Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Pomoc przy doborze nart

cavek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Planuje zakupić narty na nadchodzący sezon.

1. Płeć - M

2. Wiek - 23

3. Waga - 70-72 kg ( tak się waha, a nie ważę się często :P)

4. Wzrost - 183 cm

5. Na nartach jeżdżę od 16 lat

6. Moje umiejętności określam na 7, może już podchodzę pod 8

7. Moje buty to - Salomony lecz nie pamiętam dokładnie modelu i długości, w w weekend zaktualizuje

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Atomic 160 cm. Dokładnie nie pamiętam, wcześniej miałem Rossignol Viper S 150 cm.

9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - Szybka dynamiczna jazda to chyba moja domena :D, długi skręt, choć czasem na zatłoczonym stoku wole krótki, uwielbiam sztruks, lecz radzę sobie w każdych warunkach bardzo dobrze, poza trasą nie mam problemu, muldy hopki czasami lubię wykorzystywać do skoków.

10. Upatrzyłem sobie narty - żadnych konkretów dlatego pytam o poradę, z tego co wyczytałem to raczej coś z Race lecz więcej jeżdżę na Polskich stokach a tutaj rożnie z warunkami.

11. Mój budżet na narty to około - Jakiś kokosów to nie chce wydać wiec raczej nie chciałbym brać żadnych nowości na ten sezon. Mysle że max 700-1000 zł mogę dać, wolałbym dobre używki z niższym pułapem cenowym.

Jeździłem na stosunkowo krótkich nartach jako że wolę długie łuki na dużej prędkosci. Teraz planuje narty w okolicach 170 cm pod typowy gigant niż slalom ;)

Prosze o pomoc/poradę i nie wincie mnie za to że i tak wybiore co mi się bardziej spodoba :D Wysłucham i na pewno wezmę do siebie każdą rade ;)

Pozdrowienia bo zima tuż tuż :D

Edytowane przez cavek

Cześć

......

Jeździłem na stosunkowo krótkich nartach jako że wolę długie łuki na dużej prędkosci. Teraz planuje narty w okolicach 170 cm pod typowy gigant niż slalom ;)

...

ż :D

Tak poprzedni jak i obecny wybór jest przedziwny i zupełnie nielogiczny. Skoro długi skręt i szybkość to dlaczego krótkie nartki ???

Uwzględniając twoje doświadczenie i preferencje widzę Cię na narcie gigantowej minimum 180cm.

Pozdrowienia

Jeździłem na krótkich od zawsze, teraz obudził się we mnie gigantowiec :D

Poprzedni wybór był czystym lenistwem i brakiem wiedzy technicznej. Wracałem do domu wyciągałem kogoś na narty i po prostu szlifowałem technikę na tych nartach co miałem. Długo jeździłem na tych viperach i jak przerzuciłem się na narty o 10 cm dłuższe od razu czułem różnice i czułem się bardziej komfortowo w szybszych i dynamiczniejszych zjazdach. Dlaczego uważasz że teraz wybór byłby przedziwny od razu ładować się w długie narty?

Edytowane przez cavek

Tam chyba stoi kropką w niefrotunnym miejscu :/

Chodziło mi o to że jezdzilem a krótkich nartach a z uwagi na to że polubilem dłuższe łuki i szybsza jazdę chciałbym kupić dłuższe narty minimum 170cm(tak wyczytalem w różnych tabelach,kalkulatorach) teraz pytam was bardziej zorientowanych o zdanie. Po odpowiedzi Mitka widzę że powinienem kupić narty w okolicach 180cm. Teraz pytanie czy możecie polecić lub nakierować na jakieś konkretne modele nart w których powinienem szukać czegoś w kwocie jaką chce dać na narty?

Skoro 7 pod 8 to proponuję ze swojej stajni fischer GS 193 cm promień 21+ = około 25-25 metrów. Okazyjnie w super cenie.

Nie ma się co pierdzielić w tańcu :wink:

Trochę poważniej i czytając Cię między wersami - każda pierwsza tzw. gigantka sklepowa w długości 175 cm.

Bez czytania między wersami - komórka 182 - 184 cm z promieniem około 24 m. Lub to co powyżej.

Wskazane by było najpierw spróbować, ale wedle uznania.

Pozdrawiam

Znalazłem kilka par, po cenie około 700 zł, Mam do wyboru długości 179, R18,4 i 184, R19

http://www.skionline.pl/sprzet/narty,12-13,atomic,redster-doubledeck-gs,5649.html

Oraz 174, R18m

http://www.skionline.pl/sprzet/narty,12-13,rossignol,radical-8gs-cascade-tpx,5968.html

Co myślicie? Nie chce się wkopać w za długie narty(nie wiem czemu mam takie obawy :P)

7-8 i nie umiesz dobrać sprzętu :eek: :stupid:

7-8 i przy 183 --> 150 narty "dlja konusja" jak by to Kargul powiedział? toż to miałeś "ślizgacze" :cheerful:

PS. ojezusieeee !

Czyli według Ciebie powinienem być w 1-2 bo jestem zielony w sprzecie? Jeśli nie chcesz pomagać to się nie udzielaj...

juice dobrze to podsumował więc nic tylko mu pogratulować elokwencji. Tobie za to pogratulował bym bycia typowym trollem.

Dzięki wszystkim za porady szczególnie te przydatne, bo na prawdę pomogły mi się nakierować na konkretny sprzęt, który mam nadzieje umili ten jakże wspaniały sport :D.

PS. Jasiek pomogłeś mi rozwiązać mój problem bo pokazałeś, że nie można umieć dobrze jeździć na nartach, jeśli się nie ma pojęcia o nowszym, lepszym, doskonalszym sprzęcie. Mam nadzieje że jesteś ekspertem we wszystkim, czyli tak naprawdę w niczym i dzielisz się jakże wielką wiedza z innymi.