Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Stubai 08-13 listopad 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem od soboty do piątku-będziemy trenować na tyczkach z grupą Nartomaniaka Wałbrzych

Szukaj głośnych chłopaków w górnej knajpie (Softshel Rossignola z napisem Noworudzianin i herbem Nowa Ruda ):laughing:

Oprócz tyczek jeszcze jakieś ćwiczenia w jeździe dowolnej. Kto to prowadzi?

Pozdrawiam.

Do miłego:laughing:Napisz jak ciebie rozpoznać

Taka kurtka:

http://merlin.pl/Rossignol-Kurtka-meska-EXPERIENCE-STR-zolta/sport/product/220,953027.html Tylko bez kaptura.

Taki kask:

http://www.ceneo.pl/11048490

Takie narty 185 cm

http://www.skionline.pl/sprzet/narty,06-07,voelkl,gs-racing-titanium,1944.html

Mało włosów na głowie krótko ścięte.:biggrin:

Pozdrawiam.

• 2 weeks later...

No i wróciliśmy cali i zdrowi. Z nowymi doświadczeniami.

Tak mało śniegu o tej porze na lodowcu to ja jeszcze nie pamiętam. Pogoda wspaniała od trzech już bodaj tygodni cały czas słońce. temperatury na dole kilkanaście stopni na plusie. U góry w dzień koło zera wyżej minus, niżej plus. Taka aura utrzymująca się od dłuższego już czasu powoduje nieustanne zmiany stanu podłoża - w nocy zmrażanie w dzień poddtapianie przez słońce. I tu jest hund begraben (pies pogrzebany). Twardo. Niemiłosiernie twardo. Degradacja krawędzi w tempie błyskawicznym.

Od czwartego dnia myślałem, że osłabłem, czy technika nagle się pogorszyła. Nie myślałem o tym w kategorii radykalnego pogorszenia jakości krawędzi gdyż po pierwsze do tej pory wszystkie moje wyjazdy tygodniowe nie powodowały takich objawów (nigdy tak się nie niszczyły krawędzie), nie było potrzeby podostrzania nart. Jeden z naszych oddał narty do ostrzenia za 33 Eu i stwierdził,że nie ma różnicy, więc to olałem. Jakież było moje zdziwienie gdy już po wszystkim, po ostatnim zjeździe pakowałem narty do samochodu (cały tydzień przechowywaliśmy w szafkach). Bez okularów zauważyłem tzw drut na krawędzi. No coś niesamowitego. Normalnie wywinięta krawędź jak po obróbce kowalskiej. Czegoś takiego jeszcze nie widziałem zwłaszcza, że mój wzrok porównałbym bardziej do kreciego niż sokolego. Kształt krawędzi można by określić literą L ze stopką od spodu wysuniętą na zewnątrz.

Także od tego wyjazdu ostrzałka zawsze w walizce. I wam też radzę w takich warunkach większą uwagę na to zwracać.

Ponadto oprócz tego, że twardo to minerałów też nie brakowało, ślizgi również do szlifu.

Ale ogólnie wyjazd bardzo udany. Fajna kwatera. Fajne towarzystwo,także super.

Tak na PS: Co mi się przyczyniło jeszcze do pozytywnego odbioru całego wyjazdu. Jeszcze nigdy w Alpach chyba poza Livigno nie spotkałem takiej uprzejmości i szacunku dla naszej nacji wśród obsługi. Zarówno w knajpach jak i w punktach serwisowych sklepach. Idzie ku lepszemu.

Pozdrawiam.

• Like 6