leitner Napisano 16 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2016 Hehe... talerz ze Stemagu :biggrin: A gdyby tak w górach podawali jedzonko? Orczyki oczywiście bezzwrotne! :applause:: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slavko Napisano 10 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2016 (edytowane) Dnia 2016-03-15 o 11:07, Piotr_67 napisał: Jak to Górole godajo dobry łoscypek nie jest zły :biggrin::wink: Tutaj żonka oczekuje na zgrilowanie łoscypka.Miejsce - Jurgów "restauracja" u Jyndrka na górze :smile:To tu jadłem chyba najlepsze oczywiście z czerwoną borówką - w końcu nazwisko zobowiązuje.PozdrawiamPS: Oczywiście mam na myśli grilowanego, bo najlepsze łoscypki jadłem z Bacówki przy drodze pod reglami pomiędzy Doliną Białego i Strążyską. Żętyca i bundz też tam są rewelacyjne. Dostępne (z wiadomych względów) tylko od wiosny do jesieni. Potwierdzam tego oscypka w Jurgowie! Tyle, że u mnie jest problem bo ja muszę wrzucić z 5-6 sztuk, żeby cos poczuć Edytowane 10 Listopad 2016 przez Slavko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slavko Napisano 10 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2016 Przypomniało mi się jeszcze coś: w Wierchomli mniej więcej w połowie trasy nr 1 jest knajpa. Obok knajpy jest zadaszenie, w którym jest minibar i palenisko, ławeczki i stoły drewniane. Można tam kupić m.in. kiełbasę surową (albo przynieść własną) i samemu upiec na ogniskiem (patyki są). Do tego pajda chleba ze smalcem, piwko, ewentualnie gorąca herbatka i więcej nie trzeba. Wieczorami jest to bardzo popularne miejsce . Proste jedzenie ale mnie więcej nie trzeba. Tak trochę bardziej oddalone od stoków: w drodze na Równicę w Ustroniu jest bardzo klimatyczne miejsce - Koliba pod Czarcim Kopytem. Świetnie wystrojona knajpa, oprócz tego pyszny żurek w chlebie. Swego czasu (jakieś 12-15 lat temu) jedno pomieszczenie było zrobione jak chata na wsi z XIX wieku - ściany i sufit przystrojone mnóstwem urządzeń i rzeczy stosowanych w tamtym okresie. Zamiast podłogi klepisko a na środku tylko ognisko, na którym można było upiec kupną lub swoją kiełbasę. Nad ogniskiem wisiał kocioł, w którym gotował się żur z ogromnymi skwarkami. Dostawało się gliniany kubek i chochlą nalewało się tego żuru. Ostatni raz byłem tam jakieś 4 lata temu i tego kotła już nie ma... Kilkaset metrów dalej (czyli w stronę szczytu Równicy) jest Zbójnicka Chata. Pomijając to, że również świetnie urządzona klimatyczna knajpa, to stamtąd pamiętam najbardziej naleśniki z dodatkami (jagody). więcej nie pamiętam bo mnie tam najbardziej interesowały śliwowice, miody i podobne trunki. A tego tam jest co niemiara! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 10 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2016 3 godziny temu, Slavko napisał: Kilkaset metrów dalej (czyli w stronę szczytu Równicy) jest Zbójnicka Chata. Pomijając to, że również świetnie urządzona klimatyczna knajpa, to stamtąd pamiętam najbardziej naleśniki z dodatkami (jagody). więcej nie pamiętam bo mnie tam najbardziej interesowały śliwowice, miody i podobne trunki. A tego tam jest co niemiara! Oprócz przyzwoitej 'gastronomii' miejsce bardzo widokowe.... od pogórza skoczowskiego przez Pasmo Czantorii do M. Fatry powyżej przełęeczy Kubalonka....Zasieg zalezy tylko od pogody... Podobnie z sąsiedniego tarasu- przy hotelu 'Dwór Skibówki' - pod samym szczytem Równicy PozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 (edytowane) Ja dla przykładu lubię tak...wolę to od stokowego kebaba, frytek czy gofra Zdjęcie : Łysa Góra ( koło J.Góry) Edytowane 16 Listopad 2016 przez Roobs 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 1 godzinę temu, Roobs napisał: Ja dla przykładu lubię tak....... Tak jest super i nie ma porównania do wspomnianych kebabów. Trzeba jednak uważać i mieć odpowiednio długi kij, bo inaczej buty się topią . Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 20 minut temu, Piotr_67 napisał: Trzeba jednak uważać i mieć odpowiednio długi kij, bo inaczej buty się topią . Pozdrawiam He,he Piotrze przypomniało mi się(chyba lata 90) jak to jeszcze za czasów łorcyka na Nowej Osadzie jedliśmy kiełbaski pieczone na patyku Tyle tylko że każdy chciał być jak najbliżej ogniska tak piżdziało 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 3 godziny temu, Piotr_67 napisał: Tak jest super i nie ma porównania do wspomnianych kebabów. Trzeba jednak uważać i mieć odpowiednio długi kij, bo inaczej buty się topią . Pozdrawiam Cześć Ja mam gdzieś jeszcze kije do baletu. Chyba 145cm i solidne, nawet na parę kiełbas być mogą. Ostatecznie mogą być biegowe lepiej do wolnego bo dłuższe. Pozdrowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 4 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2016 Mam nadzieję, że po inwestycjach w koleje na stokach staną restauracje w których będzie można tak zjeść jak we Włoszech 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 4 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2016 Prędzej doczekamy