 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2016 Już spieszę z wyjaśnieniem. Otóż karnety darmowe są w okresie "freeski" i wtedy zazwyczaj lansują hotele, że karnet jest w cenie noclegu, co oczywiście jest niejako bzdurą. Nie wiem czy tak jest we wszystkich ośrodkach, na pewno z czymś takim spotkałem się w Val di Sole. Okres Freeski jest bodajże od otwarcia wyciągów na początek sezonu do 20 grudnia i od końca marca do końca sezonu. @Ratrak byłem w zeszłym roku na początku marca i śniegu było wystarczająco w większości miejsc do jazdy, na Groste bez problemu, jedynie w niższych partiach stosunkowo wcześnie robiły się roztopy i było bardzo miękko. Najgorzej było w najdalej wysuniętych partiach Pinzolo, na Ponte di Legno i tych mniejszych wyciągach na dole w Pejo. Ale zamknięte trasy na amen to mógłbym zliczyć na palcach jednej ręki. W Madonnie, na Presenie praktycznie do końca Paradiso i na całej trasie kolej linowej Pejo 3000 kompletnie nie do odczucia, że coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 11 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2016 (edytowane) Hej, a jak mam rozumieć szuflady Marilevie? Przy okazji przeglądania zdjęć znalazłem taką "szufladę".:smile: Wejście bezpośrednio z zewnątrz bez korytarza czy wiatrołapu.Nie jest to regułą bo do większości wchodzi się z korytarza.Plusem jest to,że z trasy zjazdowej pod drzwi na nartach się podjeżdża. Minusem,że każde otwarcie drzwi zapewnia kompletną wymianę powietrza z ciepłego na zimne.:angel: Tutaj masz obrazowo jak blisko mieszkasz od trasy. Tu zdjęcie zrobione spod samych drzwi "szuflady". Ciasne,klaustrofobiczne pomieszczenie,ale jakże idealnie narciarsko położone.Tydzień można nawet na gwoździu wytrzymać podobno.:tongue: Edytowane 11 Luty 2016 przez MB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 11 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2016 Pozytywy marcowego nartowania w Val di Sole :stupid: :biggrin: Po nartach można się wygrzewać jak koty w marcowym słońcu. Albo obserwować jak się kocice wygrzewają. :crazy: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastiano Napisano 11 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2016 :stupid: :biggrin: Po nartach można się wygrzewać jak koty w marcowym słońcu. Albo obserwować jak się kocice wygrzewają. :crazy: Byle tylko dobrej kocicy się przyglądać! Dzięki za fotki, już wiem czego sie spodziewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2016 MB, ja chyba już za stara jestem na taki warun... no chyba, że byś jakieś kocury pokazał :stupid: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 11 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2016 (edytowane) MB, ja chyba już za stara jestem na taki warun... no chyba, że byś jakieś kocury pokazał :stupid: No wiesz.: Ten młodszy kocur z fotki ma teraz 18 lat.:stupid::tongue: Ale,ale... to syn SB.:cheerful: Byle tylko dobrej kocicy się przyglądać! Dzięki za fotki, już wiem czego sie spodziewać Mogłem wyciąć to i owo z fotki. Nie chciałem,żebyś miał pretensję,ze nie mówiłem całej prawdy.:crazy: Edytowane 11 Luty 2016 przez MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2016 hahahaha, MB, u mnie w domu autocenzura i bezpieczeństwo, bo fotki z babeczkami widzę, a na górnej mam szary "zakaz wjazdu" :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 12 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2016 (edytowane) MB, ja chyba już za stara jestem na taki warun... no chyba, że byś jakieś kocury pokazał :stupid: Zostawmy kotki i kocury już w spokoju.Pomówmy o warunkach mieszkaniowych.: Też byliśmy troszkę zszokowani,ale cóż było robić.Dzisiaj pewnie bym sobie takiego lokum nie wybrał Chociaż nie wiem tego tak do końca.Gdybym miał dojeżdżać z Mezzany czy innych pobliskich miejscowości to jednak chyba wolałbym mieszkać przy trasie. A tu dla przykładu apartament w Austrii,za porównywalną jeśli nie mniejszą kasę. Ta szuflada z Marilewy to nie pamiętam ile,pewnie jakieś 20 euro od łba wychodziło. Natomiast ten poniżej (na fotkach) to pamiętam 17 euro od osoby. Grossarl u "biednego" rolnika mieszkaliśmy.:applause: Taka drobna różnica za podobne pieniążki. Co nie znaczy,że we Włoszech nie ma fajnych apartamentów. Edytowane 12 Luty 2016 przez MB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 12 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2016 Zostawmy kotki i kocury już w spokoju.Pomówmy o warunkach mieszkaniowych.: Też byliśmy troszkę zszokowani,ale cóż było robić.Dzisiaj pewnie bym sobie takiego lokum nie wybrał Chociaż nie wiem tego tak do końca.Gdybym miał dojeżdżać z Mezzany czy innych pobliskich miejscowości to jednak chyba wolałbym mieszkać przy trasie. A tu dla przykładu apartament w Austrii,za porównywalną jeśli nie mniejszą kasę. Ta szuflada z Marilewy to nie pamiętam ile,pewnie jakieś 20 euro od łba wychodziło. Natomiast ten poniżej (na fotkach) to pamiętam 17 euro od osoby. Grossarl u "biednego" rolnika mieszkaliśmy.:applause: Taka drobna różnica za podobne pieniążki. Co nie znaczy,że we Włoszech nie ma fajnych apartamentów. Za podobny apartament w Austrii w m. Mutter k/Innsbrucka, o pow. ok 60 m2 płaciliśmy 525 euro za 4 noclegi. No ale teraz jest szczyt sezonu i ferie w A,D, NL i kij wiej jeszcze gdzie! Ludzi sporo! Drogo, kruca bomba, drogo, ale innych nie było! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 12 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2016 Ja próbowałam odrzucić własne "uprzedzenia" :wink: i znaleźć dla naszej grupy kwaterę w Italii porównywalną z tym, co od lat znajduję w Austrii i nie da się. Dla 2-4 osób coś sensownego jest, ale dla 10 naprawdę pustynia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 12 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2016 @ Bumer tylko zapomniałem dodać,że te 17 euro to było w 2008 roku.: Podałem te dwa apartamenty jako przykład,że za tę samą kasę może być jakże różny standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 12 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2016 Zrobiłam wykop w zdjęciach i znalazłam naszą pierwszą alpejską kwaterkę, typowy Bauernhof w Leogang, cena poniżej 20 euro, a śniadania wspominamy do dziś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi