Marqs Napisano 11 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2016 Wybieram się z Katowic do Dimaro. Ktoś jeździł w tamte rejony? Jaką trasę wybraliście i dlaczego? Dzięki za wszelką odpowiedź. W przypadku opłat, wszędzie da się płacić kartą czy lepiej mieć gotówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TNT Napisano 11 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2016 Wybieram się z Katowic do Dimaro. Ktoś jeździł w tamte rejony?Tak, dwa razy. W lutym jedziemy trzeci raz Jaką trasę wybraliście i dlaczego? Ostrava->Mikulov->Linz->Salzburg->Innsbruck/Brennero->Val di Sole (Mezzana). Jedyna sensowna. W przypadku opłat, wszędzie da się płacić kartą czy lepiej mieć gotówkę? Gotówka wychodzi taniej, chyba, że masz konto walutowe i kartę do niego. Bankowe przeliczniki dla osób indywidualnych są zazwyczaj zbójeckie. Ja założyłem internetowe konto EUR w ING + karta płatnicza do tego. Euro kupuję w kantorze internetowym (na konto) lub stacjonarnym (gotówka). Czasem kartą płaci się szybciej, np. bramki na Brenero. Generalnie, wypocznij przed podróżą i niczym się nie stresuj, nawet jak się trafi nieprzewidziany korek. Jedziesz na urlop w bardzo fajne miejsce, a trasa (w sensie dojazdu) nie jest zbyt skomplikowana. A od wczoraj sypie... :laughing: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marqs Napisano 11 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2016 Dzięki Ci dobry człowieku. Winiety kupujesz na przejściach granicznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 12 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2016 Można, choć ja akurat wolę kupić wcześniej w PZM, wypisać i nakleić sobie pod domem na spokojnie a nie na parkingu na przejściu granicznym. Dzięki temu na przejściu granicznym nie muszę już myśleć o winietach, czy już jestem za graniczą czy jeszcze nie, tylko jadę i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TNT Napisano 12 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2016 Winiety kupuję: 1.czeską: na pierwszej stacji Shell po czeskiej stronie na A1 (przed Ostrawą, zaraz za granicą), 2. austriacką: albo na tymże Shell'u, albo po austriackiej stronie granicy za Mikulovem, na jednej z 2-3 pierwszych stacji benzynowych. Jeśli stajemy w Mikulovie na jedzonko, to winiety zaraz na pierwszym BP po austriackiej stronie, nawet silnika nie gaszę :smile: PZM- nie wiem, jak obecnie, ale kiedyś ich narzut do ceny winiet był dla mnie nieprzyzwoity... Taki postój na stacji przy kupnie winiety ma też uzasadnienie toaletowo-kawowe, więc to żaden problem :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 12 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2016 Można, choć ja akurat wolę kupić wcześniej w PZM, wypisać i nakleić sobie pod domem na spokojnie a nie na parkingu na przejściu granicznym. Dzięki temu na przejściu granicznym nie muszę już myśleć o winietach, czy już jestem za graniczą czy jeszcze nie, tylko jadę i tyle Ja kupuję na stacjach benzynowych. PS. Co prawda jestem członkiem PZM od kilkudziesięciu lat, ale bałbym się u nich cokolwiek kupować. Organizacja ta nie wie nawet jakie jest obowiazkowe wyposażenie auta w Polsce. Publikuje na swoich stronach (PZM Travel) błędne dane.Kilka lat temu zwracałem im na to uwagę, chyba przez 3 lata nie poprawili. Jak im zaufać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 12 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2016 Poważnie??? Różnicy w cenach nie zauważyłam, ale w takim razie sprawdzę w lutym Odnośnie zatrzymywania się w trasie to ja raczej jestem z tych co jak jadą gdzieś to z punktu A do punktu B z minimalną ilością przystanków, więc toaleta tylko i wyłącznie tam gdzie wypada tankowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 12 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2016 Moi zdaniem mają nieprzyzwoity narzut. Winieta austriacka 10-dniowa za 8,70 euro jest sprzedawana po 52,50zł. My też staramy się jechać jednym ciągiem. Startujemy z Warszawy przed świtem 4-5 rano (ty masz na plus kilka godzin jazdy po PL) i cała naprzód. Jedziemy zazwyczaj w 3 samochody więc trzeba się dogadywać co postojów, ale staramy się je ograniczać, żeby nadmiernie nie przedłużać podróży. Celem jest zameldowanie się na kwaterce o przyzwoitej godzinie późnym popołudniem/wczesnym wieczorem, żeby był czas na "właściwą inaugurację" wyjazdu - przestudiowanie map, wyznaczenie celu na dzień następny, a jak się da to kolacja w lokalnej knajpie. Ech, to już za 2,5 tygodnia, yeaaaahhhhhh!!!!!