się świetnych wyciągów i naśnieżania, niż świetnego jedzenia na polskich stokach. Dostrzegam różnice w jedzeniu miedzy Alpami, a Polską, choć dla mnie wyżywienie na nartach to sprawa trzecioplanowa. Najważniejsze jest białe, reszta to tylko dodatki, mało dla mnie istotne. Ale z rodziną lubię pójść do dobrej restauracji na coś smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 4 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2016 8 godzin temu, JC napisał: Mam nadzieję, że po inwestycjach w koleje na stokach staną restauracje w których będzie można tak zjeść jak we Włoszech Już w tej chwili można w wielu polskich restauracjach świetnie zjeść znacznie lepiej niż we włoszech , tam długo czeka się na kelnera i zamówione danie, makarony podają twarde i niedogotowane a na koniec próbują oszukać na rachunku doliczając za jakieś koperty, których wcale nie podali. Wolę pozostać na krajowych stokach przy szybko podanych pierogach, żurkach, kwaśnicach, schabowych a w Alpach to strata czasu siedzieć w knajpie, termosik i kanapeczka z polskiego chleba i szyneczki jest najlepszym rozwiązaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 Heh. ... coperto to pozycja za ogólnie biorąc -obsługę, nakrycie, miejsce przy stoliku. Zwykle jest w menu gdzies na koncu. Doliczana jest do rachunku i fiskalizowana. W dobrym tonie jest jeszcze servizio -to już poza kasa do kieszeni kelnera -na ile nam się spodoba. Taki tam klimat..... W PŁ opłata ta jest ukryta w cenie. Co lepsze?Restauracja z 'coperto' to raczej aresski, na stoku to rzadkość, zwykle są tam bary samoobsługowe z kasa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 5 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 Już w tej chwili można w wielu polskich restauracjach świetnie zjeść znacznie lepiej niż we włoszech To bardzo proszę o podanie jednego miejsca, dosłownie jednego, na polskim stoku, gdzie smacznie zjem, nie dostanę jedzenia w plastiku, w jakości porównywalnej z tą na włoskich stokach. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 5 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 To bardzo proszę o podanie jednego miejsca, dosłownie jednego, na polskim stoku, gdzie smacznie zjem, nie dostanę jedzenia w plastiku, w jakości porównywalnej z tą na włoskich stokach.A pastę, nie makaron, podaje się al dente, czyli lekko twardy, bo taki jest najlepszy 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 5 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 a w Alpach to strata czasu siedzieć w knajpie, termosik i kanapeczka z polskiego chleba i szyneczki jest najlepszym rozwiązaniem.[emoji4] Tak.... i pewnie po tygodniu dalej jesz kanapeczkę z polskiego chleba z szyneczką..? Współczuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 Mam nieodparte wrażenie ze Jeeb nas wkreca.... ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 42 minuty temu, JC napisał: To bardzo proszę o podanie jednego miejsca, dosłownie jednego, na polskim stoku, gdzie smacznie zjem, nie dostanę jedzenia w plastiku, w jakości porównywalnej z tą na włoskich stokach. Marzanna w Zakopcu pod Nosalem Puchaczówka w Czarnej Górze a ten włoski ryż z grzybkami to wygląda jak by ktoś już miał w żołądku i tylko pomidoreczkiem przystroili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 22 minuty temu, Jeeb napisał: a ten włoski ryż z grzybkami to wygląda jak by ktoś już miał w żołądku i tylko pomidoreczkiem przystroili Jeeb co z Tobą,nie byłeś jeszcze na nartach w tym sezonie Jadłeś dobre risotto,czy tylko zdjęcie Ci nie pasi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 5 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 a ten włoski ryż z grzybkami to wygląda jak by ktoś już miał w żołądku i tylko pomidoreczkiem przystroili No to już nie pogadamy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 1 godzinę temu, JC napisał: To bardzo proszę o podanie jednego miejsca, dosłownie jednego, na polskim stoku, gdzie smacznie zjem, nie dostanę jedzenia w plastiku, w jakości porównywalnej z tą na włoskich stokach. Hala Miziowa restauracja na pierwszym piętrze 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 38 minut temu, JC napisał: No to już nie pogadamy. A co brzuch cię boli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 Hala Miziowa [/img] Ale piszemy o jedzeniu a nie deserze. ... ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 Wiele, wiele lat temu, na stoku w Wierchomli był tylko szałas z ogniskiem. Samemu trzeba było dbać o ogień ( drewno było zgromadzone). Właśnie w tym szałasie odpoczywali i posilali się narciarze. Jadąc na stok braliśmy kiełbaskę, taką prawdziwą, nie zmieloną z psa razem z budą i słoniną knura, chlebek, musztardę i....powiedzmy piwko. Jak się to opiekło w ognisku, był to wspaniały posiłek. Atmosfery i smaku tamtych lat nie da się powtórzyć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 3 godziny temu, mig12345 napisał: Ale piszemy o jedzeniu a nie deserze. ... ;-) To lekki brunch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.