fafek Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 Zakończył się właśnie mój kolejny wyjazd do tego topowego zakątka francuskich Alp. Tym razem zamiast kwatery w ulubionym Val Thorens, mieszkanie w niżej położonym Les Menuires, oczywiście na stoku. Jako, że o tym ośrodku (3V) możnaby gadać godzinami (lub do wyczerpania limitu znaków posta), to podaruję sobie opis. Kto był - ten wie jak to tam wygląda, kto nie był... znajdzie opis ;-) Największymi przegranymi wyjazdu z pewnością będą ci lubiący sztruks, twarde stoki, itp. Ze względu na pogodę tego praktycznie nie było wcale! Zima postanowiła w ciągu tygodnia nadrobić miesięczne zaległości i niemal codziennie sypało z nieba w ilościach mocno ponadstandardowych. Na większości tras codziennie rano warstwa świeżego śniegu. Ale na wyjazd pojechały ze mną moje Żelazne Dziewice, którym to bardzo odpowiadało :biggrin: A takich 2 dni jak teraz ze słońcem i półmetrowym puchem się długo nie zapomina :smile: Np. takim jak poniżej... Do opadów śniegu dochodził silny wiatr, co powodowało, że z dużego zagrożenia lawinowego robiło się zagrożenie jeszcze większe. Skutek: ciągłe wybuchy i codzienna loteria: otworzą górne wyciągi i połączenia z sąsiednimi dolinami, czy nie otworzą, jeśli otworzą to o której itp. Ale były i plusy takiej sytuacji, gdy po dojechaniu od odciętego z innych stron zakątka okazywało się, że ludziów nie ma, za to jest piękna miejscówka FR, tu: Plan de Mains Jak wspomniałem obsługa sporo bawiła się dynamitem, efekty czasem były dość widowiskowe: Ostatni dzień, to lampa, duży mróz i takie widoki: Les Menuires Val Thorens wysokogórsko wszędzie ośnieżone drzewa i ja... THE END 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 zazdroszcze Ci strasznie super że Ci się taki warun trafił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 Dla tych co umieją i lubią to robić w puchu to te warunki to bajka :smile: No ale dla pozostałych w tym mnie na przykład... to przepiękna zima i śliczne widoczki :wink: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokibalboa Napisano 3 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2017 Lecę tam końcem marca - mam nadzieję, że będzie wiosenna lampa i śnieżny beton W sumie jadę tam po raz drugi i po raz drugi mieszkać będę w centrum Val Thorens. Miałem jeszcze opcję w Orelle, ale stwierdziłem, że to jest bez sensu, zwłaszcza jeśli chce się wziąć rozszerzony karnet na całe 3 doliny. Jak z mieszkaniem w Les Menuires? Ogólnie to ta miejscowość jest położona dużo niżej - końcem marca nie powinno być z tym żadnego problemu, jednak jak ktoś planuje jechać tam w kwietniu lub początkiem sezonu, to trzeba uważać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafek Napisano 3 Marzec 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2017 Orelle... bardzo zły pomysł. Zamiast klimatu mieszkania w górach, codzienne tłuczenie się gondolą 2*20 minut plus częsta kolejka. A oszczędność kosztów w stosunku do np. Les Menuires raczej minimalna. Też zazwyczaj jak już tam bywam, to mieszkam w Val Thorens. Bo miejscówka ma swój klimacik. Les Menuires też fajne, oczywiście pod koniec sezonu będzie tam gorszy śnieg, miękko itp, bo jednak niżej i bardziej nasłonecznione stoki. A w VT nawet w kwietniu w górnych partiach są zimowe warunki. A patrząc na ostatnie zimy, to na początku sezonu, w grudniu, to tylko i wyłącznie Val Thorens. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 3 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2017 (edytowane) Piękny warun. Pozazdrościć. Podczas ostatniego pobytu w Ischgl mieliśmy właśnie taki poranek w puchu na trasach. To był najlepszy dzień Edytowane 3 Marzec 2017 przez artix 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 3 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2017 Trafiłeś idealnie, godne pozazdroszczenia, klimat fantastyczny. Miałeś kilka pracowitych dni po kolei. Marzę o takiej kilku dniówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafek Napisano 3 Marzec 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2017 Ale zauważyliście, że to wykopany wątek sprzed roku? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokibalboa Napisano 14 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2017 Dnia 3.03.2017 o 20:33, fafek napisał: Ale zauważyliście, że to wykopany wątek sprzed roku? Tak, ja go odkopałem - w internetach nic nie ginie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi