Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Znowu??!!!!!!

Piotr_67

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie "gadałem" przez facebooka z kumplem który siedzi w Les Deux Alpes.Dzisiaj piękny słoneczny dzień, -20, itdAż tu nagle:http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Grupa-licealistow-przysypana-lawina-ktora-zeszla-we-francuskich-Alpach,wid,18101248,wiadomosc.html?ticaid=1164b6&_ticrsn=5Lekki szok i niedowierzanie.Zapodał zdjęcie:

12510428_1091496840874437_4209950860171600508_n.jpg

Normalnie gadać się nie chce.Pozdrawiam

12510428_1091496840874437_4209950860171600508_n.jpg.46680326c34666c5034c854f9831a182.jpg

• Like 7

Cześć

Trzeba gadać Piotruś bo takie wypadki są przykładem ewidentnej głupoty a unikniecie ich to kwestia elementarnej wiedzy i odpowiedzialności. Brak pokory dla gór i własnych umiejętności widać na każdym kroku.

Pozdrowienia

Dokładnie tak.

Gdy o tym usłyszałem od razu skojarzyłem z lawiną pod Rysami.

Z tego też powodu taki tytuł.

Duża analogia.

Tu nie można mówić o pechu.

Pozdrawiam

• Like 1

Kolega napisał więcej (już wrócił), zacytuję:

"Chwilę wcześniej wjeżdżaliśmy nad tym miejscem wyciągiem a kiedy zjeżdżaliśmy w dół jakieś 10-15 min po zejściu lawiny akcja trwała już w pełni a helikoptery wywoziły kolejnych odszukanych i ocalałych, niestety pomimo tego, że akcję zorganizowali naprawdę błyskawicznie, nie wszystkich udało się uratować. Wieczorem chodziła jeszcze policja po pokojach i wypytywała czy wszyscy są. Następnego dnia wjeżdżaliśmy na górę z ratownikiem, który pracował tam z psem i opowiadał, że do późna w nocy przeszukiwali lawinisko a następnie maszyny przerzuciły cały śnieg aż upewnili się, że nikogo już tam nie ma."

No i wkleił filmik:

[video=youtube;xyvkH3XEztg]

Pozdrawiam

Raz w życiu widziałem lawinę. Było to na Stubaiu. Miałem szczęscie, że czekałem na przejazd w kontrolnym slalomie. Było parę osób w kolejce a dodatkowo jedna uszkodziła kijek startowy, który trzeba było reperować. Zeszło mi trochę a w tym czasie zeszła własnie lawina na trasę którą zamierzałem jechać. Nikt wówczas nie stracił życia, ale poszkodowani byli. Zabrano ich z lawiniska helikopterami. Nawet mi się nie sniło, że snieg na lawinisku może być aż tak zbity i twardy. Lawina zeszła po uprzednich intensywnych opadach (poprzedniego dnia) po znacznym ociepleniu i przygrzaniu słoneczka ( weekend majowy).

Raz w życiu widziałem lawinę. Było to na Stubaiu. Miałem szczęscie, że czekałem na przejazd w kontrolnym slalomie. Było parę osób w kolejce a dodatkowo jedna uszkodziła kijek startowy, który trzeba było reperować. Zeszło mi trochę a w tym czasie zeszła własnie lawina na trasę którą zamierzałem jechać. Nikt wówczas nie stracił życia, ale poszkodowani byli. Zabrano ich z lawiniska helikopterami. Nawet mi się nie sniło, że snieg na lawinisku może być aż tak zbity i twardy. Lawina zeszła po uprzednich intensywnych opadach (poprzedniego dnia) po znacznym ociepleniu i przygrzaniu słoneczka ( weekend majowy).

Też byłem na Stubaiu...nie wiem czy wtedy...stare czasy..Lawina zeszła na niebieską trasę nr 4 między Eisgrat a Jungfrauenbodele...i wyglądała niegroźnie.Ale huk był potężny.

• 3 weeks later...
Czy są jakieś szczegóły ? Lawina zeszła na trasie w ośrodku narciarskim ?

Tu jest napisane trochę więcej.

http://tirol.orf.at/news/stories/2756315/

Z tekstu wynika (o ile dobrze zrozumiałem), że byli ostrzegani o ryzyku zejścia lawiny. W tych dwóch grupach było 2 przewodników.

Ze zdjęcia wnioskuję, że lawina zeszła poza trasą.

lawine5.5441621.jpg

Edytowane przez Astro
  • Like 2