Piotr_67 Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 Właśnie "gadałem" przez facebooka z kumplem który siedzi w Les Deux Alpes.Dzisiaj piękny słoneczny dzień, -20, itdAż tu nagle:http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Grupa-licealistow-przysypana-lawina-ktora-zeszla-we-francuskich-Alpach,wid,18101248,wiadomosc.html?ticaid=1164b6&_ticrsn=5Lekki szok i niedowierzanie.Zapodał zdjęcie: Normalnie gadać się nie chce.Pozdrawiam 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafek Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 Dzisiaj piękny słoneczny dzień, -20, itd i metr świeżego w ciągu ostatnich kilku dni... i bardzo silny wiatr... niestety zapowiadało się na jakąś lawinę w regionie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2016 Cześć Trzeba gadać Piotruś bo takie wypadki są przykładem ewidentnej głupoty a unikniecie ich to kwestia elementarnej wiedzy i odpowiedzialności. Brak pokory dla gór i własnych umiejętności widać na każdym kroku. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 14 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2016 Cześć Trzeba gadać Piotruś bo takie wypadki są przykładem ewidentnej głupoty a unikniecie ich to kwestia elementarnej wiedzy i odpowiedzialności. Brak pokory dla gór i własnych umiejętności widać na każdym kroku. Pozdrowienia Dokładnie tak. Gdy o tym usłyszałem od razu skojarzyłem z lawiną pod Rysami. Z tego też powodu taki tytuł. Duża analogia. Tu nie można mówić o pechu. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2016 Cześć Ostatnie doniesienia z Tatr były nawet dla Rybelka, który nigdy specjalnie po górach nie chodził szokujące. Komentarz był za to bardzo celny: Nie rozumiem tych wypadków. Ja jak się na czymś nie znam to się tam po prostu nie pcham! Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 18 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2016 Kolega napisał więcej (już wrócił), zacytuję: "Chwilę wcześniej wjeżdżaliśmy nad tym miejscem wyciągiem a kiedy zjeżdżaliśmy w dół jakieś 10-15 min po zejściu lawiny akcja trwała już w pełni a helikoptery wywoziły kolejnych odszukanych i ocalałych, niestety pomimo tego, że akcję zorganizowali naprawdę błyskawicznie, nie wszystkich udało się uratować. Wieczorem chodziła jeszcze policja po pokojach i wypytywała czy wszyscy są. Następnego dnia wjeżdżaliśmy na górę z ratownikiem, który pracował tam z psem i opowiadał, że do późna w nocy przeszukiwali lawinisko a następnie maszyny przerzuciły cały śnieg aż upewnili się, że nikogo już tam nie ma." No i wkleił filmik: [video=youtube;xyvkH3XEztg] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 18 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2016 Raz w życiu widziałem lawinę. Było to na Stubaiu. Miałem szczęscie, że czekałem na przejazd w kontrolnym slalomie. Było parę osób w kolejce a dodatkowo jedna uszkodziła kijek startowy, który trzeba było reperować. Zeszło mi trochę a w tym czasie zeszła własnie lawina na trasę którą zamierzałem jechać. Nikt wówczas nie stracił życia, ale poszkodowani byli. Zabrano ich z lawiniska helikopterami. Nawet mi się nie sniło, że snieg na lawinisku może być aż tak zbity i twardy. Lawina zeszła po uprzednich intensywnych opadach (poprzedniego dnia) po znacznym ociepleniu i przygrzaniu słoneczka ( weekend majowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paolomario Napisano 18 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2016 Właśnie w radiu mówili, że kolejna lawina zeszła w Alpach (chyba przy granicy francusko-włoskiej). Akurat ćwiczenia mieli jacyś żołnierze i 5 niestety, zginęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 18 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2016 http://wiadomosci.onet.pl/swiat/kolejne-ofiary-lawiny-we-francji-tym-razem-to-zolnierze/6nvqg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 18 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2016 Raz w życiu widziałem lawinę. Było to na Stubaiu. Miałem szczęscie, że czekałem na przejazd w kontrolnym slalomie. Było parę osób w kolejce a dodatkowo jedna uszkodziła kijek startowy, który trzeba było reperować. Zeszło mi trochę a w tym czasie zeszła własnie lawina na trasę którą zamierzałem jechać. Nikt wówczas nie stracił życia, ale poszkodowani byli. Zabrano ich z lawiniska helikopterami. Nawet mi się nie sniło, że snieg na lawinisku może być aż tak zbity i twardy. Lawina zeszła po uprzednich intensywnych opadach (poprzedniego dnia) po znacznym ociepleniu i przygrzaniu słoneczka ( weekend majowy). Też byłem na Stubaiu...nie wiem czy wtedy...stare czasy..Lawina zeszła na niebieską trasę nr 4 między Eisgrat a Jungfrauenbodele...i wyglądała niegroźnie.Ale huk był potężny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 Właśnie mówili w radiu że w austriackich alpach na południe od Innsbrucka zeszła lawina Zebrało 12 narciarzy,pięć poniosło śmierć :sorrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 Właśnie mówili w radiu że w austriackich alpach na południe od Innsbrucka zeszła lawina Zebrało 12 narciarzy,pięć poniosło śmierć :sorrow: http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/swiat,27/tragiczna-lawina-w-austrii-nie-zyje-co-najmniej-5-osob-wiele-jest-pod-sniegiem,192739,1,0.html :sorrow: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/swiat,27/tragiczna-lawina-w-austrii-nie-zyje-co-najmniej-5-osob-wiele-jest-pod-sniegiem,192739,1,0.html :sorrow: No właśnie, słyszałem o tragedii w austriackim radiu. To nie było daleko ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 Czy są jakieś szczegóły ? Lawina zeszła na trasie w ośrodku narciarskim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Astro Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 (edytowane) Czy są jakieś szczegóły ? Lawina zeszła na trasie w ośrodku narciarskim ? Tu jest napisane trochę więcej. http://tirol.orf.at/news/stories/2756315/ Z tekstu wynika (o ile dobrze zrozumiałem), że byli ostrzegani o ryzyku zejścia lawiny. W tych dwóch grupach było 2 przewodników. Ze zdjęcia wnioskuję, że lawina zeszła poza trasą. Edytowane 6 Luty 2016 przez Astro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi