Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty dla dziecka 6 LAT

Jusik2002

Rekomendowane odpowiedzi

brakuje jeszcze ważnej informacji -czy jest szczupły czy ma nadwagę ....czy jest bardzo sprawny ,czy zwinny. Nie znamy jeszcze płci dziecka .nie wiemy czy jest bardzo odwazne.Do pierwszych kroków stosuje sie krótsze narty ,wtedy dziecko latwiej ustawic naty w pozycji pługu.. TATA chce kupic narty 110 cm aby słuzyły na - 3 lata. Czy kupujemy buty wieksze o 2 numery. NArty powinny siegąc do brody wiec moze to byc nawet 90 do 100 cm a po roku w komisie wymieniamy na dłuzesze.Najlepsza rada - mieszkasz w TYchach wiec podjedz na BIAŁY KRZYZ w Szczyrku i wez mu na godzine 90 cm a potem zobaczysz i dasz 110 cm...a wyjdzie na to że idealny to moze byc 100 cm ...wynajem nart cena 25 zł za cały dzien. wiec nie stracisz za wiele a po stylu jazdy dziecka dokonasz dobrego wyboru.

• Like 1

Cześć

Sezon pożyczamy a jak zacznie ogarniać to do wzrostu i nie są to narty na 3 lata tylko umożliwiające konkretny postęp. Na nartach za krótkich trudniej jest zachować równowagę, większość ewolucji wymaga znacznie więcej siły i jest mniej skuteczna. jazda po nierównym jest znacznie trudniejsza itd.itp.

Pozdrowienia

• Like 1

Cześć

PANIE MITEK - narty do wysokości wzrostu to zawodnik w klubie.. tu mówimy o dziecku do nauki. mówimy o narcie optymalnej czyli minus 10 do 15 cm ... W DIMBO szkolimy najpierw na krotszej a w miare postepu dluższa, ale nigdy do wysokości wzrostu do nauki.

Narty do wysokości wzrostu to sprawdzony i pracujący dobór dla dziecka, które ma jeździć samodzilenie i porządnie technicznie. Poza tym to dobór mniej kontuzjogenny i angażujący siłę.

Krótkie narty to - podobnie jak u dorosłych - sam początek nauczania, opanowanie odczuć ślizgu, krawędzi, długiej stopy, posuwu wzdłużnego i bocznego itd. - czyli tzw etap oślej łączki, który u dobrze prowadzonego dziecka trwa parę godzin max.

Zresztą czy wygodnie łapie Ci się równowagę na butach. ;)

Wypunktuj w takim razie zalety krótkiej narty w procesie po początkowym nauczaniu u dzieci, zresztą nie tylko u dzieci - u wszystkich.

Pozdrowienia

• Like 1

Cześć,

dzieciak jest szczupły. Waży około 24 kg. Chce kupić mu narty bo mam zaplanowane dwa wyjazdy po tydzień więc wypożyczenie się nie opłaci. Kupie 100 cm i myślę, że będą dobre do nauki jaki i na przyszły rok jeszcze wystarczy.

Dzięki wszystkim za pomoc :) Ewentualne dalsze uwagi jak najbardziej będą przydatne.

dzięki

pzdr

Cześć,

dzieciak jest szczupły. Waży około 24 kg. Chce kupić mu narty bo mam zaplanowane dwa wyjazdy po tydzień więc wypożyczenie się nie opłaci. Kupie 100 cm i myślę, że będą dobre do nauki jaki i na przyszły rok jeszcze wystarczy.

Dzięki wszystkim za pomoc :) Ewentualne dalsze uwagi jak najbardziej będą przydatne.

dzięki

pzdr

Cześć

Każdy robi to co uważa.

Ja polecam pożyczyć na pierwszym wyjeździe a na drugi kupić 120cm minimum. Oczywiście nauka z dobrym narciarzem lub instruktorem bo inaczej rady nie mają sensu i z założenia nie będzie to nic więcej niż ślizganie.

Jeszcze raz sugeruje się zastanowić jak wygląda techniczna jazda na butach?

Pozdrowienia

P> MITEK - proszę o wyjasnienie pojęcia .

dluga stopa

[B]posuw wzdłuzny

posuw boczny ..[/b]...

znam pojęcia ześlizg boczny . pozycja płużna.łuki płuzne ,skręty z poszeszenia kątowego itp ..ale tych trzech powyższych nie..

Edytowane przez Andi

Cześć

P> MITEK - proszę o wyjasnienie pojęcia .

dluga stopa

[B]posuw wzdłuzny

posuw boczny ..[/b]...

znam pojęcia ześlizg boczny . pozycja płużna.łuki płuzne ,skręty z poszeszenia kątowego itp ..ale tych trzech powyższych nie..

To dość oczywiste pojęcia miałem wrażenie i często używane zwłaszcza w nauce dzieci.

Długa stopa - narta przedłuża stopę co jest nienaturalne. Odruchem każdego człowieka jest kroczenie a na nartach się nie chodzi (pomimo, że są kroki) tylko je posuwa wzdłużnie właśnie. Początkujący muszą się do tego przyzwyczaić tak jak trzeba się nauczyć na czym polega jazda na ślizgawce - to nie jest umiejętność wrodzona.

Na ślizgawce zawsze suniemy bokiem z preferencja taka jak na desce a na nartach mamy do czynienie z posuwem wzdłużnym co tez nie jest na początku naturalne. Dlatego właśnie te dwie umiejętności są takie ważne bo na początku każdy ma tendencje do kroczenia na nartach, przesadnego odrywania ich od śniegu itd. Krótka narta to ułatwia ( częste określenie, że "łatwiej jest wykonywać manewry) i jest to w sprzeczności z tym co na nartach się rzeczywiście dzieje.

Z tym wiąże się też mit dotyczący wagi narty. Narty leżą na ziemi i są posuwane a nie unoszone i przestawiane czego też trzeba się nauczyć. Długa narta to utrudnia czyli jest środkiem edukacyjnym samym w sobie.

A w czym jest lepsza narta krótka - najlepiej w punktach?

Pozdrowienia serdeczne

Technika

chodzenie czy kroczenie wystepuje u dziecka lat 3.5 czy 4 lata ktore nie jest jeszcze świadome celowosci ruchu czy danej ewolucji.. tam wystepuje narta krótka.. tam jest jeżdzenie na 1 narcie i chodzenie..TUTAJ majac dziecko lat 6 jest ono juz bardziej ogarniete i mozna mu dac przez dwa dni narte krótka by potem narte optymalna czyli do wysokości brody....narta równa wzrostowi utrudni postępy. powyzsze zdanie oparte jest na doświadczeniu w pracy z malymi dziecimi przez cała zimę.

Cześć

Sezon pożyczamy a jak zacznie ogarniać to do wzrostu i nie są to narty na 3 lata tylko umożliwiające konkretny postęp. Na nartach za krótkich trudniej jest zachować równowagę, większość ewolucji wymaga znacznie więcej siły i jest mniej skuteczna. jazda po nierównym jest znacznie trudniejsza itd.itp.

Pozdrowienia

PANIE MITEK - narty do wysokości wzrostu to zawodnik w klubie.. tu mówimy o dziecku do nauki. mówimy o narcie optymalnej czyli minus 10 do 15 cm ... W DIMBO szkolimy najpierw na krotszej a w miare postepu dluższa, ale nigdy do wysokości wzrostu do nauki.

...no ja lubię takie dyskusje :biggrin:

...Na ślizgawce zawsze suniemy bokiem z preferencja taka jak na desce a na nartach mamy do czynienie z posuwem wzdłużnym co tez nie jest na początku naturalne.

no to ze mną jest coś nie tak :eek: na ślizgawce jadę ...:cheerful: posuwem wzdłużnym :cheerful:. ale jak chcę to i bokiem :biggrin:

Teoria MItka od razu 120 cm . moja rada narty na 80 cm

1.dziecko musi nauczyc sie samo zapiąć wiązania

2.bedą idealne do nauki podchodzenia bokiem

3. będa swietne do nauki podchodzenia choinka

4. latwiej jest ustawić w pozycji pługu narty na 80 cm niz długie na 120 cm ...

5. podczas upadku mniejsza dlugośc narty to mniejsza siła nacisku na kolanko

6. te narty będa dobre na 3 dni nauki ,, gdzie dziecko musi przejść z dlugosci buta powidzmy 20 cm na dluuuuugi but zwany narta 80 cm ..

jest taka zasad uczymy od rzeczy prostych po złożone,, od rzeczy łatwych ewolucji do trudniejszych ..NA Bialym Krzyzu w Szczyrku jest snieg wiec powinieneś jechać i masz odpowiedz.Jednak wez lekcje u instruktora on ma doswiadczenie ,a TY sam uczac dziecko wpadniesz w nerwy itp ....NApisz jak poszło ..

Cześć

Teoria MItka od razu 120 cm . moja rada narty na 80 cm

1.dziecko musi nauczyc sie samo zapiąć wiązania

2.bedą idealne do nauki podchodzenia bokiem

3. będa swietne do nauki podchodzenia choinka

4. latwiej jest ustawić w pozycji pługu narty na 80 cm niz długie na 120 cm ...

5. podczas upadku mniejsza dlugośc narty to mniejsza siła nacisku na kolanko

6. te narty będa dobre na 3 dni nauki ,, gdzie dziecko musi przejść z dlugosci buta powidzmy 20 cm na dluuuuugi but zwany narta 80 cm ..

jest taka zasad uczymy od rzeczy prostych po złożone,, od rzeczy łatwych ewolucji do trudniejszych ..NA Bialym Krzyzu w Szczyrku jest snieg wiec powinieneś jechać i masz odpowiedz.Jednak wez lekcje u instruktora on ma doswiadczenie ,a TY sam uczac dziecko wpadniesz w nerwy itp ....NApisz jak poszło ..

To nie teoria tylko praktyka w nauczaniu. Czym innym oczywiście będzie się kierował instruktor przypadkowy - uczący na godziny - a czym innym instruktor działający systemowo realizujący dłuższy plan edukacji.

1. Dlaczego dłuższe narty ma być trudniej wpinać?

2. Na dłuższych nartach zdecydowanie lepiej podchodzi się bokiem niż na krótkich bo wystarczy je delikatniej kłaść na krawędzi.

3. Zgadza się choć nie do końca bo znowu na dłuższej narcie krawędziowanie będzie znacznie bardziej efektywne.

4. Jak się stoi to może ale jak się jedzie to nie ma różnicy gdy robimy to technicznie

5. W jeździe na nartach nie chodzi o to żeby upadać ale o to żeby nie upadać - podobnie jak chodzi o to żeby zjeżdżać a nie podchodzić. Przez ponad 20 lat nie miałem, żadnej kontuzji u dzieci spowodowanej upadkiem w trakcie jazdy.

6. Zgoda pod warunkiem, że nie trzy dni a parę godzin zazwyczaj wystarcza, żeby opanować podstawy, chyba, że mamy do czynienia z bardzo małymi dziećmi.

W wymienionych przez Ciebie punktach nie ma nic o nauce jazdy bo kwestie podchodzenia czy otwierania pługu to jest moment w nauczaniu, który często realizuje się sam. Mam wrażenie, że mówimy trochę o innych rzeczach i stąd nieporozumienie. Koncentrujesz się na etapie "oślej łączki", który dla mnie jest właściwie pomijalny bo trwa bardzo krótko i stąd może nieco inne sugestie.

Pozdrowienia

nie ma pojęcia instruktor przypadkowy czy instruktor dlugofalowy. Na stoku pracuje fachowiec i pokazuje standartowe ewolucje i pozycje.

pkt 2 podchodzenie na nartach dlugich to wieksza waga narty i większa trudnośc dla dziecka

pkt 5 dziecko male podczas nauki czesto upada - poniewąz wynika to z braku umiejętnosci oraz braku rozwagi ONO sie rozpędza i nie umiejąc zatrzymac sie upada

dobry instruktor na poczatku lekcji naucza bezpiecznego upadku do stoku.

FILM AWF KRAKÓW pokazuje nauke na nartach ultra krotkich by stopniowo zwiekszac dlugość

pewna METAFORA - mając naukę jazdy autem Kursanci uczą sie na małych zwinnych TOYOTACH YARIS czy biorą lekcje na dlugim MERCEDESIE...

Mała szpilka - krótka narta to wygoda dla krótkoterminowego instruktora, który będzie miał okazję pochwalić się krótkoterminowy efektem. Z perspektywy "klubowej" - jak najszybciej w górę, bo nikt się nie spieszy.

5/6 latek (rocznik 2010) bez problemu "ogarnia" 120tkę multievent. Zapnie, odepnie, podejdzie, weźmie na ramię i przejdzie nie za długi dystans no i zjedzie bawiąc się krawędziami bez zrywania skrętu - tyle, że to praca nie w perspektywie 5x3h i bijemy brawo bo dziecko "jedzie". Za rok pojedzie tak samo.. i za dwa lata też.. a za trzy mając więcej sił będzie ziuum w dół bez kontroli nad sytuacją. I znów ktoś powie - mniejszy promień, krótka narta, 5 dni po 3 godzinki i będzie pan zadowolony...

Pozdrawiam,

M.

• Like 2

Cześć

nie ma pojęcia instruktor przypadkowy czy instruktor dlugofalowy. Na stoku pracuje fachowiec i pokazuje standartowe ewolucje i pozycje.

pkt 2 podchodzenie na nartach dlugich to wieksza waga narty i większa trudnośc dla dziecka

pkt 5 dziecko male podczas nauki czesto upada - poniewąz wynika to z braku umiejętnosci oraz braku rozwagi ONO sie rozpędza i nie umiejąc zatrzymac sie upada

dobry instruktor na poczatku lekcji naucza bezpiecznego upadku do stoku.

FILM AWF KRAKÓW pokazuje nauke na nartach ultra krotkich by stopniowo zwiekszac dlugość

pewna METAFORA - mając naukę jazdy autem Kursanci uczą sie na małych zwinnych TOYOTACH YARIS czy biorą lekcje na dlugim MERCEDESIE...

Andy przeczytaj co piszę błagam a nie to co chcesz przeczytać. Gdzie ja napisałem, że któryś nie ma pojęcia?? Napisałem, że kierują się czym innym. Instruktor pracujący na godziny z założenia jest skazany na szybkie postępy bo MUSI pokazać rodzicom, że dziecko po dwóch godzinach "pięknie jeździ". Stąd wiele wymuszonych przez sytuację uproszczeń a i pojęcie jeździ jest tu zupełnie inaczej rozumiane. Jeździ czyli jakoś tam się porusza. Czyli jest to dziecko w miarę jeżdżące - jak ja to nazywam. Dziecko w miarę jeżdżące to dziecko, które umie już jechać swobodnie skrętem łączonym na płaskim i średnio stromym stoku z pełna kontrola prędkości i toru. W tym momencie edukacji krótka narta będzie zdecydowanie utrudniała dalszy postęp ze względów o których nie raz pisałem.

Markxx masz oczywiście słuszność z jednym zastrzeżeniem. Rzadko się zdarza aby to było 5 x 3h. Zazwyczaj jest to przypadkowa nauka po godzinie dwie podczas, której jedyne co można zrobić to doprowadzić do stanu w którym dziecko zjedzie po oślej łączce na której się uczy ku uciesze i dumie rodziców robiących filmik. Tylko, że to z nauką jazdy na nartach nie ma nic wspólnego co obaj wiemy i wiedzą również wszyscy w ten sposób pracujący ale innego wyjścia nie mają.

Pozdrowienia

4 umowne kategorie dzieci

kat 1. wile dzieci jest ubogich i nie posiada nart ale ma super komórkę ... i to je zajmuje czas wolny. Rozmawialem nawet z DYREKTOREM POLSPORTU w BIELsKU BIAŁEj czy sa szanse na produkcje polskich nart i butów w cenie np po 200 zł wtedy ja kupuje dla szkoly i po lekcjach zabieram dzieci na stok

kat 2. dzieci posiadają za krótkie narty -takie do wysokosci mostka

kat 3 -rodzic co roku zmienia narty i dziecko posiada sprzet do wysokości UST..

kat 4 - tata kupił od kolegi narty wyższe o 5 cm od dziecka i narty bedą na 2 lata

Optymalna sytauacja kiedy rodzic wraz z postępem dziecka dopasowuje narty do poziomu umiejetnosci..Jesli rodzic jest zamożny to dziecko jezdzi w klubie i posiada 2- 5 par nart. Tu mowimy o nauce dziecka lat 6 i doborze dlugosci....