marcinn Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 3 minuty temu, JC napisał: Jeżeli będziecie wracać z nart przez Bielsko, to polecam restaurację Gallo Nero przy ulicy Legionów (Nowe Miasto). Pyszna włoska kuchnia Jacek trzymajmy się TEMATU 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 Młodym chcę przypomnieć. Kiedyś świnię karmiono naturalnymi produktami rok, może i dłużej, zanim ja przeznaczono na rzeż. Jej mięso, i nie tylko, ale i kur, bydła itp, było inne, miało inny smak. Porównajcie sobie smak wołowiny argentyńskiej do naszej, zobaczycie o czym piszę. Dziś, kiedy zastosuje się starą technologię i tak nie otrzyma się takiego samego jak kiedyś produktu. Wiem o tym, bom już (kur...) stary!!! Ale pamięć i smak mi pozostał. To samo dotyczy się np. owoców. Pamiętacie jak kiedyś smakowały truskawki? A były to ananaski, murzynki, kartoflanki, zwykłe, wydłużone, kuliste itp. Czuć w nich było smak poziomki, nie kalarepy. No cóż, świat się zmienia i jemy to co nam zaoferują. Dlatego dobrze, że choć w ten sposób zareklamujemy wśród nas te bary, restauracje, które się choćby starają i byle czego na stół nam nie serwują. PS, a jak żywią w tej najstarszej w Polsce karczmie w Jeleśni? Kwaśnicę na ryju jeszcze podają tam? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 Taaa. .. teraz to nawet sarnine czuć soją. .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 1 godzinę temu, Bumer napisał: PS, a jak żywią w tej najstarszej w Polsce karczmie w Jeleśni? Kwaśnicę na ryju jeszcze podają tam? Podają, a przynajmniej rok temu podawali. Jest tam smacznie, choć na przestrzeni lat zauważyłem pogorszenie jakości. Może smak mi sie zmienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 W Karczmie w Jeleśni szału nie ma. Skoro możemy rozmawiać też o okolicach stoków to.. Dobra Kasza Nasza / Krupówki 50, Zakopane Czyli zapiekane kasze z pieca w wielu konfiguracjach. Kasza gryczana z boczkiem i suszonymi śliwkami - klasa. Polecam ;). 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 17 godzin temu, Bumer napisał: 5 zł cola 0.33l? To jakaś stara cena. Aaa, przypomniało mi się. W 1973 czy 1974 roku, jak w Polsce zaczęli produkować Pepsi i Coca-Colę, butelka 0,25l kosztowała właśnie 5 zł. Tak dla przypomnienia bo była denominacja, tamte 5 zł to dzisiejsze 0,05 grosza. Czyli za dzisiejszy 1 grosz można było wtedy kupić 20 butelek Coca-Coli. Czy na podstawie tego wyrywkowego przykładu uważacie, że trzeba oszczędzać i odkładać na gorsze czasy i starość? Więc polecajmy sobie knajpy przy stokach i radujmy się przy stołach zastawionych frykasami. Pić, pier..... nie żałować, bida musi pofolgować! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 3 godziny temu, Bumer napisał: Pić, pier..... nie żałować, bida musi pofolgować! Kasa jest do wydawania, a nie do oglądania kolejnych zer na koncie 5 godzin temu, JC napisał: Jeżeli będziecie wracać z nart przez Bielsko, to polecam restaurację.... .... Dworek New Restaurant http://dworekbielsko.pl/ Specyficzne, industrialne wnętrze... Prawdziwy sznycel wiedeński, z niesamowitym sosem. Nie zdradzono nam składu. Comber jagnięcy najlepszy jaki jadłem. No i beza Pavlova, a raczej a'la. Świetna. Otoczenie też przyjemne. Restauracja jest na wlocie do Bielska od strony Żywca. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paolomario Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 3 hours ago, Bumer said: Aaa, przypomniało mi się. W 1973 czy 1974 roku, jak w Polsce zaczęli produkować Pepsi i Coca-Colę, butelka 0,25l kosztowała właśnie 5 zł. Tak dla przypomnienia bo była denominacja, tamte 5 zł to dzisiejsze 0,05 grosza. Czyli za dzisiejszy 1 grosz można było wtedy kupić 20 butelek Coca-Coli. A to nie była Polo-Cocta? Quote Czy na podstawie tego wyrywkowego przykładu uważacie, że trzeba oszczędzać i odkładać na gorsze czasy i starość? Więc polecajmy sobie knajpy przy stokach i radujmy się przy stołach zastawionych frykasami. Pić, pier..... nie żałować, bida musi pofolgować! Niektórzy odejmują sobie od ust z powodu dzieci. Niech się same dorobią! 8 hours ago, surfing said: Oczywiście jest duża cześć zjadająca świństwa mięsopodobne w sklepach i barach z uporem nazywanych restauracjami. Jakimś dziwnym trafem osoby te pęcznieją równie szybko jak wyroby które spożywają, a ich umiejętności kulinarne sprowadzają się do zamówienia pizzy przez telefon. A co masz do grubasów i dlaczego od razu stawiasz znak równości pomiędzy otyłością a tym, że ktoś wtarmosi pizzę, maka czy inne kejefsi? Czy salceson z kerfura? Albo placka z gulaszem z tacki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 3 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2017 (edytowane) 14 godzin temu, paolomario napisał: A co masz do grubasów i dlaczego od razu stawiasz znak równości pomiędzy otyłością a tym, że ktoś wtarmosi pizzę, maka czy inne kejefsi? Czy salceson z kerfura? Albo placka z gulaszem z tacki? Nic nie mam do grubasów, a nawet ich podziwiam jak facet z nadwagą 50 kg ostro śmiga na nartach. Czasami pije kawę z ekspresu w McDonaldzie przed Gdańskiem gdzie podają ją w filiżankach, w żadnym innym miejscu nie widziałem tylu ludzi z nadwagą. Na szczęście nawet na autostradzie można zjeść Polskie jedzenie, polecam Bary Taurus i uprzedzam że nie ma tam hamburgerów. Edytowane 3 Luty 2017 przez surfing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 3 Luty 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2017 Płonie karczma po Mosornym Groniem!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 3 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2017 (edytowane) Trzeba ją będzie wybudować od nowa. Edytowane 3 Luty 2017 przez fredek321 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 5 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2017 Dziś przyszła pora na góralskiego pstrąga w czosnku i pietruszce, często podawanego w Korbielowskich knajpkach: Do tego to już koniecznie piwko, zatem ekipa skiturowa moje zdrowie i wasze. Hey 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 26 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2017 (edytowane) Szczyrk Bar u Dany Bieńkula otrzymuje Edytowane 26 Luty 2017 przez surfing 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 22 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2017 Kaprun-Hiszpańska knajpka -Espaghettis Con Almeja -Paella Marisc 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 24 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2017 Weekendowo byłem w okolicach Kazimierza Dolnego. Trochę stacji narciarskich tam jest. Nawet z tego co wiem to użytkownicy forum w zimę tamtejsze odwiedzają. Jeżeli będziecie jechać tak najlepiej już po nartach. Warto odwiedzić restaurację w Willi Filiks w Nałęczowie. Jest to na przestrzeni kilku lat druga restauracja w naszym kraju, która naprawdę mnie i moją naj zaskoczyła. Cudowne jedzonko, niebanalne, dobrze wykonane i ładnie podane. Widać pasję. Ponadto ja jak gdzieś jadę turystycznie to szukam opinii o restauracjach na stronie Tripadvisor. Zarówno w kraju jak i za granicą. Jeszcze się nie zawiodłem na opiniach tam zamieszczonych. Także jak lubicie dobre jedzenie i trochę się tym interesujecie to polecam tą stronkę. Pozdrawiam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 24 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2017 2 hours ago, lokiec3 said: Weekendowo byłem w okolicach Kazimierza Dolnego. Trochę stacji narciarskich tam jest. Nawet z tego co wiem to użytkownicy forum w zimę tamtejsze odwiedzają. Jeżeli będziecie jechać tak najlepiej już po nartach. Warto odwiedzić restaurację w Willi Filiks w Nałęczowie. Jest to na przestrzeni kilku lat druga restauracja w naszym kraju, która naprawdę mnie i moją naj zaskoczyła. Cudowne jedzonko, niebanalne, dobrze wykonane i ładnie podane. Widać pasję. Ponadto ja jak gdzieś jadę turystycznie to szukam opinii o restauracjach na stronie Tripadvisor. Zarówno w kraju jak i za granicą. Jeszcze się nie zawiodłem na opiniach tam zamieszczonych. Także jak lubicie dobre jedzenie i trochę się tym interesujecie to polecam tą stronkę. Pozdrawiam. Byłem pare razy w Nałęczowie i nikt nigdy nie polecił mi restauracji czy knajpy w tej wilii. Za to całkiem niezłe jedzenie (jak i spanie) jest w "Hotelu/Restauracji Przepióreczka" i ... standardowo można się najeść słodyczami po pachy w Wedlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 24 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2017 1 godzinę temu, mysiauek napisał: Byłem pare razy w Nałęczowie i nikt nigdy nie polecił mi restauracji czy knajpy w tej wilii. Za to całkiem niezłe jedzenie (jak i spanie) jest w "Hotelu/Restauracji Przepióreczka" i ... standardowo można się najeść słodyczami po pachy w Wedlu Bo ta Willa jest otwarta całkiem niedługo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paolomario Napisano 25 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2017 On 24.07.2017 at 11:37 AM, lokiec3 said: Weekendowo byłem w okolicach Kazimierza Dolnego. My ostatnio zajrzeliśmy do karczmy Siwy Dym nieopodal Kazimierza. Kiedyś przeczytałem dobrą recenzję o tym miejscu, w którejś z lokalnych lubelskich gazet, jako polecanej kierowcom TIRów na smaczny przystanek. Co prawda gulaszowe kociołki i placki zmiotła spora grupa motocyklistów, ale i nasze jedzenie było smaczne Gdyby ktoś chciał zajrzeć na stok w Jacni koło Krasnobrodu na Roztoczu (albo na kajaki latem) to w Bondyrzu, przy młynie, jest hodowla pstrąga i bardzo fajna restauracja. Owy pstrąg został ostatnio, przez jakąś francuską instytucję, zaliczony do 15tu najlepszych regionalnych produktów Polski. Nie wiem, czy to w związku z tym trochę podrożało, ale i tak warto, bo rybka, serwowana na kilka sposobów, jest przepyszna. A czasami zajeżdżamy, by na wagę wziąć kilka wędzonych i dołączyć do grillowanego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 19 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2017 11 listopada świętowałem w BSA , pobyt dopełniłem posiłkiem w barze u Ignacego. Już samo podejście do lady samoobsługowej zachwyciło nas smakowitym bukietem zapachów. Potrawy może nie wyglądają ale są po prostu pyszne, jeszcze nigdy nie jedliśmy tak dobrego jedzenia barowego. Dla mnie kwaśnica, ozorki i żołądki z fantastycznie doprawionym ryżem to niebo w gębie , nawet schabowy i placki ziemniaczane był niestandardowo smaczne. Sałatki, chleb i dodatki (żurawina itp) wszystko domowej roboty pyszne i zaskakujące. Najlepsze jedzenie w Szczyrku, Rudy Kot ma godnego konkurenta. Sprawcą tej pysznej kuchni jest Marcin Czubak Uwaga, uzależnionym od glutaminianu sodu kuchnia ta nie będzie smakować 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ignacy z Beskidu Napisano 22 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2017 Dnia 19.11.2017 o 22:15, surfing napisał: 11 listopada świętowałem w BSA , pobyt dopełniłem posiłkiem w barze u Ignacego. Już samo podejście do lady samoobsługowej zachwyciło nas smakowitym bukietem zapachów. Potrawy może nie wyglądają ale są po prostu pyszne, jeszcze nigdy nie jedliśmy tak dobrego jedzenia barowego. Dla mnie kwaśnica, ozorki i żołądki z fantastycznie doprawionym ryżem to niebo w gębie , nawet schabowy i placki ziemniaczane był niestandardowo smaczne. Sałatki, chleb i dodatki (żurawina itp) wszystko domowej roboty pyszne i zaskakujące. Najlepsze jedzenie w Szczyrku, Rudy Kot ma godnego konkurenta. Sprawcą tej pysznej kuchni jest Marcin Czubak Uwaga, uzależnionym od glutaminianu sodu kuchnia ta nie będzie smakować Potwierdzam, jesteśmy bardzo zadowoleni z nowej odsłony naszj gastronomii::) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 16 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2018 Złoty Groń Istebna 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 16 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2018 A co to ,przerzuciłeś się na zupki chmielowe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 23 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2018 7 godzin temu, Sariensis napisał: To co mi sie bardzo osoba we Włoszech, nie ma wszędobylskiego plastiku jak w Austrii, czy Polsce, ilość zwożonych osadów nieprzyjaznych środowisku jest bardzo mała, Bravo Włosi za szacunek dla natury i chęć do Zmywania naczyń! 6 godzin temu, idealist napisał: Austriacki plastik....taaaa 😂 Un Caffe musi być w filiżance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2018 Un Caffe musi być w filiżance [emoji4] Niekoniecznie, w ischgl podawalinna stoku w papieroplastiku, podobnie wurst, tylko piwo w szklankach.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 23 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2018 Dla Włocha kawa w filiżance, dla Niemca piwo w szkle, a u nas jak kto chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.