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 A na benzin-stacji ile kosztuje winieta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 Jeśli dobrze pamiętam, to właśnie 8,70euro, bez żadnych dodatkowych opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. A Napisano 14 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2016 Winieta na Austrię 10 dni 52,50 zł. a cena w euro 8,80; Czechy 62,50 zł. a w koronach 310. Co ciekawe na stronie Katowickiego PZM ceny winietek są droższe niż w sklepie internetowym PZM Travel. Jadąc z Katowic A1 najlepiej kupić czeską winietkę na pierwszej stacji Shell za granicą (na ten odcinek nie jest wymagana winieta http://pzmtravel.com.pl/media/projects/pzmtravel/image/Agata/winiety/czechy_autostrady_od_1.01.16.PNG ) a austriacką na granicy kupuje. Natomiast sama trasa z Katowic to tak jak już kolega wyżej wspomniał Ostrava->Mikulov->Linz->Salzburg->Innsbruck/Brennero->Val di Sole (Mezzana). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 14 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2016 Ostatnio kupiłem winiety w jakimś biurze podroży. Minus taki, że kosztowały po 10 zł więcej za sztukę. Plus taki, że nakleiłem pod domem i nie musiałem już o tym myśleć po drodze i zatrzymywałem się tylko wtedy gdy chciałem. Czasami na wspomnianym Shellu za polsko-czeską granicą są kolejki i można tam stracić z pół godziny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marqs Napisano 14 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2016 Dzięki wszystkim za info. Swoją drogą rozbrajający jest sposób przyklejania winiet. Czesi - w prawym dolnym rogu. Austriacy - pod lusterkiem... Jadąc przez kilka krajów ma się całą szybę oklejoną... To nasz pierwszy taki wyjazd więc wdzięczny będę za wszelką pomoc i dobrą radę. Owszem, podróżuję po Europie ale głównie na dwóch kółkach i nie musiałem jak dotychczas korzystać z tego cudu jakim jest winieta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej1982 Napisano 14 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2016 Jest to min., po to aby Policja lotna, rozpoznała czy masz właściwą w ich kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej1982 Napisano 14 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2016 Naklejamy Już tylko, Czechy, Austria i Szwajcaria, reszta karty elektroniczne lub Smartfon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marqs Napisano 15 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2016 Z tego co czytam to we Włoszech są bramki. Przynajmniej tam naklejki nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marqs Napisano 29 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Luty 2016 Wróciłem Było miodzio. Do Włoch jechałem via Brno - Wiedeń - Graz - Lienz. Po przekroczeniu granicy Austria - Włochy na trasie SS49 korek nie wiadomo z czego (żadnej stłuczki, remontów) po prostu sobie był i żółwim tempem aż do autostrady. Wracałem tą samą trasą i w stronę Austrii ruch normalny, żadnych utrudnień. Znajomi jechali przez Niemcy i do Włoch nas wyprzedzili (całą drogę byli około 40 minut za nami a przyjechali 1,5 godziny wcześniej) natomiast do Polski wyjechali 4 godziny wcześniej a byli ledwie 1,5 przed nami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Astro Napisano 29 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Luty 2016 ... natomiast do Polski wyjechali 4 godziny wcześniej a byli ledwie 1,5 przed nami. O której godzinie wyjeżdżaliście do Polski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marqs Napisano 29 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Luty 2016 My ruszyliśmy przed 9-tą a pod dom zajechałem o 22. Po drodze były 3 postoje. Samej jazdy około 12 godzin, niespiesznie, przelotowa autostradowa 110 km/h. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_br Napisano 1 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2016 Cześć startuję w stronę Alpe di Susi w sobotę rano i rozważam drogę przez Lienz i dalej drogą SS49. Jak wygląda ta droga? Bardzo górzyście? Mocne podjazdy? Ma dosyć mocno sypać w sobotę i obawiam się że przez Salzburg, DE, Innsbruck i Brenner będzie kiepsko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi