JC Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 Od 1 stycznia 2016 roku, na Słowacji wprowadzone zostaną winiety elektroniczne, które zastąpią klasyczne winiety naklejane na przednią szybę samochodu. Winietę w nowej formie będzie można zakupić na wybranych stacjach paliw na Słowacji, w punktach sprzedaży i samoobsługowych automatach na przejściach granicznych, ale przede wszystkim przez stronę internetową albo za pomocą smartfonu lub tabletu z zainstalowaną specjalną aplikacją mobilną. Więcej informacji o opłatach za autostrady 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Brawo Słowacy! :applause: Jakież proste i przy okazji eliminujące zbędnych pośredników! A nasz rząd jakie ma priorytety? :eek: :stupid: Lepiej przemilczeć... :proud: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Widzisz, z pośrednikami kosztowało 10 euro i bez pośredników także! Ponad 40 zł ( 10 e x 4, 28 x % banku) to sporo jak chce się przejechać te 25 km np. z Rużomberka na Chopok. Zwróć jeszcze uwagę na zamieszanie z drogami szybkiego ruchu. To są prawdziwe pułapki na turystów. Pootwierano krótkie odcinki obwodnic, objazdów, które z zasady są drogami wymagającymi opłaty. Brak oznakowania dla dróg alternatywnych, bezpłatnych, to norma!!!Poszukaj w necie i na słowackich oficjalnych stronach, które odcinki wymagają opłat. Życzę sukcesu. To juz 30 lat temu lepiej było w Bułgarii. Jadąc z Turcji, czy odwrotnie, z Jugosławii, płaciłeś za autostradę, bez względu czy tą autostradą zamierzałeś jechać, czy nie!!! Przynajmniej nikt Ciebie za brak opłaty nie mógł ścigać, a nadmiaru opłat nie sprawdzano. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 (edytowane) Ostatnio,głównie w okresie zimowym,dość często jezdze na Słowację i jak na razie nie spotkałem się z żadnymi takimi represjami.Oczywiście może i wszystko przede mną... Jadąc na Chopok,nie mam żadnej ekspresowki czy autostrady po drodze.A nawet gdyby,to rozważam zakup winiety całorocznej - 50 ojro ( ok 200 zł) to nie majątek. Albo w ogóle przesiade się na motocykl. :cheerful: Najlepiej BMW Sahara... : Edytowane 3 Grudzień 2015 przez johnny_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Polecam motocykl :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Nie, co do wygody elektronicznego płacenia, zgodzę się całkowicie. To nie podlega dyskusji. Moje uwagi wzięły się stąd, że kiedyś kwaterując w okolicach Rużomberka chcieliśmy odwiedzić kilka ośrodków narciarskich, w tym Jasną, i musieliśmy płacić za przejazd kawałka drogi. Podobnie wkurzam się w okolicach Svidnika, Presova, Koszyc, B. Bystrzycy, Zvolena, Ziaru, strefy przemysłowej i granicy z Węgrami w okolicy Koszyc. Innych regionów Słowacji dawno nie odwiedzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Wolę rower,ale musialbym wyjeżdżać o północy... :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Nie, co do wygody elektronicznego płacenia, zgodzę się całkowicie. To nie podlega dyskusji. Moje uwagi wzięły się stąd, że kiedyś kwaterując w okolicach Rużomberka chcieliśmy odwiedzić kilka ośrodków narciarskich, w tym Jasną, i musieliśmy płacić za przejazd kawałka drogi. Podobnie wkurzam się w okolicach Svidnika, Presova, Koszyc, B. Bystrzycy, Zvolena, Ziaru, strefy przemysłowej i granicy z Węgrami w okolicy Koszyc. Innych regionów Słowacji dawno nie odwiedzałem. Pokaz mi gdzie nie spotkałes drogi alternatywnej? Tak się składa, że przez 15 lat raz na miesiąc jezdzilem z Popradu do Ruzomberoka, bez pospiechu więc nie miałem winiety. W drugą stronę najdalej byłem w Koszycach... też bez winiet. Bo ogólnie nigdy nie miałem potrzebny jazdy płatna drogą. Ciekawy jestem gdzie nie ma alterantywy dla jazdy płatna drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Rużomberka chcieliśmy odwiedzić kilka ośrodków narciarskich, w tym Jasną, i musieliśmy płacić za przejazd kawałka drogi. Przecież tam jest droga alternatywna, bezpłatna. Z autostrady nie opłaca się korzystać, bo się zyska może 5 minut na drodze Ruzemberok - Jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Z pewnością są drogi alternatywne, bezpłatne.Nawet jeśli nie ma, to jest oznakowanie ( i wykaz w spisie oficjalnym dróg słowackich gdzie nie wymagana jest winieta), że droga nie wymaga winiety ( nie jest szybkiego ruchu). Weźcie tylko pod uwagę jazdę nocą, w deszczu, w dużym ruchu, w okresie robót drogowych i ustanowienia objazdów. Np. takie Koszyce połączone są 25 kilometrowym odcinkiem autostrady (miesiąc temu remontowanej na odcinku 3/4 długości) za przejazd którego trzeba zapłacić 10 euro. Jak nie wyrobisz się w 10 dniach, to 20 euro. Oczywiście jest droga alternatywna, bodajże nr 86, tylko traf na nią w Preszowie, kiedy pół tego miasta jest w trakcie przebudowy głównych dróg. Jadąc od Koszyc, jakieś 1-2 km za krematorium, jest zjazd na Preszów, ale oznaczony SANA, czy jakoś tak!!!! Dalej, wylot z Koszyc na Węgry, znów jest rozwidlenie dróg i trzeba wybrać kierunek na jakąś pipidówę, bo wpadniemy na 5 km odcinek obwodnicy do samej granicy. A Policja z pokutą przed samą granicą czeka! Następny przykład, Zvolen- B. Bystrzyca. Łatwo znależć tam dróżkę bezpłatną koło lotniska przez Senec, czy jakoś tak, do Bańskiej? Svidnik, wjeżdżasz na dwupasmówkę, nawet nie wiesz kiedy. Co zawrócisz? Na koniec chcę zaznaczyć, nie udzielajcie mi pouczeń typu "kup se nawigację z opcją wyboru dróg bezpłatnych". Taką nawigację mam i z niej korzystam, a jakże. Nie znaczy to jednak że nie można się zapędzić, pomylić, czy nawigacja "zgłupieje"na objazdach, czy choćby jak w tym roku na wakacjach, po prostu popsuje się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 jakieś 1-2 km za krematorium Bumer,przerażasz mnie! Skąd Ty takie miejsca pamiętasz??? :eek: :wink: :proud: Ale zgadzam się,że oznakowanie nie jest wzorowe i pomylić się nie trudno,zwłaszcza po ćmoku! : Z tym,że to może się przytrafić w każdym kraju... : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Maćku, spostrzegawczy jestem. Widzisz, gdyby sieć autostrad i dróg szybkiego ruchu była u nich pełna, zapłaciłoby się dychę i już. A jest tak, że za pokonanie jedynie odcinka 20 km szkoda dychy! A najgorsze jest to, jak piszesz łatwo się pomylić, a policja nie daruje. Nie ma przeproś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Bumer taka mała dygresja: czy ty kiedyś byłeś z czegoś zadowolony i nie krytykowałeś czegoś lub kogoś? W każdym temacie znasz się najlepiej i wszystko lub wszystkich krytykujesz. Może trochę empatii i zrozumienia, trochę luzu i tolerancji przydało by się. Nie zawsze atak i krytyka to odpowiednia postawa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Maćku, spostrzegawczy jestem. Widzisz, gdyby sieć autostrad i dróg szybkiego ruchu była u nich pełna, zapłaciłoby się dychę i już. A jest tak, że za pokonanie jedynie odcinka 20 km szkoda dychy! A najgorsze jest to, jak piszesz łatwo się pomylić, a policja nie daruje. Nie ma przeproś. Ja często bywam na Słowacji,ale i ten odcinek k.Svidnika i przy granicy za Koszycami mnie zaskoczył,to coś nowego-dotychczas tam była opłata ponad 3,5 t.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Czepiasz się Jasiek, albo chcesz się czepić. Oczywiście, że z wielu rzeczy jestem zadowolony. Nawet z tych, o których tu nie wolno pisać, a wyszło na moje. Zobaczymy na jak długo?: Widzisz, chciałem zwrócić uwagę na ponoszenie przez wybierających się na narty na Słowację, nieproporcjonalnie wysokich opłat za korzystanie z krótkich odcinków płatnych dróg. Bo czymże jest płacenie 10 euro ( kartą płacisz, będzie coś koło 44 zł) za przejazd 10-20 km odcinka drogi? Tak się składa, że jadąc do słowackich ośrodków narciarskich możemy natknąć się właśnie na takie krótkie, płatne odcinki. To mi się nie podoba, i już. Zauważ jednak, że wyraziłem zadowolenie z elektronicznej metody poboru tej opłaty. PS. Wiesz co mi się jeszcze podoba? Powiem Ci, Alfa Romeo Giulia. Najbardziej ta z najmocniejszym silnikiem!:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Mnie też :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Mnie też :biggrin: A widzisz! Już mamy wspólny punkt zaczepienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 wolę kobiety :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi