PiotrekK Napisano 15 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2015 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! W tym sezonie mam zamiar wybrać się do miejsca jak w tytule czyli do Serre Chevalier. Czy ktoś tam był lub słyszał jakieś opinie o tym miejscu i może ocenić przygotowanie stoków, trasy i infrastrukturę? Pozdrawiam serdecznie Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 15 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2015 Dośc stary rozległy ośrodek z ponad 200 km tras - jest gdzie pojezdzić - osrodek w którym mozna znależć tanie aparty ze skipasem w cenie, swoje lata świetności ma za sobą. Trasy przygotowywane przeciętnie ( po dużym opadzie w poniedziałek w dzień .....dopiero w środę była wyratrakowana część tras ) , infrastruktrura to ponad 30 orczyków (cześc do ominiecia) osordek swoje lata świetności ma za sobą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 15 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2015 Dośc stary rozległy ośrodek z ponad 200 km tras - jest gdzie pojezdzić - osrodek w którym mozna znależć tanie aparty ze skipasem w cenie, swoje lata świetności ma za sobą. Trasy przygotowywane przeciętnie ( po dużym opadzie w poniedziałek w dzień .....dopiero w środę była wyratrakowana część tras ) , infrastruktrura to ponad 30 orczyków (cześc do ominiecia) osordek swoje lata świetności ma za sobą. Czyli super, 200 km świeżego śniegu na twardym podłożu bez niespodzianek typu pniak czy skała - bosko! W tym roku na pewno się nie wybiorę, ale trochę o Francji myślę... Możesz choć parę słów o trasach? Bo wyciągami to się tylko w górę jeździ... :smile: Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafek Napisano 15 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2015 Pozwolę sobie trochę się nie zgodzić z Jodkiem :smile: Owszem, nie jest to światowa ekstraklasa w dziedzinie wyciągów, ale tragedii też nie ma. Prawie cały "tranzyt" pomiędzy poszczególnymi miejscowościami, to wyprzęgane (czyt. szybkie) krzesła plus gondole w dolnych partiach. Oczywiście jak to we Francji, nie znajdziemy żadnej kanapy z ogrzewanym poddupnikiem, ani "bublem". Ale te 20km w pionie na dzień da się zrobić... Tras sporo, gdzieś ok. setki. Przeróżne - od leśnych dróżek w stylu nartostrady Goryczkowej po rasowe trasy do biegu zjazdowego (np. trasa Luc'a Alphanda). Większość czasu się spędza poniżej górnej linii lasu (2300m). Najwyższy punkt na 2800m - tam akurat trasy średnie, za to bardzo solidny freeride wzdłuż wyciągu. Ja nie miałem większych zastrzeżeń, co do przygotowania tras. Choć pogoda trafiła mi wyjątkowo syfna - non stop śnieżyce. Ogólnie - spoko ośrodek. Są lepsze i są gorsze. Może niekoniecznie to akurat dobre miejsce na pierwszy wyjazd do Francji. I mała uwaga - droga od strony Grenoble jest zamknięta do odwołania z powodu osuwiska. Trzeba jechać od strony włoskiej (co akurat jest najkrótszą drogą). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekK Napisano 16 Listopad 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Hej Dzięki wszystkim za odpowiedzi fafek, czy mógłbyś coś więcej powiedzieć o trasach off-piste? Jak z ich dostępnością? No i nie ukrywam, że najbardziej lubię śmigać ponad linią lasu (widoki ) - co masz na myślisz pisząc, że tam trasy są "średnie"? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafek Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Hej fafek, czy mógłbyś coś więcej powiedzieć o trasach off-piste? Jak z ich dostępnością? No i nie ukrywam, że najbardziej lubię śmigać ponad linią lasu (widoki ) - co masz na myślisz pisząc, że tam trasy są "średnie"? Las sięga tam dość wysoko, stąd procentowo więcej tras będzie w lesie niż ponad nim. Ale jak wyjedziesz wyżej, to widoki jak najbardziej są. Średnie trasy - to mam na myśli tylko zjazd z Pic de l'Yret (najwyższy punkt po prawej stronie mapki) - jakaś czerwona typu "zjechać raz i zapomnieć" i nieratrakowana czarna. Ale już poza trasami to jest tam moc :smile: Ogólnie w Serre Che, terenu do śmigania poza ubitymi stokami jest dużo, ośrodek jest wysoko oceniany przez freerider'ów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekK Napisano 16 Listopad 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Twoje posty są bardzo pomocne, dziękuję za nie. Pozdrawiam serdecznie i miłego jeżdżenia w nadchodzącym sezonie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Ten ośrodek po prostu jest w drugiej lidze Francuskiej a jak nic w nim nie będą robić nadal spadnie do 3 ligi - mimo dużej ilości tras jest mizerny może dlatego że niski ale mi poprostu nie lezy i jak mam doradzić szczególnie na poczatku przygody z Franacją to wybierz coś lepszego. Dla mnie pierwsza liga Francuska z większych osrodków w tych co jeżdziłem to 3 doliny, Tignes , L2A, Alpen de Huez ,... we wszsytkich tych osrodkach jeżdzisz powyżej 3400 więc jest to ponad 600 metrów wyżej niż w Serre Chevalier przez co ekspozycja jest nie do porównania, na dodatek szczególnie L2a i Alpe De huez są porównywalne cenowo , gdzie jeżeli jesteś zwolennikiem off-piste to z L2A masz możliwość jeżdzić w raju freeridu na świecie ... z przewyższeniem ponad 2500 metrów (La Grave) a możesz się tam dostac z lodowca w L2A ratrakiem .... (ja skończyłem na przejażdzce ratrakiem :biggrin: i powrocie na ubite..... stoki ) Pytałeś o opinie o ośrodku wiem że nie spełnia twoich oczekiwań ale jak masz jechać 2000 tyś km to zobacz tą lepsza część Francji :tongue: Oczywiście jest tam biało i da się pojeżdzić ale zastanów się czy warto jak nie byłeś w pozostałych wymienionych ośrodkach : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuman300 Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Dla mnie pierwsza liga Francuska z większych osrodków w tych co jeżdziłem to 3 doliny, Tignes , L2A, Alpen de Huez ,... we wszsytkich tych osrodkach jeżdzisz powyżej 3400 Hmmm byłem we wszystkich przez Ciebie wymienionych ośrodkach i tylko w L2A powiedzmy, że zjeżdżałem, a nie jeździłem powyżej 3400 m.n.p.m. A odnośnie Serre Chevalier to, ja bym go tak, jak napisałeś po piłkarsku, nie degradował do 3 ligi, owszem infrastruktura nie jest nowoczesna, ale odnośnie tras spokojnie się obroni przed spadkiem do 3 ligi:smile: A będąc w Serre Chevalier, w ramach skipasu Grand Galaxie warto pojechać na jeden dzień do Montgenevre, jak ja bylem, to jako suplement dali skipass na całą Vialatteę i wtedy można zrobić sobie niezłe ski safari do Sestriere i z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 17 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2015 Hmmm byłem we wszystkich przez Ciebie wymienionych ośrodkach i tylko w L2A powiedzmy, że zjeżdżałem, a nie jeździłem powyżej 3400 m.n.p.m. czepiasz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 17 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2015 (edytowane) Ja uważam, że to jest doskonały ośrodek. Wszystkie główne wyciągi są nowoczesne. Miejscowości to nie są typowe stacje z próbówki, tylko fajne miejscowości z zabytkowym Briancon na czele. Trasy dobrze przygotowane i praktycznie puste. Ceny niższe niż w top stacjach FR. Pogoda bardziej stabilna niż np w Sabaudii. Polecam !!! Fotki----> https://photos.google.com/album/AF1QipOxnWuKCIq304JADmecn97MTYp4IuLhwuSipp9S Edytowane 17 Listopad 2015 przez fanatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekK Napisano 20 Listopad 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Panowie, dziękuję za pomoc jodek1, niestety nie mogę wybrać innego kurortu, bo będzie to obóz organizowany przez uczelnię, więc jestem skazany na SC Ale z tego co się dowiadywałem, w jeden dzień jest planowany wypad do L2A, więc będę miał okazję porównać Jadę dopiero na początku marca, mam nadzieję, że będzie śnieg. fanatyk - link do zdjęć nie działa, mógłbyś to sprawdzić i wysłać mi jeszcze raz? Dzięki jeszcze raz! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 20 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Panowie, dziękuję za pomoc jodek1, niestety nie mogę wybrać innego kurortu, bo będzie to obóz organizowany przez uczelnię, więc jestem skazany na SC Ale z tego co się dowiadywałem, w jeden dzień jest planowany wypad do L2A, więc będę miał okazję porównać Jadę dopiero na początku marca, mam nadzieję, że będzie śnieg. fanatyk - link do zdjęć nie działa, mógłbyś to sprawdzić i wysłać mi jeszcze raz? Dzięki jeszcze raz! Pozdrawiam! https://goo.gl/photos/Zde7rn5bcyVizYVx7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafek Napisano 20 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Panowie, dziękuję za pomoc Ale z tego co się dowiadywałem, w jeden dzień jest planowany wypad do L2A, więc będę miał okazję porównać Jadę dopiero na początku marca, mam nadzieję, że będzie śnieg. Niestety, raczej nie będziesz miał okazji... Tak jak na początku pisałem droga Briancon <-> Grenoble jest zamknięta do odwołania w takim punkcie, że do L2A się nie dostaniecie. Cyt: "D1091 grand tunnel du Chambon en Isère, en raison d'un risque d'effondrement, la route est fermée depuis le 10/04/15 pour une durée indéterminée." Ale rzut beretem od SC jest Montgenevre (będziecie mijać po drodze, właściwie przejedziecie pod gondolką :wink:) - część włosko-francuskiego kombinatu Via Lattea. Wasz skipass umożliwia 1 dzień śmigania tam. Czemu miałoby nie być śniegu? :smile: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 21 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2015 (edytowane) Niestety, raczej nie będziesz miał okazji... Tak jak na początku pisałem droga Briancon <-> Grenoble jest zamknięta do odwołania w takim punkcie, że do L2A się nie dostaniecie. Cyt: "D1091 grand tunnel du Chambon en Isère, en raison d'un risque d'effondrement, la route est fermée depuis le 10/04/15 pour une durée indéterminée." Ale rzut beretem od SC jest Montgenevre (będziecie mijać po drodze, właściwie przejedziecie pod gondolką :wink:) - część włosko-francuskiego kombinatu Via Lattea. Wasz skipass umożliwia 1 dzień śmigania tam. Czemu miałoby nie być śniegu? :smile: Trafic pokazuje, że można przejechać przez przełęcz Lautaret i ten tunel, więc chyba powyższe jest nieaktualne-----> http://www.valthorens.com/en/live/road-conditions.355.html Edytowane 21 Listopad 2015 przez fanatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafek Napisano 21 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2015 Tu jest całkiem świeża informacja: http://www.inforoute05.fr/wir3/index.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 21 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2015 Tu jest całkiem świeża informacja: http://www.inforoute05.fr/wir3/index.html Racja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomanski77 Napisano 21 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2015 Sierre Chevelier akurat duzo lepsze niz Les 2 Alpes, moze i wyciagi nie tak nowoczesne ale tras o niebo wiecej. Wioski calkiem fajne. Sporo dlugich tras. L2A to praktycznie tylko wjazd na jedna gorke i w dol z kilkoma wariantami. Sierre Chevelier wydaje sie przy nich olbrzymie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi